Δ. Παπαδημούλης: «Η
Μακροπεριφερειακή στρατηγική, όπως αυτή για το Ιόνιο-Αδριατική, πρέπει
να ενισχυθεί και να προχωρήσει, για θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή
ζωή των πολιτών».
• Παρέμβαση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Eυρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο συζήτησης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON).
Στη συζήτηση η οποία αφορά τη Γνωμοδοτική Έκθεση με θέμα «Eφαρμογή Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης» (Implementation of EU macro-regional strategies), ο Δημ. Παπαδημούλης, ως ο αρμόδιος εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα -και θετική και αρνητική- για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια. Κι αυτό διότι μπορεί κανείς επικαλούμενος και μια αρνητική εμπειρία, να τη χρησιμοποιήσει για να καταστρέψει την προσπάθεια, για να δείξει ότι πρόκειται για αποτυχία και ότι το σταματάμε. Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε και ελπίζω να βοηθήσει και η ακρόαση της 12ης Ιουλίου, είναι να αξιολογήσουμε την εμπειρία -που σίγουρα θα καταδείξει ότι λόγου χάρη στη Βαλτική έχουν πετύχει περισσότερα ή ότι το Ιόνιο-Αδριατική έχει μεγαλύτερες δυσκολίες, γιατί εκεί υπάρχουν και αντιπαραθέσεις αιώνων που πρέπει να τις υπερβούμε- για να δούμε πώς μπορούν η ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Όχι να πετάξουμε λεφτά από το παράθυρο, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη “μέγα κλίμακα” των μεγάλων περιφερειών, για να μπορέσουν να γίνουν πράγματα που ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Η καλύτερη προαγωγή της ευρωπαϊκής ιδέας, θα είναι αυτή η ιδέα να πετύχει. Και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος, μέσα στη γενική συμπίεση των πολιτικών συνοχής, να θεωρηθεί κι αυτό κάτι σαν “υπερβολική πολυτέλεια” και να καταλήξουμε να το αποδυναμώσουμε αφήνοντάς το στην άκρη. Στο θέμα αυτό νομίζω ότι με τη βοήθεια όλων πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Άρα θα σας έλεγα ότι χρειαζόμαστε και αξιοποίηση της εμπειρίας και μεγαλύτερη υποστήριξη και από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ, εκεί ακριβώς όπου υπάρχουν και μεγαλύτερες δυσκολίες ή έλλειμα διοικητικό ή ιστορικές διαφορές που δυσκολεύουν.
Αν πετύχει αυτό, θα πετύχει και η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ιδιαίτερα εκεί που συμπεριλαμβάνονται και χώρες που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως στην Αδριατική-Ιόνιο. Τότε η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να προχωρήσει, γιατί θα φέρνει θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών».
To link με το βίντεο της παρέμβασης: https://youtu.be/7-X6aeG-Iw8
23.06.2017 Το Γραφείο ΤΥΠΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