Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Συνάντηση με επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Ευθύνη (ENSSER), είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του Δικτύου για την προσφορά τους και τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία. Ο κ. Λεβέντης κάλεσε τους επιστήμονες να επισκεφθούν την χώρα μας και του χρόνου και να οργανώσουν συνέδριο στο οποίο θα σταθεί αρωγός η Ένωση Κεντρώων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ο κ. Λεβέντης στη Μάνδρα και την τραγωδία που προκάλεσαν οι πλημμύρες και ζήτησε από τους επιστήμονες να μελετήσουν τα προβλήματα στην περιοχή και οι προτάσεις τους, όπως τόνισε, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα τις καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Βουλή για να τύχουν μελέτης και προώθησης μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Το θέμα των πρόσφατων φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα της φονικής πλημμύρας που έπληξε την Μάνδρα Δυτικής Αττικής, εξέτασαν οι κορυφαίοι επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας, και συμμετέχουν στο 7ο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιστημόνων για την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Ευθύνη (ENSSER) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το τριήμερο 22-24 Νοεμβρίου.
Oι επιστήμονες εξέφρασαν την συμπόνοια και την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Δικτύου στα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών στην Ελλάδα και υπογράμμισαν την ανάγκη να αναληφθεί κοινή δράση στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι βλάβες που προκαλούνται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον να εξαλειφθούν και να αντικατασταθούν από δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Συζήτησαν ακόμη για τους παράγοντες που επαύξησαν τη σφοδρότητα της καταστροφικής πλημμύρας, με ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που διαπιστώνεται ολοένα και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναφέρθηκαν σε παρόμοια φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλα μέρη στον κόσμο και οφείλονται στους ίδιους κοινούς παράγοντες.
Ένα γεγονός όπως η πρόσφατη πλημμύρα στην Ελλάδα, τονίζουν, δεν μπορεί να αποκαλείται «φυσική καταστροφή» και να παραγνωρίζονται οι ανθρωπογενείς αιτίες που επιδεινώνουν τέτοια φαινόμενα. Για παράδειγμα, η επιστήμη παρέχει αρκετά στοιχεία που αμφισβητούν το κυρίαρχο μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας που βασίζεται στη χρήση χημικών και την μονοκαλλιέργεια. Υπάρχουν πολλές ανεπιθύμητες επιπτώσεις που οφείλονται στην εντατική εφαρμογή αυτού του μοντέλου, από την διάβρωση του εδάφους που επιδεινώνει τις πλημμύρες έως την εξάπλωση της χρήσης φυτοφαρμάκων που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και πολλές φορές ευθύνονται και για καρκινογενέσεις. Αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από ανεξάρτητους επιστήμονες, όμως αργότερα έγιναν αποδεκτές και από επίσημους επιστημονικούς φορείς.