Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Πυρά Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης: «Κατάπτυστη η επιστολή Τσακαλώτου»

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο ραδιόφωνο Alpha 989
και το δημοσιογράφο κ. Σπύρο Χαριτάτο


Δημοσιογράφος: Η επικαιρότητα είναι καταιγιστική. Οι εξελίξεις έρχονται μαζί με τον κρύο χιονιά. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η Κυβέρνηση είναι σίγουρη για τα πατήματά της. Καθησυχάζει τον κόσμο. Διαβεβαιώνει ότι οι εξελίξεις είναι θετικές για τον αδύναμο συμπολίτη μας, για την αδύναμη κοινωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, τα εθνικά θέματα είναι – θα λέγαμε – στην κλιμάκωσή τους, το προσφυγικό, οι μετανάστες. Η επιστολή Τσακαλώτου αποσυνδέεται από την Κυβέρνηση, από τα προβλήματα, θεωρείται ότι είναι στην ουσία μια κίνηση που αποφορτίζει το κλίμα και μας οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους. Και την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση, με πρόσφατες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μιλάει για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας και το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Μαζί μας σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλώς ήρθατε Πρόεδρε.

Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα και χρόνια πολλά σε εσάς και τους ακροατές μας.

Δημοσιογράφος: Χθες επιλέξατε να βρεθείτε κοντά σε αδύναμους συνανθρώπους μας. Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε;

Κ. Μητσοτάκης: Είχα τη χαρά να επισκεφτώ ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, εξαιρετικά καλά οργανωμένο. Το διαχειρίζονται οι Γιατροί του Κόσμου με χρηματοδότηση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Είναι μία υποδειγματική δομή, η οποία, κ. Χαριτάτο, καταδεικνύει την πολύ μεγάλη ανεπάρκεια του Ελληνικού Κράτους και της Κυβέρνησης να μπορεί να απορροφήσει κοινοτικούς πόρους για να δημιουργεί αντίστοιχες άλλες τέτοιες δομές. Και είναι, πραγματικά, κρίμα και υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι, σήμερα, υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, οι οποίοι λιμνάζουν.

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επίσημα δεν έχει απαντήσει ακόμα σε μία σειρά από κατηγορίες δυο Γενικών Γραμματέων, οι οποίοι παραιτήθηκαν, κατηγορώντας πολιτικούς προϊστάμενους για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο ζήτημα του προσφυγικού.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μία δομή, η οποία λειτουργεί σε απόλυτη συνεργασία με την κοινωνία. Κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχουν δομές οργανωμένες, που παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες, τότε οι τοπικές κοινωνίες δεν αντιδρούν. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν δεν υπάρχει οργάνωση, όταν πρόσφυγες συνυπάρχουν με οικονομικούς μετανάστες, όταν οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές και όταν δημιουργούνται γενικότερες συνθήκες αναταραχής, όπως, δυστυχώς, είδαμε στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τους τελευταίους μήνες.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Μουζάλας διαβεβαιώνει ότι στα μέσα Γενάρη, περίπου στις 15 Γενάρη, δεν θα υπάρχει κανένας πρόσφυγας – μετανάστης που θα διαβιεί σε συνθήκες απαράδεκτες. Δεν θα είναι σε σκηνές, θα είναι σε ασφαλή χώρο διαμονής. Μήπως έχει καθυστερήσει η Κυβέρνηση;

Κ. Μητσοτάκης: Τώρα, τι θέλετε να σας πω; Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Θέλω να θυμίσω ότι, πριν από 9 μήνες, είχαμε βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Είχαμε συμφωνήσει σε ορισμένα πράγματα. Δεν έγιναν. Και το πιο σημαντικό είναι, να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και οι οικονομικοί μετανάστες να κατευθύνονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Για λόγους αριστερής ιδεοληψίας, αυτό είναι κάτι το οποίο ο κ. Μουζάλας και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να εφαρμόσουν. Εξ ου και έχουμε τόσες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Το βασικό ζήτημα στο προσφυγικό, κ. Χαριτάτο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα αντέξει σε βάθος χρόνου. Το λέω αυτό γιατί, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από ελληνικής πλευράς, με αποτέλεσμα να μην γίνονται και οι ανάλογες επιστροφές στην Τουρκία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται πολύς κόσμος στα νησιά και να έχουμε ξεπεράσει πρακτικά τη δυνατότητα, τουλάχιστον, των 2 μεγάλων νησιών – της Χίου και της Λέσβου – να μπορέσουν να απορροφούν πρόσφυγες και μετανάστες σε συνθήκες ανθρώπινες.

Δημοσιογράφος: Σας το λέω γιατί, ωστόσο, χρηματικά ποσά τα οποία διαχειρίζεται η ελληνική Κυβέρνηση και διαχειρίζονται και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπάρχουν. Είναι μερικές δεκάδες εκατομμυρίων.

Κ. Μητσοτάκης: Τα ποσά αυτά λιμνάζουν, δυστυχώς. Ακόμα δεν έχουμε ένα μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το οποίο να τις έχει καταγεγραμμένες όλες και να μπορεί και το Κράτος να συντονίζεται, κυρίως με τις μεγάλες Μ.Κ.Ο. - που θέλω να το τονίσω, κάνουν μία πολύ σοβαρή, αξιόπιστη δουλειά και πρέπει να τους συγχαρούμε για αυτό – και να γίνεται μία σωστή κατανομή εργασίας.

Θέλω να θυμίσω κάτι το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον Οκτώβριο του 2014, λίγο πριν αποχωρήσω από το Υπουργείο, είχα ψηφίσει μία διάταξη η οποία καθιστούσε υποχρεωτική την ανάρτηση στη Διαύγεια των οικονομικών στοιχείων Μ.Κ.Ο., που χρηματοδοτούνται με οποιοδήποτε τρόπο, είτε από ευρωπαϊκούς, είτε από εθνικούς πόρους, με ποσά άνω των 3.000 ευρώ. Αυτή είναι μία διάταξη την οποία η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε εφάρμοσε.

Δημοσιογράφος: Εάν η Νέα Δημοκρατία βρεθεί στην Κυβέρνηση, θα κοιτάξετε πίσω για να ζητήσετε την άμεση ενημέρωση με απόλυτη καταγραφή των όποιων χρημάτων δαπανήθηκαν εντός ελληνικού εδάφους για το προσφυγικό ή θα είναι μια υπόθεση που θα έχει κλείσει, αφού αναλάβετε εσείς την Κυβέρνηση, αν και εφόσον συμβεί αυτό;

Κ. Μητσοτάκης: Σας διαβεβαιώνω ότι θα έχουμε πάρα πολλές επείγουσες προτεραιότητες, όταν με το καλό αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Σκοπός μας πάντα είναι να κοιτάμε μπροστά. Όπου υπάρχουν ευθύνες, προφανώς, θα πρέπει να αποδοθούν. Αλλά, είμαστε εδώ για να λύσουμε προβλήματα, για να δώσουμε μία προοπτική ελπίδας σε έναν ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται από μία Κυβέρνηση, η οποία είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Και να προτείνουμε ένα ρεαλιστικό δρόμο εξόδου από αυτήν την κρίση, η οποία αισίως συμπληρώνει, κ. Χαριτάτο, 6 χρόνια και μπαίνει στον 7ο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία δεν το αντέχει πια. Βλέπει μία Κυβέρνηση, η οποία καταδικάζει τη χώρα σε μία παρατεταμένη λιτότητα, μία οικονομία η οποία δεν ανακάμπτει, μία Κυβέρνηση η οποία – με εξοργιστικό τρόπο θα έλεγα – παίζει ένα παιχνίδι διγλωσσίας. Στο μεν εξωτερικό στέλνει επιστολές μετάνοιας και υποτέλειας, στο δε εσωτερικό σηκώνει το μπαϊράκι της αντίστασης.

Το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια. Νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει ότι η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησής του είναι με κάποιο τρόπο να υπογράψει ό,τι του ζητήσουν οι δανειστές. Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. Έχει καταδικάσει τη χώρα, στην ουσία, σε μία παρατεταμένη λιτότητα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται από κανένα.

Δημοσιογράφος: Μετά τη δημοσίευση της επιστολής Τσακαλώτου, δεν πέρασαν 3 ημέρες και έχουμε την τοποθέτηση Τσακαλώτου, μέσω συνέντευξης, περί ευρωπαϊκού ζουρλομανδύα. Τι θα κρατήσει ο ακροατής μας;

Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι θα χρειαστεί, ίσως, να παρέμβει – μιας και μιλάμε για ζουρλομανδύα – ψυχαναλυτής για να ερμηνεύσει αυτή τη σχιζοειδή τάση ενός Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος υπογράφει μία κατάπτυστη επιστολή, η οποία σε 5 διαφορετικά σημεία στην ουσία «ζητάει συγγνώμη για αυτό το οποίο έκανε». Όταν την προηγούμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «δεν θα μας πουν οι ξένοι πως θα μοιράσουμε τα χρήματα». Και μετά, την επόμενη ημέρα, πάλι ένας Υπουργός της Κυβέρνησης μιλάει για 13η σύνταξη. Και ο κ. Τσακαλώτος αρθρογραφεί, κατηγορώντας την Ευρώπη για ένα σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσακαλώτος ότι είναι Υπουργός, ότι έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ότι εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία και ότι το χρέος του, αυτή τη στιγμή, είναι πως θα ανατάξει την Ελληνική Οικονομία. Κάτι το οποίο, προφανώς, δεν γνωρίζει πως θα το κάνει. Εξ ου και αναλώνεται σε πυροτεχνήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε Πρόεδρε, έχετε διαρκώς το επιχείρημα της κυβερνητικής ρητορικής, όλες αυτές τις ημέρες, επιχείρημα που φτάνει στον πολίτη – ακροατή – αναγνώστη – τηλεθεατή που λέει, γιατί αντιδρά η Νέα Δημοκρατία, γιατί – παράδειγμα- δεν μας άφησε ή δεν ήθελε να δώσουμε, έστω και λίγα από όσα είχαμε στο πλεόνασμά μας στον ταλαιπωρημένο συνταξιούχο, στον ταλαιπωρημένο Έλληνα; Μάλιστα, είχα και ερώτημα σχετικό προς εσάς από τον κ. Κουρουμπλή, πριν από λίγο, να το θέσω υπόψη σας. Γιατί δεν στήριξε η Νέα Δημοκρατία το χαμηλοσυνταξιούχο;

Κ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι που μου κάνετε αυτό το ερώτημα και μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω απόλυτα τη θέση μας. Κανείς δεν είναι αντίθετος, κ. Χαριτάτο, από τη στιγμή που υπάρχει υπέρβαση στο πλεόνασμα, αυτό το πλεόνασμα να διανεμηθεί με κάποιο τρόπο στους πιο αδύναμους.

