Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Του Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βουλευτή Κυκλάδων Ν.Δ. Γ. Βρούτση


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Του Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βουλευτή Κυκλάδων Ν.Δ. Γ. Βρούτση

στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
και στον Δημοσιογράφο Γ. Ευθυμίου


  1. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέλλον της αξιολόγησης;
Η εκτίμηση μου είναι ότι το κόστος της αξιολόγησης θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο, λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης, καθώς έπρεπε να είχε ήδη κλείσει από το Φεβρουάριο του 2016. Ο βαρύς λογαριασμός για τον Έλληνα πολίτη θα αγγίξει τα 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δις ευρώ. Λογαριασμός, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση είχε επιδείξει την ανάλογη υπευθυνότητα και είχε κλείσει νωρίτερα την αξιολόγηση.

  1. Μήπως είστε λίγο υπερβολικοί στη ΝΔ, όταν μιλάτε για κίνδυνο χρεοκοπίας;
Το αντίθετο θα έλεγα! Είναι η σκληρή πραγματικότητα που αποτυπώνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αυτό που αποφύγαμε το 2015, που όμως άνοιξε βαθιές πληγές στην οικονομία (capital control και 9 δις μέτρα), είναι και πάλι μπροστά μας. Ήδη, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει επιφέρει, εκτός του επώδυνου λογαριασμού, μεγάλη αβεβαιότητα στην οικονομία με ήδη ορατές τις αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες της. Στην εκτίμηση αυτή συμφωνούν άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ερευνητικοί και μη φορείς. Συνεπώς, δεν μιλάμε απλά για εκτιμήσεις, αλλά για επιβεβαιωμένες προβλέψεις που όλες συγκλίνουν ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών με επακόλουθη χρεοκοπία.

  1. Έχετε δηλώσει πρόσφατα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είναι στον αέρα. Δεν έπρεπε να γίνει μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος;
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας για πολλές δεκαετίες ήταν κατακερματισμένο, γεμάτο αδιαφάνεια, στρεβλώσεις, ανισότητες και υπέρμετρα γαλαντόμο. Ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Δυστυχώς, κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και μεταρρύθμισης του συστήματος εμποδίστηκε λυσσαλέα από την αριστερά όποτε και όταν επιχειρήθηκε. Μεταρρύθμιση, όμως, έγινε. Ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2014. Όμως, ο λαϊκισμός, η αλαζονεία και τα εγκληματικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ την “γκρέμισαν”, οδηγώντας σήμερα σε ένα σύστημα που κυριολεκτικά είναι στον αέρα.
Η δημοσιονομική προσαρμογή που απέμενε για το 2014 για το ασφαλιστικό ήταν μόλις 310 εκατ. ευρώ και αφορούσε οριακές παρεμβάσεις και διευθετήσεις που εντάξαμε στο email “Χαρδούβελη”. Η συνέχεια είναι γνωστή. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός 9 δις ευρώ μέτρων, που εξανέμισε τις μέχρι τότε θυσίες των Ελλήνων. Ακολούθησαν οι άδικες αλλαγές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό, όπου εκτός από τις 13 μειώσεις ύψους 3,5 δις ευρώ, έκρυβαν και έναν νέο μηχανισμό μείωσης συντάξεων, που επιφέρει μειώσεις μεσοσταθμικά 20% έως 25% σε όλους τους νέους συνταξιούχους μετά τις 12.5.2016. Η συνολική απώλεια με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ασφαλιστικού κύκλου κυμαίνεται από 5,5 δις ευρώ έως 6,5 δις ευρώ. Συνεπώς, η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό με το 3ο μνημόνιο και τις “ουρές” του, φθάνει τα 10 δις ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δυο προηγούμενα μνημόνια μαζί (3,5 δις ευρώ το 1ο μνημόνιο και 3,9 δις ευρώ το 2ο μνημόνιο)!
  1. Με τον ΕΦΚΑ τι προτίθεστε να κάνετε ως ΝΔ, αν γίνετε κυβέρνηση; Έχετε σχέδιο;
Η εικόνα του ΕΦΚΑ σήμερα είναι χαοτική.
Οργανωτική ανεπάρκεια, νόμοι και εγκύκλιοι γραμμένοι στο γόνατο, ασφαλισμένοι που πληρώνουν διπλές εισφορές, λανθασμένα χρεωστικά σημειώματα εισφορών, απώλεια στοιχείων και το κυριότερο εξοντωτικές εισφορές. Από την άλλη ένα σύστημα άδικο, μη ανταποδοτικό, καθώς η φιλοσοφία του και η δομή του είναι αποτέλεσμα της ισοπεδωτικής ιδεολογικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές (κόπους μιας ζωής), λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό.
Ένα σύστημα που αυτοϋπονομεύεται, καθώς δημιουργεί αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό μετά το 20ο και 25ο έτος, ενώ ταυτόχρονα εξοντώνει κάθε τι δημιουργικό. Ωθεί στην εισφοροαποφυγή, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στη φοροδιαφυγή.
Κρατώντας, τα όποια θετικά του συστήματος όπως -π.χ. ενιαίοι κανόνες- θα πρέπει να γίνουν άμεσα δομικές παρεμβάσεις, με στόχο ένα πιο δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα. Συγκεκριμένα:
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με πιο δίκαιους και αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης
  • δράσεις και πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών στη αγορά εργασίας, όπως εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, κατάργηση του αντεργατικού και αντιαναπτυξιακού νόμου περί veto υπουργού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λαμβάνει όμως υπόψη τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, απλούστευση εργατικής νομοθεσίας
  • αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης στη βάση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» που είναι είδη έτοιμο
  • δημιουργία ενός σύγχρονου πανίσχυρου μηχανισμού αποτροπής της παραβατικότητας στη αγορά εργασίας, βασισμένο στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ»
  • ενθάρρυνση δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων.

