Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

«Η γραμμή Σαμαρά απομακρύνει τη ΝΔ από το κέντρο και την απομονώνει στην Ευρώπη. Ταυτόσημα επιχειρήματα Μητσοτάκη-Γκρουέφσκι»

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο»  (Ν. Σβέρκος)



«Η γραμμή Σαμαρά απομακρύνει τη ΝΔ από το κέντρο και την απομονώνει στην Ευρώπη. Ταυτόσημα επιχειρήματα Μητσοτάκη-Γκρουέφσκι»

«Αναντίστοιχη η στάση της κ. Γεννηματά με αυτήν της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ιστορικό λάθος αν τελικά συνταχτεί με όσους απορρίπτουν τη συμφωνία»


- Λοιπόν, πιέζεται η κυβερνητική πλειοψηφία, πιέζεται ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την πρόταση δυσπιστίας;

Σίγουρα δεν πιέζεται. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενη. Ο κ. Μητσοτάκης καταφέρνει να δημιουργήσει προβλήματα στα υπόλοιπα κόμματα και στο δικό του κόμμα και όχι, προφανώς, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση και αυτό θα το δούμε και τις επόμενες δυο μέρες.

- Πάντως, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα και γι’ αυτό η Ν.Δ. έκανε την πρόταση δυσπιστίας, διότι θέλει να δείξει ότι η διαφοροποίηση του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. είναι το στοιχείο εκείνο το οποίο δεν παρέχει ας πούμε νομιμοποίηση. Δεν λέω ότι δεν παρέχει νομιμοποίηση, αλλά υπάρχει η διαφοροποίηση των ΑΝ.ΕΛ. Υπάρχει ένα ζήτημα, είναι μείζονος σημασίας. Πώς το αντιμετωπίζετε εσείς; Πώς το βλέπετε;

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι αν έχει δείξει κάτι η χθεσινή συζήτηση είναι το πλεόνασμα υποκρισίας και λαϊκισμού από την πλευρά της Ν.Δ. Έχει αλλάξει πλήρως γραμμή η Ν.Δ.. Στην πρώτη τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης, στις 4 Γενάρη σε συνέντευξή του στο Capital και στον κ. Καψή, έλεγε ότι και η χώρα και η παράταξή του δεσμεύεται από την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Πλέον έχουν ξεχαστεί όλα αυτά. Δεν άκουσα χθες στελέχη της Ν.Δ. να αναφέρονται στη σύνθετη ονομασία και ας έχουν διαφωνία με πτυχές της συμφωνίας.
Άρα βλέπουμε ότι η Ν.Δ. έχει πλήρως στρατευτεί στη γραμμή Σαμαρά και ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται θλιβερά λίγος και φοβισμένος στην προσπάθειά του να επιβληθεί στο ίδιο του το κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο, με το να απομακρύνεται η Ν.Δ. από το κέντρο και τις φιλελεύθερες αρχές, με το να απομονώνεται στην Ευρώπη, επιβεβαιώνονται όλοι όσοι μιλούν για ένα τρομακτικό στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ. και της ηγεσίας της.
Τώρα, αναφορικά με τους ΑΝ.ΕΛ., επειδή καταλαβαίνω ότι η Ν.Δ. προσπαθεί, όπως και στελέχη άλλα της αντιπολίτευσης να κρυφτεί πίσω από μια δηλωμένη αντίθεση των ΑΝ.ΕΛ. στη σύνθετη ονομασία -αυτή είναι μια στάση την οποία από την αρχή έχουν εκφράσει οι ΑΝΕΛ- εγώ διαφωνώ με αυτή την στάση, προφανώς, αλλά την ίδια στιγμή αυτό που κρατώ είναι ότι οι ίδιοι στηρίζουν την κυβέρνηση, στηρίζουν τον πρωθυπουργό και δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση την κυβερνητική σταθερότητα.
Και σε κάθε περίπτωση, θα έλεγα ότι δεν μπορεί ούτε η Ν.Δ. ούτε κανένα άλλο κόμμα να ετεροπροσδιορίζει τη στάση του σε σχέση με αυτό που θα κάνουν ή δεν θα κάνουν οι ΑΝ.ΕΛ όταν θα έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή.