Αλλά, εδώ θέλω να επισημάνω τα εξής: Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία για να μοιραστεί αυτή η υπέρβαση του πλεονάσματος. Και αυτή η διαδικασία επιβάλλει μία συνεννόηση – προσέξτε - με τους πιστωτές μας. Αυτή δεν έγινε, εξ ου και η χώρα εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Και αναγκάστηκε ο κ. Τσακαλώτος να στείλει αυτήν την κατάπτυστη επιστολή. Άρα, υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας, που αφορά στη συνεννόηση. Αυτό ορίζει, καλώς ή κακώς, η συμφωνία την οποία ο κ. Τσίπρας υπέγραψε. Αυτό ορίζεται στο 3o πρόγραμμα.

Το δεύτερο: Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 600.000.000 ευρώ να διανείμουμε. Που πρέπει να πάνε αυτά τα χρήματα; Να πάνε πραγματικά στους πιο αδύναμους. Να πάνε στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια, κ. Χαριτάτο. Διότι, υπάρχουν σήμερα συνταξιούχοι οι οποίοι πήραν αυτό το επίδομα που έχουν μία σειρά από συμπληρωματικά εισοδήματα και κατά την άποψή μου, δεν θα έπρεπε να λάβουν ένα έκτακτο βοήθημα από την Πολιτεία. Υπάρχουν, ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας και περνάνε Χριστούγεννα χωρίς ούτε 1 ευρώ κρατική στήριξη. Λοιπόν, αυτά τα χρήματα, έπρεπε να τα δώσουμε σε συνεννόηση με τους πιστωτές μας, στους πραγματικά πιο αδύναμους. Να μην το κάνουμε με κριτήρια δημοσκοπικά. Γιατί ο κ. Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται ότι στους συνταξιούχους δεν τα πηγαίνει καλά, άρα να τους κλείσει το μάτι, να τους υποσχεθεί 13η σύνταξη, να τους δώσει ένα έκτακτο επίδομα, όταν την ίδια στιγμή – προσέξτε – έρχεται και τους κόβει το ΕΚΑΣ και έχει, ήδη, περιορίσει τις συντάξεις από τότε που έχει έρθει στην εξουσία.

Άρα, αυτό το οποίο με ενοχλεί, κ. Χαριτάτο, είναι ότι δεν εφαρμόζει μία πολιτική, με κριτήριο το πως πραγματικά θα βοηθήσει τον πιο αδύναμο. Δεν το έκανε αυτό η Κυβέρνηση. Και πιστεύω ότι οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί οι οποίοι πληρώνουν πρώτοι το μάρμαρο από αυτήν την πολιτική. Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι αυτοί που έχουν υποστεί πλήρως τις συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Λοιπόν, για αυτούς η Κυβέρνηση δεν έχει να πει απολύτως τίποτα.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσατε, όμως, να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική και εσείς, όπως ο πρωθυπουργός, και να εμφανιστείτε στην κοινή γνώμη ως προστάτης των αδυνάμων, των χαμηλοσυνταξιούχων. Μήπως σας κοστίζει αυτή η πρακτική;

Κ. Μητσοτάκης: Είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν 1 χρόνο. Στις 10 Ιανουαρίου θα έχω συμπληρώσει 1 χρόνο στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ 8 χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, και 2 χρόνια πρωθυπουργός. Έχουμε, ήδη, δει τη διαδρομή του και μπορούμε να κρίνουμε τα έργα του. Εγώ, έδωσα, όμως, μία δέσμευση από την πρώτη στιγμή: Ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα λαϊκίσει. Ότι θα πει την αλήθεια. Και ότι θα εκφράζουμε και θα προβάλλουμε έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος θα είναι τεκμηριωμένος και ο οποίος δεν θα χαϊδεύει αυτιά. Και πιστεύω ότι αυτήν τη δέσμευσή μου την έχω τηρήσει στο ακέραιο. Και ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι έχουμε διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο δημοσκοπικό πλεονέκτημα και ένα θετικό ρεύμα αποδοχής στην ελληνική κοινωνία, είναι ακριβώς, επειδή οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει, σε σχέση με το τι ήταν στο παρελθόν. Και ότι δεν θα κάνουμε και εμείς το ίδιο λάθος το οποίο έκαναν, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, όλα τα κόμματα τα χρόνια του Μνημονίου, όταν βρέθηκαν στην Αντιπολίτευση. Να τάζουν, δηλαδή, πάρα πολλά και να δεσμεύονται σε πράγματα, τα οποία δεν θα μπορούν να γίνουν πράξη την επόμενη ημέρα.

Γι’ αυτό και εγώ, όταν πήγα στη Θεσσαλονίκη, μίλησα πάρα πολύ μετρημένα και συγκεκριμένα. Είπα ότι θέλουμε να κόψουμε τους φόρους. Δεν μπορούμε να κόψουμε όλους τους φόρους αλλά θα ξεκινήσουμε με τον ΕΝΦΙΑ και με τον φόρο στις επιχειρήσεις. Ειδικά το δεύτερο, το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα. Ταυτόχρονα, όμως, θα κόψουμε και κάποιες δαπάνες. Γιατί, ναι, και σήμερα που μιλάμε, κ. Χαριτάτο, υπάρχει λίπος στο Κράτος.

Και πρέπει να γνωρίζουν οι ακροατές μας και οι τηλεθεατές μας, που μπορεί να μας παρακολουθούν ότι, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διογκώσει το πελατειακό κράτος. Υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο, αυτή τη στιγμή, το οποίο κυοφορείται και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει σωρηδόν συμβασιούχους, τους οποίους σχεδιάζει να μετατρέψει σε μόνιμους. Να κάνει, δηλαδή, το ίδιο λάθος το οποίο έκαναν και άλλα κόμματα στο παρελθόν, Να φορτώσει το Δημόσιο με πλεονάζον προσωπικό, το οποίο σήμερα δεν το χρειάζεται. Και με μια κατάπτυστη τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε την τελευταία στιγμή, την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα. Και στην ουσία, δίνει τη δυνατότητα, κυρίως σε Δημάρχους, να αποδέχονται δικαστικές αποφάσεις, που τακτοποιούν και μονιμοποιούν, από την πίσω πόρτα συμβασιούχους, σε πλήρη παράβαση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Άρα, θα πρέπει να το ξέρουμε – και να το γνωρίζουν και οι ακροατές μας – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσεκτικά και μεθοδικά χτίζει ένα νέο μεγάλο κομματικό και πελατειακό Κράτος. Και ταυτόχρονα, υπερφορολογεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για να το χρηματοδοτήσει.

Δημοσιογράφος: Αυτό το πελατειακό Κράτος πιθανότατα θα χρειαστεί να το διαχειριστείτε ή να πάρετε αποφάσεις γι’ αυτό, αν αύριο είστε Κυβέρνηση.

Κ. Μητσοτάκης: Το διαχειρίστηκα ως Υπουργός και είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι εμείς κυνηγήσαμε τις παράνομες μετατροπές συμβάσεων, δεν επιτρέψαμε σε Δήμους να μην προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να μην ασκήσουν τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων Πρωτοδικείων, που δικαίωναν συμβασιούχους – κακώς κατά την άποψή μας – και ήμουν πάρα πολύ αυστηρός στο να δείξω ότι αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να συνεχιστούν. Και με την ίδια ένταση που το έκανα τότε, σας διαβεβαιώνω ότι θα το κάνουμε και τώρα. Δεν πρόκειται, εγώ ως πρωθυπουργός, να ανεχτώ τη διαιώνιση του πελατειακού Κράτους και δεν πρόκειται να βάλω ούτε μία σταγόνα νερό στο κρασί μου, όταν πρόκειται για την επιβολή της απόλυτης αξιοκρατίας.

Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μία Κυβέρνηση των αρίστων. Δεν θα περιοριστώ μόνο στο στελεχιακό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας και θα αναζητήσω μία συνολική συστράτευση, σε μία προσπάθεια εθνικής ανάταξης. Γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος. Ο τόπος δεν χρειάζεται μόνο εκλογές. Ο τόπος δεν χρειάζεται μόνο πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται και μία συνολική αλλαγή συνειδήσεων, φιλοσοφίας το πως αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση της οικονομίας, την οργάνωση του Κράτους, το τι μπορούμε να πετύχουμε ως χώρα. Και σε αυτήν τη μεγάλη κοινωνική συστράτευση, η οποία ξεπερνάει τα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να καλέσουμε και άλλους να συστρατευθούν.

Δημοσιογράφος: Η κοινή γνώμη, Πρόεδρε, άκουσε, διάβασε, είδε τις προτάσεις σας για τη φορολογία. Αναρωτιέται κανείς, αν υπάρξει Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αυτές τις προτάσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί ότι θα τις εφαρμόσει, θα τις υλοποιήσει, θα έχει τη συναίνεση των δανειστών; Εκεί θα υπάρχουν προβλήματα; Θα πρέπει εκεί να γράφουμε επιστολές;

Κ. Μητσοτάκης: Οι δανειστές – και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό – βάζουν στόχους. Δεν επιβάλλουν μείγμα πολιτικής. Κανείς από το εξωτερικό δεν μας είπε αυξήστε φόρους και μην κόψετε δαπάνες. Ήταν μία συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχω και εγώ ένα ερωτηματικό, γιατί οι δανειστές, με τόσο μεγάλη ευκολία, δέχτηκαν κάτι το οποίο ήταν εσφαλμένο για την ελληνική οικονομία. Και οι δανειστές έχουν την ευθύνη τους. Διότι, όλοι αναγνωρίζουν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ότι το μείγμα πολιτικής, το οποίο ακολουθεί αυτή η Κυβέρνηση, είναι καταστροφικό για την πραγματική οικονομία. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας δεν νοιάζεται ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ούτε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θεωρεί, ενδεχομένως, ότι είναι ένα πολιτικό κοινό, το οποίο δεν τον ενδιαφέρει. Κατά συνέπεια, θα κοιτάξει να το υπερφορολογήσει μέχρι αφανισμού.

