Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου,

Σημεία συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel στις 27.09 (Γ.Μελιγγώνης)

-Να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο
-Η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει δρόμους συνεργασίας στα Βαλκάνια

· Για το νέο βίντεο της Εφημερίδας των Συντακτών και τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής αστυνομίας

Βλέπουμε μια απάνθρωπη μεταχείριση απέναντι σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση πιθανότατα, είναι αιμόφυρτος, σίγουρα δεν αποτελεί για κανέναν απειλή, πόσο μάλλον για τις αστυνομικές δυνάμεις. Και γι’ αυτό οι πράξεις αυτές που είδαμε στο βίντεο καθιστούν όλη τη συμπεριφορά ακόμα πιο αποτρόπαια.
Σε σωστή κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Ο.Γεροβασίλη για τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για το πώς συμπεριφέρθηκαν τα αστυνομικά όργανα. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο έχουμε δώσει από την αρχή, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σκιά στην υπόθεση. Όλα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί η πλειοψηφία της κοινωνίας που πραγματικά θεωρώ ότι έχει συγκλονιστεί από την βαρβαρότητα του λιντσαρίσματος που οδήγησε στον τραγικό αυτό θάνατο.
Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει και μια ευρύτερη συζήτηση, είδαμε πως τμήμα των ΜΜΕ κάλυψε την υπόθεση. Είδαμε σήμερα και ότι το ΕΣΡ παρενέβη για το αισχρό γκάλοπ τηλεοπτικού καναλιού σχετικά με τον Ζακ Κωστόπουλο. Είναι σωστά σε αυτήν την περίπτωση τα αντανακλαστικά του ΕΣΡ. Χρειάζεται μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά στην εξάπλωση της βίας, που αφορά στον κοινωνικό αποκλεισμό και πως μια κοινωνία δημοκρατική δεν πρέπει να εξοικειωθεί με τέτοιες εικόνες βαρβαρότητας όπως αυτές που είδαμε.
Πλέον η πολιτική κατεύθυνση που δίνεται στην αστυνομία, σε αντίθεση με την πολιτική που είχαν ακολουθήσει οι ηγεσίες των υπουργείων επί Σαμαρά, είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η αντιμετώπιση της εμπορίας των ναρκωτικών, η αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων. Η πολιτική κατεύθυνση που δίνεται δεν αφορά στον αυταρχισμό και την καταστολή όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια που έδερναν διαδηλωτές χωρίς κανένα λόγο.
Πιστεύω ότι έχουν γίνει βήματα, σίγουρα όμως το αίτημα για εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι ένα αίτημα επίκαιρο και σήμερα. Και σήμερα υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες εντός της αστυνομίας, που πρέπει να απομονωθούν. Δεν πρέπει να δώσουμε μια εικόνα ότι όλοι οι αστυνομικοί θα είχαν τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε έναν άνθρωπο. Σίγουρα όχι. Και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η συμπεριφορά των οργάνων στη συγκεκριμένη περίπτωση και να αποδοθούν ευθύνες. Τέτοια γεγονότα θα πρέπει να έχουν την απάντηση της Πολιτείας γιατί δεν είναι ανεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία τέτοιες εικόνες.
· .Για απειλές κατά βουλευτών εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών
Πρόκειται για μια μειοψηφία ακροδεξιών στοιχείων. Ακόμα και τα τελευταία συλλαλητήρια για το Μακεδονικό είδατε ότι δεν είχαν τη μαζικότητα που περίμεναν οι διοργανωτές. Αυτό κάτι δείχνει. Δείχνει ότι οι πολίτες και της Βόρειας Ελλάδας επιθυμούν λύση σε ένα ακανθώδες ζήτημα το οποίο έχει ταλανίσει την εξωτική μας πολιτική εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Θέλουν τη χώρα μας να είναι μια δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια, να ανοίγει δρόμους συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Και επίσης, κατανοούν ότι και σήμερα η πΓΔΜ έχει σύνθετη ονομασία. Κάτι το οποίο τα ακραία αυτά στοιχεία φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί. Εμείς λοιπόν λέμε και στους πολίτες που έχουν δίκαιες ανησυχίες, όσον αφορά στην επίλυση του ονοματολογικού ότι η χώρα μας κερδίζει πράγματα, δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. Και η μόνη στάση η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη και σε αυτό το θέμα είναι ο ακραίος λαϊκισμός, γιατί γνωρίζουμε τις τοποθετήσεις του στο παρελθόν. Η λύση η οποία τώρα προκρίνουμε είναι μια λύση στη βάση της εθνικής θέσης που υπάρχει από το 2007, οπότε το μόνο που μπορεί να πει ο καθένας για τη στάση του είναι ότι χαϊδεύει τα αυτιά των ακροδεξιών.
· Για τη στάση των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό
Το ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών το γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση πέρασε τον πιο δύσκολο κάβο, πλέον η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και μπορεί με αισιοδοξία να σχεδιάσει το μέλλον σε νέες βάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης και αποκατάστασης των αδικιών του παρελθόντος. Πιστεύω ότι σε αυτήν την πολύ κρίσιμη και ιστορική στιγμή, σε αυτή τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει για τον τόπο μας, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν ούτε την πολιτική σταθερότητα, ούτε την κυβερνητική σταθερότητα. Οπότε εγώ θεωρώ ότι θα εξαντληθεί η τετραετία και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τους ΑΝΕΛ βέβαια. Η νέα περίοδος που διανύουμε μας γεμίζει όλους με πολλές ευθύνες και θεωρώ ότι το κατανοεί αυτό ο κ. Καμμένος.

