Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο CNN Greece και τον δημοσιογράφο Αδάμο Ζαχαριάδη


· Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το αίτημα της κ. Γεννηματά για εκλογές-Υποδηλώνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και την πρόσδεσή της στη ΝΔ
· Ευαγγέλιο του νεοφιλελευθερισμού από Μητσοτάκη για ευελιξία και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
· Το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών θα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες

****************************************************************************************
- Κ. Σβίγκου προετοιμάζεστε για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ;
Νομίζω ότι κανείς δεν ετοιμάζεται για εκλογές, ούτε αυτοί που τις ζητούν από την αντιπολίτευση, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτές θα διεξαχθούν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
- Άρα θα πάμε σε διπλές εκλογές το φθινόπωρο του 2019, είτε μαζί είτε παρά πολύ κοντά. Αυτό μου λέτε…
Αυτό που λέω είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Καταλαβαίνω ότι η αντιπολίτευση κρατά ψηλά στην ατζέντα της το αίτημα για εκλογές. Αυτό το κάνει περισσότερο για να δημιουργεί θόρυβο και για να κρατά ψηλά την αντιπολιτευτική σημαία, και λιγότερο επειδή θεωρεί ότι ένα τέτοιο αίτημα έχει βάση, με δεδομένη την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, θα γίνουν όλα στο χρόνο που πρέπει να γίνουν.
- Πάντως αν είναι έτσι κ. Σβίγκου, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές λίγους μήνες μετά από μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν το Ιανουάριο του 2019, με σημαντικότερο αυτή τη στιγμή όπως φαίνεται το κόψιμο των συντάξεων. Αυτό δεν σας προβληματίζει;
Σίγουρα τα πάντα μας προβληματίζουν, αλλά το μεγάλο ορόσημο αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με άλλους βαθμούς ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να ασκήσει την πολιτική της. Μιλάμε για μια καθαρή έξοδο η οποία έγινε εφικτή εξαιτίας του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, εξαιτίας των συμμαχιών που διαμορφώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εξαιτίας ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, όπου η άσκηση κοινωνικής πολιτικής ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Τώρα, μετά τον Αύγουστο του 2018 μιλάμε για μια διαφορετική μέρα και για διαφορετικές δυνατότητες που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα.
- Επομένως λέτε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών στην τελευταία του συνέντευξη…
Όχι, αυτό που λέω είναι ότι η προσήλωση μας αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος, με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τη ρύθμιση για το χρέος και τη συμφωνία για το πλαίσιο της εποπτείας μετά τα μνημόνια. Εκεί είναι αυτή τη στιγμή η προσήλωση μας και εκεί έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και του υπουργείου Οικονομικών, και από εκεί και πέρα, μετά τον Αύγουστο, μέσα σε μια άλλη συγκυρία, μπορούμε να δούμε και τα ψηφισθέντα μέτρα, αλλά αυτή τη στιγμή στόχος μας είναι η έξοδος από το πρόγραμμα.
- Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση, όπως είπατε, για το τέλος του προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία για την περίοδο μετά τον Αύγουστο, δεν είναι λογικό το αίτημα που κατέθεσε η κ. Γεννηματά στη Βουλή για διεξαγωγή εκλογών; Αφού διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, φαντάζει λογική αυτή η πρόταση…
Η κ. Γεννηματά ζητά εκλογές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.
- Ναι, διότι λέει ότι πάτε να δεσμεύσετε την χώρα…
Εντός των προγραμματικών στόχων της κυβέρνησης και εντός της εντολής που έχει λάβει από τον ελληνικό τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Οπότε, δεν υπάρχει καμιά παρεκτροπή από τον προγραμματικό στόχο της κυβέρνησης και από τον λόγο για τον οποίο εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό. Τώρα, όσον αφορά το αίτημα της κ. Γεννηματά αυτό καθεαυτό, θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια σύγκλισης με τον κ. Μητσοτάκη και τους δικούς του στόχους, αλλά αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για τη χώρα είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος και η συμφωνία για το χρέος, όπως σας είπα και προηγουμένως. Οπότε προσωπικά το αίτημα της κ. Γεννηματά για εκλογές μπορώ να το δω μόνο ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και ως τίποτα περισσότερο, ενώ θεωρώ ότι υποδηλώνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και την πρόσδεσή της στη ΝΔ.