Ανοίγω μία παρένθεση: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αλλάζει ο τρόπος – και το γνωρίζουν όλοι – υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι εισφορές μετατρέπονται σε μία πρόσθετη φορολογία. Αυτό θα τσακίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Δεν θα έχει τα αναμενόμενα εισπρακτικά αποτελέσματα – γιατί πολύ απλά – πολλοί θα κοιτάξουν να κλείσουν τις δεσμεύσεις τους τις φορολογικές πριν το τέλος του έτους ή θα εισφοροδιαφεύγουν. Είναι μία καταστροφική πολιτική, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς, λοιπόν, μπορούμε να εξηγήσουμε στους πιστωτές μας ότι θέλουμε ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, δεσμευόμενοι ότι θα υλοποιήσουμε ένα συνολικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Είναι εφικτό το 9% στη φορολόγηση των επιχειρήσεων;

Κ. Μητσοτάκης: Εμείς δεν έχουμε πει για 9% φορολόγηση των επιχειρήσεων. Έχουμε πει, για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ότι θα μειώσουμε το συντελεστή από το 29% στο 20% σε 2 χρόνια. Αυτό είναι εφικτό. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης είναι 800.000.000 ευρώ, στατικό κόστος. Εγώ πιστεύω ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση.

Δημοσιογράφος: Όση ώρα μιλάμε έχουμε ερωτήματα ακροατών. Σας μεταφέρω το ερώτημα: Πως είναι δυνατόν, δεν κατέβασε τη φορολογία η Αριστερά, θα την κατεβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Δεξιά; Είναι δύσπιστοι οι ακροατές.

Κ. Μητσοτάκης: Κατεξοχήν η Κεντροδεξιά πιστεύει σε ένα μικρότερο Κράτος, με λιγότερη φορολογία και με μεγαλύτερη αυτονομία στον πολίτη και στον επιχειρηματία να διαχειρίζεται ο ίδιος τα χρήματά του. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφική διαφορά που έχουμε με το ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ μας είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης ότι η φορολογία των επιχειρήσεων δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα. Και το λέει αυτό δημόσια. Όταν δίπλα μας, στη Βουλγαρία, έχουμε φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 10% και μία σειρά από επιχειρήσεις μετακινούνται, μετακινούν τη φορολογική τους έδρα, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, για να πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Μερικές φορές δεν ξέρω, αν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι μας κυβερνούν έχουν επαφή με την πραγματική οικονομία. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε 2 χρόνια. Είναι κοστολογημένο. Ξέρουμε πόσο θα μας στοιχίσει και ξέρουμε και από που θα βρούμε τους αντίστοιχους πόρους σε επίπεδο περικοπής δαπανών. Δεν πρόκειται εμείς να υποσχεθούμε πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε.

Δημοσιογράφος: Παράδειγμα, Πρόεδρε, των περικοπών;

Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς, μόνο και μόνο στους φορείς της γενικής Κυβέρνησης, στους μεγάλους συγκοινωνιακούς φορείς έχει ξεφύγει ο προϋπολογισμός τους κατά 500.000.000 σε σχέση με το προβλεπόμενο. Γιατί; Διότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να πληρώσει εισιτήριο και διότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια περικοπής του κόστους αυτών των φορέων και εξορθολογισμού της λειτουργίας τους. Υπάρχουν και σήμερα ακόμα χρηματοδοτήσεις του Κράτους σε ευγενή ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν κατά πολύ, αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι αποδεκτό, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας. Περιθώρια, λοιπόν, υπάρχουν για εξορθολογισμό των δαπανών και ταυτόχρονα, για παροχή καλύτερων υπηρεσιών, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Δημοσιογράφος: Επειδή διάβασα ένα μήνυμα πριν καχύποπτου ακροατή, που δεν ήταν φιλικός απέναντί σας και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, θα σας διαβάσω ένα μήνυμα ακροατή, γυναίκα είναι ακροάτρια, η οποία προφανώς μπορεί να είναι και ψηφοφόρος σας. Έχει μια λογική και θέλουμε να αλλάξουμε και θέμα. Βλέποντας πρόχειρα, κ. Μητσοτάκη, τα πόθεν έσχες των μελών της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα να διαθέτει ένα σημαντικό ταξικό πρόσημο. Είναι σαν να εκφράζει τα συμφέροντα των λίγων νεόπλουτων της κρίσης, που περιμένουν πως και πως την κατάλληλη στιγμή για το τελειωτικό χτύπημα στη χώρα ώστε να επενδύσουν ύστερα στα ερείπιά της τα ανενεργά κεφάλαια του εξωτερικού. Η επιστολή Τσακαλώτου τη μία μέρα, την επόμενη μέρα η δημοσίευση των πόθεν έσχες. Υπάρχει κάτι που θα μπορέσει να αξιολογήσει ή, αν θέλετε, να αξιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία στη ρητορική της;

Κ. Μητσοτάκης: Εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε στο επίπεδο του κιτρινισμού και της συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στην οποία επένδυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πόθεν έσχες δημοσιεύονται για να μπορεί να κρίνει ο πολίτης την οικονομική κατάσταση των πολιτικών. Αλλά κυρίως για να εντοπίζει εάν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση, οι οποίες δεν δικαιολογούνται. Το έχω πει πολλές φορές, θα το ξαναπώ και το λέω για όλους. Δεν είναι κακό να μπει κανείς πλούσιος στην πολιτική.

Δημοσιογράφος: Συγνώμη, 2.100.000 ευρώ έχουν εξαφανιστεί ή δεν υπάρχουν στο πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη. Είναι ένας πρωτοκλασάτος Υπουργός της Κυβέρνησης. Δεν σας απασχολεί;

Κ. Μητσοτάκης: Προφανώς και μας απασχολεί. Και ο κ. Σταθάκης θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ένα ποσό που υπήρχε σε προηγούμενο πόθεν έσχες, δεν υπάρχει. Και ήδη, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά για το πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη. Αν ο κ. Σταθάκης έχει 2.000.000 ή 3.000.000, τα έχει νόμιμα και είναι φορολογημένα, είναι υποχρέωσή του να τα εμφανίσει. Το αν αυτό συνάδει με μία αριστερή ρητορική, ας το κρίνουν οι ακροατές μας. Δηλαδή, αν κάποιος έχει μία πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια, μπορεί ταυτόχρονα να δηλώνει αριστερός και να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πολλών, δεν είμαι εγώ που θα το κρίνω. Θα το κρίνουν αυτό οι ακροατές μας. Αυτό το οποίο πρέπει να ελέγχει το Κράτος είναι την προέλευση των χρημάτων και αν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση. Στο πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη εγείρονται ερωτήματα. Φαντάζομαι ότι ο ίδιος θα μπει στον κόπο να τα απαντήσει.

Δημοσιογράφος: Εάν δεν απαντήσει; Εάν δεν ασχοληθεί;

Κ. Μητσοτάκης: Θα ασχοληθεί η Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, η οποία είναι το όργανο που ελέγχει τα πόθεν έσχες.

Δημοσιογράφος: Θα κοιτάξετε πίσω, αν γίνετε Κυβέρνηση, κύριε Μητσοτάκη, και σε αυτό το κομμάτι των πόθεν έσχες;

Κ. Μητσοτάκης: Θα σας πω που θα κοιτάξουμε πίσω, γιατί έχω δεσμευθεί για αυτό. Θα κάνουμε μία Εξεταστική Επιτροπή για το τι έγινε τους πρώτους 6 μήνες του 2015. Διότι αυτό είναι το προπατορικό αμάρτημα το οποίο εξακολουθεί και μας συνοδεύει. Εκεί έγινε η τεράστια ζημιά στη χώρα. Εκεί, στην ουσία, τορπιλίστηκε η όλη προσπάθεια της ανάπτυξης, η οποία είχε δρομολογηθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Εκεί έκλεισαν οι τράπεζες, εκεί μπήκαν τα capital controls, και πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς έγινε αυτό το εξάμηνο. Άρα, ναι Εξεταστική Επιτροπή.

Δημοσιογράφος: Μα, φταίει ο Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε που έριξε τον Σαμαρά και πιθανώς επειδή ο Αλέξης Τσίπρας αντιστέκεται και διαπραγματεύεται σθεναρά, θα ρίξει και τον Τσίπρα, γιατί θέλει Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό που βλέπω, είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι όλων των ακραίων της Ευρώπης. Διότι, από τη μία δίνουν δικαίωμα σε κάποιους να αμφισβητήσουν την προσπάθεια του ελληνικού λαού, όχι της Κυβέρνησης, και από την άλλη, όταν πάμε στο δια ταύτα συντάσσονται απόλυτα με τις επιταγές των πιο σκληρών της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας - θα το επαναλάβω - και ο κ. Τσακαλώτος έχουν δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. Αίτημα του κ. Σόιμπλε. Ας βγάλουν οι ακροατές μας τα συμπεράσματα. Ποιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος σήμερα του Δ.Ν.Τ. και του κ. Σόιμπλε;

Δημοσιογράφος: Επιστρέφουμε στη δική μας ραδιοφωνική συνομωσία, στη δική μας γιάφκα. Είστε φιλοξενούμενος σε μια γιάφκα Πρόεδρε.

Κ. Μητσοτάκης: Είναι μία πολύ ζεστή και ευχάριστη γιάφκα.

Δημοσιογράφος: Είναι. Γιατί η γιάφκα είναι το καταφύγιο που είχαμε στην Αντίσταση κατά των Γερμανών. Γιατί έχει παρεξηγηθεί ο όρος.

Κ. Μητσοτάκης: Η αλήθεια είναι ότι παρεξηγήθηκε στη συνέχεια, αλλά σωστά το επισημαίνετε.

