Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ REAL FM ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΟ REAL FM ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ



Να ξεκινήσουμε από το επίκαιρο που είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Σήμερα είδα τον Ριζοσπάστη να ασκεί κριτική σε πολύ υψηλούς τόνους μιλώντας για πολιτικό “στριπτίζ” ξεφτίλας. Και θέλω να ρωτήσω, γιατί τόσο έντονη και καυστική κριτική;
Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πάρα πολλά για να εισπράξει μια γενική συμπάθεια, γενικούς σχολιασμούς, ευχολόγια. Σε τελευταία ανάλυση έχει δίκιο ο Ριζοσπάστης. Ο Τραμπ έκανε ότι κάνει κάποιος ή κάποια μπροστά σε ένα καλό στριπτίζ ή ξέρω ‘γω σε ένα ανατολίτικο οριεντάλ. Το πολύ πολύ κάποιος να δώσει φιλοδώρημα στο χορευτή ή τη χορεύτρια. Τέτοιο χαρακτήρα, κατά την άποψή μας, έχει και η δήθεν στήριξη του Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή, προς την Ελλάδα. Αποδεικνύεται ο Τραμπ τελικά όλο και περισσότερο διαβολικός, είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας.
Γραμματέα, να κάνω μια διακοπή για να ρωτήσω κάτι ουσιαστικό. Αυτό που εμείς δώσαμε είναι τα χρήματα για την αναβάθμιση των F-16. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και διαφορετικό; Δηλαδή θα μπορούσε η Ελλάδα να αφήσει να ανατραπεί η ισορροπία με την Τουρκία στο Αιγαίο;
Όχι μόνο. Είχαμε δεσμεύσεις για αναβάθμιση της Σούδας και άλλων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, αυτό υπονόησαν και οι δύο, δεσμεύσεις για συνέχεια σε πολεμικούς εξοπλισμούς για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ανέχειας για το λαό μας. Έδωσε αυτό το πεσκέσι δισεκατομμυρίων ευρώ στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία. Και μάλιστα, εδώ να σας πω και το εξής τραγικό, ότι η ΕΑΒ έχει τεράστιες δυνατότητες σήμερα και μάλιστα έχει φτάσει να κατασκευάζει, το ξέρετε φαντάζομαι, το ‘χω ξαναπεί μάλιστα στη δική σας εκπομπή, περίπου το 30% της ατράκτου των μαχητικών αμερικάνικων αεροσκαφών, των F-16 δηλαδή, αποτελώντας μάλιστα το μοναδικό υποκατασκευαστή των F-16 παγκοσμίως. Δηλαδή δείχνει και τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας, η αμυντική βιομηχανία μας και είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει να δίνεις τέτοιο πεσκέσι στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία, σε μια τραγική ξαναλέω, περίοδο για τη ζωή του λαού μας με την οικονομική κατάσταση που έχει η χώρα. Και βέβαια έχουμε την εξυπηρέτηση όλων των ενεργειακών σχεδίων των αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή.
Εγώ, όμως, θέλω απάντηση στο ερώτημα. Το ερώτημα είναι: “Μπορούμε αυτή την εποχή να μην κάνουμε τίποτα, όταν ο Τούρκος απέναντι παραγγέλνει καινούρια F-35, ενισχύεται με τους ρώσικους πυραύλους S-400 κλπ. Δεν πρέπει κι εμείς με κάποιον τρόπο να κρατήσουμε την ισορροπία στο Αιγαίο”;
Στο ερώτημά σας απαντάει ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, που έδωσε γραπτά - δεν είναι δήλωση κάποιου εκπροσώπου - στο Κογκρέσο χθες την έγκριση γι’ αυτήν την πώληση, που λέει χαρακτηριστικά, θα το έχετε δει σήμερα: “Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο μέλλον, μειώνοντας την απειλή για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία.” Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι αγορά F-16, δίνω τόσα δισεκατομμύρια απέναντι σε ένα σύμμαχο. Υποτίθεται ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος της Ελλάδας.
Το “υποτίθεται”, που είπατε, Γραμματέα τα λέει όλα.
