Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι σχήμα λόγου

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι σχήμα λόγου


«Σε λίγες ημέρες θα ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα επιβεβαιώνει ότι ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων. Θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή μια σειρά μέτρα που ψηφίζονται. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, η επιδότηση ενοικίου για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες. Όλα αυτά είναι από τη μία πλευρά, δηλαδή οι ανάγκες της κοινωνίας και το ζητούμενο για την ίδια την κυβέρνηση. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να θέλουμε να επισπεύσουμε τις εκλογές», επεσήμανε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, συμπληρώνοντας ότι «ο χρόνος των εκλογών είναι και συνάρτηση της πολιτικής ωριμότητας των εταίρων αυτής της κυβέρνησης».
Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι η σημερινή δημοσκοπική εικόνα μπορεί να ανατραπεί «από τη στιγμή που ο κόσμος αντιληφθεί ότι το γεγονός της εξόδου από τα μνημόνια δεν είναι ένα σχήμα λόγου, αλλά αφορά συγκεκριμένες αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή του».
Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σχολίασε ότι «η παραίτησή του σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τη μη κάλυψη του πρωθυπουργού πάνω στο κρίσιμο θέμα του Μακεδονικού ζητήματος», ενώ για το θέμα των μυστικών κονδυλίων, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «από το 2017 υπάρχει μια σαφής κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου αυτών των δαπανών. Κι αυτό το πιστώνεται θετικά η παρούσα κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο οδικός χάρτης που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία για την χώρα μας, δεν χωρούν καιροσκοπισμοί».

Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός», τόνισε ότι «ο καλύτερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να είσαι αποφασιστικός, ψύχραιμος, να ξέρεις τι ζητάς και να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Χατζηνικολάου:

- Να ξεκινήσω ζητώντας το σχόλιό σας γι’ αυτό που λένε και γράφουν. Το λένε και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά το γράφουν και αρκετά έντυπα, ότι ο πρωθυπουργός διάλεξε, μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά, τον Πάνο Καμμένο με αποτέλεσμα να μείνει στην κυβέρνηση αυτός που ήταν κόντρα στη Συμφωνία των Πρεσπών και να φύγει ο εμπνευστής της. Τι απαντάτε σε αυτό το σχόλιο;

Η αντιπολίτευση μπορεί να το λέει για τους δικούς της λόγους, θέλοντας να δημιουργήσει, όπως νομίζει, προβλήματα στην κυβέρνηση, κάποιες εντυπώσεις. Αλλά αυτό το οποίο είναι πασιφανές, είναι ότι σε καμιά περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τον ένα υπουργό έναντι του άλλου. Και συγκεκριμένα, για να μη μιλάμε γενικά και αόριστα, εάν, για παράδειγμα, υπήρχε μία υιοθέτηση των απόψεων του κ. Καμμένου για το επίμαχο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, να είστε σίγουρος ότι δεν θα ήταν ο πρωθυπουργός αυτός που θα αναλάμβανε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας δημόσια ότι δεσμεύεται να προχωρήσει αυτή η υπόθεση μέχρι τέλους. Και ακριβώς λόγω αυτής της συμφωνίας, στην ουσία και στο περιεχόμενο για το ζήτημα του Μακεδονικού, του πρωθυπουργού με τον κ. Κοτζιά, δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει τον λόγο της παραίτησής του.

- Επομένως μου λέτε ότι πολιτικά δεν έχετε καταλάβει για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς. Θεωρείτε ότι ήταν αντίδραση της στιγμής; Η ψυχική αντίδραση σε μια επίθεση που δέχτηκε;

Όχι. Λέω ότι η παραίτησή του σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τη μη κάλυψη του πρωθυπουργού πάνω στο κρίσιμο θέμα του Μακεδονικού ζητήματος. Αυτό πρέπει να είναι απόλυτα σαφές. Και, πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάνει χάρη προς τον κ. Καμμένο, ο οποίος ως γνωστόν έχει μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση.

- Υπήρξαν εκεί όμως και κάποιοι υπαινιγμοί για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Μήπως αυτά οδήγησαν σε παραίτηση ευθιξίας τον υπουργό; Και πως πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αυτό το θέμα;

Προσέξτε. Εδώ υπάρχει ένα πλούσιο ρεπορτάζ που δεν ξέρω πόσο αληθινό είναι κι αν είναι ολόκληρο αληθινό. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά. Βλέπετε διάφορους, και συναδέλφους σας, οι οποίοι, προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους, δεν ξέρω κατά πόσο διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους. Δεν ήμουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο δεν συμμετέχω πλέον, αλλά επειδή είναι ένα κρίσιμο θέμα το θέμα των κονδυλίων, θεωρώ ότι απαντήθηκε με επάρκεια και πληρότητα από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Νίκο Βούτση και σας υπενθυμίζω ότι από το 2017 υπάρχει μια σαφής κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου αυτών των δαπανών. Κι αυτό το πιστώνεται θετικά η παρούσα κυβέρνηση.