  1. Ναι αλλά τα ποσοστά της ανεργίας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, έχουν σταθεροποιηθεί…
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ και της ΕΡΓΑΝΗ αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ζημιάς που έχει συντελεστεί τα 2 τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας. Επιβεβαιώνουν ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας έχει “φρενάρει”, καθώς και ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς εργασίας, για δύο συνεχόμενα έτη – 2015 και 2016 – κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Το 2016 η ανεργία θα κλείσει σε ετήσια βάση στο 23,5%, ενώ στο μακροοικονομικό υπόδειγμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβλέπονταν 19,5%. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 4 μονάδων που αντιστοιχούν σε 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 27,9% και τον Ιανουάριο του 2015 είχε ήδη υποχωρήσει στο 25,7%, δηλαδή είχε επιτευχθεί μείωση 2,2%! Επίτευγμα που οφείλεται σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, όπως είναι: η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 6 μονάδες, μέτρα για την αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ) και εντατικοί έλεγχοι (ΑΡΤΕΜΙΣ και ΕΡΓΑΝΗ).

  1. Σύμφωνα με τα όσα λέτε ως ΝΔ, οι θέσεις απασχόλησης που σκοπεύετε να δημιουργήσετε στηρίζονται σε ένα συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής που προϋποθέτει μείωση των πλεονασμάτων. Μπορεί να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο από τους δανειστές; Και γιατί δεν το έκαναν στη σημερινή κυβέρνηση;
Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν γίνεται ούτε με ευχές, ούτε με καλές προθέσεις, αλλά ούτε και με διορισμούς στο δημόσιο. Χρειάζονται αποτελεσματικές πολιτικές που να ενδυναμώνουν το αναπτυξιακό υπόδειγμα και να αλλάξουν ριζικά το απαρχαιωμένο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, που για δεκαετίες υπονόμευε την επιχειρηματικότητα και οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Πολιτικές, που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα.
Η μείωση των φόρων και των εισφορών, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, θα δημιουργήσουν ισχυρό ρεύμα δημιουργίας και αναζωογόνησης της οικονομίας, που θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  1. Δηλώσατε αυτή την εβδομάδα πως «η νομοθέτηση μέτρων μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος αποτελεί επί της ουσίας κεκαλυμμένο τέταρτο μνημόνιο». Τι θα πρέπει δηλαδή να κάνει η κυβέρνηση; Να μην κλείσει την αξιολόγηση και να μην δεχθεί τα μέτρα; Εσείς γιατί δεν τα ψηφίζετε;
Δεν θα ψηφίσουμε κανένα νέο μέτρο. Ο λόγος είναι απλός, τα μέτρα αυτά είναι το τίμημα της αδράνειας, της καθυστέρησης, της ιδεοληψίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης. Ένας άδικος λογαριασμός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Την ίδια στιγμή, η αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. Μακάρι η σημερινή συζήτηση να γινόταν με καλύτερους όρους. Να είχε διευθετηθεί το χρέος, να είχαμε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να είχαν αποφευχθεί τα επώδυνα μέτρα, καθώς και η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προνομοθετήσει όλα αυτά για μετά το 2018, δηλαδή πέραν του χρονικού ορίζοντα του 3ου προγράμματος. Ουσιαστικά φέρνει ένα κεκαλυμμένο 4ο Μνημόνιο, σε μια προσπάθεια να παγιδεύσει την επόμενη κυβέρνηση και να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας.

  1. Το γεγονός ότι θα υπάρξει προνομοθέτηση των μέτρων δεν σας προβληματίζει σχετικά με τη δυνατότητα πρωτοβουλιών μιας μελλοντικής κυβέρνησής σας; Πως μπορεί να ξεπεραστεί αυτό;
Και βέβαια μας προβληματίζει η προνομοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και βέβαια μας προβληματίζει η καταπολέμηση της ανεργίας. Και βέβαια μας προβληματίζει η ανακούφιση του κόσμου από το βαρύ φορτίο των άδικων και εξοντωτικών φόρων που έχει φορτώσει στις πλάτες του ο ΣΥΡΙΖΑ, τα 2 τελευταία χρόνια. Και βέβαια μας προβληματίζει πως θα κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα.
Τις ίδιες προκλήσεις είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την περίοδο 2012-2014 και τα καταφέραμε. Έτσι θα τα καταφέρουμε και πάλι. Οι προτάσεις μας, που αφορούν τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, με ένα άλλο μίγμα πολιτικής, όπως το έχει περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελούν τον ασφαλή δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα.