Προσθήκη λεζάντας |
«Το Ποτάμι θα ξαναφέρει το θέμα των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων στη Βουλή και θα ζητήσει έλεγχο» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Λαμπαδιάρη. «Τα μυστικά κονδύλια πρέπει να ξοδεύονται για εθνικούς σκοπούς και όχι για να χτίζουν κάποιοι πολιτικές καριέρες» τονίζει.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι «με την απομάκρυνση του κ. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας έδωσε μήνυμα προς τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ: Μην συγκρούεσθε με τον Πάνο, γιατί θα φύγετε. Ο κ. Καμμένος είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας. Έχει τη δική του προσωπική ατζέντα. Και ο κ. Τσίπρας φάνηκε για μια ακόμη φορά όμηρος του αρχηγού των ΑΝΕΛ. Αν το πρόβλημα του κ.Τσίπρα ήταν η διγλωσσία, τότε έκοψε λάθος γλώσσα» τονίζει και προσθέτει ότι «οι “ψεκασμένες” προτάσεις του κ. Καμμένου εκθέτουν τη χώρα, αφού δεν είναι απλώς αρχηγός ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος, που μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς κανείς να τον παίρνει στα σοβαρά. Είναι υπουργός Άμυνας και έχει θεσμικό λόγο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής».
Σε ερώτηση για το αν βλέπει σύντομα πολιτικές εξελίξεις, μετά την απομάκρυνση Κοτζιά, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι «το Τσίπρας-Καμμένος είναι αχώριστο κυβερνητικό δίδυμο. ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σώμα ένα. Απλώς, έχουν και οι δύο την αγωνία των εκλογών. Και ο καθένας προσπαθεί να μιλήσει στο δικό του ακροατήριο. Ο κ. Τσίπρας κάνει επικοινωνία όποτε το θυμάται αριστερά και ο κ.Καμμένος ακροδεξιά. Αλλά αυτή τη φορά τα δύο κοινά δύσκολο θα παντρευτούν ξανά». Επανέλαβε μάλιστα κατηγορηματικά ότι «το Ποτάμι είναι αντιπολίτευση. Ούτε πρόκειται να μετάσχουμε σε κυβέρνηση, ούτε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Τελεία και παύλα». Ερωτηθείς αν θα συνεργαστεί το Ποτάμι προεκλογικά με τη ΝΔ επισημαίνει: «Αυτόνομο Ποτάμι και ξερό ψωμί. Θα διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών με τολμηρές προτάσεις και σχέδιο και είμαι σίγουρος ότι θα μας επιλέξουν. Θα επιβραβεύσουν δηλαδή το γεγονός ότι το Ποτάμι λέει αλήθειες και προτείνει λύσεις. Αυτοί που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα και είναι επιφυλακτικοί με τα κόμματα, δεν θέλουν το κομματικό κράτος και την κυριαρχία των μετρίων. Πρέπει λοιπόν να βρουν στην πολιτική αυτούς που τους ταιριάζουν».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ωστόσο, εμφανίστηκε θετικός σε μετεκλογικές συνεργασίες. «Θέλουμε να είμαστε ο κρίσιμος καταλύτης για να αλλάξει πραγματικά η ζωή στη χώρα. Να φύγουμε μπροστά. Αν αυτό είναι το σχέδιο, εμείς έχουμε μελετημένες λύσεις. Και δίχως το Ποτάμι οι λύσεις στην επόμενη Βουλή θα είναι συντηρητικές. Το κενό αν εμείς δεν είμαστε στη Βουλή θα γεμίσει με μερικούς ακόμη λαϊκιστές» τονίζει.
Αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που ιεραρχεί το Ποτάμι σημειώνει ότι «η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από τη δραστηριοποίηση της νέας γενιάς», καθώς αυτή τη στιγμή η ανεργία και η μαύρη εργασία των νέων είναι μεγάλο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να μεταναστεύουν. Το κομματικό σύστημα όμως κοιτάει το πολύ μέχρι το Δημόσιο και αδιαφορεί για τη γενιά που μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο. Κίνητρα λοιπόν, έρευνα, καινοτομία» λέει σχετικά.
