Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε εκδήλωση προς τιμήν της Προέδρου του Λυκείου Αμμοχώστου κας Κλαίρης Αγγελίδου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε εκδήλωση προς τιμήν της Προέδρου του Λυκείου Αμμοχώστου κας Κλαίρης Αγγελίδου

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου με σκοπό να τιμήσει μια αξιόλογη πνευματική προσωπικότητα με πολυσχιδή δράση, την κυρία Κλαίρη Αγγελίδου. Μία εξέχουσα μορφή της κυπριακής πολιτείας με ουσιαστική εμπλοκή στα  κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Θα ήθελα εξαρχής να σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η όμορφη αυτή τελετή.
Η μεγάλη αγάπη της Κλαίρης Αγγελίδου για την πατρίδα και η πολύχρονη προσφορά στην παιδεία και στον πολιτισμό είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.
Το όνομα της Κλαίρης Αγγελίδου ταυτίζεται με εθνικούς αγώνες και καθοριστικές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας μας καθώς και με ρόλους, ευθύνες και καθήκοντα, που ανέλαβε και διεκπεραίωσε με επιτυχία, έχοντας πάντα ως γνώμονα το κοινό καλό. Φιλόλογος, πολυβραβευμένη συγγραφέας, με πεζογραφικό και ποιητικό έργο, το οποίο επάξια την κατατάσσει στους σημαντικούς εκπροσώπους της κυπριακής λογοτεχνίας, αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα, διετέλεσε βουλευτής και Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αξιώματα τα οποία υπηρέτησε με συνέπεια, υπευθυνότητα και αυταπάρνηση.
Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο Ελληνίδων Αμμοχώστου, μέσα από την όμορφη αυτή πρωτοβουλία, επιβραβεύει και τιμά τη ξεχωριστή φυσιογνωμία μιας γυναίκας, που φώτισε με τον λόγο και τα έργα της τα γράμματα και τον πολιτισμό μας. Παράλληλα, η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης ενισχύει σημαντικά έναν ευγενικό και αξιέπαινο σκοπό, που σχετίζεται με τη λειτουργία της Παιδικής Εξοχής του Λυκείου Αμμοχώστου, η οποία από το 1931 που ιδρύθηκε φιλοξενεί παιδιά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η Κλαίρη Αγγελίδου διαχρονικά στηρίζει το αξιόλογο και δύσκολο έργο, που επιτελείται στις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής του Λυκείου Αμμοχώστου, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια πολύτιμο χρόνο και εθελοντικές υπηρεσίες.
Η πορεία της Κλαίρης Αγγελίδου, σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, υπήρξε δύσκολη αλλά γεμάτη πλούσιες εμπειρίες και δράσεις καθώς και γνωριμίες με ανθρώπους και συνεργάτες, που καθόρισαν την ιδιοσυγκρασία και σημάδεψαν το πνεύμα και την ψυχή της.
Η αδιάλειπτη, πολύχρονη και πολυεπίπεδη προσφορά της ειδικότερα στον τομέα της παιδείας αναγνωρίζεται από ολόκληρη την κοινωνία και ειδικότερα από όλους όσοι υπηρετούν στον χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Σημαντικά και καίρια ζητήματα, επίπονες εργασίες και σχεδιασμοί δρομολογήθηκαν με προσοχή και μελέτη στο Υπουργείο μας, το οποίο κατά τη θητεία της μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η Κλαίρη Αγγελίδου, με το ήθος και την ευγένεια που πάντοτε τη χαρακτηρίζουν, ανέπτυξε συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κατόρθωσε με συναινετικό πνεύμα να θέσει στέρεες βάσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, προσδίδοντας παράλληλα μια άλλη δυναμική στην καλλιτεχνική έκφραση και στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου μας.
Αξιαγάπητή μας κυρία Κλαίρη Αγγελίδου,
Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώσει κανείς μέσα σε λίγα λόγια το μέγεθος του έργου σας, τις αρετές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας και γενικότερα τη συνολική προσφορά σας στην πατρίδα και στους ανθρώπους της.
Ωστόσο, η διοργάνωση της σημερινής τελετής μας δίνει τη δυνατότητα να σας εκφράσουμε από καρδιάς την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής για όλα όσα έχετε προσφέρει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να σας πούμε, συνοδευόμενο με τις πιο θερμές μας ευχές για υγεία και προσωπική ευτυχία.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν τη σημερινή τελετή. Συγχαίρω επίσης θερμά τους καταξιωμένους κύπριους καλλιτέχνες, που θα διανθίσουν μελωδικά το πρόγραμμα, συμβάλλοντας στον ευγενή σκοπό και στην επιτυχία της εκδήλωσης.
______________
Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης.
(ΙΠ)