Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Χ. Καφαντάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή σταθερότητα να θυσιάζεται στις εκλογικές σκοπιμότητες του κ. Σόιμπλε

Χ. Καφαντάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή σταθερότητα να θυσιάζεται στις εκλογικές σκοπιμότητες του κ. Σόιμπλε 

Την εκτίμησή της ότι στις 15 Ιουνίου θα προκύψει συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μέτρα για το χρέος, εκφράζει με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και πλέον είναι η σειρά των θεσμών να εκπληρώσουν τις δικές τους. «Είναι θέμα και Δημοκρατίας η τήρηση των συμφωνηθέντων, που αποτελούν θέληση των κρατών -μελών της ΕΕ» τονίζει. Εκτιμά επίσης, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, λόγω «θολού» τοπίου και πρόθεσης μετάθεσης της λύσης του χρέους για αργότερα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σημειώνει ότι δεν αποσαφηνίστηκε ούτε η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ερωτηθείσα εάν υπάρχει περίπτωση να μετατεθεί η όποια λύση για μετά τις γερμανικές εκλογές η Χαρά Καφαντάρη υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η διαρκής αναβλητικότητα για λήψη απόφασης σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας, είναι πρόβλημα και για την συνοχή της Ευρώπης. «Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή σταθερότητα να θυσιάζεται στις εκλογικές σκοπιμότητες του κ. Σόιμπλε», είναι το δηκτικό της σχόλιο.
Απαντώντας για τη στάση της αντιπολίτευσης, λέει πως οι επικρίσεις έχουν μικροπολιτικό υπόβαθρο ενώ της καταλογίζει σκόπιμες παραποιήσεις των θέσεων της κυβέρνησης. Πάντως χαρακτηρίζει θετική τη στάση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για το χρέος. «Η θέση της χώρας μας στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς θα ήταν καλύτερη σήμερα, αν η αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα συνέβαλε κριτικά και με προτάσεις στο εθνικό αυτό ζήτημα» τονίζει στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει εξάλλου ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να υλοποιήσει μια δύσκολη συμφωνία, αλλά με την κοινωνία όρθια και προσθέτει πως «πέρα από τις διαρκείς διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι προτεραιότητα».
Καταλήγοντας στη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται για τις εξελίξεις στην Ε.Ε στη σκιά του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μεγάλη Βρετανία, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο των ακροδεξιών λύσεων. Η Χαρά Καφαντάρη δηλώνει πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση καθώς έχει μια Αριστερή κυβέρνηση που επιδιώκει μέσα από συνεργασίες των χωρών του Νότου και με παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να αναδείξει τις «ξεχασμένες» αξίες της Ευρώπης. Πάντως τονίζει ότι οι όποιες αλλαγές στην Ευρώπη βρίσκονται στα χέρια των λαών της.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Χωρίς συνολική συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επόμενη μέρα και πόσο αισιόδοξη είστε ότι τελικά θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στις 15 Ιουνίου;
Ο στόχος μας ήταν και είναι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης -συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, καθώς και την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση (QΕ). Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, γεγονός που αναγνωρίζεται ευρύτερα σε επίπεδο ΕΕ, από κορυφαίους αξιωματούχους. Καιρός είναι πλέον και η πλευρά των θεσμών να τηρήσει τις δικές της. Είναι θέμα και Δημοκρατίας η τήρηση των συμφωνηθέντων, που αποτελούν θέληση των κρατών -μελών της ΕΕ. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη και απομονωμένη. Ακόμη και γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν τη στροφή της κοινής γνώμης στη Γερμανία υπέρ της Ελλάδας, ενώ απομονώνουν τον Σόιμπλε με τις εμμονές του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ τοποθετείται υπέρ της χώρας μας και πρόσφατα ο τ. αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Πορτογάλος κ. Ράγκελ μιλά για «αισχύνη για την ΕΕ, με όσα γίνονται για την Ελλάδα».
Παρακολουθούμε μια διαμάχη μηνών μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου, με αποτέλεσμα να μην καταλήγουμε σε συνολική συμφωνία κάτι που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά. Βλέπετε τελικά να επικρατεί το σενάριο να μετατεθεί η όποια λύση μετά τις Γερμανικές εκλογές;
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει καθαρή λύση και να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ άμεσα, πριν βέβαια από τις γερμανικές εκλογές. Το «μπαλάκι» πλέον είναι στη μεριά των δανειστών, να λυθούν δηλαδή οι διαφορές ΔΝΤ και Γερμανίας. Η διαρκής αναβλητικότητα για λήψη απόφασης σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας, είναι πρόβλημα και για την συνοχή της Ευρώπης. Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή σταθερότητα να θυσιάζεται στις εκλογικές σκοπιμότητες του κ. Σόιμπλε.