Μιλώντας για το επικείμενο Συνέδριο του Ποταμιού που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως θα είναι ένα πραγματικά ανοικτό συνέδριο, ένα δημιουργικό και εμπνευσμένο διήμερο, στη διάρκεια του οποίου, μεταξύ των άλλων καινοτομιών, έχουν κληθεί να μιλήσουν «φωνές που μας εμπνέουν» όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Ελένη Αρβελέρ, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ και ο Αρίστος Δοξιάδης. Ενώ, παρόντες θα είναι η Κοινωνία Αξιών, Οικολόγοι, Φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:
O κ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την διγλωσσία που εμφανίζει η κυβέρνηση του, απομάκρυνε τον κ. Κοτζιά. Πώς το κρίνετε;
Αν το πρόβλημα του ήταν η διγλωσσία, τότε ο κ.Τσίπρας έκοψε λάθος γλώσσα. Ο κ.Καμμένος είναι ο κατ΄ εξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας. Έχει την δική του προσωπική ατζέντα. Προχθές με τους Ρώσους, χθες με τους Αμερικανούς, αύριο με ό,τι κάτσει. Και ο κ.Τσίπρας φάνηκε για μια ακόμη φορά όμηρος του αρχηγού των ΑΝΕΛ. Και έδωσε ένα μήνυμα προς τους Συριζαίους υπουργούς. «Μην συγκρούεσθε με τον Πάνο, γιατί θα φύγετε». Θυμηθείτε και την περίπτωση του κ.Φίλη που διώχτηκε κακήν-κακώς από την κυβέρνηση, ύστερα από απαίτηση ξανά των ΑΝΕΛ.
Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις; Πιστεύετε ότι ο υπουργός Άμυνας θα ανατρέψει κάποια στιγμή την κυβέρνηση, όπως απειλεί;
Το Τσίπρας-Καμμένος είναι αχώριστο κυβερνητικό δίδυμο. ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σώμα ένα. Απλώς, έχουν και οι δύο την αγωνία των εκλογών. Και ο καθένας προσπαθεί να μιλήσει στο δικό του ακροατήριο. Ο κ.Τσίπρας κάνει επικοινωνία όποτε το θυμάται αριστερά και ο κ.Καμμένος ακροδεξιά. Αλλά αυτή τη φορά τα δύο κοινά δύσκολο θα παντρευτούν ξανά.
Είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων...
Δύο φορές έχω θέσει το θέμα στην Βουλή. Επειδή δεν διαχειριστήκαμε ποτέ κανένα μυστικό κονδύλι μπορούμε και μιλάμε. Και ρωτάμε τα κόμματα που κυβερνούν και κυβέρνησαν, τι ρόλο παίζουν τα μυστικά κονδύλια; Γιατί το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έχει μυστικά κονδύλια; Ποιος τα παίρνει τα λεφτά; Οκτώ υπουργεία έχουν μυστικά κονδύλια. Δεν είναι παράλογο; Το Ποτάμι θα φέρει ξανά το θέμα στη Βουλή και θα ζητήσει έλεγχο. Τα μυστικά κονδύλια πρέπει να ξοδεύονται για εθνικούς σκοπούς και όχι για να χτίζουν κάποιοι πολιτικές καριέρες.
Ο κ. Καμμένος όμως φαίνεται να έχει και διαφορές ουσίας. Πρόσφατα στις ΗΠΑ κατέθεσε και εναλλακτικές προτάσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης έκανε “προσφορές” για τρεις νέες βάσεις.
Η πρόταση για τρεις νέες βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας (και μάλιστα μία στην πόλη σας, τη Λάρισα) δεν είναι σωστή ή λάθος. Είναι απλώς γελοία. Το ίδιο γελοία είναι η πρόταση για την δημιουργία ενός νέου μικρού ΝΑΤΟ με την Ελλάδα, την πΓΔΜ, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Αυτές οι “ψεκασμένες” προτάσεις εκθέτουν τη χώρα, αφού ο κ. Καμμένος δεν είναι απλώς αρχηγός ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος, που μπορεί να λέει ότι θέλει χωρίς κανείς να τον παίρνει στα σοβαρά. Δυστυχώς είναι υπουργός Άμυνας και έχει θεσμικό λόγο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.
