ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ - Αναπτυξιακή τράπεζα: Ναι, αλλά πώς;
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη συζήτησε για την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η ανάγκη δημιουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι επιβεβλημένη και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί “χθες”. Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στο σχέδιο Γιούνκερ έχουν δημιουργήσει Αναπτυξιακή Τράπεζα εδώ και καιρό και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως σε όλα, έχει καθυστερήσει πολύ.Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν δείξει ότι χρησιμοποιούν το κράτος με μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση πελατείας για την παραμονή τους στην εξουσία. Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο κι εδώ. Είναι επιβεβλημένη η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της και η επιλογή ακομμάτιστης διοίκησης για να μην χρησιμοποιηθεί ως το “παράλληλο τραπεζικό σύστημα” για χρηματοδότηση “των δικών μας επιχειρηματιών” αλλά και για νέους διορισμούς ημετέρων.
Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει αποφασισθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της και στη συνέχεια να “προικοδοτηθεί” με τους απαραίτητους πόρους. Τα κονδύλια του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι δεσμευμένα για άλλες δράσεις και τα κοινοτικά κονδύλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης καθώς και το Ταμείο Συνεπενδύσεων (Equity Fund) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και το ενδεχόμενο αναβάθμισής τους σε αναπτυξιακή τράπεζα θα έβαζε σε κίνδυνο τη λειτουργία τους.
Η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η αναζήτηση πόρων από αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και από ιδιωτικά κεφάλαια.
Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα και συντονισμένα. Δυστυχώς με αυτά που μας έχουν δείξει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.