Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»  (N. Σβέρκος)


Αποφασιστικότητα και προσήλωση για την ολοκλήρωση του συλλογικού πολιτικού σχεδίου
Δεδομένη η κυβερνητική γραμμή για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης

- Καλημέρα κα Σβίγκου. Σας εξέπληξε ή σας… Τι σας προκάλεσε από την άποψη των συναισθημάτων – να πούμε έτσι – η παραίτηση αυτή του Ν.Κοτζιά;

Σίγουρα ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι την αποδέχτηκε με πόνο, ακριβώς επειδή ο Νίκος Κοτζιάς συνέβαλε τα μέγιστα στην κυβερνητική προσπάθεια για αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, τόσο με τις ικανότητες όσο και με τις γνώσεις του. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι, και όχι μόνο μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Τώρα, καταλαβαίνω ότι δημιουργήθηκε μια δύσκολη κατάσταση και ο Πρωθυπουργός ανέλαβε να την επιλύσει, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών δίνοντας ένα διπλό μήνυμα, θα λέγαμε, αφενός στο εξωτερικό καταδεικνύοντας την προσήλωση της χώρας στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως μια συμφωνία σταθερότητας και ειρήνης για τα Βαλκάνια, για τις χώρες των Βαλκανίων.

Την ίδια στιγμή, όμως, έδωσε και ένα μήνυμα στο εσωτερικό, ότι δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης και καμίας διγλωσσίας το ζήτημα της Συμφωνίας, όπως και το συνολικό ζήτημα της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας στα προβλεπόμενα συνταγματικά όρια, στο ζήτημα της ανάκαμψης της οικονομίας, της υλοποίησης των εξαγγελιών της ΔΕΘ, της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Πρόκειται για ένα συλλογικό σχέδιο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί, ακριβώς επειδή αυτό είναι η απαίτηση της κοινωνίας μετά την περιπέτεια των μνημονίων.

Και θα σας έλεγα ότι, όταν ανακύπτουν τέτοια σοβαρά ζητήματα τα οποία δοκιμάζουν προφανώς τις κυβερνήσεις, σημασία έχει πώς προχωρά την επόμενη μέρα το συλλογικό σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί και η αποφασιστικότητα με την οποία το υλοποιείς.
Και θεωρώ ότι σε αυτό οι κινήσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέουν εμπιστοσύνη .

- Οι καλοπροαίρετες, όμως, φωνές οι οποίες τοποθετούνται και αυτές οι αναλύσεις τέλος πάντων που δεν έχουν κάποια εμπάθεια όσον αφορά την κυβέρνηση και την κυβερνητική πορεία, παρατηρούν το εξής κα Σβίγκου: ότι αυτή τη στιγμή, μετά την παραίτηση Κοτζιά, έχουμε όμως συνέχιση φυσικά της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο. Ο οποίος Πάνος Καμμένος, όμως, είναι σφόδρα αντίθετος, έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει και να προχωρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ δεν δημιουργείται, μάλλον δεν έχουμε συνέχιση της όλης μέχρι τώρα κατάστασης η οποία περιγράφεται από ορισμένους και ως κυβέρνηση υπό προθεσμία, η οποία εξαρτάται από τον Πάνο Καμμένο; Δηλαδή, η κυβερνητική σταθερότητα και η κυβερνητική συνοχή είναι εξασφαλισμένη;

Ακούστε με. Καταρχάς οι διαφορές με τους ΑΝΕΛ είναι δεδομένες στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως, εξίσου δεδομένη είναι η κυβερνητική γραμμή, η εθνική γραμμή για την ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μια συμφωνία ειρήνης και σταθερότητας, θα επαναλάβω.
Το μήνυμα, λοιπόν, του Πρωθυπουργού χθες και με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών είναι ξεκάθαρο και είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διγλωσσία, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση της κεντρικής επιλογής, της κεντρικής εθνικής γραμμής θα έλεγα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλες οι πλευρές και με τις κινήσεις τους να δηλώσουν ότι κατανοούν αυτή την αναγκαιότητα και για χαμηλούς τόνους, αλλά και για προσήλωση στους εθνικούς στόχους.

- Πάντως, κατανοώ και από την απάντησή σας, αλλά και από τις τοποθετήσεις και άλλων στελεχών ότι δεν αναμένετε κιόλας κάποιες εξελίξεις όσον αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία στηρίζει την κυβέρνηση..


Απ’ ότι ενημέρωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του, επειδή στο υπουργικό συμβούλιο, όπως καταλαβαίνετε –και επειδή διαβάζουμε και διάφορα- δεν ήμασταν παρόντες και παρούσες, αυτό που δήλωσαν όμως όλες οι πλευρές είναι ότι δεν θα υπάρξει καμιά αμφισβήτηση της κυβερνητικής σταθερότητας, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής και κανείς δεν πρόκειται να δώσει το δικαίωμα στη Ν.Δ. ούτε καν να ονειρεύεται σχέδια αποσταθεροποίησης. Και πιστεύω ότι πρέπει όλοι με τις δηλώσεις και με τη στάση τους να επιβεβαιώσουν αυτά τα οποία ειπώθηκαν και στο υπουργικό συμβούλιο


- Τώρα θέλω να σας ρωτήσω και κάτι άλλο, να φύγουμε από το ζήτημα Κοτζιά, το οποίο έχει τη δικιά του βαρύτητα, αλλά θέλω…

Σίγουρα έχει βαρύτητα, αλλά να πω ότι διαχρονικά όταν προκύπτουν τέτοια προβλήματα, επειδή έχουν προκύψει και στο παρελθόν και με άλλες κυβερνήσεις, αυτό που έχει σημασία είναι την επόμενη μέρα πώς προχωράς, πώς σχεδιάζεις και πώς υλοποιείς το συλλογικό πολιτικό σχέδιο.