Γίνεται ξανά συζήτηση για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία και κάποια σενάρια αφορούν κι εσάς....
Θα το πω για πολλοστή φορά και με καθαρό τρόπο. Το Ποτάμι είναι αντιπολίτευση. Ούτε πρόκειται να μετάσχουμε σε κυβέρνηση, ούτε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Τελεία και παύλα.
Το Ποτάμι από την ίδρυση του λέει ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με τα Σκόπια. Ισχύει ακόμη η άποψη σας;
Δεν αλλάζω απόψεις ανάλογα με τις εποχές του έτους. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η καλύτερη – το είπα και στη Βουλή – υπάρχουν προβλήματα κυρίως με το ζήτημα της ιθαγένειας. Αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια. Όλες οι χώρες τους αποκαλούν «Μακεδονία». Αυτό πρέπει να αλλάξει. Όσο περνάει ο καιρός η Ελλάδα χάνει.
Κάποιοι πάντως λένε ότι μετά την απομάκρυνση Κοτζιά και την απροθυμία των βουλευτών των Σκοπίων να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, η συμφωνία «πέθανε».
Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Η συμφωνία θα πεθάνει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ καταθέσουν τα όπλα και πουν «καμία λύση». Αυτό δεν έχει συμβεί και δεν το βλέπω να συμβαίνει. Αντιθέτως μετά από όσα αποκαλύφθηκαν για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα, μάλλον έχουν εξοργιστεί. Το μήνυμά τους, και προς εμάς, είναι να μην αφήσουμε την περιοχή έρμαιο στις επιδιώξεις της Ρωσίας και της Τουρκίας. Και μας καλούν να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Σε αυτό έχουμε να απαντήσουμε. Ας απαντήσουμε χωρίς «ναι μεν αλλά».
Θα συνεχίσετε να απορρίπτετε τις εκκλήσεις για προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν νομίζω ότι θα αποκαλεί κανείς τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προοδευτικό μέτωπο. Στην Ελλάδα βέβαια είσαι ό,τι δηλώσεις. Είναι όμως προοδευτικός αυτός που δεν δίνει ψήφο στα παιδιά και τους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό; Είναι προοδευτικός αυτός που έχει πάνω από όλα το κόμμα του; Είναι προοδευτικός αυτός που διευκολύνει τους εγκληματίες που έχουν λεφτά να βγουν από την φυλακή;
Προεκλογική συνεργασία ΝΔ – Ποταμιού είναι δυνατή;
Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ. Αυτόνομο Ποτάμι και ξερό ψωμί. Θα διεκδικήσουμε λοιπόν την ψήφο των πολιτών με τολμηρές προτάσεις και σχέδιο και είμαι σίγουρος ότι θα μας επιλέξουν. Θα επιβραβεύσουν δηλαδή το γεγονός ότι το Ποτάμι λέει αλήθειες και προτείνει λύσεις.
Είστε δηλαδή διατεθειμένοι να συμβάλετε σε κυβερνητικές λύσεις μετά τις εκλογές;
Μα δεν είμαστε χομπίστες της πολιτικής. Προφανώς δεν αποκλείουμε μετεκλογικές συνεργασίες. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Θέλουμε να είμαστε ο κρίσιμος καταλύτης για να αλλάξει πραγματικά η ζωή στην χώρα. Να φύγουμε μπροστά. Αν αυτό είναι το σχέδιο, εμείς έχουμε μελετημένες λύσεις. Και δίχως το Ποτάμι οι λύσεις στην επόμενη Βουλή θα είναι συντηρητικές. Το κενό αν εμείς δεν είμαστε στη Βουλή θα γεμίσει με μερικούς ακόμη λαϊκιστές.
Γιατί ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος και οι κεντρώοι να επιλέξουν το Ποτάμι και όχι το ΚΙΝΑΛ ή ένα από τα κόμματα εξουσίας που κάνουν και αυτά άνοιγμα στο κέντρο;
Αυτοί που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα είναι λογικό να είναι επιφυλακτικοί με τα κόμματα. Δεν θέλουν το κομματικό κράτος και την κυριαρχία των μετρίων. Πρέπει λοιπόν να βρουν στην πολιτική αυτούς που τους ταιριάζουν. Ανοιχτά μυαλά που μυρίζουν έμπνευση και όχι ναφθαλίνη.