Δημοσιογράφος: Έχω ένα ερώτημα ασκεί έναν έλεγχο σε εσάς. Είναι ενός πολιτικού προσώπου και λέει: Ερωτώ τον κ. Μητσοτάκη, αν η Κυβέρνηση ρωτούσε και οι πιστωτές έλεγαν όχι για τα 650.000.000, θα έπρεπε να τα δώσουμε στους χαμηλοσυνταξιούχους;

Κ. Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία συνεννόηση. Από τη στιγμή που υπήρχε συνεννόηση, θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα της οποιαδήποτε Κυβέρνησης να κινηθεί, ενδεχομένως, και μονομερώς. Αλλά ο κ. Τσακαλώτος ο ίδιος, στην επιστολή του, αναγνώρισε – με έναν τρόπο που θα σας έλεγα δεν τιμά συνολικά τη χώρα, όχι τον ίδιο – ότι έκανε κάτι το οποίο δεν ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις του προγράμματος. Βέβαια, το πρόγραμμα, σας θυμίζω, ότι το υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Θέλω να σκεφτούν οι ακροατές μας τι θα είχε γίνει, κ. Χαριτάτο, αν πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας υπέγραφε μία τέτοια επιστολή; Ποια θα ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ; Θυμίζω τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε για το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη. Αν το συγκρίνετε σε σχέση με τα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στη συνέχεια, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση.

Αυτό το οποίο, νομίζω, ότι ενοχλεί πάρα πολύ τους πολίτες, είναι αυτή η αφόρητη διγλωσσία. Είναι η αδυναμία να αναλάβει κανείς την ευθύνη των πράξεών του και αυτή – για να το πω πολύ απλά, όπως λέγεται στην καθομιλουμένη των social media – η πίστη ότι οι πολίτες τρώνε σανό. Δεν τρώνε σανό, κ. Χαριτάτο. Καταλαβαίνουν απόλυτα το παιχνίδι το οποίο παίζεται. Ότι ο κ. Τσίπρας άλλα πράγματα λέει στο εξωτερικό, άλλα λέει στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό δεσμεύεται και εφαρμόζει περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων και στο εσωτερικό το παίζει υπερήφανος επαναστάτης.

Δημοσιογράφος: Ο πρωθυπουργός λέει ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα. Οι δανειστές μας κάνουν ελιγμούς που θέλουν να εκθέσουν την Κυβέρνηση, και σύμφωνα με όσα είπε και ο κ. Χρυσόγονος, θέλουν να οδηγήσουν τον Αλ. Τσίπρα και αυτή την Κυβέρνηση που είναι φιλολαϊκή, στην έξοδο.

Κ. Μητσοτάκης: Η Κυβέρνηση αυτή έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Είναι μια Κυβέρνηση που κυβερνά τον τόπο 2 χρόνια, έχει δώσει δείγματα γραφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλύτερο από τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του. Γι’ αυτό και το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένο παρά ποτέ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μερίδιο για την κατάσταση της χώρας βαραίνει και τους ξένους, οι οποίοι, πολλές φορές, ζητούν παράλογα πράγματα και ζητούν και λάθος πολιτικές.

Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να φτιάξουμε τα του οίκου μας και πως εμείς θα χτίσουμε την αξιοπιστία μας. Την αξιοπιστία μας θα τη χτίσουμε, πρώτα απ’ όλα, λέγοντας την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του. Και στη συνέχεια, εφαρμόζοντάς ένα τολμηρό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει συνολικά τη λειτουργία του Κράτους και θα δώσει στην οικονομία τη δυνατότητα να αναπτυχθεί.

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, πως θα σπάσουν τα λουκέτα; Μας ακούνε στη Μακεδονία, 3 βιοτεχνίες τη μέρα βάζουν λουκέτο. Πως θα ενισχύσουμε την απασχόληση;

Κ. Μητσοτάκης: Γιατί βάζουν λουκέτο; Βάζουν λουκέτο, σε ένα βαθμό, διότι έχει στερεύσει η ρευστότητά τους. Ξέρετε, μια επιχείρηση δεν κλείνει γιατί έχει ζημιές. Κλείνει διότι δεν έχει πρόσβαση σε ρευστότητα. Γιατί δεν έχει πρόσβαση σε ρευστότητά; Διότι πληρώνει υψηλούς φόρους και πάρα πολύ υψηλή προκαταβολή. Και ταυτόχρονα υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν λειτουργεί σήμερα. Όταν μιλάμε για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά πρωτίστως τις επιχειρήσεις. Διότι οι επιχειρήσεις για αν λειτουργήσουν και να μεγαλώσουν, πρέπει να δανειστούν. Πως θα αγοράσει μια επιχείρηση σήμερα πρώτες ύλες για να μπορέσει να παράγει και να πουλήσει και στο εξωτερικό ενδεχομένως.

Ξέρετε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις σήμερα που έχουν πελάτες και δεν μπορούν να πουλήσουν διότι δεν μπορούν να παράγουν, διότι πολύ απλά δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν πρώτες ύλες. Έχουμε μια οικονομία σήμερα, η οποία είναι παράλυτη, η οποία είναι σε κώμα και τίποτα δεν δείχνει ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2,7 % με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση.

Καταρχάς, με όλη αυτή την ιστορία με το επίδομα έτσι όπως δόθηκε και με την μετάνοια του κ. Τσακαλώτου και του κ. Τσίπρα θα έχουμε χάσει  3 μήνες, διότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πάει πίσω. Άρα, οι πρώτοι 3 μήνες του 2017 χάνονται.

Η προοπτική, λοιπόν, για μια ανάπτυξη η οποία θα έρθει ως αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όλα αυτά τα ωραία τα οποία μας έλεγε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας ήδη υπονομεύεται.

Το ερώτημα είναι αν έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία καταλαβαίνει πραγματικά πως δουλεύει η οικονομία, ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας για να προσελκύσει επενδύσεις και πως μπορεί να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. Λοιπόν, εμείς ξέρουμε πως να φέρουμε επενδύσεις.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να βρείτε θέσεις εργασίας; Μπορούν να υπάρξουν θέσεις εργασίας; Η ψυχολογία της κοινής γνώμης είναι αρνητική.

Κ. Μητσοτάκης: Μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα.

Δημοσιογράφος: Θα φέρουν θέσεις εργασίας;

Κ. Μητσοτάκης: Προφανώς θα φέρουν. Το Κράτος δεν θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Αλλά θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας. Ο ιδιωτικός τομέας θα τις δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας, όταν δρομολογηθούν επενδύσεις στη χώρα. Επενδύσεις σήμερα δεν γίνονται, γίνονται ελάχιστες επενδύσεις. Όταν, όμως, δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι ελκυστικό για επενδύσεις, τότε επενδύσεις θα έρθουν στην Ελλάδα. Γιατί θα έρθουν, κ. Χαριτάτο; Αφενός, γιατί η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα. Μέχρι και στην υψηλή τεχνολογία έχουμε εξαιρετικούς νέους μηχανικούς, οι οποίοι τελειώνουν το Πολυτεχνείο και αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Θα μπορούσαν κάλλιστα να δουλεύουν σε startups με έδρα την Ελλάδα.

Λοιπόν, επενδύσεις μπορούμε να προσελκύσουμε, αρκεί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ένα κλίμα φιλικό για τις επενδύσεις, σταθερή φορολογία και μειωμένη γραφειοκρατία.

Εάν τα ρυθμίσουμε αυτά, η οικονομία θα πάρει μπροστά. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Γιατί δεν παίρνει μπροστά σήμερα που μιλάμε; Διότι η Κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτά τα ζητήματα.

Δημοσιογράφος: ΕΝΦΙΑ και ΕΝΦΙΑ ιδρυμάτων επίσης.

Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρχει μια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 % σε 2 χρόνια. 20 % τον πρώτο χρόνο και 10 % τον επόμενο. Και αυτή είναι μια μείωση που θα φέρει τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τον φόρο της ακίνητης περιουσίας περίπου στο μέσο όρο που βρίσκεται στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια μείωση που θα απελευθερώσει εισόδημα για τα νοικοκυριά, αλλά θα βοηθήσει και τον κλάδο των ακινήτων να αναπτυχθεί και πάλι.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στον κλάδο των ακινήτων, στρεβλή πολλές φορές, αλλά σίγουρα ως τουριστικός προορισμός, ως μια χώρα η οποία θα πρέπει να επενδύει στη δεύτερη τουριστική κατοικία για να έρχονται ξένοι, να κατοικούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως να περνάνε τον κρύο τους χειμώνα στην Ελλάδα. Πρέπει να είναι προορισμός και για τέτοιου είδους επενδύσεις. Με τη φορολόγηση των ακινήτων εκεί που βρίσκεται σήμερα, αυτές οι επενδύσεις δεν είναι ελκυστικές.

Δημοσιογράφος: Και επίσης υπάρχουν δομές που αντιμετωπίζουν θέμα με τον ΕΝΦΙΑ, δομές που υποστηρίζουν αδύναμους ανθρώπους, άτομα με αναπηρία, ανηλίκους που χρειάζονται προστασία.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Θα πρέπει να υπολογίσει κανείς πολύ προσεχτικά τι εισπράττει από αυτές τις δομές και ποιο είναι το έργο, το οποίο επιτελούν και αν μια τέτοια φορολόγηση τελικά υπονομεύει την ίδια τη λειτουργία των δομών και τελικά κοστίζει στο Κράτος πιο ακριβά, γιατί θα χρειαστεί να πληρώσει για να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες με κάποιο διαφορετικό τρόπο. Είναι ένα ζήτημα που θέλει εξέταση. Δεν είμαι έτοιμος να δεσμευτώ αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν φαντάζομαι ότι είναι τεράστια τα ποσά, τα οποία εισπράττει το Κράτος από αυτές τις δομές.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα ήθελα να θίξω με αφορμή τα ζητήματα των Μ.Κ.Ο. και των Κοινωνικών Δομών, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, έχει να κάνει και με το ζήτημα της φορολόγησης και των φορολογικών κινήτρων για να γίνονται δωρεές σε τέτοιου είδους ιδρύματα. Δεν υπάρχουν τέτοια φορολογικά κίνητρα σήμερα. Υπήρχαν στο παρελθόν, δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι πρέπει να επανέλθουν. Και πρέπει να επανέλθουν τα φορολογικά κίνητρα ακριβώς για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτές τις δομές και μέσα από ιδιωτικές χορηγίες και δωρεές.

