Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ.

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ.


· «Πώς θα ενημερώνονται οι πολίτες για πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα; Μετά από πόσο χρόνο θα δημοσιεύονται τα επιστημονικά στοιχεία στο ευρύ κοινό και μέσω ποιας διαδικασίας;».


Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα την ασφάλεια των τροφίμων με αφορμή και τον πρόσφατο κανονισμό 2018/008 του ΕΚ και του Συμβουλίου, για τη γενική αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια «οι ανησυχίες των πολιτών για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων έχουν αυξηθεί δραματικά», καθώς«η έλλειψη διαφάνειας και η μη δημοσιοποίηση των επιστημονικών στοιχείων έχουν δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρμόδιες αρχές».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον πρόσφατο, φιλόδοξο κανονισμό του ΕΚ και του Συμβουλίου (2018/008) που προσπαθεί να λύσει μια σειρά ζητημάτων, ρωτά την Επιτροπή «Μέσω ποιων μηχανισμών θα ενημερώνονται οι πολίτες για πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα», αλλά και «με ποια διαδικασία θα δημοσιοποιούνται στο ευρύ κοινό όλα τα επιστημονικά στοιχεία και ύστερα από ποιο χρονικό διάστημα», επισημαίνοντας ότι «Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της EE», διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Ακολουθεί αναλυτικά η πλήρης ερώτηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
DimitriosPapadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Ασφάλεια Τροφίμων στην ΕΕ

Οι ανησυχίες των πολιτών για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά. Η έλλειψη διαφάνειας και η μη δημοσιοποίηση των επιστημονικών στοιχείων έχουν δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρμόδιες αρχές. Η ασφάλεια των τροφίμων  πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθότι πρέπει να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία των πολιτών. Ο κανονισμός υπ’ αριθμόν 2018/008 του ΕΚ και του Συμβουλίου που αφορά στην γενική αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, είναι αρκετά φιλόδοξος και προσπαθεί να λύσει μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των τροφίμων, η διασφάλιση της διαφάνειας των διαδικασιών έγκρισης, η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους και η συνεχής δημοσιοποίηση όλων των επιστημονικών ευρημάτων, ωστόσο υπάρχουν σημεία που είναι ασαφή και πρέπει να διευκρινιστούν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

1. Μέσω ποιων μηχανισμών θα ενημερώνονται οι πολίτες για πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα και πως θα συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης αυτών των κινδύνων;

2. Μέσω ποιας διαδικασίας θα δημοσιεύονται όλα τα επιστημονικά στοιχεία στο ευρύ κοινό και ύστερα από ποιο χρονικό διάστημα;




18.10.2018 Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