Συνέντευξη του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση στην εφημερίδα «ΕΛ. ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
και το δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο
Κύριε Βρούτση, τι περιμένετε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου; Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα αρθεί και σε ποιο βαθμό η αβεβαιότητα στην οικονομία;
Όλα δείχνουν, ότι θα οδηγηθούμε σε μια ακόμη παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία. Ούτε ρύθμιση του χρέους θα επιτευχθεί, ούτε και η ένταξη στο QE (ποσοτική χαλάρωση). Δυστυχώς, στην καλύτερη περίπτωση θα οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις του 4ου Μνημονίου, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν θα άρει την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. Το πολιτικό κλίμα που επηρεάζει άμεσα τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, εκπέμπει αναξιοπιστία, αβεβαιότητα, αντιφάσεις και εχθρότητα απέναντι στην επιχειρηματικότητα.
Ποια η άποψή σας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος;
Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την πορεία της χώρας, παρά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013 και τη βελτίωση του “προφίλ” του από το 2012.
Αποδεικνύεται έτσι, ότι η δημοσιονομική ισορροπία και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους συνιστούν μεν αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, όχι όμως και ικανή. Και αυτό γιατί, συγχρόνως, απαιτείται η επίτευξη και διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει διατυπώσει με σαφήνεια ο Πρόεδρος του Κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι «η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».
Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία οφείλει υπεύθυνα να επισημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η ρύθμιση του χρέους.
Τι άλλο απαιτείται;
Απαιτούνται τολμηρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που η Νέα Δημοκρατία στήριξε και πέτυχε με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012. Αρχικά, με το PSI το Μάρτιο και στη συνέχεια με την επαναγορά χρέους τον Δεκέμβριο του 2012.
Η μείωση του χρέους κατά περίπου 130 δισ. ευρώ έγινε με ρυθμίσεις, που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και συκοφάντησε, αλλά σήμερα ως Κυβέρνηση υπερασπίζεται σε δικαστήρια. Το όφελος για την Ελλάδα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι τόκοι για το χρέος μειώθηκαν κατά 10 δις ευρώ περίπου ετησίως έως το 2023.
Από το τέλος του 2012, είναι γνωστό ότι θα υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές, που θα μειώσουν την παρούσα αξία του χρέους. Μάλιστα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτό θα είχε ήδη συμβεί.
Όσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι επιδεινώθηκε με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ΝΔ στη διαπραγμάτευση για το χρέος;
Η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής με τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, χαμηλότερα επιτόκια.
Η παραπάνω ρύθμιση θα επιτρέψει τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π.
Η μείωση του δημοσιονομικού στόχου κατά 1,5% του Α.Ε.Π. ή 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, θα δώσει νέο περιθώριο ελευθερίας για τη μείωση των εξοντωτικών φόρων και εισφορών που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Τις προειδοποιήσεις του κυβερνώντος κόμματος περί μη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας που ψήφισε πρόσφατα εάν δεν υπάρξει οριστική λύση για το χρέος, πως τις ακούτε;
Πρόκειται για τους γνωστούς λεονταρισμούς και “ψευτοπαλικαριές” του ΣΥΡΙΖΑ,, οι οποίοι εντάσσονται στην επικοινωνιακή προπαγάνδα του, που μετά από 2,5 χρόνια κανείς δεν πιστεύει, αλλά ούτε και ακούει. Αυτοί που ακούνε, όμως, βρίσκονται στο εξωτερικό και η εικόνα για τη χώρα χειροτερεύει και δηλητηριάζεται, τόσο σε επίπεδο αξιοπιστίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας.
