Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Να εξαλειφθεί κάθε ίχνος αλυτρωτισμού από τα Σκόπια

Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Να εξαλειφθεί κάθε ίχνος αλυτρωτισμού από τα Σκόπια


«Ισχύει αυτό που είπαμε πριν από τις εκλογές - και εκείνες του Σεπτεμβρίου του 2015: ότι υπάρχει μια έντιμη συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα, ώστε να βγούμε από το καθεστώς των μνημονίων και να πατάξουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, να παταχθεί το σύστημα που δημιούργησε δυναστείες σε βάρος του ελληνικού λαού» ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5», ερωτηθείσα για την ισχύ της συμφωνίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους.
Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, είπε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο αυτού.
«Ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνάντησή του με τον ομόλογό του κ. Ζάεφ το πρώτο ζήτημα που έθεσε ήταν του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε ίχνος αλυτρωτισμού. Να δούμε τα Σκόπια πώς θα συμπεριφερθούν. Είναι διατεθειμένα να εξαλείψουν κάθε ίχνος αλυτρωτισμού, δηλαδή, να αλλάξουν το Σύνταγμα, τα σχολικά βιβλία, τους χάρτες; Μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό από τις διαφορετικές εθνότητες που συγκροτούν το κράτος των Σκοπίων;» συνέχισε η κ. Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι «τα Σκόπια είναι εκείνα που βιάζονται να υπάρξει λύση για να ενταχθούν στους διεθνείς οργανισμούς» και προσθέτοντας πως «έχουμε εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά ότι θα διαχειριστεί το ζήτημα με θετικό αποτέλεσμα υπέρ του εθνικού συμφέροντος».
Είπε ακόμα ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν όνομα με συνθετικό το «Μακεδονία» ή παράγωγό του, καθώς θεωρούν ότι «η χρήση του ονόματος "Μακεδονία" ή παραγώγου του υποδηλώνει και συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Το όνομα "Μακεδονία" δεν είναι μια κούφια λέξη. Έχει εννοιολογικό περιεχόμενο, έχει ιστορία πίσω του η οποία ταυτίζεται με τον Ελληνισμό».
«Η τωρινή κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει ότι δεν υιοθετεί την ακραία ρητορική του παρελθόντος και αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Οι ευνοϊκές συνθήκες, όταν υπάρχουν, πρέπει να αξιοποιούνται, γι' αυτό και μπαίνουμε και σε διάλογο, αλλά οι ευνοϊκές συνθήκες δεν καθορίζουν τις εθνικές θέσεις» πρόσθεσε.
Ως προς τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «ο κ. Καμμένος θεώρησε ότι όφειλε να απαντήσει στις επικρίσεις που οι ΑΝΕΛ δεχόμαστε για τη στάση μας στο Σκοπιανό. Ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που ο ίδιος κρίνει σωστό. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με πανομοιότυπο τρόπο».
«Το σημαντικό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει την πατρίδα μας από το μνημονιακό καθεστώς και δεν θα επιτρέψει τη διαιώνιση του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς. Πατριώτης είναι και εκείνος που δεν θα επιτρέψει την επιστροφή σε ένα τέτοιο σύστημα» κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.