Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Δ. Παπαδημούλης: Η Συμφωνία των Πρεσπών, ορόσημο για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Δ. Παπαδημούλης: Η Συμφωνία των Πρεσπών, ορόσημο για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ


«Η Συμφωνία των Πρεσπών τυγχάνει θερμής υποστήριξης από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), πλην μίας μικρής ομάδας ακροδεξιών, διότι σε μία περίοδο που ενισχύονται οι εθνικιστικές εξάρσεις και οι διαφορές ανάμεσα σε κράτη, αυτή έρχεται να επιλύσει μία σημαντική διαφορά και να συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με τον κ.Παπαδημούλη , τόσο στο ΕΚ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει "θερμή αναγνώριση" της τόλμης που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ , καθώς, όπως υποστήριξε, όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, τη σταθερότητα στην περιοχή και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ.Παπαδημούλης τόνισε ότι από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο μεγάλος κερδισμένος από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει τον παραδοσιακό ρόλο και τη σημασία της και να καταστεί η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
«Αυτό το φρούτο, με τη Θεσσαλονίκη να έχει γυρισμένες τις πλάτες της στα Βαλκάνια είναι κατάλοιπο της ψυχροπολεμικής περιόδου και πρέπει να το αφήσουμε πίσω» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την ολοκλήρωση των τριών εναπομείναντων σημείων της Συμφωνίας των Πρεσπών (έγκριση της στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας και κύρωσή της από την Βουλή των Ελλήνων) θα υπάρξει μία νέα περίοδος εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ενίσχυσης της οικονομικής παρουσίας της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ.
Σχετικά με το πως θα μπορούσε θα εξασφαλιστεί πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ.Παπαδημούλης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για πλειοψηφία βουλευτών και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας αριθμός βουλευτών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στη Συμφωνία. Υπενθύμισε δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια ψηφίστηκαν νομοσχέδια με ευρεία πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν υποστηριχθεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Σχετικά με την πρόταση που έχει διατυπωθεί από τη ΝΔ για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών πριν η Συμφωνία των Πρεσπών φθάσει στη Βουλή για κύρωση, ο κ.Παπαδημούλης ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, καθώς, όπως είπε, αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πολιτική σταθερότητα για να ενισχυθεί η οικονομία, να αυξηθούν οι επενδύσεις και να υλοποιηθεί το μεταμνημονιακό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
«Η θέση της ΝΔ ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά εάν αυτή επικυρωθεί από την Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί, αποτελεί μία έμπρακτη ομολογία από την μεριά του κ.Μητσοτάκη ότι υπάρχει πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας από την παρούσα Βουλή , γι΄αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οχυρώνεται πίσω από την θέση των τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων γεγονότων, που συνιστά η Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε ο κ.Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθεί το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που βλέπει θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα μειωθεί το ποσοστό εκείνων που αντιτίθενται σε αυτήν.
«'Αλλωστε, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζει την πάγια εθνική πολιτική που προσπάθησαν να κάνουν πράξη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής, με τη γραμμή του Βουκουρεστίου» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών αποδέχτηκε «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» , ο κ.Παπαδημούλης ανέφερε ότι η κάθε πλευρά, με την Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει αυτό που θεωρεί πιο σημαντικό.
«Με τη Συμφωνία, η Ελλάδα κέρδισε το Βόρεια Μακεδονία για χρήση έναντι όλων-erga omnes-. Δεν θυμάμαι στα χρονικά, και μάλιστα ως αποτέλεσμα μίας διπλωματικής συμφωνίας, να υπήρξε άλλο κράτος που αποδέχτηκε να αλλάξει την ονομασία του και η αλλαγή αυτή να χρησιμοποιείται από όλες τις χώρες, όπως γίνεται τώρα με την περίπτωση της ΠΓΔΜ, η οποία έχει αναγνωριστεί με το συνταγματικό της όνομα από περίπου 140 χώρες» σημείωσε ο κ.Παπαδημούλης.
Για το θέμα της γλώσσας, ο κ.Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς απέδειξε με ντοκουμέντα , ότι η "μακεδονική" γλώσσα αναγνωρίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, ο κ.Παπαδημούλης υποστήριξε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνεται μία διάκριση ανάμεσα στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που ανήκουν μόνον στην Ελλάδα και στην ταυτότητα των Σλαβομακεδόνων, για την οποία, όπως είπε, όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι και αγανακτισμένοι, καλό είναι να ανατρέξουν σε έγγραφα του Ελληνικού Στρατού και σε παλαιότερα σχολικά εγχειρίδια, σε εποχές ακραίας ελληνικής εθνικοφροσύνης με κυβερνήσεις ΕΡΕ.
«Ελπίζω να μην αμφισβητούν και τον πατριωτισμό του Ευάγγελου Αβέρωφ» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Παπαδημούλης βρίσκεται τις ημέρες αυτές στα Σκόπια, όπου συμμετέχει σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας την Ευρωομάδα της Αριστεράς, στο πλαίσιο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ.