Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη

· Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τη διακίνηση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ ή των δημόσιων ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω φορολογικών παραδείσων.
· Π. Μοσκοβισί: «Μεγάλη κλίμακα καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν».


· Δημ. Παπαδημούλης: «Μελέτη επιπτώσεων για τη ζημία από τα κεφάλαια που διακινήθηκαν μέσω φορολογικών παραδείσων τα προηγούμενα χρόνια».

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του αρμοδίου Επιτρόπου της για θέματα Οικονομικών, Νομισματικών Υποθέσεων και Φορολογίας, Πιερ Μοσκοβισί, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη διακίνηση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ ή των δημόσιων ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΤΕπ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης)μέσω φορολογικών παραδείσων -θέμα για το οποίο ο Επίτροπος είχε προαναγγείλει (12/2/2018) πρόταση της Κομισιόν, ώστε να σταματήσει.

Στην απάντησή του ο Π. Μοσκοβισίεπισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει διεξάγει «μια πολύ σθεναρή εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, μεταξύ άλλων μέσω σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών», και «παρακολουθεί συνεχώς τα εργαλεία της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι αποτελεσματικά για την εξασφάλιση δίκαιης φορολογίας». Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα «επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό» από πλευράς ΕΕ, που «έχει περιληφθεί στις συστάσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», δηλαδή τον κύκλο συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ένωσης.

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για τον αν η Κομισιόν «σκοπεύει να εκπονήσει μελέτη επιπτώσεων για τη ζημία από τα ως άνω κεφάλαια που διακινήθηκαν μέσω φορολογικών παραδείσων τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τη σχετική κατηγορία», ο Π. Μοσκοβισί απαντά, κάνοντας λόγο για «μεγάλη κλίμακα καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν», ωστόσο σημειώνει πως «ο χαρακτήρας της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον ποσοτικό τους προσδιορισμό».

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το αν η Κομισιόν «σκοπεύει να προχωρήσει στη διεύρυνση της «μαύρης λίστας», συμπεριλαμβάνοντας και κράτη μέλη της ΕΕ που χαρακτηρίζονται από διάφορους οργανισμούς ως φορολογικοί παράδεισοι (π.χ. Oxfam)», ο Π. Μοσκοβισί απαντά πως «τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν καλύπτονται από τη διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου της ΕΕ δεδομένου ότι πρόκειται για εξωτερικό μέσο». «Ωστόσο, βρίσκονται υπό διαρκή αναθεώρηση από την Επιτροπή και την ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» και πληρούν ήδη τα κριτήρια εγγραφής στον κατάλογο», συμπληρώνει.
Τέλος, στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το «ποια εποπτική διαδικασία θα ακολουθήσει η Κομισιόν ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον οι χώρες που πέρασαν από τη μαύρη στη γκρίζα λίστα υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα», ο Π. Μοσκοβισί απαντά πως η Κομισιόν «θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία ελέγχου των περιοχών δικαιοδοσίας τρίτων χωρών οι οποίες έχουν δεσμευτεί να συμμορφωθούν με τα κριτήρια στα οποία βασίζεται ο κατάλογος της ΕΕ», θυμίζοντας ότι «τα κράτη μέλη ζήτησαν επίσης τη σύμφωνη γνώμη των περιοχών δικαιοδοσίας που έχουν δεσμευτεί για να δημοσιεύσουν τις επιστολές δέσμευσής τους».

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Μελέτη επιπτώσεων για τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω φορολογικών παραδείσων
Στις 12 Φεβρουαρίου 2018, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προανήγγειλε ότι η Επιτροπή θα προτείνει τα κεφάλαια του προϋπολογισμού της ΕΕ ή των δημόσιων ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΤΕπ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) να μη διακινούνται μέσω των χρηματοπιστωτικών κυκλωμάτων χωρών που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. Ζήτησε, μάλιστα, κυρώσεις σε βάρος των εννέα χωρών της «μαύρης λίστας» της ΕΕ, καθώς και διαφάνεια ως προς τις δεσμεύσεις των χωρών της γκρίζας λίστας.

Ερωτάται η Επιτροπή:
-Σκοπεύει να εκπονήσει μελέτη επιπτώσεων για τη ζημία από τα ως άνω κεφάλαια που διακινήθηκαν μέσω φορολογικών παραδείσων τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τη σχετική κατηγορία;
-Σκοπεύει να προχωρήσει στη διεύρυνση της «μαύρης λίστας», συμπεριλαμβάνοντας και κράτη μέλη της ΕΕ που χαρακτηρίζονται από διάφορους οργανισμούς ως φορολογικοί παράδεισοι (π.χ. Oxfam);
-Ποια εποπτική διαδικασία θα ακολουθήσει ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον οι χώρες που πέρασαν από τη μαύρη στη γκρίζα λίστα υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα;
Απάντηση του κ. Moscoviciεξ ονόματος της Επιτροπής(17.4.2018)

Ο χαρακτήρας της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον ποσοτικό τους προσδιορισμό. Ωστόσο, πρόσφατες διαρροές στα μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει τη μεγάλη κλίμακα των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Επιτροπή διεξήγαγε μια πολύ σθεναρή εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, μεταξύ άλλων μέσω σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών. Επίσης, παρακολουθεί συνεχώς τα εργαλεία της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι αποτελεσματικά για την εξασφάλιση δίκαιης φορολογίας. Ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός έχει επίσης αναλυθεί και περιληφθεί στις συστάσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν καλύπτονται από τη διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου της ΕΕ δεδομένου ότι πρόκειται για εξωτερικό μέσο. Ωστόσο, βρίσκονται υπό διαρκή αναθεώρηση από την Επιτροπή και την ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» και πληρούν ήδη τα κριτήρια εγγραφής στον κατάλογο.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία ελέγχου των περιοχών δικαιοδοσίας τρίτων χωρών οι οποίες έχουν δεσμευτεί να συμμορφωθούν με τα κριτήρια στα οποία βασίζεται ο κατάλογος της ΕΕ. Τα κράτη μέλη ανέθεσαν στην Επιτροπή να διενεργήσει τον τεχνικό διάλογο με τις περιοχές δικαιοδοσίας που έχουν δεσμευτεί. Αυτό θα εξασφαλίσει μια συνεκτική και διεξοδική ανάλυση των δεσμεύσεων. Τα κράτη μέλη ζήτησαν επίσης τη σύμφωνη γνώμη των περιοχών δικαιοδοσίας που έχουν δεσμευτεί για να δημοσιεύσουν τις επιστολές δέσμευσής τους. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί σαφέστερο τι είδους δέσμευση έχει αναλάβει κάθε περιοχή δικαιοδοσίας και θα ενισχυθεί ο δημόσιος έλεγχος.