Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Αυγενάκης: «Η εθνική οπισθοχώρηση είναι διαρκής και ασταμάτητη»

Αθήνα, 06-03-2017
Αυγενάκης: «Η εθνική οπισθοχώρηση είναι διαρκής και ασταμάτητη»



Σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης με θέμα «Ελλάδα – Τουρκία: προκλήσεις και προοπτικές» παρευρέθηκε, σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης, στην ομιλία  του αναφέρθηκε στην ανάγκη απρόσκοπτης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και στην υποχρέωση της Κυβέρνησης να προασπίσει με νηφαλιότητα, συνέπεια και διπλωματικά μέσα τις τουρκικές προκλήσεις.   
 Βασικά σημεία ομιλίας:

«Η Τουρκία εμφανίζει μια κλιμάκωση της επιθετικής της στάσης. Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι, κάθε φορά που η Τουρκία διερχόταν κρίση, κάποιοι από το βαθύ κράτος ανέσυραν σενάρια αποσταθεροποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς.
Η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, δυναμική παρουσία, συνεχή και συνεπή πολιτική, επιχειρήματα και στοιχεία και διπλωματικά μέσα την επιθετικότητα αυτή.
Οι κκ. Κοτζιάς και Καμμένος αναπτύσσουν έναν εθνικολαϊκισμό, που οδηγεί τη χώρα μας στο τρίπτυχο: οικονομική καταστροφή, θεσμική εκτροπή, εθνική ταπείνωση.
Αυτή η εθνικολαϊστική κυβέρνηση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα και ψευτο-παλικαρισμούς τα εθνικά μας θέματα. Το πλέον  πρόσφατο παράδειγμα, η «διαρροή» του Υπ. Εθνικής Άμυνας για επικείμενο θερμό επεισόδιο από την Τουρκία στις αρχές του καλοκαιριού στην Κύπρο. Τέτοιες διαρροές και τακτικές, μόνο ζημιά προκαλούν στην εξωτερική και αμυντική μας πολιτική.   
Είναι απαραίτητο να εστιάζουμε και να «επενδύουμε» στις μεταπολιτευτικές σταθερές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Υπάρχει ένα πολύτιμο μεταπολιτευτικό κεκτημένο, το οποίο διαμόρφωσε με τις στρατηγικές του επιλογές ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στηριζόμενος στο δόγμα «Ανήκομεν εις τη Δύση».
Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, οι συγκρούσεις, η ανασφάλεια και η ρευστότητα στη γειτονιά μας δημιουργούν την ανάγκη επανεξέτασης και αναπροσαρμογής των σταθερών αυτών. Σε καμία, όμως, περίπτωση, δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις σταθερές αυτές της εξωτερικής πολιτικής, να τις προσαρμόσει στα νέα δεδομένα και να τις υποστηρίξει προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα και την ιστορική μνήμη.
Η κυβέρνηση οφείλει με επιχειρήματα και διπλωματικά μέσα να απαιτήσει από την Τουρκία την τήρηση και το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Υποχρέωση της Κυβέρνησης να διαχειριστεί με τρόπο ανθρώπινο και αποτελεσματικό το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και να ζητήσει την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».     
Γραφείο Τύπου