Σημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή
κ. Μαρίας Σπυράκη
στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα
Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι έχουμε έναν τουλάχιστον προς το παρόν καθαρό ορίζοντα. Έτσι όπως ξεκίνησαν τα πράγματα στη Βουλή των Σκοπίων θα έχουμε κάποια στιγμή τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο το πολύ τη συμφωνία εκεί συντελεσμένη την αλλαγή του συντάγματος. Συνεπώς το πράγμα έρχεται εδώ. Μέχρι τότε ο κ. Καμμένος υποσχέθηκε χθες ότι θα κάτσει φρόνιμος. Από εκεί και πέρα αρχίζουν όλα. Αυτό για τη δική σας ας πούμε εκλογική στρατηγική, πολιτική στρατηγική, τι σημαίνει;
Μ. Σπυράκη: Καταρχήν, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι έχουμε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Έχουμε έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος παραιτήθηκε ενώ η πολιτική του υλοποιείται κατά γράμμα και κανένας δεν έχει μάθει γιατί παραιτήθηκε. Ο ίδιος προκάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του. Η επιστολή αυτή παραμένει μυστική και ο υπουργός απομακρύνθηκε. Έχουμε έναν υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος διαφωνεί τελείως με την ασκούμενη πολιτική στο θέμα των Σκοπίων και ο οποίος επιμένει και παραμένει μάλιστα μετά από επιλογή του πρωθυπουργού. Και έχουμε και μια ατζέντα που ο πρωθυπουργός την επιλέγει και την κρατά μόνο και μόνο για να διατηρηθεί λίγο παραπάνω στην εξουσία. Έχουμε δηλαδή ένα προφανές ρεσιτάλ υποκρισίας και ψέματος το οποίο δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.
Δημοσιογράφος: Μπορεί όμως να πάει μέχρι τον Ιανουάριο.
Μ. Σπυράκη: Μπορεί να πάει μέχρι τον Ιανουάριο, προκαλώντας τεράστια ζημιά στη χώρα γιατί είναι προφανές ότι εκτός από αυτά που συμβαίνουν εδώ και μεταξύ μας, μας βλέπουν. Και ξέρουν ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που μετράει μέρες και αυτό το ξέρουν όλοι. Το ξέρουν στο εσωτερικό, το ξέρουν στο εξωτερικό, το ξέρουν οι αγορές. Και βλέπετε και τα αποτελέσματα όπως αυτά αποτυπώνονται στην εικόνα της χώρας ευρύτερα.
Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση βέβαια λέει ότι δεν το κάνει για να κερδίσει μιας εξουσίας, αλλά για να προλάβει να ψηφίσει τα μέτρα της Θεσσαλονίκης και τον προϋπολογισμό του 2019, που θα είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός ας πούμε προϋπολογισμός. Αυτό είναι το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης. Η δική σας στάση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα είναι να μην την ψηφίσετε ή καταθέτοντας μια πρόταση μομφής να εμποδίσετε και την ίδια την ψηφοφορία;
Μ. Σπυράκη: Κάθε πράγμα στον καιρό του κ. Τσίμα. Αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι ωφέλιμη για το εθνικό συμφέρον και έχουμε πει εξαρχής σε όλους τους συνομιλητές μας, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η Ν.Δ. είναι εναντίον αυτής της συμφωνίας για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους γείτονες να πιστεύουν, να θεωρούν ότι είναι «Μακεδόνες», να μιλάνε για “macedonian nationality” για να μιλήσω από το πρωτότυπο κείμενο και ο δεύτερος είναι να θεωρούν ότι ομιλούν μακεδονική γλώσσα “macedonian language”. Ούτε βορειομακεδονική ούτε macedonski αμετάφραστο. “Macedonian language”. Αυτά γράφει το πρωτότυπο κείμενο. Είμαι σίγουρη ότι είσαστε πολύ καλός γνώστης του πρωτότυπου κειμένου που συνυπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις.