Δημοσιογράφος: Να πάμε λίγο στο κλίμα των ημερών.

Κ. Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα, η Νέα Δημοκρατία;

Κ. Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα υπάρχουν δωρεάν διόδια, σε ένα πρόσφατο έργο που εγκαινίασε - το οποίο ήταν μάλιστα και έργο Νέας Δημοκρατίας - αν δεν κάνω λάθος και θα είναι δωρεάν τα διόδια τη μέρα των εκλογών, που θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Κ. Μητσοτάκης: Εμείς πιστεύουμε ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Το έχουμε πει πολλές φορές, έχουμε εξηγήσει τους λόγους τους εξήγησα και πριν. Να σας πω μια κουβέντα μόνο για το ζήτημα της εκλογικής ετοιμότητας, διότι έχει τη σημασία του.

Εμείς κάθε μέρα ετοιμαζόμαστε, κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι. Τι σημαίνει να γινόμαστε καλύτεροι ως Νέα Δημοκρατία. Πρώτον, να παράγουμε πολιτική, εφαρμοσμένη πολιτική. Και έχουμε ήδη ανακοινώσει αρκετές συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε διάφορα πεδία πολιτικής. Και το δεύτερον, να ανανεωνόμαστε και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού.

Όπως ξέρετε, έχουμε ξεκινήσει μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια, δημιουργίας ενός Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε ελληνικό κόμμα. Και παραπάνω από 500 συμπολίτες μας, οι οποίοι εκδήλωσαν επιθυμία να ενταχθούν σε αυτό το Μητρώο, έχουν ήδη περάσει από δομημένες συνεντεύξεις και έχουν αξιολογηθεί από τριμελείς επιτροπές εντός της Νέας Δημοκρατίας. Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν και πολιτικά στελέχη.

Δημοσιογράφος: Δεν θα είναι δηλαδή με συγγενικά ή πολιτικά κληρονομικά χαρακτηριστικά;

Κ. Μητσοτάκης: Καμία σχέση.

Δημοσιογράφος: Είναι ένα επιχείρημα που κάποιος θέλει να καταφερθεί εναντίον σε σας και στη Νέα Δημοκρατία.

Κ. Μητσοτάκης: Θα προκύψουν και υποψήφιοι βουλευτές από αυτή τη διαδικασία, θα προκύψουν και στελέχη, τα οποία αύριο μπορεί να χρειαστεί να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό. Είναι μια πάρα πολύ τολμηρή διαδικασία ανοίγματος της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία.

Γνωρίζω πολύ καλά την καχυποψία ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στα κοινά και οι οποίοι αισθάνονται ότι τα κόμματα είναι κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Αυτό ακριβώς θέλω να σπάσω. Και αυτό κάνουμε σήμερα ως Νέα Δημοκρατία. Όλοι αξιολογούνται, όχι με γνώμονα και με βάση τις γνωριμίες τους ή τις προσωπικές αναφορές τους, αλλά με βάση το βιογραφικό τους, την αξία τους, την ακεραιότητά τους. Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ηθικής τάξης - είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε - και στη διάθεσή τους να προσφέρουν.

Δημοσιογράφος: Ερώτημα ακροατή. Τι λέει ο Πρόεδρος για τον δότη που έκανε λόγο ο κ. Βίτσας χτες. Είπε «Ξεχάστε τον κόφτη, θα έχουμε δότη, θα έχουμε και άλλες παροχές τον Απρίλιο, νέα βοήθεια στους χαμηλοσυνταξιούχους». Έχουμε και τις τοποθετήσεις Τζανακόπουλου, που λέει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, θα κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Αυτά φτάνουν στον πολίτη.

Κ. Μητσοτάκης: Θα συνιστούσα λίγο αυτοσυγκράτηση στην κυβερνητική προπαγάνδα. Από το φίλο ακροατή θα ζητούσα να διαβάσει την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, με την οποία δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι ο κόφτης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι τελικοί στόχοι και για το 2016, αλλά και για το 2017 θα εφαρμοστεί. Και ο κόφτης αφορά στις συντάξεις. Το λέει ο κ. Τσακαλώτος ρητά και κατηγορηματικά στην επιστολή του.

Γι’ αυτό επανέρχομαι για τρίτη φορά στη συζήτησή μας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τονίζουμε το θέμα αυτής της απαράδεκτης διγλωσσίας. Άλλα λένε προς τα έξω και άλλα κάνουνε και άλλα λένε προς τα μέσα, πιστεύοντας ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να πιστέψουν αυτή την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ως προς το ζήτημα της εξόδου στις αγορές: Για να βγει η χώρα στις αγορές, πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση. Θυμίζω ο κ. Τσίπρας μας είχε πει και είχε δεσμευτεί ρητά ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν έκλεισε. Και όταν κλείσει και εφόσον κλείσει, θα κλείσει με αυξημένο κόστος για τον Έλληνα πολίτη. Πρέπει η χώρα να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο πάλι και αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η έξοδος της χώρας στις αγορές θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο γεγονός, αλλά πολύ φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί έχει μεγάλη δυσκολία να πετύχει και αυτόν τον στόχο. Και θυμίζω και κάτι ακόμα, γιατί είμαστε στο τέλος του χρόνου και καλό είναι να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, κάνουμε τα σχέδιά μας για την επόμενη χρονιά σε προσωπικό, σε επαγγελματικό επίπεδο. Στην καλύτερη περίπτωση, κάποια στιγμή μέσα στο 2017, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Κυβέρνησης, θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν στο τέλος του 2014. Για σκεφτείτε το λίγο.

Δημοσιογράφος: Αυτό που περιγράφετε είναι τρομακτικό για τους ακροατές.

Κ. Μητσοτάκης: Είναι η πραγματικότητα. Θα έχουμε χάσει 3 χρόνια πόνου, αυξημένων φόρων, μείωσης του διαθεσίμου εισοδήματος, επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, για να κάνουμε τι;
Για να βρεθούμε εκεί που ήμασταν.

Δημοσιογράφος: Ο πρωθυπουργός της χώρας μιλάει για ανάπτυξη. Εδώ και ήδη ένα μήνα μιλά για ανάπτυξη.

Κ. Μητσοτάκης: Θέλω να ρωτήσω το εξής, τους ακροατές μας να το σκεφτούν για λίγο: Εάν είχαμε εκλογές αύριο και ο κ. Τσίπρας έχανε - όπως θα χάσει τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν - ποιος θα είναι ο απολογισμός της παρουσίας του στην πρωθυπουργία; Τι θα έχει να πει στους Έλληνες πολίτες; Τι έκανε για τη χώρα αυτά τα δυο χρόνια;

Δημοσιογράφος: Δεν τον άφησε ο Σόιμπλε. Γιατί είναι προσωπική η κόντρα με τον πρωθυπουργό.

Κ. Μητσοτάκης: Τι πέτυχε ακριβώς ο κ. Τσίπρας αυτά τα δυο χρόνια; Ότι υπέγραψε τρίτο πρόγραμμα; Ότι μας έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και έβαλε 9 δις ευρώ πρόσθετα μέτρα; Ποιο θα είναι το αποτύπωμα του κ. Τσίπρα και της πρώτης φορά Αριστεράς στη μεταπολιτευτική Ιστορία.

Δημοσιογράφος: Δώστε μου την εικόνα που έχετε, Πρόεδρε, για την εξωτερική πολιτική, για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και για την κοινή θέση Ελλάδας – Κύπρου για το Κυπριακό. Είστε αισιόδοξος;

Κ. Μητσοτάκης: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το ζήτημα του Κυπριακού.

Δημοσιογράφος: Θα υπέθετα ως πολίτης ότι θα έπρεπε να είστε μαζί.

Κ. Μητσοτάκης: Μα, είμαστε μαζί.

Δημοσιογράφος: Όλοι οι Αρχηγοί. Είστε μαζί; Έχετε κοινή θέση;

Κ. Μητσοτάκης: Στο ζήτημα του Κυπριακού δεν υπάρχει απόκλιση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και απόψεων των Κομμάτων. Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάδα στηρίζει. Και στηρίζουμε δημόσια και κατ’ ιδίαν τις προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, αλλά και λειτουργικής λύσης.

Δημοσιογράφος: Με την Κυβέρνηση έχετε επικοινωνία σε αυτό το θέμα;

Κ. Μητσοτάκης: Υπήρξε, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μια σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αφού το ζητούσαμε για παραπάνω από ένα μήνα, όπου συζητήθηκε η κοινή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα πω. Γιορτινές μέρες είναι, να μην γκρινιάζουμε για όλα. Υπήρξε μια τέτοια συζήτηση. Ο κ. Αναστασιάδης έρχεται αύριο στην Ελλάδα να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες ακόμα. Και φυσικά, το Κυπριακό συνδέεται με τη συνολική στάση της Τουρκίας. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία η ρητορική του κ. Ερντογάν, η οποία είναι καταδικαστέα, διότι επί της αρχής αμφισβητεί την βάση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Από την άλλη, έχουμε κάθε λόγο να στέλνουμε προς την γείτονα χώρα, όχι απλά μηνύματα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς, αλλά μηνύματα ότι η Τουρκία η ίδια θα ωφεληθεί, αν κρατήσει τον δίαυλο επικοινωνίας με την Ε.Ε. ζωντανό και ενεργό. Δεν θέλουμε μια Τουρκία απομονωμένη και αποσταθεροποιημένη. Αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν ευνοεί την Ελλάδα και σίγουρα δεν ευνοεί και την Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Επιστρέφω στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα συντηρητικό Κόμμα; Είναι τόσο συντηρητικό Κόμμα ή βλέπετε ότι έχει και ανοιχτά παράθυρα, ανοιχτές πόρτες.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως συντηρητικός. Πιστεύω ότι είμαι ένας άνθρωπος με πολύ ανοιχτό ορίζοντα. Ένας άνθρωπος ο οποίος σέβεται απόλυτα τις παραδόσεις και την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας και ο οποίος ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα Κόμμα το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών και να αλλάξει. Στη Νέα Δημοκρατία συνυπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί και συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και φιλελεύθεροι, γιατί τελικά μας ενώνει ένα κοινό αξιακό πλαίσιο. Και γι’ αυτό και μπορούμε να είμαστε ένα μεγάλο Κόμμα.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει διάθεση, έχουν γίνει συζητήσεις για την πιθανότητα συνεργασιών; Υπάρχουν ηγετικές φυσιογνωμίες ή προσωπικότητες που θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες για τη Νέα Δημοκρατία, εάν αύριο γίνει Κυβέρνηση, που βρίσκονται ενδεχομένως, και στο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Κ. Μητσοτάκης: Θα επαναλάβω κάτι το οποίο έχω πει. Και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει, την επόμενη ημέρα, μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν προσωπικότητες που θα θέλατε να είναι κοντά σας, που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία;

Κ. Μητσοτάκης: Προφανώς και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα ήθελαν να συνταχθούν στην κοινή προσπάθεια, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι στην πολιτική σήμερα. Αλλά, επιμένω…

Δημοσιογράφος: Οπότε δεν χρειάζεται καν να μπούμε σε ονοματολογία.

