Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Παύλο Τσίμα:

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Παύλο Τσίμα:

«Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα τον Μάρτιο δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και δεν θα κλείσει η αξιολόγηση»




Το ηχητικό της συνέντευξης: https://youtu.be/DfjNaJel1sU


Η συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα:


ΕΡ: Υπάρχει ανοιχτή η συζήτηση στο ότι ενδεχομένως θα πρέπει να νομοθετηθούν δύσκολα πράγματα στη Βουλή. Το φλερτ ήδη έχει αρχίσει. Θα σας ζητηθεί να βάλετε και εσείς λίγη πλάτη. Εννοώ ο χώρος της κεντροαριστεράς, όπως εκπροσωπείται σήμερα στη Βουλή. Και η απάντηση είναι μεν όχι, αλλά δεν ξέρω αν αυτό το όχι αντέχει στο χρόνο.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει μέτρα απαράδεκτα τα οποία έρχονται ως προϊόν μιας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει χθες, το 2016, εγκαίρως και, όπως λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αν αυτό είχε γίνει δεν θα χρειαζόταν αυτά τα νέα απαράδεκτα μέτρα.
ΕΡ: Σύμφωνοι, αλλά αυτό δεν έγινε και τώρα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε. Ένα θέμα είναι ποιος έχει ευθύνη για αυτό, ένα θέμα είναι τι κάνουμε.
  • Βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου συνεχίζεται μία αναποτελεσματική διαπραγμάτευση και στην οποία δεν ξέρει κανένας τι προτείνει και σε τι συμφωνεί η κυβέρνηση.
  • Ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή και δεν μίλησε ούτε για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε για τις ομαδικές απολύσεις, για το μόνο που είπε ήταν ότι δέχθηκε την προληπτική νομοθέτηση και μάλιστα με μία απίστευτη επιχειρηματολογία ότι έτσι νομοθετούμε και σε άλλα νομοσχέδια εκ των προτέρων!
  • Συνεπώς, σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη αυτών των αναποτελεσματικών αδιέξοδων επιλογών της.
  • Η αξιολόγηση δεν έκλεισε την προηγούμενη Δευτέρα, όπως έλεγε η κυβερνητική προπαγάνδα, είμαστε αυτή τη στιγμή σε δύσκολο σημείο και αν συνεχιστεί αυτή η αναποτελεσματική τακτική της κυβέρνησης δεν βλέπω να κλείνει ούτε το Μάρτιο.
ΕΡ: Ποια είναι η πρόβλεψή σας;
  • Δεν αλλάζει τα δεδομένα το ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στο Χίλτον αντί στα Υπουργεία, οι πολίτες έχουν πλέον και γνώση και κρίση. Το ότι άλλαξαν τον τόπο της διαπραγμάτευσης δεν σημαίνει καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Είναι ανοιχτά τα ζητήματα ακόμη, δεν βλέπω τον Μάρτιο να μπαίνουμε στην ποσοτική χαλάρωση, ούτε να κλείνει αξιολόγηση τον Μάρτιο, δυστυχώς για τη χώρα η αβεβαιότητα συνεχίζεται και σε αυτό το πλαίσιο οι αδιέξοδες πολιτικές συνεχίζονται.
ΕΡ: Οπότε; Υπάρχουν τρία σενάρια. Ένα σενάριο το πολύ καλό είναι να κλείσει γρήγορα, ένα ενδιάμεσο είναι να κλείσει αργότερα, κατά τον Μάιο-Ιούνιο με κόστος και υπάρχει και το σενάριο να μην κλείσει.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πάει την διαπραγμάτευση πιο πίσω, έχοντας τις αυταπάτες οι οποίες μετατρέπονται γρήγορα σε άτακτες υποχωρήσεις.
  • Πιστεύουν ότι όσο πιο πίσω πάει η διαπραγμάτευση, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Υποστηρίζω ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο πίσω πάει, το αποτέλεσμα είναι χειρότερο και πιο επώδυνο.
  • Αυτές οι αυταπάτες, λοιπόν, θα γίνουν άτακτες υποχωρήσεις και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία προληπτική νομοθέτηση η οποία θα είναι εκτός του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και αυτό θα γίνει την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα και η αβεβαιότητα να υπάρχει και τα σκληρά μέτρα να υπάρξουν.
ΕΡ. Εκλογές βλέπετε; Γιατί το σενάριο της καθυστέρησης πάντα έχει στην από πίσω του πλευρά το χαρτί των εκλογών.
  • Οι εκλογές θα έρθουν πριν την εξάντληση της τετραετίας ως αποτέλεσμα της αύξησης της κοινωνικής δυσαρέσκειας η οποία κάθε μέρα που περνάει θα είναι όλο και πιο έντονη. Συνεπώς αυτή η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.
  • Βλέπουμε καθημερινά σκηνές της φτώχειας η οποία έχει αυξηθεί, η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, και όσες νέες θέσεις εργασίας υπάρχουν είναι μερικής απασχόλησης, με ελάχιστα χρήματα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει μακριά, αυτή η κατάσταση είναι αδιέξοδη.
  • Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν το πάρουμε αλλιώς ως χώρα, προχωρώντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα πολιτικής ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η υπερφορολόγηση την οποία δεν την αντέχουν ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ούτε τα νοικοκυριά, αν αυτά δεν τα πράξουμε γρήγορα, τότε τα αδιέξοδα θα έρχονται και θα είναι μπροστά μας και θα είναι πιο επώδυνα, με το δίλημμα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια να εξακολουθεί να είναι νέα μνημόνια ή Grexit.
ΕΡ. Υπάρχει μία συζήτηση ανοιχτή στο δικό σας χώρο. Την περασμένη εβδομάδα, για να σας πω την αφετηρία του ερωτήματος, είχαμε μία συζήτηση σε αυτή την εκπομπή με τον κ. Γιώργο Φλωρίδη που μετέχει στην κίνηση Ώρα Αποφάσεων. Ο κ. Φλωρίδης λοιπόν όταν τον ρώτησα τι τον χωρίζει από εσάς είπε ότι εκείνοι έχουν μία σαφή άποψη ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ, ακόμα και μετά τις επόμενες εκλογές όχι, ενώ σε εσάς αποδίδει μία αμφίσημη στάση ότι μετά τις εκλογές αν γίνουν, ίσως και πριν, μπορεί να διαλέξετε είτε τη συνεργασία με τη ΝΔ, είτε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν μετά τις εκλογές είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ λέτε όχι στη ΝΔ, άρα ευνοείται το ΣΥΡΙΖΑ. Πως στα αλήθεια τοποθετήστε εσείς απέναντι σε αυτό. Γιατί είναι ένα υπαρκτό ερώτημα, με ποιον θα πάτε και ποιον θα αφήσετε την επομένη των εκλογών.
  • Αρχικά όσον αφορά το «εμείς και αυτοί», αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της κεντροαριστεράς, ο κατακερματισμός και όχι η ενότητα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ενότητα, για έναν ισχυρό προοδευτικό χώρο, ο οποίος θα έχει σαφή ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αυτόνομη κεντροαριστερά, αυτόνομη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χωρίς αυταπάτες, χωρίς λαϊκισμούς που θα δίνει λύσεις προοδευτικές σε κάθε πρόβλημα.
  • Στο ερώτημα των κυβερνητικών συνεργασιών, θέση μας είναι ότι η χώρα χρειάζεται για να βγει από τα μνημόνια, γιατί βρίσκεται σε έκτατη ανάγκη, μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, την οποία θα τη στηρίζουν και τα δύο πρώτα κόμματα και ο χώρος της κεντροαριστεράς από όποια θέση και αν βρίσκεται.
  • Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, εμείς θα σταθούμε μπροστά σε αυτό και θα κρίνουμε αναλόγως. Αυτό το οποίο λέμε, όμως, είναι ξεκάθαρο: Η θέση μας για να βγει η χώρα από την κρίση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και για να συμβεί αυτό χρειάζεται η ενίσχυση του χώρου μας.
  • Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Είναι άλλο να είμαστε σε ποσοστά της τάξεως του 8% και 9% και άλλο σε ισχυρά διψήφια ποσοστά, ώστε να επιβάλουμε τις θέσεις μας, τις προοδευτικές, αλλά και τις θέσεις μας για εθνική συνεννόηση.
ΕΡ: Εάν ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς εσάς δεν είναι εφικτός και οι δύο πρώτοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, εσείς που κλίνετε;
  • Το σχέδιό μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα δηλαδή τόσο στο σχέδιο της συντηρητικής παράταξης όσο και στο σχέδιο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι φανερό αυτό και έχει γίνει κατανοητό στην ελληνική κοινωνία.
  • Στο ερώτημα σε σχέση με την επόμενη μέρα τονίζω το εξής: Εμείς βάζουμε το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον, αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει για αυτό επιδιώκουμε εθνική συνεννόηση. Όπως και όλα τα αντίστοιχα κόμματα στην Ε.Ε., αυτό που επιδιώκουμε είναι να γίνουμε εμείς ισχυροί και να επιβάλλουμε τις θέσεις μας την επόμενη μέρα
  • Κανένας δεν ξέρει πέραν των δημοσκοπήσεων ούτε ποιο θα είναι το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα. Επιτρέψτε μου να μην το θεωρώ ούτε αυτό δεδομένο. Διότι ξέρετε ότι ανατρέπονται πολύ γρήγορα αυτά τα πράγματα σε περίοδο της κρίσης. Θυμηθείτε το 2011 και το 2012 τα ποσοστά και στη συνέχεια στις εκλογές του 2012.
ΕΡ: Βλέπετε να ξαναγίνεται αυτό; Μπορεί να επαναληφθεί τόσο γρήγορα μία τόσο γρήγορη ανατροπή;
Βλέπω τη φτωχοποίηση μιας μερίδας του πληθυσμού και την απογοήτευση, έτσι δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε μία λογική του Μαΐου του 2012 κάποια στιγμή. Δεν πρέπει όμως ο κόσμος να πάει σε απολίτικες, σε αντιπολιτικές δυνάμεις και αν θέλετε και σε ακραίες δυνάμεις. Πρέπει να δώσουμε, μία ελπίδα στον κόσμο αλλά όχι ψεύτικη ελπίδα. Μία ελπίδα για το πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση εντός ευρωζώνης και εντός Ε.Ε.. Για να μην έρθουν αυτές οι δυνάμεις στο προσκήνιο οι οποίες με τον λαϊκισμό προσπαθούν να πάρουν την ψήφο απογοητευμένων και οργισμένων πολιτών.
ΕΡ: Έδωσε μία συνέντευξη στο iefimerida.gr ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Φώτης Κουβέλης. Είπε - προφανώς έκανε λάθος– ότι έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τον Ιανουάριο του 2015, όταν η ΔΗΜΑΡ κατέβηκε στις εκλογές. Το διόρθωσε μετά, αλλά αυτό άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση για το ποια ήταν και ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της ΔΗΜΑΡ και πριν και τώρα και μετά. Εσείς τι θέση έχετε σε όλη αυτή την κουβέντα;
Για όλα όσα λέει και πράττει το τελευταίο χρονικό διάστημα, λυπάμαι. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Πραγματικά λυπάμαι.


28/2/2017