Hellenic Cypriot Press Agency

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δικογραφία για άρση ασυλίας άλλων δύο εν ενεργεία βουλευτών * Βουλή - Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς» * Ν. Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας θα φύγει από αυτή τη δυστοπία μόνο με εκλογές * Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα ΕΕ-κυβερνήσεων και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα του πολέμου * Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν μαζί πρόταση δυσπιστίας * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης * Γ. Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα * Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνικό στοίχημα που κερδίζουμε, η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας * Δ. Νατσιός: Ο σωστός τίτλος για το σχέδιο νόμου θα ήταν «παρεμβάσεις για ένα κράτος που κλέβει τον πολίτη» * Σ. Ζαχαράκη: Θέλουμε να φέρουμε το βιβλίο πιο κοντά στους μαθητές και μαθήτριες γιατί έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία τους * Π. Μαρινάκης: Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά, δεδομένων των επιπτώσεων από την κρίση στη Μ. Ανατολή και ενόψει των εορτών του Πάσχα * Λάρισα-Δίκη για τα Τέμπη: Την Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

«Η ΝΔ δεν νομιμοποιεί την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ενημέρωση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής»

«Η ΝΔ δεν νομιμοποιεί την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ενημέρωση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής»


Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολίτικης καθώς απορρίφθηκε το αίτημά της να γίνει ουσιαστική συζήτηση για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Η Πειραιώς υπογραμμίζει πως σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). «Ένα όργανο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνον την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη».
ήν τη θέση, τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του «συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της ΝΔ για σύγκληση του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ.
«Δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες», συνεχίζει η ΝΔ υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.
«Σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις όπως για παράδειγμα: οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο».
Στα ζητήματα αυτά -αναφέρει επίσης η Πειραιώς- προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει:
«1. Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
2. Την άρνηση της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».
«Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Την θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», καταλήγει στο ενημερωτικό της σημείωμα η ΝΔ.