Κ. Μητσοτάκης: Μην μπούμε. Και δεν θα έμπαινα ούτως ή αλλιώς. Αλλά έχει μια αξία να επαναλάβουμε όχι την ονοματολογία, τη διαδικασία. Από το να σταθούμε σε κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη, που μπορεί να αναζητούν πολιτική στέγη, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία να δούμε πως θα πείσουμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί να ασχοληθούν με τα κοινά.

Δημοσιογράφος: Το πιστεύετε όντως αυτό. Περιγράψατε πριν μια εικόνα. Οι δέουσες και απαραίτητες ενέργειες έχουν ήδη γίνει. Έχετε ανοίξει και τον διαδικτυακό κόμβο σας που δέχεστε νέους στην παρέα, για να συζητήσουν, να αντιδράσουν, να παρέμβουν.

Κ. Μητσοτάκης: Το πιστεύω πάρα πολύ.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι ένα τρικ, δηλαδή.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν είναι. Μα, θα κριθούμε γι’ αυτό. Εάν αύριο στα ψηφοδέλτια, κ. Χαριτάτο, δείτε τους ίδιους και τους ίδιους, έχετε κάθε λόγο να πείτε «Ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα, η οποία δεν οδήγησε σε κάποιο διά ταύτα». Εάν, όμως, δείτε ψηφοδέλτια σημαντικά ανανεωμένα, θα καταλάβετε ότι αυτή η άσκηση είχε αποτέλεσμα. Και να σας πω κάτι; Δεν είναι εύκολο σήμερα να πείσω έναν σοβαρό άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά. Έναν επιτυχημένο επαγγελματία. Γιατί πρέπει να του πούμε, τι; Ότι πρέπει να διακόψει την επαγγελματική του διαδρομή, είτε να μπει στο παιχνίδι να κυνηγήσει τον σταυρό – με ό,τι αυτό σημαίνει – είτε την επόμενη μέρα να αναλάβει μια κυβερνητική θέση, με λίγα λεφτά και με αυξημένες αρμοδιότητες. Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε αυτό. Και οι άνθρωποι τους οποίους θέλουμε πραγματικά να μπουν στην πολιτική, πρέπει εμείς να πάμε να τους βρούμε συχνά και να τους πούμε «Αξίζει τον κόπο να έρθετε σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, την οποία οραματιζόμαστε».

Πολλές φορές οι άνθρωποι οι οποίοι συνωστίζονται στους προθάλαμους των Κομμάτων, δεν είναι κατ΄ ανάγκη, αυτοί που θέλουμε. Είναι αυτοί οι οποίοι προσδοκούν στα οφέλη της εξουσίας. Δεν έχουμε τόσο ενδιαφέρον για αυτό το προφίλ των ανθρώπων. Άρα, επιμένω πάρα πολύ σε αυτό. Είναι κάτι που πάντα το πίστευα. Από την εποχή που ήμουν απλός βουλευτής, μιλούσα για την ανάγκη να ανανεώσουμε το πολιτικό μας δυναμικό. Τώρα, έχω τη δυνατότητα ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να κάνω πράξη αυτά τα οποία πάντα πίστευα ότι έπρεπε να γίνουν στο Κόμμα μας.

Δημοσιογράφος: Προσωπική άποψη, Πρόεδρε: Έχω την αίσθηση ότι ο Κώστας Καραμανλής κρατά αποστάσεις ή χαμηλούς τόνους σε επιθέσεις που δέχεται και το Κόμμα και εσείς προσωπικά. Είναι προσωπική άποψη. Όμως, το έχω συζητήσει και με μέλη του Κόμματος, με φίλους που είναι - αν θέλετε - και χρόνια στο Κόμμα και είναι και παθιασμένοι με τη Νέα Δημοκρατία, ήταν, είναι και παραμένουν, με το δικό τους απολογισμό, τη δική τους αυτοκριτική. Βλέπουν ότι ο Κώστας Καραμανλής κρατά μια απόσταση. Ή έτσι φαίνεται στην κοινωνία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των αναποφάσιστων. Σας έχει απασχολήσει αυτή η θέση;

Κ. Μητσοτάκης: Και με τον Κώστα Καραμανλή και με τον Αντώνη Σαμαρά έχω μια πολύ καλή προσωπική θέση και αναζητώ συχνά τη γνώμη τους. Σέβομαι το ρόλο τους και το ιδιαίτερο status τους ως τέως πρωθυπουργοί.

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, δέχεστε σφυροκόπημα και εσείς. Εντός και εκτός Βουλής…. Και έχετε και μια ρητορική πολύ συγκεκριμένη… Δεν μπαίνετε εύκολα προσωπικά στο λαϊκισμό. Ίσως, μια ενίσχυση από ιστορικά στελέχη υπέρ του Κόμματος ή υπέρ του Αρχηγού.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν είναι κάτι το οποίο ούτε το επιζητώ ούτε το θεωρώ απαραίτητο. Νομίζω στέκομαι μια χαρά στα πόδια μου. Έχω δεχτεί πάρα πολλές επιθέσεις στην πολιτική μου διαδρομή. Και κάτω από τη μέση πολλά χτυπήματα. Και εξακολουθώ να δέχομαι. Δεν με απασχολεί. Θεωρώ ότι είναι μέρος, δυστυχώς, της πολιτικής διεργασίας. Αλλά να σας πω ένα πράγμα, κ. Χαριτάτο: Εμένα, παρότι μπήκα στην πολιτική κουβαλώντας ένα βαρύ όνομα και η πρώτη εκλογή ήταν μια εύκολη εκλογή για μένα – είναι σημαντικό πράγμα στην πολιτική να μπαίνεις με αναγνωσιμότητα – δεν μου χαρίστηκαν πολλά πράγματα στην πολιτική. Και θυμίζω ότι, όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήμουν το φαβορί. Ήμουν το απόλυτο αουτσάιντερ. Και κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσα να κερδίσω. Άρα, πατάω καλά στα πόδια μου, έχω πλήρη αίσθηση των ευθυνών μου, αλλά και πάρα πολύ μεγάλη σιγουριά για το τι θέλω να κάνω και με τη Νέα Δημοκρατία και αύριο, με τη βοήθεια του Θεού και με τη στήριξη των πολιτών, ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Και ξέρω πολύ καλά ότι όταν πας καλά, θα δέχεσαι επιθέσεις. Το καταλαβαίνω απόλυτα.

Νομίζω ότι όλοι διαβάζουν τις μετρήσεις και όλοι βλέπουν ότι αυτό το χρόνο έχει συντελεστεί μια σημαντική πολιτική αλλαγή. Δεν θα σταθώ στα επί μέρους νούμερα, αλλά για σκεφτείτε που ήμασταν πριν από ένα χρόνο και που είμαστε σήμερα. Δεν έχει καμία σχέση το πολιτικό σκηνικό ούτε η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε εκεί που θα θέλαμε; Όχι, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. Γι’ αυτό και επιμένω πάρα πολύ σε χαμηλούς τόνους, σε σεμνότητα. Δεν πρόκειται να δεχτώ κανένα φαινόμενο αλαζονείας από κανένα στέλεχος. Δεν είμαστε ακόμα Κυβέρνηση ούτε υπάρχει Κυβέρνηση σε αναμονή. Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μπορέσουμε να πείσουμε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών για τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, αλλά και μεγάλη σιγουριά για το τι θέλουμε να πετύχουμε.

Δημοσιογράφος: Άρα, είναι άποψη για εσάς. Δεν είναι μια αντιπολίτευση με φιλοσοφία ελίτ. Δεν θέλετε το λαϊκισμό. Σας έχουν κατηγορήσει και προσωπικά γι΄ αυτό. Στην κριτική απέναντί σας, λένε νομίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί με όρους ελίτ, ότι θα μπορούσε να μπει πιο δυναμικά. Χθες στη Βουλή τον ήθελα πιο δυνατό.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν είμαστε Κόμμα των λίγων. Είμαστε Κόμμα των πολλών. Είμαστε ένα λαϊκό Κόμμα ως Νέα Δημοκρατία. Ο κάθε Αρχηγός έχει τα χαρακτηριστικά του. Αναφερθήκαμε λίγο πριν στα πόθεν έσχες…

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν φοράτε μια στολή που να είναι πιο εύκολη στον κριτή σας; Που να ικανοποιεί τον οργισμένο πολίτη, που είναι εξαντλημένος και λέει «Α, βρήκα άλλον έναν εκδικητή για μένα, για να εκδικηθεί αυτό που βιώνω ή έχω βιώσει στο παρελθόν».