- Αυτές οι εξελίξεις πιστεύετε ότι φέρνουν πιο κοντά τον χρόνο των εκλογών; Γιατί πολλοί εκτιμούν ότι, πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και από αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων, δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί νέες διαφοροποιήσεις από τον κ. Καμμένο και επομένως η πιθανότητα να βρεθούμε μπροστά σε εθνικές κάλπες είναι υψηλότερη.

Σωστά το αναφέρετε ότι ο χρόνος των εκλογών είναι και συνάρτηση της πολιτικής ωριμότητας των εταίρων αυτής της κυβέρνησης. Και εν προκειμένω, αυτό αφορά τον κ. Καμμένο. Εάν τελικά, αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υπάρχει μια τέτοια πολιτική συνοχή, παρά τις διαφωνίες του στο Μακεδονικό ζήτημα, που να επιτρέψει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει σε αυτή την, τελευταία, συνταγματικά προβλεπόμενη περίοδο το έργο της. Ένα έργο το οποίο σε κάθε περίπτωση, όπως και να το δει κανείς, θα είναι θετικό διότι συμπίπτει με την έξοδο από τα προγράμματα. Άρα, υπάρχει αυτή η πλευρά που λέτε.

- Επομένως λέτε ότι πράγματι, δεν είναι διατεθειμένος ο πρωθυπουργός να ανεχτεί νέες διαφοροποιήσεις.

Νομίζω ότι αυτό ήταν σαφές και στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και με το μήνυμά του πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

- Το κόμμα του οποίου είστε Γραμματέας, θα προτιμούσε εκλογές τον Μάιο ή εξάντληση της τετραετίας; Τι αισθάνεστε ότι συμφέρει περισσότερο; Μπορεί οι τρεις κάλπες να είναι καλύτερες από το να προηγηθεί ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, άγνωστο ποιο μπορεί να είναι αυτό και τι επίπτωση θα έχει στη συνέχεια στις εθνικές κάλπες του Σεπτεμβρίου;

Αυτό που συμφέρει την κυβέρνηση, αυτό που συμφέρει το κόμμα, είναι και αυτό, νομίζω, το οποίο συμφέρει την ελληνική κοινωνία. Διότι κοιτάξτε τα σημαντικά γεγονότα που πρόκειται να συμβούν την επόμενη περίοδο. Σε λίγες ημέρες θα ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα επιβεβαιώνει ότι ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων. Θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή μια σειρά μέτρα που ψηφίζονται. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, η επιδότηση ενοικίου για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες. Όλα αυτά είναι από τη μία πλευρά, δηλαδή οι ανάγκες της κοινωνίας και το ζητούμενο για την ίδια την κυβέρνηση. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να θέλουμε να επισπεύσουμε τις εκλογές. Αλλά όπως λέγαμε και πριν, αυτό δεν εξαρτάται πάντοτε από την κυβέρνηση.

- Ρωτούν εδώ ένας – δυο φίλοι, γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης Κοτζιά, αφού το ζητά ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών. Βέβαια δεν είστε αρμόδιος να απαντήσετε εσείς γι’ αυτό, αλλά…

Ακριβώς. Δεν ξέρω και το περιεχόμενό της.

- Νομίζω ότι από τη στιγμή που ζητά να δοθεί είναι αναπόδραστο ότι θα βγει στη δημοσιότητα.

Ο κ. Κοτζιάς νομίζω ότι θα κάνει και μια σειρά δημόσιες εμφανίσεις τις επόμενες ημέρες, θα πει πολλά κι εγώ κρατώ από αυτά που μέχρι τώρα έχει πει, τη διάθεσή του να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015.

- Η βαλίτσα με τον κ. Καμμένο μπορεί να πάει μακριά; Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συγκατοίκηση τώρα που δεν υπάρχουν πια οι ειδικοί σκοποί που επέβαλε η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησης, διότι το τρίτο μνημόνιο τελείωσε. Επομένως, πέραν της διαφωνίας στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, λογικό είναι ότι θα ανακύπτουν από εδώ και στο εξής και διαφωνίες σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Γιατί από τη μία είναι ένα κόμμα της δεξιάς, θέλετε της κεντροδεξιάς; Έστω της κεντροδεξιάς και από την άλλη είναι ένα κόμμα της αριστεράς.

