Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Προοδευτικό πρόσημο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Σημεία Συνέντευξης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 στην εκπομπή «Πολιτικό ημερολόγιο» και τη δημοσιογράφο Ασπασία Βούζη


Προοδευτικό πρόσημο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Για τις θέσεις Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει την σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα του στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Το είχαμε δει βέβαια και την προηγούμενη περίοδο σε όλες τις ρυθμίσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση με στόχο την επαναφορά της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις και την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε αυτές να επανέλθουν μετά τον Αύγουστο. Θυμόμαστε τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει ιδεοληψία τις συλλογικές συμβάσεις και βέβαια δεν χάνει ευκαιρία στο να παρουσιάζει συνεχώς αυτή την ατζέντα του.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που εκφράζει καθαρά και χωρίς κανέναν αστερίσκο αυτές τις νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές θέσεις. Και μάλιστα πρόκειται και για υποκρισία, όταν λίγες μέρες νωρίτερα μιλούσε για τους φτωχούς και για την προσπάθεια στήριξής τους με περίσσιο θράσος έφτασε να χαρακτηρίσει «επιδοματική» την πολιτική της κυβέρνησης, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι πολιτικές που εξακολουθεί να στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό.

Μετά τον Αύγουστο του ’18 επαναφέρονται οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει κάνει πολύ συστηματική και μεθοδική δουλειά από τότε που ανέλαβε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιθεωρητές πλέον έχουν και εργαλεία, υπάρχει  και πολιτική κατεύθυνση ώστε να καταπολεμηθεί η μαύρη και αδήλωτη εργασία.

Για τις δηλώσεις Μπούλμαν και την κεντροαριστερά

Καταλαβαίνω ότι είναι ένα μήνυμα του ηγέτη των ευρωπαίων σοσιαλιστών, προς την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να αναζητήσει την ταυτότητά του και να παρουσιάσει τις προγραμματικές του θέσεις και έτσι θα καθορίσει και ποιες θα είναι οι πολιτικές του συμμαχίες. Βλέπουμε μια παλινδρόμηση την τελευταία περίοδο. Είδαμε την κα Γεννηματά να καταθέτει τις θέσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ μετά από λίγο καιρό ζήτησε πρόωρες εκλογές. Καταλαβαίνω ότι αυτές είναι κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα,  αλλά οι πολίτες χρειάζονται απάντηση στα προβλήματά τους και πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των κομμάτων και για  την περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, για ποια παραγωγική ανασυγκρότηση μιλούν τα κόμματα, για ποια ανάπτυξη, με ποια θέση των εργαζομένων σ’  αυτή την ανάπτυξη. Μιλήσαμε και νωρίτερα για τις θέσεις του κ.Μητσοτάκη για την απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις. Πώς στέκεται απέναντι σ’ αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού και του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών δικαιωμάτων η κα Γεννηματά; Σε  αυτό πρέπει να απαντήσει συνολικά το Κίνημα Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δείξει ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και θεωρούμε ότι τα κόμματα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές τους διαφορές, οφείλουν να αναζητούν κοινούς βηματισμούς εκεί όπου μπορούν.


Για τα μέτρα μετά το 2019

Κατανοούμε όλοι ότι αυτή τη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου Οικονομικών είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η συμφωνία για το χρέος και η συμφωνία για την καθαρή έξοδο και για το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Οπότε, η κυβερνητική πλευρά έχει προσήλωση σε αυτόν το στόχο και στην επιτυχή ολοκλήρωσή του ώστε τον Αύγουστο η χώρα να εξέλθει από τα μνημόνια. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μετά τον Αύγουστο του ’18 και μετά την έξοδο από τα μνημόνια ανοίγουν νέες δυνατότητες για τη χώρα και νέες διαπραγματευτικές δυνατότητες για την ελληνική κυβέρνηση. ώστε να μπορέσουμε να δούμε ακόμα και ψηφισμένα μέτρα. Αλλά δεν νομίζω ότι έχει αυτή τη στιγμή νόημα να κάνουμε περισσότερη συζήτηση επ’ αυτού, με την έννοια ότι η βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από τα μνημόνια.

Για τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ.Κατσίκη

Είναι απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις και αποπνέουν σκοταδισμό, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τις αντιλήψεις αυτής της κυβέρνησης, η οποία με προοδευτικό τρόπο προσπαθεί να θέσει όλα τα ζητήματα.

Για τις πιθανές διαφοροποιήσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας


Κατ’ αρχήν περιμένω να δω τελικά ποιες θα είναι ακριβώς οι διαφοροποιήσεις και μετά να τοποθετηθώ. Πιστεύω ότι και το προηγούμενο διάστημα, μετά δηλαδή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, έγινε επαρκής διάλογος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν λυθεί και απορίες πολλών βουλευτών σχετικά με το νομοσχέδιο. Οπότε, περιμένω να δω ποια στάση τελικά θα κρατήσουν όλοι οι βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το νομοσχέδιο προσπαθεί να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαδικασία της υιοθεσίας και της αναδοχής, το οποίο μπορεί να μην ήταν στη δημόσια ατζέντα, αλλά απασχολεί χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες παιδιά τα οποία βρίσκονται στα ιδρύματα. Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο και αυτό θεωρώ ότι το αναγνωρίζουν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Και είναι πολύ θετικό ότι και βουλευτές που προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής, ακόμα και κάποιοι από τη Ν.Δ., έχουν ταχθεί θετικά για το νομοσχέδιο και για το άρθρο 8 που αφορά στη δυνατότητα αναδοχής και από τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ώριμη η κοινωνία για το ζήτημα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Και διάφορες δηλώσεις από βουλευτές κυρίως της ΝΔ ότι δήθεν η κοινωνία δεν είναι «ώριμη» οπότε γι’ αυτό δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές,  αποτελούν απλώς προφάσεις, ώστε να κρύψουν οι ίδιοι τον κοινωνικό συντηρητισμό που διακατέχει το κόμμα της Ν.Δ. Η κοινωνία και ώριμη, ενώ αντίθετα υπάρχουν κόμματα τα οποία εμφανίζονται ανώριμα στο να παρακολουθήσουν τις κοινωνικές αλλαγές.


Για τη συνεργασία με ΑΝΕΛ

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές προγραμματικές και ιδεολογικές διαφορές με τους ΑΝ.ΕΛ.. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά κόμματα, με διαφορετική καταγωγή και διαφορετικό προσανατολισμό. Και τα δύο κόμματα δεσμεύονται από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και από τον στόχο για την έξοδο από τα μνημόνια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι διαφορές είναι δεδομένες και καταγεγραμμένες, αλλά την ίδια στιγμή, παρά τις διαφορές αυτές, η κυβέρνηση φέρνει νομοθετήματα με προοδευτικό πρόσημο και δεν καθοδηγείται από τον κοινωνικό συντηρητισμό, όπως διάφοροι θα ήθελαν.




9/5/2018

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