Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Λάθος της Ευρώπης η πλήρης ρήξη των σχέσεων με την Τουρκία

Λάθος της Ευρώπης η πλήρης ρήξη των σχέσεων με την Τουρκία


«Θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, σε εκδήλωση με θέμα : «Η οικονομική ισχύς της Ελλάδας και ο ρόλος της στα Βαλκάνια» που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση και να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της, ότι τα επακόλουθα μιας τέτοιας στάσης θα ήταν βλαπτικά, όχι μόνο για την Τουρκία και τους πολίτες της, αλλά μακροπρόθεσμα και για τα συμφέροντα της Ευρώπης.
«Αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν θέλει να υποστηρίξει καθαρά το μακροπρόθεσμο εθνικό της συμφέρον, τότε οφείλει σήμερα κιόλας να τοποθετηθεί» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.
«Η γειτονική χώρα περνάει βαθειά κρίση. Ο Ερντογάν επιδεικνύει πρωτοφανή αλαζονεία. Η κρίση ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία, και κυρίως η ένταση Γερμανίας και Τουρκίας, είναι πολύ ανησυχητική. Το κακό κλίμα συντηρείται τώρα που ξεκίνησε στην Ευρώπη η συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωμί της προεκλογικής ρητορικής πολλών αντιευρωπαϊκών κινημάτων. Παράλληλα, αποτελεί ευπώλητο είδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε:
«Σ' αυτό το κλίμα, η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει σθεναρά ότι το κλείσιμο της πόρτας προς την Τουρκία θα είναι βλαπτικό όχι μόνο για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Θα είναι βλαπτικό και για την ίδια την Ευρώπη».
Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε καταβάλει υψηλό τίμημα που έχουμε γείτονά μας την Τουρκία» και ότι «έχουμε πληρώσει υπέρογκα ποσά σε αμυντικό εξοπλισμό εξαιτίας των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων», ενώ σημείωσε ότι «η Τουρκία απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες». Πρόσθεσε, όμως, ότι «η Ευρώπη όμως οφείλει να δει πιο μακριά».
«Οφείλει (η Ε.Ε) να σκεφθεί τι θα έχει συμβεί στην Τουρκία το 2050, αν η ευρωπαϊκή πόρτα στο μεταξύ έχει κλείσει. Κι αν έχει πέσει στη δίνη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ποιος θα είναι ο νέος της, διεθνής ρόλος;» είπε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε :
«Αν η Τουρκία διολισθήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις περισσότερες συνέπειες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν αποφάσεις που στο μέλλον θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των λαθών της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι θα ήταν λάθος για την Ευρώπη, η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία».
Αναφερόμενη στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με όπλο την αξιοπιστία, θα ξανακάνει την Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα στα Βαλκάνια» και τόνισε : «Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα. 'Αλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα».
Σε ότι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι « μετά από επτά χρόνια κρίσης, τα προβλήματα οξύνθηκαν» και πρόσθεσε ότι «στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η κατάσταση χειροτέρεψε». Υποστήριξε, ότι σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης προς τις επενδύσεις, «μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ έπεσαν στο κενό» και αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από επενδύσεις ( Ελληνικό, Fraport, Eldorado, κ.α.).
«Χρειάζεται μία αποφασισμένη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων εθνικής ιδιοκτησίας. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με τη λογική "τραβάτε με κι ας κλαίω". Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, όταν έχεις έλλειψη βασικής κατανόησης για τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία σήμερα για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε :
«Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν το βάζουμε κάτω. Δεν θα αναμένουμε μοιρολατρικά το δύσκολο μέλλον. Διότι διαθέτουμε όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Διαθέτουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την επιστροφή της στην κανονικότητα».