Κ. Χατζηδάκης: Το σ/ν για την παιδεία «αποτυπώνει τον σκοταδισμό» της κυβέρνησης
«Το νομοσχέδιο αυτό μας πάει πίσω και αποτυπώνει τον σκοταδισμό που χαρακτηρίζει αυτήν την κυβέρνηση για τα ζητήματα της εκπαίδευσης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Από την ολομέλεια της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει όλες «τις αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις των τριών υπουργών Παιδείας στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, που πειραματίζονται σε βάρος των μαθητών και των γονέων τους».
«Τη στιγμή που ο στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι προδήλως η άλωση του συστήματος Παιδείας, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στις πάγιες θέσεις της που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της Παιδείας» είπε και σχολίασε πως ο υπουργός Παιδείας προωθεί ακριβώς τα αντίθετα των καλώς ευρωπαϊκών πρακτικών, «παρότι αν διαβάσει κανείς τις πρώτες γραμμές του νομοσχεδίου θα νομίσει ότι εισάγει κάποιες καλές ευρωπαϊκές πρακτικές από το φιλανδικό μοντέλο ή άλλο προηγμένο σύστημα διοίκησης της εκπαίδευσης».
Με αιχμή την διάταξη για τα Συμβούλια Επιλογής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι επιχειρείται ο πλήρης έλεγχος της εκπαιδευτικής διοίκησης μέσω της κομματικοποίησής της, αφού - όπως είπε - τα περισσότερα μέλη «διορίζονται» από τον υπουργό και προβλέπεται μόλις ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ.
Επίσης, ανέφερε ότι με το άρθρο 30, με το οποίο τίθεται το μέγιστο όριο των δύο θητειών στην ίδια θέση στελέχους της εκπαίδευσης, εξυπηρετείται ο αποκλεισμός των σημερινών στελεχών και η εγκατάσταση ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, κατηγόρησε το υπουργείο ότι υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης, αφού καταργείται και τυπικά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τίθεται περιορισμός σε μερικές δεκάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα, και καταργούνται οι σχολικοί σύμβουλοι. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Παιδείας, ότι αυτό το νομοσχέδιο «μας πάει πίσω και σε άλλα ζητήματα που πιστεύαμε πως έχουν διευθετηθεί», όπως αυτά των επαγγελματικών δικαιωμάτων των παιδιών που φοιτούν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συνεργαζόμενα με ελληνικά κολλέγια. «Είναι τόσο έντονη η επιθυμία σας, μάλιστα, να πάτε πίσω, που δεν διστάζετε - όπως στην περίπτωση του άρθρου 90 - να κάνετε παρεμβάσεις που αντιβαίνουν ευθέως στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δεν το επισημαίνω εγώ, το επισημαίνει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής!».