Ασκείτε πολύ σκληρή κριτική για τον ΕΦΚΑ, μιλήσατε και για "απόλυτο μπάχαλο". Γιατί;
Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν διαθέτει ασφαλιστικό σύστημα. Ο Νόμος “Κατρούγκαλου” έχει καταρρεύσει όχι μόνο στην πράξη αλλά και στη συνείδηση του κόσμου. Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό μόρφωμα άδικο, αντιαναπτυξιακό, εξοντωτικό και εχθρικό σε κάθε τι δημιουργικό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει απωλέσει τον ασφαλιστικό του χαρακτήρα, εξαιτίας του «ταξικού» προσήμου που του έχει αποδοθεί με το Νόμο “Κατρούγκαλου”. Είναι η πρώτη φορά, που ασφαλιστικός νόμος προτρέπει τόσο απροκάλυπτα τον κάθε ένα στην εισφοροδιαφυγή! Ταυτόχρονα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται με ολέθριες επιπτώσεις και στην οικονομία. Ενώ, το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς, αποτελεί παγίδα εξαπάτησης των συνταξιούχων, καθώς είναι τελείως αντίθετο με όσα υπόσχονταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για το Ασφαλιστικό; Πως θα το επιλύσει χωρίς περικοπές συντάξεων και με δεδομένο ότι επιδιώκει και σταδιακή μείωση εισφορών;
Δυστυχώς, για τους συνταξιούχους η εθνική συμφωνία για το ασφαλιστικό (2010-2014) με την οποία είχε δεσμευτεί η χώρα μας με τους εταίρους γκρεμίστηκε, από τα εγκληματικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σήμερα το σύστημα στον “αέρα”. Η δημοσιονομική προσαρμογή για το ασφαλιστικό στο 1ο μνημόνιο ήταν 3,5 δις ευρώ, στο 2ο μνημόνιο 3,9 δις ευρώ, ενώ στο 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι μειώσεις φτάνουν τα 10 δις ευρώ! Θυμίζω, ότι το 2014 η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή για το ασφαλιστικό ήταν μόλις 310 εκατ. ευρώ και αφορούσε οριακές παρεμβάσεις και διευθετήσεις που εντάξαμε στο email “Χαρδούβελη”.
Η πρόταση της Ν.Δ. έχει διατυπωθεί και επιδιώκει την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης πολίτη - κράτους με το ασφαλιστικό της χώρας, καθώς και την κατάργηση των διατάξεων που υπονομεύουν και δηλητηριάζουν το σύστημα, ώστε αυτό να γίνει δίκαιο, πιο ανταποδοτικό, αποτελεσματικό, διαφανές και βιώσιμο. Ειδικότερα αποτελεί αδήριτη ανάγκη:
η μείωση των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών στο παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας
η κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης για τα “μπλοκάκια” και των τεράστιων προβλημάτων που έφερε
η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (tax wedge) που θα κάνει και πάλι ελκυστική τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας προς όφελος και μόνο των εργαζομένων
η βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με πιο δίκαιους και αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης
η επανεξέταση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως χηρείας και αναπηρικών
η επαναφορά της διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα με την επαναλειτουργία και δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» σε μηναία βάση
η αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης με την ολοκλήρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ»
η δημιουργία ενός σύγχρονου πανίσχυρου μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ»
η ενθάρρυνση δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων.
Τα εργασιακά έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για την κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία δηλώνει μάλιστα ότι έχει δώσει και σημαντικές διαπραγματευτικές μάχες. Σε σχέση με το τέλος του 2014 που βρίσκονται σήμερα οι εργασιακές σχέσεις;
Θυμίζω, ότι η αγορά εργασίας υπήρξε ο πιο αδύναμος κρίκος και δοκιμάστηκε περισσότερο από την κρίση. Η εκτίναξη της ανεργίας ήταν το αποτέλεσμα μιας κακοποιημένης, πολύπλοκης, υπερ-ρυθμισμένης και γεμάτης στρεβλώσεις και εμπόδια αγοράς εργασίας. Μιας αγοράς, που για δεκαετίες υποτίθεται ότι λειτουργούσε προς όφελος των εργαζομένων, όμως στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια, με αποτέλεσμα στην κρίση όλο το οικοδόμημα να καταρρεύσει. Αν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές πριν την κρίση, τότε η αγορά εργασίας θα ήταν πιο ανθεκτική και η ανεργία δεν θα ξεπερνούσε το 20%. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας την περίοδο 2012-2014, η ανεργία θα συντηρούνταν ακόμη και σήμερα σε επίπεδα άνω του 30%.
Έστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν αναγκαίες. Με γενναιότητα, την περίοδο 2012-2014, δρομολογήσαμε σειρά ισορροπημένων παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, όπως: μείωση μη μισθολογικού κόστους κατά 6 μονάδες, επιβολή αυστηρού προστίμου στην αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ) και εντατικούς ελέγχους (ΑΡΤΕΜΙΣ και ΕΡΓΑΝΗ). Έτσι, καταφέραμε και πετύχαμε -μόλις σε 2,5 χρόνια- να αντιμετωπίσουμε την αδήλωτη εργασία και ταυτόχρονα την έναρξη της ταχείας αποκλιμάκωσης της ανεργίας.
Σήμερα, οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη θέση από ποτέ!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -από το 2015- ακύρωσε όλες τις δρομολογημένες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα:
να κυριαρχήσουν -για πρώτη φορά- οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην αγορά εργασίας, σε βάρος της πλήρους απασχόλησης
να χαθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης
να χαθούν 2 μισθοί και να μειωθεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, εξαιτίας της αύξησης των εισφορών, των άμεσων και των έμμεσων φόρων, καθώς και της μείωσης του αφορολογήτου.
