Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Κ. Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου

Κ. Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου

 Ικανοποίηση για το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου, καθώς και αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους σε όλα τα επίπεδα εκφράστηκε κατά τη συνάντηση του προέδρου τη ΝΔ Κ.Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Χασάν Σούκρι.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση και συζητήθηκαν οι προοπτικές όλου του φάσματος τόσο των διμερών σχέσεων όσο και των περιφερειακών ζητημάτων με έμφαση στην ασφάλεια και στην ενέργεια. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη ΝΔ, υπογραμμίσθηκαν και οι προοπτικές στενότερης συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, που διανοίγονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε εξάλλου και η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που άλλωστε ξεκίνησε επί ημερών κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας., ενώ ακόμα συζητήθηκαν οι δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο για τη αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων και μεγάλων προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, ενώ εξετάσθηκε και η κατάσταση σε Συρία και Λιβύη.
Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τη ΝΔ, ενημέρωσε τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για την επίμονη προκλητικότητα και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε το συνεχές ενδιαφέρον της χώρας μας για την ελληνική κοινότητα που διαβιοί στην Αίγυπτο, καθώς και για το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερινής στο Σινά. Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τις θέσεις του αναφορικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.