Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

O Σταύρος Θεοδωράκης για τον Σταύρο Τσακυράκη: Τα σέβη μας κύριε καθηγητά.

O Σταύρος Θεοδωράκης για τον Σταύρο Τσακυράκη: Τα σέβη μας κύριε καθηγητά.

Το Αμφιθέατρο Σαριπόλων (από τους Σαρίπολους, πατέρα και γιο συνταγματολόγους) είναι ίσως το μεγαλύτερο της Νομικής Σχολής. Είναι στον 3ο όροφο, κάτω από την ταράτσα της Νομικής. Εκεί που τον Μάρτιο του '73 συγκεντρώθηκαν οι φοιτητές στην πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία τους κατά της Χούντας. Ανάμεσα τους και ο Ρηγάς τότε Σταύρος Τσακυράκης. Σαράντα πέντε χρόνια από τότε, σήμερα το μεσημέρι, ο καθηγητής Νομικής Σταύρος Τσακυράκης έδωσε το αποχαιρετιστήριο μάθημά του (οι καθηγητές πανεπιστημίου αφυπηρετούν στα 67 τους χρόνια).
Δεν μίλησε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ούτε για τα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ούτε καν για τις σπουδές του στη Ρώμη και αργότερα στην Αμερική. Αρνήθηκε να πει προσωπικές ιστορίες, αν και του το ζήτησαν πολλοί φοιτητές του. Μίλησε μόνο για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Σε αυτό έχει αφιερώσει την δικηγορική και πανεπιστημιακή του καριέρα. Το δικαίωμα! Την εξουσία μου δηλαδή να πράξω αυτό που θέλω ή να αρνηθώ να πράξω αυτό που οι άλλοι μου επιβάλλουν - όπως είπε κάποια στιγμή.
Τα 300 καθίσματα του αμφιθεάτρου δεν ήταν αρκετά, οι φοιτητές κρεμόντουσαν σαν τα τσαμπιά από τις σκάλες και τον εξώστη. Ανάμεσα τους και λίγοι φίλοι από την δημοσιογραφία, την πολιτική, τα πανεπιστήμια.
Το ατέλειωτο χειροκρότημα στο τέλος ήταν ίσως ο καλύτερος χαιρετισμός για τον καθηγητή Τσακυράκη. Για τον πολίτη Τσακυράκη όμως το χειροκρότημα δεν τελειώνει εδώ. Θα κρατάει όσο συνεχίζει να μας συνεγείρει με τις καθαρές του απόψεις. Και με την ισχυρή και ταυτόχρονα σεμνή – τι δύσκολος συνδυασμός και αυτός; - παρουσία του.
Τα σέβη μας κύριε καθηγητά.
Δες περισσότερες φωτογραφίες στο instagram μου: https://www.instagram.com/stavrostheodoraki
Δείτε το βίντεο και την ανάρτηση στο facebook
https://www.facebook.com/TheodorakisStavros/