Κ. Μητσοτάκης: Διότι προτιμώ να απευθύνομαι στη λογική και λιγότερο στο θυμικό των ανθρώπων. Αλλά θα τους δώσουμε ελπίδα. Θα πείσουμε τους πολίτες και με τη λογική και με το συναίσθημα ότι ξέρουμε πως να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αλλά δε θα λαϊκίσουμε. Δεν θα τους υποσχεθούμε πράγματα τα οποία δεν θα κάνουμε. Και δεν θα υποβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο σε ένα επίπεδο λασπομαχίας. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Και το δικό μου χρέος, την επόμενη μέρα, είναι να ενώσω τους πολίτες. Όχι να τους διχάσω. Ο κ. Τσίπρας δίχασε τους πολίτες. Και εξακολουθεί και σήμερα να τους διχάζει. «Είσαι με τον Σόιμπλε ή απέναντι από τον Σόιμπλε;», βλακώδη διλήμματα, τα οποία δεν λένε τίποτα στην ελληνική κοινωνία. Απέναντι, λοιπόν, στον διχασμό του κ. Τσίπρα, εμείς θα προτάξουμε ένα λόγο εθνικής συστράτευσης. Και από αυτό, δεν πρόκειται να παρεκκλίνω όσες επιθέσεις και αν δεχτώ. Τώρα, για τη Βουλή ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Αλλά πιστεύω ότι όλες οι τελευταίες αναμετρήσεις με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, εμένα προσωπικά με άφησαν ικανοποιημένο. Με το δικό μου στιλ και με τον δικό μου τρόπο, νομίζω ότι σε επίπεδο επιχειρημάτων κερδίζουμε τις μάχες.

Δημοσιογράφος: Έχει ακουστεί, έχει γραφτεί – το αντικρούει η Κυβέρνηση και τα πρόσωπα της Κυβέρνησης σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους – ότι υπάρχει μια καλή σχέση της Κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή. Εσείς βλέπετε κάτι τέτοιο ή είναι μια άδικη κριτική στην Κυβέρνηση;

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι στη Βουλή ενίοτε η Χρυσή Αυγή συντονίζεται με τις κυβερνητικές πλειοψηφίες. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω γι’ αυτό. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Εξάλλου, και όταν συζητούσαμε για τη διαφαινόμενη και πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, όταν η Κυβέρνηση ζητούσε 200 ψήφους, δεν είδε τότε να λέει ότι δεν θέλει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Άσχετα, αν η Χρυσή Αυγή στη συνέχεια δεν τις έδωσε.

Δημοσιογράφος: Δικαιοσύνη. Έχουμε την πρόσφατη απόφαση για τη λίστα Λαγκάρντ που πολλοί απογοητεύτηκαν. Θεωρούν ότι θα έπρεπε ακόμα η Δικαιοσύνη να δώσει χρόνο και χώρο σε μια υπόθεση που έχει περίπου 170 υποθέσεις έναντι 2.500. Δεν είδα οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν αποτελέσματα.

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, γιατί, για άλλη μια φορά, υπάρχει ένα επικοινωνιακό θέατρο το οποίο το έπαιξε η Κυβέρνηση με τις λίστες. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά πενιχρά. Πολύ λιγότερα από αυτά τα οποία μπορέσαμε να μαζέψουμε εμείς ως Κυβέρνηση, χωρίς τυμπανοκρουσίες επί δικών μας ημερών. Από εκεί και πέρα, προφανώς, το Κράτος, η Κυβέρνηση θα προσφύγει κατά της απόφασης της Δικαιοσύνης. Ναι, στα ζητήματα αυτά πρέπει να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος να ερευνώνται αυτές οι υποθέσεις.

Δημοσιογράφος: Στην ηγεσία της Δικαιοσύνης έχετε εμπιστοσύνη, κ. Μητσοτάκη;

Κ. Μητσοτάκης: Όλοι κρίνονται από τη δουλειά τους. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα σχολιάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν το έκανα ποτέ. Δεν θα το κάνω τώρα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης.

Δημοσιογράφος: Νομίζω σήμερα θα συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εσείς έχετε καλές σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή;

Κ. Μητσοτάκης: Έχω πολύ καλές σχέσεις και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι ιδιαίτερα ως πρόσωπο, και με την Εκκλησία συνολικά, η οποία επιτελεί, σε πολύ δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, ένα εξαιρετικά αξιέπαινο κοινωνικό έργο, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αναδεικνύεται και πρέπει να στηρίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Δημοσιογράφος: Από τη Θράκη τι κρατήσατε, Πρόεδρε; Είναι μια ευαίσθητη περιοχή σε ευαίσθητη περίοδο.

Κ. Μητσοτάκης: Η Θράκη είναι μια περιοχή που την αγαπώ ιδιαίτερα. Αυτό το οποίο κρατώ πάντα από τη Θράκη - και είναι καλό να το αναδεικνύουμε - είναι ότι στη Θράκη υπάρχει μια πολυ-πολιτισμικότητα. Είναι η πιο πολυ-πολιτισμική περιοχή της Ελλάδος, η οποία αποδεικνύει ότι, όταν ακολουθούμε σωστές πολιτικές, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μπορούν να υπάρξουν και να συμβιώνουν αρμονικά και ειρηνικά. Και σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμανικών κοινοτήτων στην υπόλοιπη Ευρώπη, το παράδειγμα της Θράκης είναι ένα θετικό παράδειγμα, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να…

Δημοσιογράφος: … Επίσκεψη του πρωθυπουργού, σαν να πηγαίνει σε ξένο Κράτος. Δηλαδή, το κόκκινο χαλί, στρατός. Εσάς έγινε με πιο ήπιους τόνους.

Κ. Μητσοτάκης: Γιατί εγώ επιλέγω πάντα πιο ήπιους τρόπους να κινούμαι…

Δημοσιογράφος: Δεν φοβάστε ότι επικοινωνιακά μπορεί να σας ζημιώνει αυτό σε ένα κοινό που έχει συνηθίσει άλλου είδους συμπεριφορές, άλλου είδους εικόνες; Έχετε έναν πιο αργό βηματισμό για κάποιους, ενδεχομένως.

Κ. Μητσοτάκης: Όχι, δε νομίζω. Νομίζω ότι δουλεύω πάρα πολύ σκληρά…

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν φωνάζετε;

Κ. Μητσοτάκης: Γιατί δεν φωνάζω από τη φύση μου. Δεν μου αρέσει να φωνάζω. Και είμαι σεμνός άνθρωπος. Και θεωρώ, επίσης, ότι χρειάζεται σεμνότητα στην άσκηση της εξουσίας, η οποία μπορεί να έχει να κάνει και με μικρά πράγματα, από το πως κινούμαστε, από το αν κλείνουμε τους δρόμους όταν μετακινούμαστε. Αυτά είναι πράγματα τα οποία εμένα προσωπικά, μου προκαλούν αλλεργία. Και πρέπει να σεβόμαστε απόλυτα το γεγονός ότι δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο – πέραν των απολύτως απαραίτητων που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας – επειδή είμαστε πολιτικοί. Αυτό καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε. Υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, υπηρετούμε τους πολίτες. Υπάρχουν προνόμια του αξιώματος που κυρίως βασικά έχουν να κάνουν με την προσωπική μας ασφάλεια. Από εκεί και πέρα, τίποτα παραπάνω.

Δημοσιογράφος: Κοντά ένα χρόνο, έχει αλλάξει η ζωή σας. Έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Με την ανάληψη της Προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας. Πόσο κοντά είναι η οικογένεια σε εσάς κι εσείς στην οικογένεια, τη σύζυγο, τα παιδιά…

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπορεί κανείς να κάνει αυτή τη δουλειά αν δεν έχει στήριξη από την οικογένεια και αν δεν έχει ηρεμία οικογενειακή στο σπίτι. Δουλεύω πάρα πολύ, κρατάω πάντα χρόνο για την οικογένεια και για τη σύζυγό μου και για τα παιδιά μου. Τα δύο μου παιδιά είναι στο εξωτερικό, αυτήν τη στιγμή, σπουδάζουν. Έχουμε μόνο τη μικρή μας κόρη εδώ. Έχουμε τη μεγάλη χαρά και εμείς, βρισκόμαστε τώρα τα Χριστούγεννα, έχουν επιστρέψει τα παιδιά. Ξέρετε, δεν είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια, αλλά είμαστε μια κανονική οικογένεια.

Δημοσιογράφος: Σας το λέω, γιατί η σύζυγός είναι επιχειρηματίας – και μάλιστα ιδιαιτέρως πετυχημένη – εσείς έχετε τα καθήκοντά σας και τις υποχρεώσεις σας.

Κ. Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, δεν είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι ο Αρχηγός μπορεί να είναι και καλός πατέρας.

Κ. Μητσοτάκης: Πρέπει να είναι καλός πατέρας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που έχω μια πολύ καλή σχέση με τα παιδιά μου, την οποία προστατεύω και στην οποία επενδύω. Γιατί όλες οι σχέσεις…

Δημοσιογράφος: Συγνώμη που μπαίνω στα προσωπικά – οικογενειακά.

Κ. Μητσοτάκης: Όχι, είναι και οι μέρες τέτοιες. Όλες οι σχέσεις και οι οικογενειακές σχέσεις θέλουν μεγάλη φροντίδα. Και αφιερώνω πολύ χρόνο, μάλλον αφιερώνω σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο μου στην οικογένειά μου. Και για μένα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Χαίρομαι να βλέπω τα παιδιά μας να μεγαλώνουν και να γίνονται πια ενήλικες πολίτες, με ευαισθησίες και να γνωρίζουν…

Δημοσιογράφος: Κριτική δέχεστε στο σπίτι; Τα παιδιά σας είναι φοιτητές στο εξωτερικό. Άρα, λοιπόν, έχουν και άλλες προσλαμβάνουσες, ακούνε διάφορα, διαβάζουν το διαδίκτυο. Πως βιώνουν όλη αυτήν την εικόνα πιέσεων, τον ενθουσιασμό;

Κ. Μητσοτάκης: Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Καταρχάς, τα παιδιά μου, και ειδικά τα δύο μου μεγάλα παιδιά, επειδή είναι πολύ ευαισθητοποιημένα και επειδή βλέπουν τα πράγματα από κοντινή απόσταση είναι και πάρα πολύ καλοί κριτές. Θυμάμαι μια φορά, σε κάποια ομιλία μου - δεν θυμάμαι ποια ήταν - εγώ ήμουν πολύ ευχαριστημένος, μου άρεσε πολύ η ομιλία μου. Μου στέλνει ένα μήνυμα η κόρη μου η Σοφία «Η ομιλία σου δεν μου άρεσε καθόλου». Ωχ, λέω, κάποιο θέμα έχουμε εδώ πέρα. Έκατσα, λοιπόν, και συζήτησα μαζί της να καταλάβω τι ήταν αυτό που δεν της άρεσε. Η Σοφία είναι 19 χρονών, ο γιος μου ο Κωνσταντίνος είναι 18, άλλα κοινά.

