H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Γεωργία στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 στον τομέα της Ευρωπαϊκής Γεωργίας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η ήδη επιβαρυμένη από τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελληνική γεωργία απαιτεί σχεδιασμό και διαπραγμάτευση από μια σοβαρή Κυβέρνηση».
ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ
«Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (Π.Δ.Π.) 2021-2027, που αλλάζουν βασικές παραμέτρους στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Γεωργίας.
Με έκπληξη παρακολουθούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εμφανίζεται με σχετικό δελτίο τύπου καθησυχαστικός, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις σοβαρές προκλήσεις που θα πρέπει αμέσως να αντιμετωπιστούν.
Ο κ. Αποστόλου προτιμά να κρύβει την πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι Ισπανοί, Γάλλοι, Ιρλανδοί και Γερμανοί ομόλογοί του, αλλά και σύσσωμοι οι αγροτικοί φορείς της Ε.Ε. εκφράζουν σοβαρότατες αντιρρήσεις και ενστάσεις για τις σημαντικές μειώσεις των κονδυλίων και πιέζουν μέσα από συμμαχίες τους για την αύξησή τους.
Καλούμε τον κ. Υπουργό να δώσει αμέσως απαντήσεις στα σοβαρότατα ζητήματα που προκύπτουν:
1. Πώς θα αντιμετωπίσει την μείωση των κονδυλίων κατά περίπου 23% (βάσει 2% του πληθωρισμού) από τον Πυλώνα ΙΙ (Π.Α.Α.) -του κατ’ εξοχήν εργαλείου για την αγροτική ανάπτυξη- όταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής είναι αύξηση του ποσοστού της εθνικής συγχρηματοδότησης;
2. Γιατί δεν κάνει καμία αναφορά και ενημέρωση προς τους Έλληνες αγρότες για τις κεφαλαιώδεις αλλαγές, που φέρνει το νέο Μοντέλο Παράδοσης - Delivery Model; Πρόκειται για αλλαγές που απαιτούν, πλέον, για την καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες, όχι απλά τη συμπλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας αλλά την εκ των προτέρων, ετήσια έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια συμμόρφωση με μετρήσιμους στόχους (Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια). Οι επιδοτήσεις θα είναι μειωμένες κατά 13% με βάση τις πραγματικές τιμές.
3. Πώς θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες τις ολοένα αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που τίθενται, με μειωμένα κονδύλια;
4. Πώς θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνει το νέο Π.Δ.Π. στα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, ώστε η χώρα μας να επωφεληθεί, επιτέλους, από τα κονδύλια που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, προωθώντας απαραίτητα, νέα, ώριμα έργα και Προγράμματα;
Η ήδη επιβαρυμένη ελληνική γεωργία από τις πρωτόγνωρες υφεσιακές πολιτικές -φορολογικές και ασφαλιστικές- της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και από το πάγωμα όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Β’ Πυλώνα, δεν αντέχει τον εφησυχασμό και τη χαλαρή αντιμετώπιση που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ έναντι των νέων προκλήσεων. Αυτές απαιτούν σχεδιασμό και διαπραγμάτευση από μια σοβαρή Κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. διαπραγματεύτηκε το Π.Δ.Π. 2014-2020, με 25% μικρότερο προϋπολογισμό συγκριτικά με το παρόν Π.Δ.Π. 2021-2027, κατορθώνοντας ωστόσο να εισρεύσουν στη χώρα μας πόροι ύψους 19,6 δις συνολικά για την Κ.Α.Π., προς όφελος της Ελληνικής Γεωργίας».