- Μήπως είναι και μια απάντηση σε διάφορα ανοίγματα που γίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά;
Κοιτάξτε, το σίγουρο είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να διασαφηνίσει τις πολιτικές του προτεραιότητες και τους πραγματικούς του στόχους και με αυτόν τον τρόπο θα καθορίσει και ποιες θα είναι και οι πολιτικές του συμμαχίες στην επόμενη περίοδο ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει του στόχους που το ίδιο θα θέσει. Για παράδειγμα, είδαμε εχθές τον κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο που μίλησε, να καλεί για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, για προώθηση νέων συμβάσεων εργασίας, παρουσιάζοντας ένα ευαγγέλιο του νεοφιλελευθερισμού ως προς τις εργασιακές σχέσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά τον Αύγουστο του 2018 και μιλά για επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με σεβασμό και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
- Άρα λέτε ότι σ’ αυτά πρέπει να πάρει μια θέση η κ. Γεννηματά…
Ακριβώς, όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων καλείται να πάρει θέση το Κίνημα Αλλαγής. Εάν, δηλαδή, θα στηρίξει τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας ή εάν, αντιθέτως, θα στηρίξει την προώθηση της ευελιξίας και την προώθηση μιας περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης.
- Το ίδιο, πάντως, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ισχύει και για άλλες περιπτώσεις πολιτικών αποφάσεων όπως για παράδειγμα αυτό που σήμερα συζητείται στη Βουλή και μιλάω για το νομοσχέδιο για την υιοθεσία, το οποίο και προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως στον κυβερνητικό σας εταίρο, ενώ όπως και σε άλλα αντίστοιχα νομοσχέδια έχετε πάρει τη στήριξη και από τους βουλευτές του Ποταμιού και από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης…
Πρόκειται για μια αυτονόητη ρύθμιση, δηλαδή το δικαίωμα της αναδοχής να υπάρχει και για τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Θεωρώ ότι είναι μια ρύθμιση η οποία κινείται σε μια προοδευτική κατεύθυνση και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διαχωρισμός μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, και επίσης θεωρώ ότι έχει γίνει επαρκής συζήτηση στην ΚΟ. Είναι σωστή η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας γενικότερα για το ζήτημα της αναδοχής και της υιοθεσίας, γιατί πρέπει να αντιληφθεί και η ελληνική κοινωνία ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τα παιδιά αυτά που βρίσκονται στα ιδρύματα και κάθε προσπάθεια αποιδρυματοποίησης θεωρώ ότι πρέπει να έχει τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Όσον αφορά στο επίμαχο άρθρο σχετικά με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, θεωρώ ότι θα συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση, κάτι που έχει φανεί και από τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, και θα δούμε αν τελικά θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
- Σε περίπτωση που υπάρξει, για εσάς τίθεται κάποιο ζήτημα σε σχέση με βουλευτές που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ;
Νομίζω ότι προτρέχουμε γιατί θα δούμε αν τελικά θα υπάρξουν αντιδράσεις. Από ότι καταλαβαίνω έχει γίνει μια επαρκής συζήτηση, έχουν δοθεί απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν στο εσωτερικό της Κ.Ο., ήδη αυτό το νομοσχέδιο χαίρει μιας ευρύτερης συναίνεσης και όχι αποκλειστικά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε και θετικές τοποθετήσεις και από το Κίνημα Αλλαγής, ακόμα και μέσα από την ΝΔ, οπότε περιμένω να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και στήριξη.
- Κ. Σβίγκου μια τελευταία ερώτηση σε σχέση με το δημοσίευμα της Αυγής, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάτμηση μεγάλων περιφερειών και ειδικά της Β΄ Αθηνών. Αυτό έχει διάφορες αναγνώσεις, μια από τις οποίες είναι και το περίφημο άνοιγμα προς ευρύτερους κοινωνικούς χώρους. Εσείς πως τη βλέπετε αυτήν την πρόθεση;
Το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ιδιαίτερα της Β΄ Αθήνας η οποία εκλέγει 44 βουλευτές, υπάρχει στο δημόσιο διάλογο εδώ και δεκαετίες και θα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί ως θέμα εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια γιγαντιαία περιφέρεια, όλοι αντιλαμβάνονται και την απόσταση των βουλευτών που εκλέγονται από το εκλογικό σώμα και τους πολίτες της Β΄ Αθήνας, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται και τον κεντρικό ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στην ανάδειξη των βουλευτών, από την στιγμή που είναι αδύνατη η άμεση επαφή με του πολίτες, και ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία. Οπότε, πρόκειται για μια αναγκαία αλλαγή την οποία δεν θέλω να την συνδέσω με κάποιο άνοιγμα, γιατί είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/05/2018