Δημοσιογράφος: Προφανώς. Και επίσης ξέρω καλά και ποιες είναι οι δικές σας αντιρρήσεις και ενστάσεις. Το ερώτημα ήταν πάλι θέμα...κατανοώ την αντίρρηση, αναρωτιέμαι για το ποια θα είναι η τακτική, γιατί το ερώτημα αφορά βεβαίως και τον κ. Καμμένο Αν η Ν.Δ. καταθέσει πρόταση μομφής, όπως δικαιούται, τον Ιανουάριο, πριν τη συμφωνία.
Μ. Σπυράκη: Μετά τις 17 Δεκεμβρίου δικαιούμαστε πράγματι να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα.
Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε να ασκήσετε αυτό σας το δικαίωμα; Κατά κάποιο τρόπο έτσι θα βάλετε και τον κ. Καμμένο σε ένα δίλημμα ή συμφωνεί μαζί σας και ρίχνει την κυβέρνηση ή δεν συμφωνεί, οπότε θα μπορείτε να του λέτε ότι εσύ άφησες να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Μ. Σπυράκη: Έχουμε δείξει από την προηγούμενη φάση ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά όπλα, προκειμένου να μην προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Κάθε μέρα που περνά δημιουργείται ένα τετελεσμένο και το τετελεσμένο αυτό, όπως καταλαβαίνετε, επιβαρύνεται από την ψηφοφορία που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Βουλή της γειτονικής χώρας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η Ν.Δ. δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα και να αποφασίσει εκείνη τη στιγμή ποιο είναι το κατάλληλο κοινοβουλευτικό όπλο προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα. Ένα, είναι σαφές από εμάς. Ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη Βουλή θα επικυρώσουμε τη συμφωνία και γι’ αυτό κ. Τσίμα -το επαναλαμβάνω- ζητάμε εκλογές πριν την επικύρωση της συμφωνίας από την παρούσα Βουλή. Ζητάμε εκλογές πριν έρθει η συμφωνία αυτή στην παρούσα Βουλή. Και γι’ αυτό και προκαλούμε τον κ. Καμμένο, ο οποίος τελευταία έχει ντυθεί Μακεδονομάχος να μας πει γιατί παραμένει και αφήνει να εξελίσσονται οι ψηφοφορίες στη γειτονική χώρα, περιμένοντας να έρθει στη δική μας Βουλή το θέμα, οπότε και τότε η κυβέρνηση μπορεί να αναζητήσει άλλες πλειοψηφίες.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Καμμένος αμέσως έσπευσε να υιοθετήσει τη θέση της ηγεσίας του VMRO καταγγέλλοντας τους 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια που ψήφισαν ως αποστάτες και ως πληρωμένους. Δεν ξέρω αν εσείς συμμερίζεστε αυτή την κριτική; Η Ν.Δ. έχει την ίδια άποψη για το έγινε στα Σκόπια;
Μ. Σπυράκη: Εμείς έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, την απόλυτη διάσταση ανάμεσα στην προσέγγιση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, απέναντι σε ένα μείζον θέμα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ και μίλησε για ένα σημαντικό βήμα μπροστά, την ίδια ώρα που ο υπουργός του θεώρησε ότι αυτό ήταν προϊόν -για να το πω πολύ κομψά- υπόγειας συναλλαγής.
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν έχουμε διγλωσσία, γι’ αυτό.
Μ. Σπυράκη: Επειδή προφανώς λοιπόν δεν έχουμε διγλωσσία και επειδή ο πρωθυπουργός απαγόρευσε τη διγλωσσία, εξ όσων θυμάμαι μετά την απομάκρυνση και του κ. Κοτζιά, βρισκόμαστε μπροστά σε αυτήν την εικόνα που το μόνο που κάνει είναι να καταβαραθρώνει το κύρος της χώρας και στα οικονομικά, αλλά και στα εξωτερικά. Σε ό,τι μας αφορά, αυτό που έχει επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι αυτή δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας και εννοώ για τη γείτονα. Επιτρέψτε μου και ως μέλος της Κοινής Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, να το επισημάνω. Η χώρα αυτή έχει ζητήματα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, έχει ζητήματα ελευθερίας του λόγου, έχει ζητήματα διαφθοράς και τώρα έχει και ζητήματα τα οποία εξελίσσονται μπροστά μας. Ως εκ τούτου, αυτό δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας.
