Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στο Πρώτο Πρόγραμμα (Θάνος Σιαφάκας – Γιώργος Νερούτσος)

Προσθήκη λεζάντας
Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στο Πρώτο Πρόγραμμα (Θάνος Σιαφάκας – Γιώργος Νερούτσος)

«Υπάρχει ανάγκη να γίνουν κάποια πράγματα στο κρίσιμο θέμα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας στη βάση της διακριτότητας των ρόλων. Εκκινούμε από αυτή την αφετηρία», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε για τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών: «Εκτιμώ ότι θα προχωρήσει, άλλωστε και η ανακοίνωση που βγήκε από το Γραφείο του πρωθυπουργού καθιστά ορισμένα πράγματα αρκετά σαφή».
Αναφορικά με τη θέση της Ιεραρχίας για συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «η βάση αυτής της συζήτησης παραμένει, τουλάχιστον για την κυβέρνηση, η συμφωνία, το κοινό πόρισμα ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι είναι πολύ σαφής και η επισήμανση ότι η ευθύνη της μισθοδοσίας των κληρικών και η τελική απόφαση, είναι του Κράτους». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν παραμένει ίδια η θέση για τη μισθοδοσία των κληρικών, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εμμένουμε γιατί νομίζω ότι είναι το ελάχιστο αυτό που πρέπει να γίνει. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή συμφωνία “πακέτο”, προβλέπει και το θέμα της αξιοποίησης της αμφισβητούμενης περιουσίας, με δυνατότητα πια, να υπάρχει και μία κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους αυτής της δαπάνης – και μπορεί και πολύ περισσότερο προοπτικά - τουλάχιστον όσον αφορά την πλευρά του ελληνικού κράτους».
Σχολιάζοντας τις σχετικές παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, που εμπλέκει την Εκκλησία ακόμη και στο θέμα του Μακεδονικού ζητήματος και τώρα, πολύ περισσότερο, στο θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, είναι να αξιοποιήσει τις όποιες, θα έλεγα συντηρητικές, παλιές φωνές ακούγονται μέσα στην Ιεραρχία, στο πλαίσιο της δικής της αντιπολιτευτικής και κυβερνητικής τακτικής. Θα δούμε πολλά ακόμα τις επόμενες ημέρες, θα δούμε τον κ. Μητσοτάκη να προσπαθεί ο ίδιος να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο μιας τέτοιας τακτικής. Δεν είναι γόνιμο αυτό και θα πρέπει, ανεξάρτητα από τις βλέψεις του ίδιου, να μην εμπλέκει την Εκκλησία. Όποτε έγινε αυτό γυρίσαμε πίσω».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που ασκεί το ΚΙΝΑΛΛ, ότι η κυβέρνηση εκτελεί σχέδιο εναντίον του, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «βρίσκω θλιβερό για την ίδια τη σημερινή πολιτική παρουσία, τόσο της κ. Γεννηματά όσο και του ΚΙΝΑΛ, ενώ βγαίνουν στη δημοσιότητα συνεχώς υποθέσεις που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σχετίζονται με ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, αντί να έχει μια στάση αυτοκριτικής, αντί να τοποθετηθεί με ευθύτητα απέναντι στα όσα χαρακτήρισαν το πολιτικό σύστημα και σε πολύ μεγάλο βαθμό οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί με ευφυολογήματα και με τέτοιου είδους διατυπώσεις, να πει πράγματα τα οποία το μόνο που δεν δείχνουν είναι μια διάθεση ουσιαστικής αυτοκριτικής για ευθύνες αυτού του χώρου για το πολύ πρόσφατο παρελθόν».
Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «η ίδια η πολιτική ζωή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θέτει ορισμένα ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν μετά από μια πολύ μεγάλη περίοδο συνεργασίας, συγκυβέρνησης ανάμεσα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και τη δεξιά ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως αποτυπώθηκε στις επιλογές και στη διαμόρφωση των βασικών στρατηγικών κατευθύνσεων της Ευρώπης, συνειδητοποιείται από μέρους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που εμφανίζει σήμερα η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία η οποία περνάει κι αυτή τη δική της κρίση ταυτότητας. Την αμφισβήτηση της συνεργασίας με εκείνες τις δυνάμεις που είχαν υιοθετήσει τον νεοφιλελευθερισμό». Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, «αυτό δεν φαίνεται να το παρακολουθεί, να το συμμερίζεται το ΚΙΝΑΛΛ».
Στο ερώτημα κατά πόσο η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΚΙΝΑΛΛ, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής διευκρίνισε: «δεν έχουμε απευθυνθεί για συνεργασία στην κ. Γεννηματά. Προφανώς μια συνεργασία, για να είναι φερέγγυα, θέλει ακριβώς τέτοιου είδους μετατοπίσεις, έναν επαναπροσδιορισμό στρατηγικής εκ μέρους του ΚΙΝΑΛΛ και όχι να υιοθετεί, ουσιαστικά, στα λόγια μια πολιτική ίσων αποστάσεων, αλλά στην πράξη να προετοιμάζει το έδαφος μιας νέας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι η στάση του ΚΙΝΑΛΛ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαθέσεις του κοινωνικού χώρου αυτού του κόμματος. Το διαπιστώνουμε στην Αυτοδιοίκηση» - είπε- όπου «δεκάδες στελέχη αρνούνται αυτή την αντισυριζαϊκή κατεύθυνση που δίνεται εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛΛ και διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια ακαμψία την οποία δεν μπορούν να την κατανοήσουν. Αντίθετα, εμείς αναζητούμε σε πολλές περιπτώσεις προγραμματικές προϋποθέσεις για να συνεργαστούμε».
Ερωτώμενος εάν μετά την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων υπάρχει ενδεχόμενο επανεξέτασης και του αφορολόγητου ορίου, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε: «η αξία της ακύρωσης του συγκεκριμένου μέτρου είναι πολύ μεγάλη πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται, αλλά ταυτόχρονα έχει και μία ευρύτερη πολιτική αξία γιατί δείχνει τη δυνατότητα, μέτρα που πάρθηκαν κάτω από την πίεση των καταστάσεων, στο πλαίσιο των τότε αξιολογήσεων και κάτω από άλλες, διαφορετικές συνθήκες, να τα ξαναδούμε αλλιώς», για να προσθέσει: «Άρα και το θέμα του αφορολογήτου. Αυτό θα μας το δείξει η ίδια η πορεία και η δυναμική της οικονομίας». Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι «κάποια στιγμή, καθώς θα εδραιώνεται η πραγματικότητα της βελτίωσης της οικονομίας, θα είμαστε σε θέση να μη περιμένουμε κάθε φορά το τέλος της χρονιάς και την επίτευξη των στόχων, για να μπουν σε εφαρμογή κάποια αντίμετρα. Θα μπορούμε με πιο ισορροπημένο τρόπο να κάνουμε εξαρχής εκείνο το μείγμα της πολιτικής που θέλουμε».
Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κ. Σημίτη περί «ενοικιαστών» , ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι οι εκφράζει ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για το Κράτος και την κυβέρνηση οι οποίες «εκθέτουν επαρκώς τον πρώην πρωθυπουργό».
Το ηχητικό της συνέντευξης εδώ

19/11/2018
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