Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

«Κίνδυνος να χαθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας … λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκηπρος τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών


«Κίνδυνος να χαθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας … λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας»

Στην ολιγωρία της Κυβέρνησης με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις και τον κίνδυνο να χαθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας,αναφέρεταιο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον ΥπουργόΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνκ. Ευάγγελο Αποστόλου και τον Υπουργό Εσωτερικώνκ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην ερώτησηεπισημαίνεται ότι: «Το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς αναπτύσσεται σε πανελλαδικό επίπεδο και αποτελεί το σημαντικότερο, αν όχι το μοναδικό, μέσο αντιμετώπισης ενός από τους κυριότερους εχθρούς της ελιάς, το δάκο. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, θα πρέπει να εφαρμοσθεί συνολικά και, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, οι πρώτοι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.
Η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αποτελεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 186 του ν. 3852/2010, αρμοδιότητα των οικείων Περιφερειών. Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 107/2014 (Α΄ 174), με το οποίο θεσπίστηκε ο Οργανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η «κατάρτιση, συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου» ανήκει στους επιχειρησιακούς στόχους της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής, Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Προστασίας Φυτών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έπρεπε, ήδη, να είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων, ώστε να μπορεί εγκαίρως να υλοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Αντί αυτού, το Υπουργείο αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο ούτε την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία έχει, ούτε τον απαιτούμενο χρόνο διαθέτει προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διεθνής διαγωνισμός. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει κατανείμει, ως όφειλε, τις απαιτούμενες πιστώσεις για το πρόγραμμα δακοκτονίας στις Περιφέρειες, προκειμένου να ξεκινήσουν, με τη σειρά τους, τις διαδικασίες των διαγωνισμών που αφορούν τους εργολάβους των ψεκασμών και τους παγιδοθέτες.
Το σοβαρό πρόβλημα κινδύνου μη υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας και οι εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες για τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές και την οικονομία όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και του συνόλου της χώρας έχουν επισημανθεί από το σύνολο των ελαιοπαραγωγών, των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εκπροσώπων της α’ βάθμιας και β’ βάθμιας αυτοδιοίκησης.
Ο σημαντικός κίνδυνος που προδιαγράφεται για το πρόγραμμα της συλλογικής δακοκτονίας είναι προφανής. Μετά τις συνεχείς περικοπές των πόρων για τη δακοκτονία, ακολουθεί τώρα η μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων. Η δυσμενής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ξεπερνά τα όρια της γραφειοκρατικής στρέβλωσης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τυχόν σκοπιμότητες. Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για ανικανότητα ή εάν η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει πρόσχημα για να σταματήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς με αποτέλεσμα τη μετακύληση ολόκληρου του κόστους στους παραγωγούς.
Οι ευθύνες της καθυστέρησης βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση. Το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και κάθε ημέρα που περνά αυξάνεται ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί, καθώς, μάλιστα, ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων χρειάζεται μήνες για να ολοκληρωθεί. Αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα, η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα και να στηρίξει έμπρακτα γενικότερα τον αγροτικό τομέα και ειδικότερα την ελαιοκαλλιέργεια».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ξεκινήσει άμεσα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας;
2. Ποιος ο προγραμματισμός σας προκειμένου να αυξηθούν, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, οι πιστώσεις προς τις Περιφέρειες και να κατανεμηθούν άμεσα ώστε οι Περιφέρειες να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς για τα συνεργεία ψεκασμών και τους παγιδοθέτες;».


Γραφείο Τύπου