Δημοσιογράφος: Η σημερινή πλειοψηφία δηλαδή, ο Ζάεφ υποτίθεται ότι ήρθε να λύσει αυτά που αναφέρατε, δηλαδή τα ζητήματα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, τα ζητήματα διαφθοράς, τα οποία ανήκουν στην εποχή Γκρούεφσκι.
Μ. Σπυράκη: Σας μεταφέρω μια εικόνα πολύ πρόσφατη. Στην επίσκεψη που κάναμε στα Σκόπια μόλις στις 19 Σεπτεμβρίου διαπιστώσαμε ότι καταγράφεται πολύ μικρή πρόοδος. Και σας μεταφέρω αυτήν την εικόνα με όλη τη δυνατότητα που είχε η δική μας η ομάδα των ευρωβουλευτών που επισκεφθήκαμε τα Σκόπια να ακούσουμε και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Δημοσιογράφος: Η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να παραβιάσει μια δέσμευση της χώρας.
Μ. Σπυράκη: Η συμφωνία προβλέπει όπως διάβασα από το πρωτότυπο κείμενο ότι μόλις επικυρωθεί από τη γειτονική χώρα πρέπει να έρθει χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική Βουλή. Αυτή είναι η διατύπωση και θέλω να την ακούν και οι ακροατές μας. Από εκεί και πέρα όμως να ξέρετε ότι οι Έλληνες δεν θα μας ψηφίσουν για να εφαρμόσουμε την ατζέντα του άλλου, δεν θα μας ψηφίσουν για να εφαρμόσουμε την ατζέντα των προηγούμενων και έχουμε προειδοποιήσει και έχουμε τοποθετηθεί πολύ έγκαιρα. Εμείς δεν θεωρούμε εθνικά επωφελή αυτή τη συμφωνία και γι’ αυτό δεν δεχθήκαμε την παραμικρή πίεση. Ως εκ τούτου επιτρέψτε μας να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε ούτως ώστε αυτή η συμφωνία να μην προχωρήσει. Προειδοποιούμε όμως, κυρίως τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο, γιατί υπάρχει ένα ερώτημα πόσους από τους βουλευτές του ελέγχει, ότι κάθε φορά που επικυρώνεται η συμφωνία από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, κάθε φορά που προχωράει η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, τα πράγματα δυσχεραίνουν. Και όταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή για επικύρωση, τότε πράγματι δεν θα έχει καμία δυνατότητα ο κ. Καμμένος να πράξει οτιδήποτε. Γιατί ήδη η κυβέρνηση διαδίδει ότι έχει βρει την κρίσιμη πλειοψηφία που χρειάζεται.
Δημοσιογράφος: Για θέματα δικαιοσύνης στην Ελλάδα
Μ. Σπυράκη: Θα ήθελα να σας μεταφέρω και ένα κλίμα που έρχεται κυρίως από τις Βρυξέλλες, σε σχέση με προβληματισμούς που υπάρχουν για διάφορες χώρες. Για την περίφημη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Και επειδή δεν θέλουμε καθόλου η Ελλάδα να γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας συζήτησης, πραγματικά εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση εδώ.
