Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Νίκος Νικολόπουλος: Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να συμφωνήσουμε με τα Σκόπια


ΕΡΩΤΗΣΗ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τα νέα δεδομένα στα Σκόπια έχουν φέρει σε ευνοϊκή θέση την Ελλάδα και ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος  βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, θεωρεί ότι η συγκυρία είναι ιδανική για να διευθετηθεί το θέμα του ονόματος του γειτονικού κρατιδίου, χωρίς να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα αυτού.
Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής αναλύει τις προοπτικές σε ερώτησή του που ήδη κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει:
«Σήμερα, εν έτι 2017, η Ελλάδα απέναντι της έχει μία έντονα διχασμένη χώρα, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Σλάβων να απορρίπτει τη σημερινή συνταγματική ονομασία. Ένα άλλο δε, τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού είναι Αλβανικής καταγωγής που καμία σχέση δεν έχει με την ιδεολογία του Ψευδομακεδονισμού. Συνολικά άνω του 65% της χώρας αποτελείται από ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν με τον Ψευδομακεδονισμό του ακραίου κόμματος VMRO, του τ. Πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.  
Το θέμα, λοιπόν, βρίσκεται σε σημείο καμπής και η Ελλάς βρίσκεται στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση από το 1990 και μετά, κυρίως εξαιτίας της οικτρής θέσης επιβίωσης που έχει περιέλθει η ΠΓΔΜ. Φυσικά οι πολίτες της γειτονικής χώρας, Σλάβοι και Αλβανοί, θα επιλέξουν την ονομασία του κράτους τους, όμως ας μην ξεχνούμε ότι από το Συμβούλιο των Αρχηγών, υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, κάθε Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται στο να μην αποδεχθεί λύση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα αυτού. 
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας μπορεί να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το πολυετές αυτό πρόβλημα. Μπορεί να το κλείσει με μία λύση από την οποία όλοι θα βγουν νικητές. Η Ελλάδα, τα Σκόπια, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Η Ελλάδα διότι θα προασπίσει την Ιστορία, την πολιτιστική της κληρονομιά και την εδαφική της ακεραιότητα. Τα Σκόπια διότι θα γίνουν μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έτσι θα ξεφύγουν από τον κίνδυνο της διάλυσης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στις Ευρώ-Ατλαντικές δομές».
Πέντε καίριας σημασίας ερωτήματα έχει θέσει ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής προς τον Υπουργό Εξωτερικών και είναι τα ακόλουθα:
•    Ποια είναι η κύρια θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην πρώτη συνάντηση του με τον αντίστοιχο της ΠΓΔΜ;
•    H Ελλάδα θα αποδεχθεί στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ να περιέχεται η λέξη Μακεδονία ή παράγωγα της;
•    Θα αποδεχτεί ελληνική Κυβέρνηση τον όρο Μακεδονική γλώσσα για τη βουλγαρική διάλεκτο των Σκοπίων;
•    Θα συναντηθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων για την περαιτέρω προώθηση της διευθέτησης του ονόματος;
•    Εφόσον βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση ονόματος, θα θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση ρήτρες ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, έτσι ώστε, εφόσον οι Σκοπιανοί στο μέλλον αποφασίσουν να αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους, να προβλέπεται η αυτόματη αποπομπή τους τόσο από την ΕΕ όσο κι από το ΝΑΤΟ, όπου θα προβλέπονται και συγκεκριμένες οικονομικές επιστροφές πόρων κτλ;