Hellenic Cypriot Press Agency

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δικογραφία για άρση ασυλίας άλλων δύο εν ενεργεία βουλευτών * Βουλή - Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς» * Ν. Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας θα φύγει από αυτή τη δυστοπία μόνο με εκλογές * Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα ΕΕ-κυβερνήσεων και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα του πολέμου * Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν μαζί πρόταση δυσπιστίας * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης * Γ. Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα * Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνικό στοίχημα που κερδίζουμε, η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας * Δ. Νατσιός: Ο σωστός τίτλος για το σχέδιο νόμου θα ήταν «παρεμβάσεις για ένα κράτος που κλέβει τον πολίτη» * Σ. Ζαχαράκη: Θέλουμε να φέρουμε το βιβλίο πιο κοντά στους μαθητές και μαθήτριες γιατί έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία τους * Π. Μαρινάκης: Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά, δεδομένων των επιπτώσεων από την κρίση στη Μ. Ανατολή και ενόψει των εορτών του Πάσχα * Λάρισα-Δίκη για τα Τέμπη: Την Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

· «Σοβαρές ανησυχίες για τις μισθολογικές ανισότητες, αλλά και τους κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού».


· Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν: «Ποια μέτρα θα λάβει, ώστε να εγγυηθεί πως η ανάπτυξη είναι δίκαιη και πως ενισχύει το επίπεδο μισθών, ειδικότερα στις χώρες του Νότου, όπου η ζήτηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα;».



· «Σοβαρές ανησυχίες για τις μισθολογικές ανισότητες, αλλά και τους κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού».

Ερώτηση προς την Κομισιόν, αναφορικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέχεια της Κοινής Διακήρυξης της Συνόδου των Ηγετών των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (10/01/2018).
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι οι ηγέτες των επτά χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα) «απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ, ώστε να ληφθούν μέτρα για μια «πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη» τόσο σε εθνικό, όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, ενώ θύμισαν ότι συνιστά απόφαση και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2017) η υιοθέτηση ενός νέου πακέτου πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, των έμφυλων δικαιωμάτων, της εργασίας και της προστασίας των πολιτών».
Ο Δημ. Παπαδημούλης ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν «ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν αναφορικά με τις τέσσερις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στα πλαίσια και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2018». Τέλος, ρώτησε «ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει, ώστε να εγγυηθεί πως η ανάπτυξη είναι δίκαιη και πως ενισχύει το επίπεδο μισθών, ειδικότερα στις χώρες του Νότου όπου η ζήτηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα», επισημαίνοντας ότι «η βελτίωση της αγοράς εργασίας στην ΕΕ δεν αντανακλάται στο επίπεδο των μισθών, σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση το 2018 (Draft Joint EmploymentReport)». Μάλιστα, για την Ελλάδα εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τις μισθολογικές ανισότητες, αλλά και τους κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ (Νοέμβριος 2017) τέθηκε ως προτεραιότητα στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των Ηγετών των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (10/01/2018). Οι συμμετέχοντες απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ, ώστε να ληφθούν μέτρα για μια «πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη» τόσο σε εθνικό, όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, ενώ θύμισαν ότι συνιστά απόφαση και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2017) η υιοθέτηση ενός νέου πακέτου πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, των έμφυλων δικαιωμάτων, της εργασίας και της προστασίας των πολιτών.
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:
- Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν αναφορικά με τις τέσσερις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στα πλαίσια και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2018;
- Δεδομένου ότι η βελτίωση της αγοράς εργασίας στην ΕΕ δεν αντανακλάται στο επίπεδο των μισθών, σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση το 2018 (Draft Joint EmploymentReport), τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εγγυηθεί πως η ανάπτυξη είναι δίκαιη και πως ενισχύει το επίπεδο μισθών, ειδικότερα στις χώρες του Νότου όπου η ζήτηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα;

16-02-2018 Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