Δημοσιογράφος: Εννοείτε να μην μας συζητάνε μαζί με την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Μ. Σπυράκη: Και τη Ρουμανία. Για να μη μπούμε λοιπόν σε καμιά τέτοια κατηγορία, είναι απαραίτητο τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν στο εσωτερικό. Και εκεί είναι και το μεγάλο ζήτημα. Διότι ακούσαμε κύκλους της κ. Ράικου -η κ. Ράικου υπενθυμίζω ότι είχε παραιτηθεί από τη θέση εισαγγελέως διαφθοράς και στην επιστολή της τότε μίλησε για παράκεντρα εξουσίας- να αναφέρεται σε κάποιον Ρασπούτιν, ο οποίος επιχειρεί να επέμβει στη δουλειά της. Δεν ξέρω ειλικρινά ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Έχω όμως ακόμη ζωντανή την εικόνα του κ. Παπαγγελόπουλου να βγαίνει από το Μ. Μαξίμου πριν από 8-10 μήνες και να μιλάει για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», εννοώντας τη Novartis. Έχω μπροστά μου την εικόνα του κ. Πολάκη να μιλάει ανοιχτά για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και για ανάγκη να κλείσουν κάποιους μέσα ώστε να κερδίσουν τις εκλογές. Έχω ακούσει και το ηχητικό που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Οπότε καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε με μια σειρά επεμβάσεων πολιτικών παραγόντων από την πλευρά της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι αντικείμενο συζήτησης. Υπάρχουν γεγονότα, ξεκάθαρα γεγονότα, είναι μπροστά μας τα γεγονότα αυτά. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αν υπάρχει η δυνατότητα να παρέμβει η εκτελεστική εξουσία στη Δικαιοσύνη. Η δική μας απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει. Ότι οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι, ότι οι δικαστές κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι όμως προφανές, ότι υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι προφανές, ότι η πρόθεση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα ενός ολόκληρου πρότζεκτ, ενός ολόκληρου σχεδίου. Είναι ένα πρότζεκτ που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, είναι ένα πρότζεκτ-Τσίπρας. Ούτε ο κ. Παπαγγελόπουλος αυτόνομα και ανεξάρτητα κάνει δηλώσεις μπροστά στο Μ. Μαξίμου, μιλώντας για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο επί συστάσεως ελληνικού κράτους» ούτε ο κ. Πολάκης κάνει από μόνος του συστάσεις στους συντρόφους του για να κλείσουν μέσα πολιτικούς αντιπάλους. Και λέει και άλλα, τα οποία ακούσαμε μετά. Ούτε μια σειρά άλλες κινήσεις που είναι εξόφθαλμες και πάρα πολύ ενοχλητικές για τους δικαστές, γίνονται τυχαία.
Δημοσιογράφος: Εδώ που βρισκόμαστε, επειδή βρισκόμαστε πια σε μέσα στον εκλογικό κύκλο, θα ήταν ευπρόσδεκτο και μια όσο σαφέστερη γίνεται δέσμευση από την πλευρά εκείνων που διεκδικούν την επόμενη πλειοψηφία ότι τέτοιου είδους πράγματα, όχι απλώς δεν θα τα κάνουν, αλλά θα μας εγγυηθούν ότι δεν θα μπορούν να γίνουν καν.
Μ. Σπυράκη: Είναι νομίζω απαραίτητο. Ξέρετε η κανονικότητα την οποία πολλές φορές επικαλείται η κυβέρνηση, ξεκινά από τον σεβασμό βασικών στοιχείων του πολιτεύματος και η διάκριση των εξουσιών είναι ένα από αυτά. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της έκφρασης είναι επίσης ένα άλλο στοιχείο αυτής. Ας μην μπούμε και σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ορισμένα μέσα Ενημέρωσης που αποκαλύπτουν υποθέσεις για την κυβέρνηση. Εκείνο όμως που έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα είναι να ξέρουμε ότι μας βλέπουν και μας ακούν. Και η κυβέρνηση να έχει απολύτως υπόψιν της ότι δεν θα επιτρέψουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση -ως ένα πολιτικό κόμμα που έχει τη συγκεκριμένη ιστορική διαδρομή από το ’74- να διανοηθούν ότι μπορούν να επέμβουν στη Δικαιοσύνη, να διανοηθούν ότι μπορούν να στήσουν σκευωρίες, να διανοηθούν ότι μπορούν να υποδείξουν κατηγορουμένους, πολιτικούς, επιχειρηματίες, όπως ακριβώς το λένε οι ίδιοι. Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Αυτά τα λένε οι ίδιοι. Σας ευχαριστώ πολύ.