Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη



«Εμπαιγμός των αγροτών: προς φορολόγηση γεωτρήσεων και πηγαδιών άρδευσης;»
Στον εμπαιγμό των αγροτών από την Κυβέρνηση και στο θέμα της φορολόγησης γεωτρήσεων και πηγαδιών άρδευσης  αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Με την ΚΥΑ 145026/31/Β/2014 «Σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας από Επιφανειακά και Υπόγεια Συστήματα» (Ε.Μ.Σ.Υ.) ορίσθηκε η διαδικασία καταγραφής των πηγαδιών, γεωτρήσεων, πηγών, κλπ που χρησιμοποιούνται για την άρδευση. Μάλιστα, υποχρεώνονταν οι ιδιοκτήτες και οι χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από την 20-12-2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια, να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου τους, για την εγγραφή τους στο Ε.Μ.Σ.Υ.
Στόχος της διαδικασίας αυτής ήταν η καταγραφή των σημείων υδροληψίας, η χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, καθώς και η διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπερ-άντλησης υδάτων, της διαχείρισης του προβλήματος της υφαλμύρωσης, καθώς και η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων. Μάλιστα, είχε αποσαφηνισθεί πολλάκις ότι η διαδικασία αυτή δεν είχε καμία σχέση με επιβολή τελών και με φοροεισπρακτικές πολιτικές.
Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι και σ΄ αυτόν τον τομέα η Κυβέρνηση εμπαίζει και κοροϊδεύει τον αγροτικό κόσμο. Με βάση απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζονται κανόνες για την κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος επιβάλλοντας, ουσιαστικά, νέες επιβαρύνσεις στους αγρότες. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και στο πλαίσιο ημερίδας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφορικά με την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής  Ποταμών στην Κρήτη.
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σύστημα χρέωσης αποτελείται από δύο μέρη, ένα σταθερό τέλος και ένα μεταβλητό ανά μονάδα νερού, το οποίο αυξάνεται βάσει της αύξησης της κατανάλωσης. Η επιβάρυνση για τους αγρότες υπολογίζεται στα 6 € ανά στρέμμα, κατ’ έτος, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2020. Επίσης, για πρώτη φορά θεσμοθετείται περιβαλλοντικό τέλος και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η χρέωσή του δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κυβικό μέτρο αρδευτικού νερού που καταναλώνεται, ενώ υποχρεούνται οι πάροχοι νερού για αγροτική χρήση “να μεριμνήσουν για τη σταδιακή τοποθέτηση υδρομετρητών στο σύνολο των χρηστών του δικτύου εντός τριετίας”.
Οι αγρότες επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα κοινωνικά άδικο μέτρο και ότι οι αγρότες για άλλη μια φορά γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού και κοροϊδίας από την Κυβέρνηση, αφού μόλις προ λίγων μηνών το ίδιο το Υπουργείο διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθεί τέλος και καλούσε τους πολίτες να δηλώσουν πηγάδια και γεωτρήσεις».

Η παρέμβαση συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Το πρόβλημα επεσήμανε και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Φαιστού κ. Γιώργος Μερωνιανάκης δηλώνοντας ότι “…αυτήν την ώρα γίνεται στο Ηράκλειο σύσκεψη από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θέμα: φορολόγηση γεωτρήσεων και πηγαδιών άρδευσης. Η απάτη και κοροϊδία στο πολίτη προπαντός στον Μεσαρίτη που αντλεί νερό καθημερινά, γιατί δεν βρέχει. Για άλλους λόγους έλεγαν ότι γινόταν η καταγραφή γεωτρήσεων και όχι για φορολογικούς λόγους! Συγκεκριμένα για επιστημονικούς έλεγαν τότε! Χαράτσι και στο νερό που ποτίζουμε; Έλεος πια…”.
Η αύξηση του κόστους άρδευσης θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων και θα φέρει σε ακόμη δυσμενέστερη θέση τον ήδη ταλαιπωρημένο, από τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αγροτικό τομέα. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές όπως η Μεσαρά, όπου παρατηρείται σημαντική έλλειψη νερού και οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ, η επιβάρυνση για τους αγρότες, που αναγκάζονται να αρδεύουν τις εκτάσεις τους με γεωτρήσεις σχεδόν όλο το χρόνο, θα είναι πολύ μεγάλη και δυσβάσταχτη».   

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Τι απαντά το Υπουργείο, το οποίο διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθεί τέλος σε πηγάδια και γεωτρήσεις, σχετικά με το θέμα; 
2. Ποιος ο σχεδιασμός για την στήριξη των αγροτών, ιδίως σε περιοχές που παρατηρείται σημαντική έλλειψη νερού και οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να αρδεύουν τις εκτάσεις τους με γεωτρήσεις σχεδόν όλο το χρόνο;».

Γραφείο Τύπου