Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Αυγενάκης από Χανιά: «Η μεταρρύθμιση είναι ένας διάλογος με το μέλλον, ένας διάλογος για το ίδιο το μέλλον της χώρας».

Αυγενάκης από Χανιά: «Η μεταρρύθμιση είναι ένας διάλογος με το μέλλον, ένας διάλογος για το ίδιο το μέλλον της χώρας».



Καλεσμένος της Πολιτικής Ακαδημίας που διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα Χανιά, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου ο Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, πραγματοποίησε εισήγηση  για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον Δημόσιο Τομέα.
Στην ομιλία του ο Γραμματέας της ΝΔ, εξήρε το ρόλο «τέτοιων δράσεων» που «προάγουν την γνώση, την επιστημονικότητα  και τον ορθό και τεκμηριωμένο λόγο που τόσο ανάγκη έχουμε στην πατρίδα μας.»
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Αυγενάκης, μίλησε για: «τα προβλήματα που μαστίζουν διαχρονικά
Ο κ Αυγενάκης συνέδεσε την εξυγίανση του Δημοσίου με  την ένταξη της Ελλάδας σε τροχεία ανάπτυξης. «…ανάπτυξη η οποία απαιτεί τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να συνδεθούν αναπόσπαστα μεταξύ τους: επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και χρηστή διακυβέρνηση.»
Αναφερόμενος στις μνημονικές μεταρρυθμίσεις, ο Γραμματέας της ΝΔ, εξήγησε τους  λόγους αποτυχίας εφαρμογής τους στην Ελλάδα με κυριότερους τους εξής δύο: «Πρώτον, τη μη υιοθέτηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και δεύτερον, τη λάθος εφαρμογή μέτρων η οποία, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε με αποσπασματικό τρόπο.»
«Εκείνο που παραμένει ζητούμενο, έστω και από τις αρχές της κρίσης, είναι εμείς οι ίδιοι να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη, ένα ευαγγέλιο μεταρρυθμίσεων, με μεγάλες αλλαγές που θα ξεπερνά την εφαρμογή του μνημονίου. Να αντιληφθεί και η ίδια η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα τις πραγματικές ανάγκες και ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές γίνονται προς όφελος των πολιτών και όχι ότι είναι ένας εξωγενής εξαναγκασμός» τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
Και εν συνεχεία προσέθεσε πως: «Η Ελλάδα δυστυχώς ακολουθεί ασθμαίνοντας τις εξελίξεις κι εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει πριν συζητήσουμε για τη νέα πορεία της, είναι η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα: αποκομμένη από τις αγορές, με τεράστιο έλλειμμα και χρέος, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ένα μη βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Είναι στο χειρότερο σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα από την έναρξη της κρίσης. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την ανάκαμψη. Δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός που θα υποκαταστήσει τον κόπο και την προσπάθεια, κάποιο ελατήριο που θα εκτιναχθεί, όπως φαντασιώνεται η σημερινή Κυβέρνηση.»

Προχωρώντας στο τέλος της εισήγησης του ο Γραμματέας της ΝΔ, ανέδειξε για μια ακόμα φορά το τρίπτυχο «επενδύσεις - μεταρρυθμίσεις - χρηστή διακυβέρνηση» για την έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των μνημονίων, δίνοντας ειδικό βάρος στις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δήλωσε:
«η μεταρρύθμιση είναι ένας διάλογος με το μέλλον, ένας διάλογος για το ίδιο το μέλλον της χώρας».
Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης, δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση πως: «για τη Νέα Δημοκρατία, και τον Πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί προσωπικό στοίχημα η ανατροπή της εποχής των μνημονίων και η είσοδος της χώρας σε μια νέα εποχή.»

«Με την πρότασή μας αλλάζουμε το αποτυχημένο παράδειγμα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, που σήμερα, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις.»