Ποια η γνώμη σας για τις τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή για τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων στα προ απαιτούμενα ;
Οι 5 τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά στη βουλή, δεν εκπληρώνουν εκκρεμή προ απαιτούμενα, όπως ισχυρίζεται. Αντίθετα, πρόκειται για ταπεινωτικές τροποποιήσεις (ψηφίζουν-ξεψηφίζουν διατάξεις) στο 4ο μνημόνιο (Ν.4472/2017), που η ίδια μόλις πριν από λίγες μέρες ψήφισε! Ταυτόχρονα, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πρωτοφανής και εξευτελιστική για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.
Με τις εν λόγω τροποποιήσεις, ο λογαριασμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανεβαίνει συνολικά στα 14,5 δις ευρώ. Ψηφίζοντας η κυβέρνηση τις τροπολογίες αυτές, οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, ψηφίζει νέα μέτρα για μετά το 2020, επιβεβαιώνει ότι η λιτότητα θα διατηρηθεί μέχρι και το 2022, καθώς τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ (συνέχιση της λιτότητας) διατηρούνται και παραδέχεται ότι η χώρα θα παραμείνει σε περιβάλλον κρίσης μέχρι το 2022!
Ειδικά, η διάταξη που αφορά τα εργασιακά, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαπάτηση των εργαζομένων από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι το “Βατερλό” του Πρωθυπουργού και της υπ. Εργασίας.
Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με μια κρυφή συμφωνία της κυβέρνησης, που την απέκρυψε από τους βουλευτές και το Κοινοβούλιο –κατά την ψήφιση του 4ου μνημονίου- και η οποία τώρα αποκαλύπτεται. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτελεί διασυρμό για την κυβέρνηση και φανερώνει ότι έχει απωλέσει πλέον πλήρως την αξιοπιστία της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό! Μια τέτοια κυβέρνηση, που θυμίζει περισσότερο “ζαβολιάρη” παίκτη, που συνειδητά εξαπατά τους πάντες γύρω της, όχι μόνο δεν έχει καμία προοπτική για τη χώρα, αλλά επιβάλλεται να φύγει το συντομότερο.
και το δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο
Κύριε Βρούτση, τι περιμένετε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου; Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα αρθεί και σε ποιο βαθμό η αβεβαιότητα στην οικονομία;
Όλα δείχνουν, ότι θα οδηγηθούμε σε μια ακόμη παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία. Ούτε ρύθμιση του χρέους θα επιτευχθεί, ούτε και η ένταξη στο QE (ποσοτική χαλάρωση). Δυστυχώς, στην καλύτερη περίπτωση θα οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις του 4ου Μνημονίου, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν θα άρει την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. Το πολιτικό κλίμα που επηρεάζει άμεσα τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, εκπέμπει αναξιοπιστία, αβεβαιότητα, αντιφάσεις και εχθρότητα απέναντι στην επιχειρηματικότητα.
Ποια η άποψή σας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος;
Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την πορεία της χώρας, παρά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013 και τη βελτίωση του “προφίλ” του από το 2012.
Αποδεικνύεται έτσι, ότι η δημοσιονομική ισορροπία και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους συνιστούν μεν αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, όχι όμως και ικανή. Και αυτό γιατί, συγχρόνως, απαιτείται η επίτευξη και διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει διατυπώσει με σαφήνεια ο Πρόεδρος του Κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι «η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».
Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία οφείλει υπεύθυνα να επισημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η ρύθμιση του χρέους.
Τι άλλο απαιτείται;
Απαιτούνται τολμηρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που η Νέα Δημοκρατία στήριξε και πέτυχε με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012. Αρχικά, με το PSI το Μάρτιο και στη συνέχεια με την επαναγορά χρέους τον Δεκέμβριο του 2012.
Η μείωση του χρέους κατά περίπου 130 δισ. ευρώ έγινε με ρυθμίσεις, που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και συκοφάντησε, αλλά σήμερα ως Κυβέρνηση υπερασπίζεται σε δικαστήρια. Το όφελος για την Ελλάδα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι τόκοι για το χρέος μειώθηκαν κατά 10 δις ευρώ περίπου ετησίως έως το 2023.
Από το τέλος του 2012, είναι γνωστό ότι θα υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές, που θα μειώσουν την παρούσα αξία του χρέους. Μάλιστα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτό θα είχε ήδη συμβεί.
Όσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι επιδεινώθηκε με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ΝΔ στη διαπραγμάτευση για το χρέος;
Η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής με τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, χαμηλότερα επιτόκια.
Η παραπάνω ρύθμιση θα επιτρέψει τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π.
Η μείωση του δημοσιονομικού στόχου κατά 1,5% του Α.Ε.Π. ή 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, θα δώσει νέο περιθώριο ελευθερίας για τη μείωση των εξοντωτικών φόρων και εισφορών που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Τις προειδοποιήσεις του κυβερνώντος κόμματος περί μη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας που ψήφισε πρόσφατα εάν δεν υπάρξει οριστική λύση για το χρέος, πως τις ακούτε;
Πρόκειται για τους γνωστούς λεονταρισμούς και “ψευτοπαλικαριές” του ΣΥΡΙΖΑ,, οι οποίοι εντάσσονται στην επικοινωνιακή προπαγάνδα του, που μετά από 2,5 χρόνια κανείς δεν πιστεύει, αλλά ούτε και ακούει. Αυτοί που ακούνε, όμως, βρίσκονται στο εξωτερικό και η εικόνα για τη χώρα χειροτερεύει και δηλητηριάζεται, τόσο σε επίπεδο αξιοπιστίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας.
Ασκείτε πολύ σκληρή κριτική για τον ΕΦΚΑ, μιλήσατε και για "απόλυτο μπάχαλο". Γιατί;
Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν διαθέτει ασφαλιστικό σύστημα. Ο Νόμος “Κατρούγκαλου” έχει καταρρεύσει όχι μόνο στην πράξη αλλά και στη συνείδηση του κόσμου. Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό μόρφωμα άδικο, αντιαναπτυξιακό, εξοντωτικό και εχθρικό σε κάθε τι δημιουργικό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει απωλέσει τον ασφαλιστικό του χαρακτήρα, εξαιτίας του «ταξικού» προσήμου που του έχει αποδοθεί με το Νόμο “Κατρούγκαλου”. Είναι η πρώτη φορά, που ασφαλιστικός νόμος προτρέπει τόσο απροκάλυπτα τον κάθε ένα στην εισφοροδιαφυγή! Ταυτόχρονα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται με ολέθριες επιπτώσεις και στην οικονομία. Ενώ, το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς, αποτελεί παγίδα εξαπάτησης των συνταξιούχων, καθώς είναι τελείως αντίθετο με όσα υπόσχονταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για το Ασφαλιστικό; Πως θα το επιλύσει χωρίς περικοπές συντάξεων και με δεδομένο ότι επιδιώκει και σταδιακή μείωση εισφορών;
Δυστυχώς, για τους συνταξιούχους η εθνική συμφωνία για το ασφαλιστικό (2010-2014) με την οποία είχε δεσμευτεί η χώρα μας με τους εταίρους γκρεμίστηκε, από τα εγκληματικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σήμερα το σύστημα στον “αέρα”. Η δημοσιονομική προσαρμογή για το ασφαλιστικό στο 1ο μνημόνιο ήταν 3,5 δις ευρώ, στο 2ο μνημόνιο 3,9 δις ευρώ, ενώ στο 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι μειώσεις φτάνουν τα 10 δις ευρώ! Θυμίζω, ότι το 2014 η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή για το ασφαλιστικό ήταν μόλις 310 εκατ. ευρώ και αφορούσε οριακές παρεμβάσεις και διευθετήσεις που εντάξαμε στο email “Χαρδούβελη”.
Η πρόταση της Ν.Δ. έχει διατυπωθεί και επιδιώκει την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης πολίτη - κράτους με το ασφαλιστικό της χώρας, καθώς και την κατάργηση των διατάξεων που υπονομεύουν και δηλητηριάζουν το σύστημα, ώστε αυτό να γίνει δίκαιο, πιο ανταποδοτικό, αποτελεσματικό, διαφανές και βιώσιμο. Ειδικότερα αποτελεί αδήριτη ανάγκη:
η μείωση των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών στο παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας
η κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης για τα “μπλοκάκια” και των τεράστιων προβλημάτων που έφερε
η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (tax wedge) που θα κάνει και πάλι ελκυστική τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας προς όφελος και μόνο των εργαζομένων
η βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με πιο δίκαιους και αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης
η επανεξέταση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως χηρείας και αναπηρικών
η επαναφορά της διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα με την επαναλειτουργία και δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» σε μηναία βάση
η αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης με την ολοκλήρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ»
η δημιουργία ενός σύγχρονου πανίσχυρου μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ»
η ενθάρρυνση δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων.