Μα, ακριβώς αυτό. Αλλά προσπαθώ να εξηγήσω, όχι σε εσάς βεβαίως, στους ακροατές που μας ακούνε, γιατί χύνεται πολύ μελάνι, ρίχνεται πολύ στάχτη και πολλές φορές θαμπώνει αυτό και τα μάτια και τα αυτιά, ακόμη και τη νοημοσύνη μας. Λοιπόν, θέλει σε αυτά τα ζητήματα να δώσουμε περισσότερο βάρος, να τα ψάξουμε καλύτερα. Γιατί μας λέει κάποιος για παράδειγμα, απλός πολίτης με ρωτούσε: “Μα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τη Σούδα έτσι όπως είμαστε μόνοι;” Και δεν καταλαβαίνει αυτό το ντόμινο των τραγικών εξελίξεων, των επικίνδυνων εξελίξεων που εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά η χώρα, ανάμεσα στα μεγάλα βουβάλια. Διότι η στρατιωτική βάση της Σούδας, για παράδειγμα η αμερικάνικη, είναι αυτή που οδηγεί ουσιαστικά και λόγω αυτής υπάρχει δυνατότητα να κάνουν βομβαρδισμούς στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη παλαιότερα, στη Β. Αφρική κλπ και να δημιουργούν πολέμους. Αυτό δημιουργεί προσφυγιά, αυτό δημιουργεί κύματα, ρεύματα προσφύγων και αυτό το λένε διάφορες δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στους πρόσφυγες, ενάντια σε αυτούς που έρχονται εδώ και δε βλέπουν ποια είναι η αιτία, ότι εδώ έχει τεράστια ευθύνη και η ελληνική κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και η αμερικάνικη κυβέρνηση και οι συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουμε, όπως το ΝΑΤΟ.
Γραμματέα, πείτε μου κάτι σας παρακαλώ. Έχει άλλη επιλογή, σήμερα μια ελληνική κυβέρνηση, από το να έχει καλή σχέση με τη μοναδική πλέον υπερδύναμη; Θέλω να πω δεν είμαστε στην εποχή που υπήρχαν δύο υπερδυνάμεις, είμαστε στην εποχή που υπάρχει ουσιαστικά στη διεθνή πολιτική κονίστρα μία υπερδύναμη, υπάρχουν βέβαια και άλλες μεγάλες δυνάμεις. Η ερώτηση είναι τι επιλογές άλλες έχει;
Αυτό θέλει πολύ συζήτηση, ξέρετε. Γιατί στις εκτιμήσεις μας και για να είμαστε και λίγο αντικειμενικοί, οι ΗΠΑ μπορεί να είναι ακόμη η πρώτη στρατιωτική- οικονομική δύναμη, αλλά οικονομικά τουλάχιστον την ακολουθεί κατά πόδας η Κίνα, η οποία μάλιστα είναι και το μεγαλύτερο κράτος – πιστωτής των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δανείζονται από την Κίνα και άρα εξαρτώνται από εκεί. Η Κίνα, ως τέτοια μεγάλη δύναμη, έχει πάρα πολλά συμφέροντα και στην περιοχή και στην Ελλάδα, λόγω της γεωστρατηγικής της σημασίας και λόγω της πρόσβασης της στην ΕΕ. Βρίσκεται όλη αυτή η περιοχή - Ελλάδα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος - στο Δρόμο του Μεταξιού, που σημαίνει μεταφορά εμπορευμάτων, ενέργεια.
Το ίδιο αντίστοιχα είναι και η Ρωσία, η οποία δεν είναι ούτε στη δεύτερη, ούτε στην τρίτη θέση ως οικονομική δύναμη, όμως είναι στη δεύτερη θέση, δίπλα στις ΗΠΑ, ως στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως και αυτή επίσης, έχει συμφέροντα για τους ενεργειακούς δρόμους σε αυτήν την περιοχή. Και η ΕΕ αντίστοιχα, με την οποία έχει και ο Τραμπ και οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένες αντιθέσεις, ιδιαίτερα με Γερμανία, Γαλλία κλπ εκφράζονται στους ανταγωνισμούς που έχουν για τα ενεργειακά εδώ στην περιοχή, όπου έχουν κι αυτοί συμφέροντα.