· Σχετικά με τη ρευστή κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και τους τριγμούς σε κόμματα

Το γενικό πολιτικό σχόλιο που θα μπορούσα να κάνω είναι ότι σ’ αυτή τη νέα σε ένα γενικότερα ρευστό πολιτικό σκηνικό, πολιτικοί σχηματισμοί που δεν έχουν μια πολιτική φυσιογνωμία αρραγή ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόσθετες πιέσεις το επόμενο διάστημα. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω, όμως, σε εσωκομματικά άλλων σχηματισμών. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ δυο διακριτών πολιτικών σχεδίων. Το ένα σχέδιο είναι αυτό της ανάπτυξης με επίκεντρο τους και το άλλο είναι η επαναφορά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού τον οποίο έχει προτείνει ο κος Μητσοτάκης. Σε αυτά τα δυο διακριτά πολιτικά σχέδια θα κληθούν όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πάρουν θέση. Οπότε θα φανεί, με βάση και το πώς θα τοποθετηθούν στα διλήμματα της επόμενης περιόδου, και το πώς η κάθε πολιτική δύναμη θα παρουσιάσει το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο, εκεί θα δούμε θα είναι οι αλλαγές που ενδεχομένως θα προκύψουν στο πολιτικό σκηνικό.
· Περί παραλληλισμού του Αλέξη Τσίπρα με τον Όρμπαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Είναι γελοίος ο παραλληλισμός Τσίπρα – Όρμπαν και δεν θα επεκταθώ περισσότερο σ’ αυτό, Αυτό που μου προξένησε εντύπωση είναι ότι κατηγόρησε τον Όρμπαν για λαϊκιστή, ορθώς, δεν τόλμησε, όμως, να πει την λέξη «ακροδεξιός». Δεν γίνεται να μην αποκαλέσεις τον Όρμπαν ακροδεξιό, δεν γίνεται να θέλεις να αντιταχθείς σε αυτά που πρεσβεύει ο Όρμπαν και να είσαι στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια μαζί του, γιατί στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Όρμπαν. Και μάλιστα, αν θυμάστε πριν λίγο καιρό όταν εμείς καταγγέλλαμε τις πολιτικές Όρμπαν στο προσφυγικό και όχι μόνο, η απάντηση από την πλευρά της ΝΔ ήταν ότι «ο Όρμπαν παίρνει 48% στη χώρα του.
Η ψήφιση των κυρώσεων για τον Όρμπαν ήταν γραμμή του ΕΛΚ και σε αυτό συμμορφώθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημασία έχει έμπρακτα να υπάρχει καταδίκη και απόσταση από την ακροδεξιά και από αυτά που πρεσβεύει. Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης και στελέχη της ΝΔ μιλούσαν για μειοδοσία στο ζήτημα της συμφωνίας με τη πΓΔΜ ή όταν επαναφέρουν κατά καιρούς τη θεωρία των δυο άκρων, καταλαβαίνουμε σε ποιες δυνάμεις στρώνουν το χαλί.
· Για την πιθανότητα να αναζητηθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις κοινός υποψήφιος απέναντι στην υποψηφιότητα Βέμπερ
Κοιτάξτε, το ζητούμενο είναι πέρα από τον κοινό υποψήφιο να υπάρχει πραγματική συστράτευση και πραγματική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Η αναζήτηση ενός κοινού υποψήφιου είναι ένα δεύτερο σημείο. Το βασικό είναι οι πολιτικές κατευθύνσεις, το αν αυτές θα μπορούσαν να εκφραστούν σε ένα κοινό εκπρόσωπο δεν μπορώ να σας το πω γιατί δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ όπως γνωρίζεται συμμετέχουμε στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο ΚΕΑ θα έχει διαδικασίες στα τέλη Σεπτέμβρη. Ανεξάρτητα από τις υποψηφιότητες στην Κομισιόν υπάρχουν δυο διαφορετικά στρατόπεδα τα οποία συγκρούονται στην Ευρώπη, δυο διαφορετικοί κόσμοι. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία και το τι θα κάνει η κεντροαριστερά στη χώρα μας, γιατί βλέπουμε ότι σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που προσπαθεί να κοιτάξει προς τα αριστερά και κάνει αυτοκριτική για παλιότερες τοποθετήσεις και για παλιότερες κυβερνητικές θητείες της, η εγχώρια σοσιαλδημοκρατία κοιτάζει μονόπλευρα προς την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και παρόλο που προσπαθεί διακηρυκτικά να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εντούτοις βλέπουμε και στην συμφωνία των Πρεσπών να ακολουθεί πολιτικά τον Κ. Μητσοτάκη.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/09/2018