Δημοσιογράφος: Είναι μια ηλικία που σας θέλει λίγο πιο…

Κ. Μητσοτάκης: Δεν ξέρω. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό. Αλλά και εμείς πρέπει να καταλάβουμε πως σκέφτονται τα νέα παιδιά. Και φυσικά έχω αυτήν τη μεγάλη τύχη να συζητάω και με τα παιδιά μου και με τους φίλους τους. Και για μένα είναι και μια πηγή έμπνευσης να βλέπω μια νεολαία που είναι εξαιρετικά καλά μορφωμένη, ευαισθητοποιημένη πολιτικά και κοινωνικά. Και να καταλάβουμε, αν αυτά τα οποία λέμε, τα ακούνε αυτές οι ηλικίες. Οπότε, ναι, τα παιδιά μου είναι ευαισθητοποιημένα και ταυτόχρονα βέβαια ξέρουμε πολύ καλά, κ. Χαριτάτο, ότι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ουσιαστικά δεν υπάρχει εύκολο σύνορο μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.

Δημοσιογράφος: Τα παιδιά πως διαχειρίζονται τη δημόσια διαπόμπευση του πατέρα, επειδή κατάφερε να γίνει Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, συγκρούεται με το παρελθόν και του Κόμματος, αλλά και το παρελθόν του πολιτικού συστήματος, θέλει κάτι άλλο για τη χώρα του. Πως διαχειρίζεται το παιδί 19 ετών, 20, τα μανταλάκια που κρέμεται ο μπαμπάς;

Κ. Μητσοτάκης: Δεν είναι εύκολο. Μπορεί να αναβάσεις μια προσωπική φωτογραφία. Δεν το κάνω συχνά, αλλά μερικές φορές το κάνω. Και από κάτω μπορεί κανείς να δει, για μια προσωπική φωτογραφία, απίστευτα χυδαία σχόλια.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να γράφει ο Πολλάκης, δηλαδή.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα αναφερθώ στον κ. Πολλάκη - o καθένας νομίζω ότι κρίνεται για το δημόσιο λόγο του - αλλά μπορεί να δει κανείς απίστευτα χυδαία σχόλια. Σίγουρα, για ένα παιδί 18 - 19 χρονών αυτό δεν είναι εύκολο στη διαχείριση. Πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά ότι δυστυχώς υπάρχει στον κόσμο…

Δημοσιογράφος: Τα έχετε βιώσει αυτά ως παιδί πολιτικού. Μπορείτε να τα επικοινωνήσετε καλύτερα στα παιδιά σας.

Κ. Μητσοτάκης: Βεβαίως. Θέλω να τα κάνω να αισθάνονται σίγουρα για τη σημασία αυτού που κάνω. Ότι το να είσαι στη δημόσια σφαίρα σημαίνει ότι θα δέχεσαι και τέτοιου είδους επιθέσεις. Να μην τα παίρνουν τοις μετρητοίς. Να καταλάβουν ότι στον κόσμο συνυπάρχει το καλό και το κακό πάντα. Και στην ανθρώπινη φύση. Όπως μπορούμε να ακούσουμε πολύ καλά σχόλια, θα δούμε και μεγάλη κακία. Έτσι λειτουργεί η κοινωνία μας. Να μην τους ακουμπούν πολύ, να τα προσπερνούν. Kαι να αξιολογούν μόνο την καλοπροαίρετη κριτική.

Δημοσιογράφος: Άρα, υποθέτω ότι εσείς στο σπίτι συζητάτε για τα θέματα παιδείας με τα παιδιά και για την επιχειρηματικότητα με τη σύζυγο.

Κ. Μητσοτάκης: Ναι. Τα ακούω πολύ συχνά. Και καταλαβαίνω τι σημαίνει και πόσο δύσκολο είναι να αναστήσει κανείς μια εξαγωγική επιχείρηση στην Ελλάδα του 2016. Δεν είναι απλή υπόθεση. Τα ακούω κάθε μέρα, οπότε έχω κι ένα ζωντανό βίωμα τι σημαίνει κανείς να επιχειρεί στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι ήρωες οι επιχειρηματίες οι οποίοι επιχειρούν σήμερα, σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες.

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, σε ποιο λάθος δεν θέλετε να πέσετε ή να ξεπέσετε, αν θέλετε, να το πω όπως τα λέμε και στις παρέες; Και ως πολιτικός Αρχηγός και ως Κυριάκος Μητσοτάκης που έχετε ένα βαρύ όνομα, αλλά δεν κρέμεται, δεν χρειάστηκε να κρεμαστεί, δεν κρέμεται πια από αυτό.

Κ. Μητσοτάκης: Δυο θέματα: Δεν θα ήθελα να μπω στον πειρασμό να λαϊκίσω. Kαι δεν θα ήθελα να μπω στον πειρασμό να αλλάξει η συμπεριφορά μου και ο τρόπος ζωής, επηρεασμένος από τη γοητεία της εξουσίας. Θυμίζω συχνά στους συνεργάτες μου μια πολύ ωραία κριτική μαντινάδα, η οποία λέει «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις». Λοιπόν, επειδή τώρα είμαστε στα πάνω μας, αυτό δεν είναι μια δικαιολογία να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας και να μην αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με σεμνότητα και με μέτρο. Επιμένω πολύ σε αυτό. Και είναι και ένα μάθημα το οποίο προσπαθώ να περνάω συνέχεια στα παιδιά μου.

Δημοσιογράφος: Θα σας πω ένα μυστικό: Όταν μιλήσατε στη Θεσσαλονίκη, επειδή ήμουν ακροατής της ομιλίας σας, ήμουν δίπλα σε ένα στέλεχος της Θεσσαλονίκης αρκετά παλιό της Νέας Δημοκρατίας. Και γυρίζει και λέει: «Ωχ». Τον κοιτάω. «Τι έγινε;», του λέει η σύζυγος. «Ρε παιδί μου, δεν δεσμεύτηκε κάτι. Δεν υποσχέθηκε κάτι, έτσι, δυνατό. Θα είναι δύσκολο για εμάς το παιχνίδι». Κι όμως, το παιχνίδι γυρίζει, τουλάχιστον δημοσκοπικά.

Κ. Μτσοτάκης: Ναι, γιατί πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας. Kαι πιστεύω ότι η αλήθεια δημιουργεί ελπίδα σήμερα. Μετά το ψέμα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσουμε μια ελπίδα, η οποία θα στηρίζεται στην αλήθεια. Στη δυνατότητα να καταλάβουμε ποιες είναι οι πραγματικές μας δυνατότητες. Και έχουμε τεράστιες δυνατότητες ως χώρα και ως λαός. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. Αρκεί να τις ξεμπλοκάρουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι να ξεμπλοκάρουμε τη δημιουργικότητα του Έλληνα.

Δημοσιογράφος: Και δεν έχετε και αυταπάτες, υποθέτω.

Κ. Μητσοτάκης: Όχι, καμία. Τουλάχιστον, δεν έχω αυταπάτες και ούτε θα μπω στη λογική της απάτης. Ούτε απάτες ούτε αυταπάτες.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα. Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ. Να ευχηθώ σε όλες και σε όλους μια καλή χρονιά, με υγεία πρώτα απ’ όλα, στις οικογένειές σας. Το 2017 να είναι μια καλύτερη χρονιά για τη χώρα, πρώτα απ’ όλα. Και αυτές τις Άγιες μέρες να απολαύσουμε και λίγο το χιόνι.

Δημοσιογράφος: Θα βρεθείτε και όλοι μαζί, ε;

Κ. Μητσοτάκης: Ναι, βέβαια. Βρεθήκαμε ήδη και θα βρεθούμε και τις ημέρες των γιορτών, ήσυχα και μαζεμένα. Θα απολαύσουμε κι εμείς το ωραίο χειμερινό και χιονισμένο τοπίο της Αθήνας. Θα φτιάξουμε κι εμείς τον χιονάνθρωπό μας.

Δημοσιογράφος: Οικογενειακή ευτυχία να έχετε. Υγεία και αντοχή στις προκλήσεις. Και εύχομαι ό,τι καλύτερο και στην οικογένειά σας.

Κ. Μητσοτάκης: Να είστε καλά. Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Ήταν ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89 και Alpha 96.5 για τη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστούμε θερμά, Πρόεδρε. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς. Δεν το περιμέναμε να έρθετε στο ραδιοθάλαμο. Να σας τα πω τώρα, έτσι, γιατί θέλω να το πω. Δεν βάλατε προϋποθέσεις.

Κ. Μητσοτάκης: Μου αρέσει πολύ το ραδιόφωνο. Δεν βάζω ποτέ προϋποθέσεις.

Δημοσιογράφος: Δεν θέσατε ερωτηματολόγιο.

Κ. Μητσοτάκης: Ποτέ, ποτέ. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις – όπως μπορείτε να το βεβαιώσετε – δεν υπάρχουν έτοιμες ερωτήσεις, υπάρχει ανοιχτή ατζέντα. Πάντα ζητώ ερωτήματα δύσκολα τα οποία γίνονται από τους ακροατές, να διαβάζονται. Είμαι εδώ για να απαντήσω σε όλα. Και αν σε κάτι δεν μπορώ να απαντήσω, θα το πω ξεκάθαρα.

Δημοσιογράφος: Κι επειδή σας είδα όταν ήρθατε στο κτήριο, θα παρεξηγηθεί αυτό που θα πω, αλλά σας πάει πολύ και το σπορ ντύσιμο. Κρατήστε το. Είναι καλό και για την εικόνα των φίλων πολιτών που νομίζουν ότι οι πολιτικοί πρέπει οπωσδήποτε να φορούν γραβάτα και κοστούμι, αλλιώς κάτι δεν πάει καλά.

Κ. Μητσοτάκης: Οι πολιτικοί πρέπει να φορούν γραβάτα όταν το πρωτόκολλο ορίζει ότι πρέπει να φορούν γραβάτα. Διότι υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες και παραδόσεις τις οποίες νομίζω ότι πρέπει να τηρούμε. Αλλά όταν ντυνόμαστε σπορ, δεν χρειάζεται να φοράμε γραβάτα.

Δημοσιογράφος: Ο νοών νοείτω. Ευχαριστώ θερμά.

Κ. Μητσοτάκης: Να είστε καλά. Εγώ ευχαριστώ.