Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Δ. Κουτσούμπας: Με ή χωρίς το ΔΝΤ θα υπάρχει επιβολή αντιλαϊκών μέτρων

Δ. Κουτσούμπας: Με ή χωρίς το ΔΝΤ θα υπάρχει επιβολή αντιλαϊκών μέτρων

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM, εκτιμά ότι δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, ενώ η σχετική συζήτηση γίνεται για το πότε θα νομοθετηθεί η μείωση του ορίου του αφορολόγητου, οι περαιτέρω αλλαγές στο Ασφαλιστικό, άλλες νέες παρεμβάσεις, πχ στον ΦΠΑ, νέες περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και ότι είναι δεδομένη η παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018.
Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, επισήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ΔΝΤ ή Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ούτε πρέπει να μπούμε, πολύ περισσότερο ο ελληνικός λαός, σε αυτό το δίλημμα, γιατί και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, θα έχουμε προγράμματα, μνημόνια στην ουσία -προγράμματα τα λένε τώρα- νέες συμφωνίες, μνημόνιο θα είναι. Θα έχουμε δηλαδή πάλι μόνιμο υποζύγιο τον ελληνικό λαό».

Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τη θέση για την χρησιμότητα της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γιατί είναι θετικό σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, είπε ότι «η Γερμανία, ως βασική δύναμη στην ΕΕ δεν θέλει να επιφορτιστεί εκείνη όλα αυτά τα ζητήματα, πράγμα για το οποίο την πιέζουν και η Γαλλία και η Ιταλία, φυσικά και η ελληνική αστική τάξη και αυτή είναι και η αντιπαράθεσή τους με το ΔΝΤ».

Ανέφερε, στην συνέχεια, ότι ταυτόχρονα (η Γερμανία) «θέλει να έχει και έναν εταίρο που θα πιέζει για όλο και περισσότερα μέτρα. Να παίζει δηλαδή το ρόλο του ?λαγού?».
Επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι εκδοχές θα σημαίνουν νέα σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε: «Βεβαίως και ο κ. Σόϊμπλε και η Γερμανία σκέφτονται, έχουν στο μυαλό τους ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα αντικαταστήσει εδώ σε μια πορεία το ΔΝΤ. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων, για το ποιος θα κερδίσει από όλη αυτή την μοιρασιά, ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη κερδοφορία για το κράτος του, για τους ομίλους που υπηρετούν».
Ερωτηθείς για την πορεία της Ευρώπης, είπε ότι είναι υπαρκτό το ζήτημα να πάψει να είναι μόνιμος σχηματισμός, συμπεριλαμβάνοντας και την απόσχιση χωρών και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφθεί όλα τα ζητήματα, για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ, «ακόμα πριν την ένταξη στην τότε ΕΟΚ, πολύ περισσότερο μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τη μετατροπή της σε ΕΕ, ακόμα πολύ περισσότερο με την ΟΝΕ και την ένταξη στην Ευρωζώνη επί Σημίτη».
«Είναι επόμενο αυτά να συμβαίνουν, η ανισόμετρη ανάπτυξη των κρατών μελών ισχύει και θα ισχύει δια παντός, όσο υπάρχει καπιταλισμός. Αυτό είναι χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος και αφού τέτοια διακρατική ένωση είναι η ΕΕ και η Ευρωζώνη, είναι επόμενο να συμβαίνουν αυτά» είπε ο κ. Κουτσούμπας.