Η συμφωνία μονοπωλεί την πολιτική ατζέντα προκαλώντας αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ωστόσο ο κ. Πιτσιόρλας ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό. Ασπάζεστε αυτή την άποψη και βλέπετε να υπάρχουν σημεία σύγκλησης και σε ποιους τομείς;
Το θέμα των διαπραγματεύσεων για την β' αξιολόγηση και την ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αποτέλεσαν πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση. Το ζήτημα βέβαια είναι η ποιότητα αυτής της αντιπαράθεσης, διότι πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν ψεύδη και σκόπιμες παραποιήσεις θέσεων της κυβέρνησης. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή είναι ενδεικτική, διότι δεν έγινε, από πλευράς αντιπολίτευσης, σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων, αλλά κύρια σε επίπεδο χαρακτηρισμών. Όλο αυτό το διάστημα, η Ν.Δ. δεν τοποθετήθηκε επί των θέσεων και απαιτήσεων του ΔΝΤ, στρέφοντας τα πυρά της, κύρια, στην κυβέρνηση, εντελώς μικροκομματικά. Ωστόσο, η πρόσφατη τοποθέτηση της Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για το χρέος, κρίνεται θετική, έστω και καθυστερημένα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι η θέση της χώρας μας στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς θα ήταν καλύτερη σήμερα, αν η αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα συνέβαλε κριτικά και με προτάσεις στο εθνικό αυτό ζήτημα.
Στις συνεδριάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε πολλαπλώς η ανάγκη για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ο κ. Φλαμπουράρης μάλιστα έχει επιφορτιστεί με αυτό το «χαρτοφυλάκιο». Υπάρχουν απτά αποτελέσματα;
Η κυβέρνηση, στην οποία, δύο φορές μετά από εκλογικές διαδικασίες, ο ελληνικός λαός έδωσε την εξουσιοδότηση να βγάλει τη χώρα από τις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές και την επιτροπεία, ανέλαβε την ευθύνη να υλοποιήσει μια δύσκολη συμφωνία, αλλά με την κοινωνία όρθια. Πέρα από τις διαρκείς διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι προτεραιότητα. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα που δεν έχουν σχέση με μνημόνια και μπορούν να επιλυθούν. Πρώτο ζήτημα αποτελεί η μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να έχουμε ένα Δημόσιο φιλικό στον Πολίτη, χωρίς την περιττή γραφειοκρατία και τον κομματισμό δεκαετιών, για ευνόητους βέβαια λόγους . Οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία προχωρούν, ενώ το χαρτοφυλάκιο «καθημερινότητας» δίνει λύσεις σε μια σειρά ζητήματα των πολιτών, συμβάλλοντας και στο συντονισμό Υπουργείων . Με την επίτευξη της συμφωνίας, που όλοι περιμένουμε τον Ιούνιο και την αποκατάσταση της «κανονικότητας» στη χώρα μας, τα όποια προβλήματα θα επιλύονται ταχύτερα.
Έχει πολλαπλώς επισημανθεί η ανάγκη η Ευρώπη να αλλάξει, ωστόσο παρά τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, με τελευταία εκείνη στη Μεγάλη Βρετανία που κόστισε τη ζωή αθώων παιδιών, η Ευρώπη φαίνεται να επιμένει σε πολιτικές που «τρέφουν» τη βία και την ξενοφοβία. Πόσο αισιόδοξη είστε ότι τελικά η Γηραιά Ήπειρος θα πάρει τη σωστή στροφή;
Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της Ιστορίας της. Με τις ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επικρατούν, με όποιες συνέπειες για τους λαούς της, έχει απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές της, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους. Το θέμα της Δημοκρατίας είναι κυρίαρχο, φαίνεται και από το χειρισμό στο «ελληνικό ζήτημα», που η μη λύση του απειλεί τη συνοχή της ίδιας της ΕΕ. Ο χειρισμός του προσφυγικού, τα κλειστά σύνορα κλπ συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, ακροδεξιές και ξενοφοβικές απόψεις αναπτύσσονται, ενώ ο τρόμος και η βία βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν. Στην κρίση αυτή της Ευρώπης δυστυχώς δίνονται ακροδεξιές λύσεις και λύσεις εθνικής αναδίπλωσης. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, η οποία έχει την Αριστερά στην κυβέρνηση, που προσπαθεί μέσα από συνεργασίες των χωρών του Νότου, με παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με τη δημιουργία σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου της Προοδευτικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτών της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών, να αναδείξει τις «ξεχασμένες» αξίες της Ευρώπης. Το αν θα πάρει τη σωστή στροφή η Γηραιά Ήπειρος είναι πλέον στα χέρια των λαών της.