Άρα, συγκρούονται πολύ μεγάλα βουβάλια διεθνώς και εδώ στη χώρα μας για το ποιος θα ελέγχει τις υποδομές, τις βάσεις, τους ενεργειακούς δρόμους κλπ. Και από αυτή τη σκοπιά, εμπλεκόμαστε όλο και περισσότερο. Και όταν εμείς είμαστε με το μέρος των ΗΠΑ και τα δίνουμε όλα φόρα παρτίδα, όντας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε σε αποστολές εκτός συνόρων, με στρατιωτικούς, με πολεμικά όπλα, όταν εγκαθίστανται εδώ πολεμικές βάσεις. Εμείς επιμένουμε ότι ο Άραξος ετοιμάζεται για πυρηνικά και θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Δεν μας εφησυχάζουν οι διαψεύσεις της κυβέρνησης, αυτό έκαναν πάντα μέχρι να βγει η αμερικάνικη κυβέρνηση το 2010 να πει ότι και το τελευταίο αμερικάνικο πυρηνικό όπλο το πήραμε από τον Άραξο και δεν έχει πλέον. Και απάντησε ο τότε υπουργός Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης, ότι «ναι έφυγαν τα πυρηνικά από την Ελλάδα». Μέχρι τότε τσιμουδιά στις καταγγελίες του ΚΚΕ στη Βουλή, στις καταγγελίες εφημερίδων και του Ριζοσπάστη με πρωτοσέλιδα και πάει λέγοντας.
Άρα, αυτά όλα δεν μπορεί να μας επαναπαύουν, δεν μπορεί να είμαστε μέσα στην τρελή χαρά και να μιλάμε για come back της ελληνικής οικονομίας, λόγω του Τραμπ και όλων αυτών. Οι ΗΠΑ και ο Τραμπ, θα το ξαναπώ, επειδή το χρησιμοποίησε και ο κ. Τσίπρας, όλο και περισσότερο γίνεται διαβολικός και για το λαό του, τον αμερικάνικο λαό και για τον ελληνικό λαό και για τους λαούς της περιοχής, γιατί γι’ αυτούς όλους ανοίγουν οι πύλες της κόλασης. Ο διαβολικός Τραμπ είναι καλός για τα μονοπώλια των ΗΠΑ, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα που υπάρχει στις ΗΠΑ κλπ.
Τώρα, αυτό που ενοχλεί είναι το γεγονός ότι μία κυβέρνηση που δηλώνει αριστερή κυβέρνηση κάνει αυτό το άνοιγμα στις ΗΠΑ;
Καλά, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος. Διότι εάν ακούσετε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας, πριν ένα χρόνο, πριν την εκλογή του κ. Τραμπ και αμέσως μετά την εκλογή του, πολύ περισσότερο τι έλεγε πριν 3 χρόνια, θα το καταλάβετε αυτό. Και αυτό το αναφέρω σε σχέση με τον ελληνικό λαό, τι εισέπραττε ως θέση του κ. Τσίπρα, ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση και μετά που έγινε κυβέρνηση, κι όπως εξελίσσεται σήμερα. Διότι για μας, θα σας το πω καθαρά, για το ΚΚΕ, εγώ επανειλημμένα σας το έχω πει εδώ και πολλά χρόνια στις διάφορες εκπομπές σας, δεν είχαμε καμία αυταπάτη, καμία προσδοκία, καμία ελπίδα, ότι δεν θα έκανε αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας και άλλα χειρότερα που θα δούμε στο μέλλον. Γιατί οι επιπτώσεις όλων αυτών των πολιτικών, των δεσμεύσεων και των συμφωνιών, θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τώρα, για να καταλάβω τη θεωρείτε δεξιά κυβέρνηση εσείς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, για να καταλάβω Γραμματέα, δεν βλέπετε να έχει διαφορές από τις κυβερνήσεις της ΝΔ;
Για παράδειγμα για να απαντήσω και συγκεκριμένα, με τη στάση που κράτησε στις ΗΠΑ και το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας πρέπει να σας πω ότι ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις παροτρύνσεις του κ. Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ, όπου του έλεγε «δώσ’τα όλα, αναβάθμισε τη Σούδα και μάλιστα όχι για 1-2 χρόνια, αλλά για 5ετία τουλάχιστον, δώσε κι άλλα, κάνε δεσμεύσεις, να φέρουν επενδύσεις, να εξοπλιστούμε» κλπ. Αυτά όλα και με το παραπάνω τα έκανε ο κ. Τσίπρας.
Ναι αλλά σήμερα του λέει η ΝΔ ότι δεν πήρε αρκετά ανταλλάγματα για αυτά που έδωσε…
Σύμφωνοι, εξ ου και η αμηχανία της ΝΔ. Διότι και η ΝΔ δεν απευθυνόταν στον ελληνικό λαό, όταν τα έλεγε αυτά ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόταν κυρίως στις ΗΠΑ, σε μεγάλους επενδυτές, σε μονοπωλιακούς ομίλους…
Η αλήθεια είναι Γραμματέα ότι ο μόνος που δεν είναι αμήχανος σήμερα, στην πολιτική σκηνή, είναι το ΚΚΕ, γιατί είχε σταθερή θέση για το ζήτημα και πριν και μετά τη συνάντηση.
Τώρα, θέλω να πάμε στο θέμα της οικονομίας. Η κυβέρνηση μιλά για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι, μιλά για επενδύσεις οι οποίες θα έρθουν το επόμενο διάστημα και από τις ΗΠΑ και για αλλαγή σελίδας μετά τον Αύγουστο. Μάλιστα λέει ότι σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά και το γεγονός ότι η Λαγκάρντ συμφώνησε να τελειώσει γρήγορα η γ’ αξιολόγηση και να συμπράξει το ΔΝΤ στην ελληνική προσπάθεια για απομείωση του χρέους. Είχαμε και δήλωση Τραμπ θετική για αυτό το θέμα. Τι πιστεύετε;
Πριν λίγο καιρό έλεγα να κρατάμε μικρό καλάθι σε τέτοιες διακηρύξεις του κ. Τσίπρα, τώρα καταλήγω στο συμπέρασμα -με όλες τις εξελίξεις και όσα έρχονται σιγά-σιγά στο φως της δημοσιότητας, ακόμα και από στατιστικές υπηρεσίες και από οργανισμούς δικούς τους- να μην κρατάμε καθόλου καλάθι. Δεν είναι καλή η κατάσταση, δεν έχει να κάνει αυτό μόνο με την ελληνική οικονομία ή αν θέλετε, να το πω για να είμαι πιο καθαρός, αποκλειστικά μόνο με την πολιτική αυτής της κυβέρνησης -φαντάζομαι ότι κι άλλες κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το δρόμο θα πήγαιναν- όμως η ανάκαμψη θα είναι ασθενική, αυτά λένε και τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν. Άλλωστε βρισκόμαστε ακόμα σε ύφεση, η κατάσταση σε ισχυρές οικονομίες δεν είναι καλή. Και από αυτή τη σκοπιά και αυτό που θέτει το ΚΚΕ, το πρωταρχικό δηλαδή ζήτημα είναι ανάπτυξη – επενδύσεις για ποιον, ποιον συμφέρουν, ε, λοιπόν λέμε ότι αυτή η μικρή, η ασθενική ανάκαμψη εάν έρθει, θα αφορά τα κέρδη λίγων.
Δεν θα υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη ουσιαστική και πραγματική για τον ελληνικό λαό, γιατί δεν θα μεταφράζεται ούτε σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε σε επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, ούτε σε κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης του ελληνικού λαού, ούτε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και προσπάθεια εξάλειψης της ανεργίας ούτε κατάργηση της βαριάς φορολογίας ούτε κατάργηση αντεργατικών μέτρων για να μην τα αναλύω όλα ένα-ένα ούτε κατάργηση των μνημονίων. Είμαστε σε μόνιμη επιτροπεία, αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον για 50 χρόνια, αυτό πρέπει να το πάρουμε απόφαση, κυρίως ο ελληνικός λαός, ο αγώνας του, το κίνημά του και να παλέψει σε άλλη κατεύθυνση. Και πρέπει από αυτή τη σκοπιά να ανασκουμπωθούμε όλοι και οι πολιτικές δυνάμεις, εγώ το λέω πρώτ’ απ’ όλα για το δικό μας κόμμα, το ΚΚΕ, αλλά και τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι φορείς του λαϊκού κινήματος. Οι εργαζόμενοι τέλος πάντων που έχουν μάθει σε αυτή τη χώρα και να αντιστέκονται και να παλεύουν τα ζητήματα, να μην υποκύπτουν ούτε σε εκβιασμούς ούτε σε συμβιβασμούς ούτε σε υποχωρήσεις και να αναπτύξουν την πάλη τους για να βγούμε πραγματικά από αυτή την κρίση, αλλά σε όφελος του λαού.



ΑΘΗΝΑ 18/10/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