Στις 3-4 Νοεμβρίου γίνεται στην Αθήνα το ανοιχτό Συνέδριό σας. Μιλάτε για επανεκκίνηση του Ποταμιού. Τι να περιμένουμε;
Ένα πραγματικά ανοιχτό συνέδριο. Πήραμε την απόφαση μόνο το 60% των συνέδρων να είναι δικά μας στελέχη. Το υπόλοιπο 40% θα είναι νέοι φίλοι και συνεργαζόμενα κόμματα και ομάδες. Η Κοινωνία Αξιών, Οικολόγοι, Φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Και έχουμε καλέσει να μιλήσουν κάποιοι από τους πιο σημαντικούς Έλληνες. Από τον Νίκο Αλιβιζάτο και την Ελένη Αρβελέρ μέχρι την Ματθαίο Γιωσαφάτ και τον Αρίστο Δοξιάδη. Θα είναι πιστεύω ένα δημιουργικό και εμπνευσμένο διήμερο.
Το Ποτάμι από την αρχή του φθινοπώρου κάνει μια καμπάνια με μικρά και μεγάλα «Θέλω». Πέρα από τα στελέχη του Ποταμιού είδαμε στο thelopotami.gr τον χρυσό ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο, τον ηθοποιό Άγγελο Παπαδημητρίου αλλά και απλούς πολίτες να διατυπώνουν τα δικά τους «Θέλω».
Ναι, καλούμε τους φίλους μας – και είναι πολλοί εκεί έξω – να μας πουν τα δικά τους «θέλω». Εμείς τα αναπαράγουμε προσθέτοντας όμως - και εδώ φαίνεται η δύναμη του κόμματος μας - τις συγκεκριμένες λύσεις για να γίνουν αυτά τα «θέλω» πραγματικότητα. Ξέρετε, οι ωφέλιμες εμπνεύσεις καρποφορούν πιο εύκολα σε μικρότερα κόμματα. Στα μεγάλα κυριαρχούν τα υποκριτικά πάθη.
Όταν οι πολιτικοί πιέζονται για να ικανοποιήσουν κάποια αιτήματα, λένε «δεν υπάρχουν χρήματα». Το λένε για τις συντάξεις, το λένε και για τα αναπτυξιακά έργα στην περιφέρεια. Αν περνούσε από το χέρι σας, εσείς που θα δίνατε χρήματα;
Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την δραστηριοποίηση της νέας γενιάς. Η ανεργία και η μαύρη εργασία των νέων είναι μεγάλο πρόβλημα. Ζουν με τριακοσάρια. Βγαίνουν από τα πανεπιστήμια με κομμένα φτερά. Μεταναστεύουν ενώ θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην χώρα τους. Αλλά το κομματικό σύστημα δεν έχει μυαλό για όλα αυτά. Κοιτάει το πολύ μέχρι το Δημόσιο και αδιαφορεί για τη γενιά που μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο. Κίνητρα λοιπόν, έρευνα, καινοτομία.
Η Θεσσαλία είναι μια περιοχή με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Οι κάτοικοί της νιώθουν πολλές φορές παραμελημένοι. Υπάρχει τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη στην περιφέρεια;
Ναι, αλλά στην Ελλάδα αποφασίζουν οι εκπρόσωποι των κρατικοδίαιτων, μη παραγωγικών δυνάμεων. Συντεχνίες και συμφέροντα. Οι Έλληνες έχουν πια μικρότερο ΑΕΠ από τους Κύπριους και οι Αθηναίοι έχουν κατά κεφαλή το διπλάσιο σχεδόν ΑΕΠ από τους Θεσσαλούς. Αν θέλουμε όμως η Ελλάδα να έχει μέλλον πρέπει το εθνικό μοντέλο ανάπτυξης να βασιστεί στις ιδιαιτερότητες και τελικά στις δυνάμεις της κάθε Περιφέρειας. Τρόπος υπάρχει και το έχουν αποδείξει στην Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Όμως για όλα αυτά χρειαζόμαστε ηγεσίες που να έχουν προτεραιότητα τη χώρα και όχι το κόμμα.