Τα εργασιακά έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για την κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία δηλώνει μάλιστα ότι έχει δώσει και σημαντικές διαπραγματευτικές μάχες. Σε σχέση με το τέλος του 2014 που βρίσκονται σήμερα οι εργασιακές σχέσεις;
Θυμίζω, ότι η αγορά εργασίας υπήρξε ο πιο αδύναμος κρίκος και δοκιμάστηκε περισσότερο από την κρίση. Η εκτίναξη της ανεργίας ήταν το αποτέλεσμα μιας κακοποιημένης, πολύπλοκης, υπερ-ρυθμισμένης και γεμάτης στρεβλώσεις και εμπόδια αγοράς εργασίας. Μιας αγοράς, που για δεκαετίες υποτίθεται ότι λειτουργούσε προς όφελος των εργαζομένων, όμως στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια, με αποτέλεσμα στην κρίση όλο το οικοδόμημα να καταρρεύσει. Αν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές πριν την κρίση, τότε η αγορά εργασίας θα ήταν πιο ανθεκτική και η ανεργία δεν θα ξεπερνούσε το 20%. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας την περίοδο 2012-2014, η ανεργία θα συντηρούνταν ακόμη και σήμερα σε επίπεδα άνω του 30%.
Έστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν αναγκαίες. Με γενναιότητα, την περίοδο 2012-2014, δρομολογήσαμε σειρά ισορροπημένων παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, όπως: μείωση μη μισθολογικού κόστους κατά 6 μονάδες, επιβολή αυστηρού προστίμου στην αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ) και εντατικούς ελέγχους (ΑΡΤΕΜΙΣ και ΕΡΓΑΝΗ). Έτσι, καταφέραμε και πετύχαμε -μόλις σε 2,5 χρόνια- να αντιμετωπίσουμε την αδήλωτη εργασία και ταυτόχρονα την έναρξη της ταχείας αποκλιμάκωσης της ανεργίας.
Σήμερα, οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη θέση από ποτέ!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -από το 2015- ακύρωσε όλες τις δρομολογημένες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα:
να κυριαρχήσουν -για πρώτη φορά- οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην αγορά εργασίας, σε βάρος της πλήρους απασχόλησης
να χαθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης
να χαθούν 2 μισθοί και να μειωθεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, εξαιτίας της αύξησης των εισφορών, των άμεσων και των έμμεσων φόρων, καθώς και της μείωσης του αφορολογήτου.
Ποια η γνώμη σας για τις τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή για τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων στα προ απαιτούμενα ;
Οι 5 τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά στη βουλή, δεν εκπληρώνουν εκκρεμή προ απαιτούμενα, όπως ισχυρίζεται. Αντίθετα, πρόκειται για ταπεινωτικές τροποποιήσεις (ψηφίζουν-ξεψηφίζουν διατάξεις) στο 4ο μνημόνιο (Ν.4472/2017), που η ίδια μόλις πριν από λίγες μέρες ψήφισε! Ταυτόχρονα, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πρωτοφανής και εξευτελιστική για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.
Με τις εν λόγω τροποποιήσεις, ο λογαριασμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανεβαίνει συνολικά στα 14,5 δις ευρώ. Ψηφίζοντας η κυβέρνηση τις τροπολογίες αυτές, οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, ψηφίζει νέα μέτρα για μετά το 2020, επιβεβαιώνει ότι η λιτότητα θα διατηρηθεί μέχρι και το 2022, καθώς τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ (συνέχιση της λιτότητας) διατηρούνται και παραδέχεται ότι η χώρα θα παραμείνει σε περιβάλλον κρίσης μέχρι το 2022!
Ειδικά, η διάταξη που αφορά τα εργασιακά, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαπάτηση των εργαζομένων από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι το “Βατερλό” του Πρωθυπουργού και της υπ. Εργασίας.
Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με μια κρυφή συμφωνία της κυβέρνησης, που την απέκρυψε από τους βουλευτές και το Κοινοβούλιο –κατά την ψήφιση του 4ου μνημονίου- και η οποία τώρα αποκαλύπτεται. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτελεί διασυρμό για την κυβέρνηση και φανερώνει ότι έχει απωλέσει πλέον πλήρως την αξιοπιστία της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό! Μια τέτοια κυβέρνηση, που θυμίζει περισσότερο “ζαβολιάρη” παίκτη, που συνειδητά εξαπατά τους πάντες γύρω της, όχι μόνο δεν έχει καμία προοπτική για τη χώρα, αλλά επιβάλλεται να φύγει το συντομότερο.