- Και ιδιαίτερα σε ένα θέμα που είναι εθνικής σημασίας. Ωστόσο αυτή η διαφοροποίηση…

Και ενώ οι ίδιοι το έχουν διαπραγματευτεί και έχουν επαναλάβει την στήριξή τους στην εθνική θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes. Βλέπουμε μάλιστα και τις αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα.

- Ναι, ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε χθες ότι η συμφωνία που έρχεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ χειρότερη από αυτή που είχαν απορρίψει οι γείτονές μας το 2009.

Ναι, γιατί οι ίδιοι θεωρούν ότι «δίνουν» το erga omnes, ότι αποκηρύσσουν την ταυτότητά τους.. Τα λέει όλα αυτά πολύ χαρακτηριστικά ο κ . Γκρουέφσκι και βέβαια από αυτήν την άποψη συντάσσεται πλήρως με τον κ. Μητσοτάκη. Και βλέπουμε και στις 2 χώρες ταυτόσημα επιχειρήματα, πράγμα το οποίο δείχνει ότι τελικά πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αν σκεφτούμε τις μειοψηφίες που δημιουργούνται σε κάθε χώρα και τα κοινά τους επιχειρήματα.

- Τώρα από κει και πέρα ορισμένοι τρίβουν και τα χέρια τους –ορισμένοι από την αξιωματική αντιπολίτευση τρίβουν και τα χέρια τους αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Και το λέω αυτό γιατί.. Διότι και η κυβέρνηση αυτό το οποίο ουσιαστικά .. εντάξει δεν το έλεγε σαφώς, αλλά ουσιαστικά σ’ αυτό το οποίο προσβλέπει και προσέβλεπε είναι και οι ψήφοι από την πλευρά των κομμάτων, ειδικά οι ψήφοι από την πλευρά των κομμάτων του κέντρου. Όμως στο Κίνημα Αλλαγής είδαμε για παράδειγμα όλους, πλην της Φώφης Γεννηματά, να στηρίζουν αυτή τη συμφωνία, να στηρίζουν αυτή τη συμφωνία η οποία έρχεται για να επιλυθεί το ζήτημα του μακεδονικού, αλλά η κυρία Γεννηματά να διαφωνεί και μάλιστα να την καταγγέλλουν ουσιαστικά ότι τους «καπελώνει». Εσάς σας ανησυχεί το τι ακριβώς θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής στην επόμενη φάση;..


Θεωρώ ότι η στάση της κυρίας Γεννηματά είναι αναντίστοιχη και με αυτήν την οποία έχουν κρατήσει τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά αναντίστοιχη και με αυτά τα οποία έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή που καταλήξαμε σε συμφωνία η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και οι ηγέτες των σοσιαλιστών στην Ευρώπη. Εάν τελικά η κα Γεννηματά επιλέξει μια αρνητική στάση, θεωρώ ότι θα διαπράξει ένα ιστορικό λάθος και θα συνταχτεί κι αυτή με τη σειρά της, άλλο αν θα έχει άλλα επιχειρήματα, με εκείνους οι οποίοι απορρίπτουν τη σύνθετη ονομασία και επί της ουσίας απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση επωφελή για τη χώρα μας για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα.
Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποια τελικά θα είναι η στάση τους, γιατί έχουν προκύψει διάφορα εσωκομματικά προβλήματα. Αντί η συζήτηση να γίνεται επί της ουσίας για τη συμφωνία, ενδεχομένως θα καταλήξει σε άλλα μονοπάτια. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι τελικά η κα Γεννηματά δεν θα εμμείνει σε μια τέτοια απορριπτική στάση που κάνει μεγάλο κακό στην ίδια την παράταξή της και στην ίδια.


15/6/2018