Νομίζω πως ποτέ δεν κρύψαμε τους λόγους που οδήγησαν στη συγκρότηση της παρούσας κυβέρνησης, που προφανώς δεν ήταν μια ευρεία, προγραμματική σύγκλιση ή συμφωνία. Όπως είπατε κι εσείς στο ερώτημά σας ήταν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι. Αυτοί φτάνουν στο τέλος τους, ολοκληρώνεται η σκοπιμότητα αυτής της κυβέρνησης, αλλά από εκεί και έπειτα, έχει σημασία να καταλάβουμε και ιδιαίτερα η πλευρά του κ. Καμμένου, ότι πρέπει να αφήσουμε αυτή την προσπάθεια να καρποφορήσει και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί για να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της επίπονης και αντιφατικής πορείας των προηγούμενων ετών.

- Η επόμενη μέρα ποια θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασίες με τον χώρο της κεντροαριστεράς;

Θα σας πω. Θα σας πω ευθέως. Η επόμενη μέρα, καταρχάς θα προσδιοριστεί βάσει της κάλπης, τα αποτελέσματά της, τους συσχετισμούς. Πάντοτε όσα λέμε πριν τις εκλογές διαφορετικά τα βλέπουμε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και θέλω να πιστεύω ότι και η υπόθεση των συνεργασιών, των συγκλίσεων ανάμεσα στα κόμματα θα κανονικοποιηθεί και θα βασίζεται σε πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις.

- Πείτε μου παρακαλώ. Μπορεί να γυρίσει το ματς; Να το πω έτσι απλά, πεζοδρομιακά. Είδα ακόμη και χτες μια δημοσκόπηση της Pulse στον ΣΚΑΪ που δείχνει διαφορά 11 μονάδων ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα. Γυρίζει αυτό το ματς; Κλείνει αυτή η ψαλίδα;

Είδα κι εγώ χθες τη δημοσκόπηση και θα έλεγα ότι πέρα από τη διαφορά που συνήθως εμφανίζει η συγκεκριμένη εταιρία, γιατί καλό είναι να συγκρίνουμε τη δημοσκόπηση με προηγούμενη της ίδιας εταιρίας, διαπιστώνω κατ’ εξακολούθηση ότι υπάρχει αυτό που λέμε μια γκρίζα ζώνη. Εκεί, η «μερίδα του λέοντος» αφορά τη στάση που θα κρατήσει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που τον είχε ψηφίσει τις προηγούμενες εκλογές. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι αυτό , από τη στιγμή που ο κόσμος αντιληφθεί ότι το γεγονός της εξόδου από τα μνημόνια δεν είναι ένα σχήμα λόγου, αλλά αφορά συγκεκριμένες αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή του. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ισχυρό σημείο και μπορεί να οδηγήσει, πράγματι, στο να ανατρέψει τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα.

- Ένα τελευταίο ερώτημα. Κύριε Σκουρλέτη πιστεύετε ότι είναι, ίσως, καλύτερο για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ να μη περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων και να αποφύγετε έτσι ένα ενδοκυβερνητικό πρόβλημα που προκαλεί οξύνσεις, αιχμές, τριβές;

Όχι, δεν το θεωρώ αυτό καλύτερο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο οδικός χάρτης που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία για την χώρα μας, δεν χωρούν καιροσκοπισμοί, ούτε θα πρέπει να υποτασσόμαστε σε άλλου είδους σκοπιμότητες όταν μιλάμε και αναφερόμαστε σε εθνικά ζητήματα.

- Και μία φράση θέλω για το «Μπαρμπαρός» και την παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου; Γιατί η Άγκυρα ανεβάζει πολύ τους τόνους.

Έχουμε δει πολλές φορές αυτό το σκηνικό το τελευταίο διάστημα, αλλά και παλιότερα πολύ περισσότερο, να επαναλαμβάνεται. Ο καλύτερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να είσαι αποφασιστικός, ψύχραιμος, να ξέρεις τι ζητάς και να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Έχει φανεί ότι αυτή η τακτική μας βγάζει από τα αδιέξοδα και δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι εμείς χάνουμε.

Την συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε εδώ https://bit.ly/2J68otW

19/10/2018
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