ΚΑΥΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
…
«Με μαλθακότητα και ατολμία αντιμετωπίζουν τα συναρμόδια Υπουργεία τις αλλεπάλληλες προκλήσεις μουσουλμάνων της Θράκης, που δρουν διασπαστικά και διχαστικά ανάμεσα στα Χριστιανικά και Μουσουλμανικά στοιχεία της ακριτικής περιοχής».
Το ανωτέρω σχόλιο διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, μετά τις απαντήσεις που έλαβε από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε τρεις διαφορετικές ερωτήσεις του, που περιέγραφαν περιστατικά εμπρηστικής συμπεριφοράς στη Θράκη, αλλά και εντός της Τουρκίας!
Στην πρώτη περίπτωση ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μύκης Ριντβαν Ντελιχουσεϊν ανήρτησε αφίσα στο διαδίκτυο, η οποία ανέφερε επί λεξεί:
«Ένα έθνος είναι οι άπιστοι. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ! ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ!
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ!
ΘΑ ΔΕΙΤΕ !» (Facebook 11/3/2017).
Τα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου ήταν εύλογα και αυτονόητα:
Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τον εν λόγω κύριο που προσπαθεί να διασπείρει το μίσος μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της Θράκης;
Πότε θα κινηθεί η σχετική διαδικασία εναντίον του;
Ιδού η απάντηση του κ. Κοντονή:
«Σας γνωρίζουμε ότι όπως μας ενημέρωσε Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης, έχει ήδη σχηματισθεί αυτεπαγγέλτως (την 17-03-2017) η με ΑΒΜ Β2017/42 ποινική δικογραφία, η οποία διανύει το δικονομικό στάδιο της διενέργειας οικείας προκαταρκτικής εξέτασης».
Στην δεύτερη περίπτωση, ρεπορτάζ Μέσων Ενημέρωσης της Θράκης ανέφεραν ότι από τα μεγάφωνα του τζαμιού στο χωριό Κικίδιο της Θράκης ακουγόταν η φωνή του ιμάμη ο οποίος πανηγύριζε έξαλλα τη «νίκη του Ερντογάν» στο δημοψήφισμα της Τουρκίας, ενώ «τα φώτα στις κολώνες περιμετρικά του τεμένους αναβόσβηναν ρυθμικά».
Ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής υπέβαλε το κατωτέρω ερώτημα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα:
Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τον ιμάμη του τεμένους αυτού γι’ αυτή την (άσχετη με τα καθήκοντά του και προκλητική) συμπεριφορά;
Από την πλευρά του ο Υπουργός έδωσε την παρακάτω (πλαδαρή) απάντηση:
«Σας γνωρίζουμε ότι όλα τα ζητήματα, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, αποτελούν αντικείμενο διαρκούς παρακολούθησης, αλλά και διαχείρισης των Υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οποίες εκδηλώνουν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και διακριτικότητα όλες τις, κατά περίπτωση, ενδεδειγμένες και επιβαλλόμενες ενέργειες αρμοδιότητάς τους, κατ’ επιταγήν του Συντάγματος και των νόμων, ευρισκόμενες παράλληλα σε άμεση συνεργασία με τους/τις λοιπούς/ές συναρμόδιους Φορείς και Αρχές, προς την κατεύθυνση της –στο μέγιστο βαθμό- προστασίας των συμφερόντων της Χώρας.
Τέλος, καθίσταται γνωστό ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κάθε φορά που ενημερώνονται για συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων προσώπων που πραγματώνουν την αντικειμενική υπόσταση αξιόποινης πράξης, εκδηλώνουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, κάθε επιβαλλόμενη αστυνομική και δικονομική ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την οικεία Εισαγγελική Αρχή».
Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος έθιξε, με ερώτησή του, την πρωτοφανή ταλαιπωρία του Ελληνικής καταγωγής Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλι που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης της Αρμενικής και της Ποντιακής Γενοκτονίας, ο οποίος φυλακίστηκε στην Τουρκία, για άλλη φορά, με την κατηγορία της «προσβολής του Προέδρου της Δημοκρατίας»!
Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής κατέθεσε το εξής ερώτημα προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά:
Πώς θα αντιδράσει η επίσημη Ελλάδα στη νέα φυλάκιση του Ελληνικής καταγωγής αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Από την πλευρά του, ο Υπουργός απάντησε με… διπλωματικό τρόπο, που σήμερα δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα. Επακριβώς υποστήριξε:
«1.Η προξενική προστασία από πλευράς ελληνικού Κράτους παρέχεται στο πλαίσιο του προξενικού δικαίου σε Έλληνες πολίτες.
2. Η Ελλάδα δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά τρίτων Κρατών αναφορικά με διώξεις ή φυλακίσεις πολιτών που φέρουν την υπηκοότητα των Κρατών αυτών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φυλακισθέντος στον οποίο αναφέρεται ο ερωτών.
3. Βεβαίως, κάθε χώρα ελέγχεται ενώπιον των διεθνών οργάνων για ζητήματα που άπτονται της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία».