Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Επείγουσα ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα

Επείγουσα ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα

• Επείγουσα ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα.

• «Ποια στήριξη σκοπεύει να παράσχει η Κομισιόν στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Βουλγαρίας, μέσω της OLAF, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης;».


Επείγουσαερώτηση κατέθεσε προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα, χθες, στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «η δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στην διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων», υπογραμμίζοντας πως «αποτελεί την τρίτη κατά σειρά περίπτωση δημοσιογράφου που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, μετά τη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτά την Κομισιόν ποια στήριξη σκοπεύει να παράσχει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, μέσω της OLAF, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας της δημοσιογράφου, και με ποιους τρόπους σκοπεύει να ενισχύσει τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και να προστατέψει τους δημοσιογράφους-ερευνητές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα.


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη από την υπόθεση της Βικτόρια Μαρίνοβα, της 30χρονης δημοσιογράφου του βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου TVN, που κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε χθες στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Μαρίνοβα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά περίπτωση δημοσιογράφου που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, μετά τη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με δεδομένο ότι και οι τρεις δημοσιογράφοι ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, ποια στήριξη σκοπεύει να παράσχει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, μέσω της OLAF, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας της δημοσιογράφου;
2. Πώς σκοπεύει να ενισχύσει τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς απέναντι σε ζητήματα διασπάθισης κοινοτικών και άλλων πόρων και να προστατέψει τους δημοσιογράφους-ερευνητές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα;


08/10/18 Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