- Ακριβώς.. Ας μείνουμε πρώτα-πρώτα σ’ αυτό.. Πώς προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει το δικό του σχέδιο; Εννοώ ότι είδαμε, ακούσαμε από τον πρωθυπουργό και υπήρξαν πολλές συζητήσεις και στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής –είχαμε χθες και τη γνωστοποίηση της απόφασης της .Κ.Ε.- για το ποιες είναι οι προτεραιότητες από δω και πέρα της κυβέρνησης και πώς θέλει να κινηθεί στο επόμενο διάστημα της κυβερνητικής θητείας, αλλά να κινηθεί και στο επίπεδο της κοινωνίας. Μπορείτε να μας πείτε με άξονες ποιες είναι αυτές οι προτεραιότητες;…


Η βασική προτεραιότητα του κόμματος είναι να αντιστοιχηθεί με τις προσδοκίες και με τις ανάγκες της κοινωνίας, με δεδομένες και τις τρεις εκλογικές μάχες που θα υπάρξουν την επόμενη περίοδο, δηλαδή τις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, να έρθει σε επαφή με κομμάτια της κοινωνίας από τα οποία έχει απομακρυνθεί την προηγούμενη περίοδο, να υπάρξει μια, θα έλεγα, συνδιαμόρφωση των πολιτικών προτεραιοτήτων για την επόμενη περίοδο. Χρειάζεται συζήτηση και διάλογος με την κοινωνία τόσο για τη διόρθωση πραγμάτων τα οποία έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια της κυβερνητικής θητείας, αλλά και βέβαια χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα κοινό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Γιατί, όπως γνωρίζουμε, τα μνημόνια τελείωσαν. Και αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η εκπόνηση του προγράμματος για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι και μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματική ανανέωση και η εμβάθυνση του προγραμματικού του λόγου. Σχετικά με αυτό θα σας έλεγα ότι θα υπάρξει και Επιτροπή Προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα δει και το προγραμματικό σχέδιο το οποίο θα μας πάει στις επόμενες εκλογικές μάχες αλλά και πέρα από αυτές, πώς δηλαδή βλέπουμε τη σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά, πώς θα δώσει τις μάχες για την επόμενη μέρα, με τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και με την εκπόνηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο θα επικεντρώνεται στη δίκαιη ανάπτυξη και θα βάζει τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και σε όσα είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα. Και βέβαια κεντρικό σημείο της επόμενης περιόδου είναι και η συνταγματική αναθεώρηση, όπου θα αντιπαρατεθούν δύο διαφορετικά σχέδια για τη χώρα και τους θεσμούς. Το σχέδιο των προοδευτικών δυνάμεων, που θέλουν εμβάθυνση της δημοκρατίας με περισσότερες διαδικασίες διαβούλευσης και συμμετοχής της κοινωνίας, και το σχέδιο των συντηρητικών δυνάμεων, με προεξάρχουσα τη Ν.Δ., η οποία θέλει ένα Σύνταγμα σε ακόμα πιο συντηρητική κατεύθυνση, με ιδιωτικά πανεπιστήμια, με μικρότερη προστασία για το περιβάλλον κ.ο.κ.


- Για να πάμε να κλείσουμε και με κάτι άλλο, το οποίο έχει μπει και στην προμετωπίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαφόρων κέντρων, δημοσιογραφικών και μη, που την στηρίζουν και έχει ως επίκεντρο τον κ. Παύλο Πολάκη, τον υπουργό Υγείας και την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή. Τον κατηγορούν ότι υποτίθεται κάλεσε σε πραξικοπηματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη ώστε να μπουν στη φυλακή πολιτικοί αντίπαλοι και διάφορα τέτοια, και βλέπουμε ότι λέγονται πολλά, αν και έχουν ειπωθεί και από τους ίδιους, αλλά λέγονται πολλά και μιλούν για χούντα και διάφορα τέτοια..Ένα σχόλιό σας θέλω γι αυτό…


Καταρχάς η τοποθέτηση του κ. Πολάκη δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζει η Ν.Δ. Βλέπουμε για μια ακόμη φορά ότι η Ν.Δ. και ο κ,. Μητσοτάκης προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τη δικαιοσύνη και να τη χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τους προπαγάνδας. Είδαμε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να τουιτάρει και στα αγγλικά θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα στο εξωτερικό, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Ήταν στελέχη της Ν.Δ. εκείνα τα οποία έχουν μιλήσει για δικαστικές διώξεις του ΣΥΡΙΖΑ –μιλάω για τον κ. Σαμαρά, που έλεγε ότι θα καθίσει στο ειδικό δικαστήριο τον κ. Τσίπρα, μιλάω για τον κ. Γεωργιάδη που έλεγε ότι θα κλείσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη φυλακή. Πρόκειται για άθλιες και απαράδεκτες δηλώσεις. Αυτές θα πρέπει να καταδικάσει ο κ. Μητσοτάκης, αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα λεγόμενα του κ. Πολάκη. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει μιλήσει για την εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη. Αυτή είναι και η συλλογική μας στάση, ότι εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη, ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τους θεσμούς, κάτι που δυστυχώς δεν το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τους θεσμούς. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και οι ίδιοι οι πολίτες δεν έδειχναν εμπιστοσύνη προς αυτούς κι αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθεί και η σημερινή κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν.


18/10/2018
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