Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




Κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι
Σύντροφοι και συντρόφισσες

Στις μέρες μας, για μια ακόμα φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, επιβεβαιώνεται ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα, βίαια, κυρίως στρατιωτικά μέσα.
Η μετάβαση από την αντιλαϊκή πολιτική εντός μιας ασταθούς «ιμπεριαλιστικής ειρήνης» στη στρατιωτική σύγκρουση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο προετοιμάζεται με εντάσεις, συνοριακά επεισόδια, κρίσεις. Κι αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα.
Διαπιστώνουμε όξυνση των αντιθέσεων σε μια μεγάλη έκταση της υδρογείου. Στην Ανατολική Ευρώπη, όπως στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στο Σαχέλ, στον Περσικό Κόλπο. Μέχρι στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τη Λατινική Αμερική και την Αρκτική.
Παρακολουθούμε τις σύνθετες εξελίξεις στη χερσόνησο της Κορέας μετά την τελευταία προσέγγιση ανάμεσα στη Νότια και Βόρεια Κορέα, τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας και τις σχετικές αντιδράσεις και τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ - Β. Κορέας.
Οι εξελίξεις εξαρτώνται από την πορεία των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και την κλιμάκωση των εντάσεων για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, των πηγών ενεργειακών και άλλων ορυκτών, των αγωγών και δρόμων μεταφοράς υδρογονανθράκων και του εμπορίου γενικότερα.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των λαών. Στο οικονομικό επίπεδο βλέπουμε να οξύνεται ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και με την ΕΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιβολή υψηλών δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ, που στην πράξη αποτελεί την κήρυξη ενός «εμπορικού πολέμου» μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Παράλληλα, ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν ήδη σε 22 αποστολές εκτός συνόρων πάνω από 23.000 προσωπικό σε τρεις ηπείρους, με την Ελλάδα να συμμετέχει σε 11 από αυτές (συν μία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τον Λίβανο).
Η ΕΕ αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στο πλαίσιο της "Μόνιμης διαρθρωμένης Συνεργασίας" (PESCO) με συμμετοχή και της Ελλάδας. Επίσης, συμβάλλει με βελτίωση υποδομών στον ΝΑΤΟϊκό στόχο για «στρατιωτική κινητικότητα».
Η πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία διαρκώς αυξάνεται. Η «αντιβαλλιστική άμυνα» είναι πλέον ενεργή.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει εμπλακεί σε μια υποβόσκουσα στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή του Ντονμπάς με δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία. Κλιμακώνεται η προσπάθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη Βόρεια και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και να αποκτήσουν προσβάσεις στο άλλο «υπογάστριο» της Ρωσίας, την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, συγκροτώντας κι εκεί βάσεις, όπως και στην περιοχή της Άπω Ανατολής.
Προφανώς και η άλλη πλευρά δε μένει αδρανής. Σε μια αναμέτρηση τέτοιου δυναμικού και για συμφέροντα ξένα προς αυτά του λαού μας, προβάλλει ο κίνδυνος να οδηγηθούν στο να δώσουν το αίμα τους στρατιωτικοί και νέοι της πατρίδας μας, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.
Συνολικά, οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό τους, αλλά και οι ανταγωνισμοί με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα και οι αλλαγές συνόρων που ετοιμάζονται σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη αναβαθμίζουν το επίπεδο των κινδύνων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Φίλες και φίλοι

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία διαρκεί 7 χρόνια και έχει στοιχίσει καταστροφές, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και η συμμαχία τους εναντίον της Συρίας έχουν στόχο τη γεωγραφική της θέση, τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και τον δρόμο μεταφοράς της ενέργειας.
Από την πλευρά της η Ρωσία με τη δική της στρατιωτική επέμβαση υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. Η Τουρκία με δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις, “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Κλάδο Ελιάς”- Αφρίν, προσπαθεί να εμποδίσει τη συνένωση των κουρδικών καντονιών κατέχοντας Συριακό έδαφος και συμβάλλοντας στο διαμελισμό της χώρας.
Στοιχείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι πλέον και η αξιοποίηση διάφορων ένοπλων εγκληματικών ομάδων κυρίως με θρησκευτικό περίβλημα. Σ’ αυτή τη βάση μια από αυτές τις δυνάμεις, το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS), που χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα για την επέμβαση, έχει σχεδόν ηττηθεί συνολικά στη Συρία και το Ιράκ. Ο πόλεμος, όμως, συνεχίζεται.
Από την αρχή του πολέμου φάνηκε πόσο κοντά ήταν η έκρηξη μιας γενικότερης σύρραξης. Το ίδιο φάνηκε, όταν τον Απρίλη που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας από τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή Γαλλίας- Βρετανίας, προκαλώντας απειλές και από την ρωσική πλευρά.