Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ομιλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος

Ομιλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
κ. Λευτέρη Αυγενάκη
στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος


Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,
Αγαπητοί συνεργάτες,

Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην πρώτη τακτική σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής και για πρώτη φορά, στα νέα γραφεία της Παράταξής μας.

Συμπληρώνουμε σχεδόν 5 μήνες από την ανάδειξή σας ως μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να κάνω μια γρήγορη ανασκόπηση αυτής της 5μηνης προσπάθειας.

Πριν από 5 μήνες μετά το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκινήσαμε όλοι μαζί με τον Πρόεδρό μας, την προσπάθεια να δυναμώσουμε τη φωνή της παράταξής μας.

Σε κομματικό επίπεδο. Διοργανώσαμε Νομαρχιακές Συνελεύσεις σε όλη την χώρα, συζητήσαμε με τοπικά στελέχη της παράταξης, φίλους και μέλη του κόμματος. Ενεργοποιήσαμε τη βάση μας στις τοπικές κοινωνίες. Εγκαινιάσαμε πολλά νέα γραφεία Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων!

Επανασχεδιάσαμε το ρόλο των 13 Γραμματειών του Κόμματος με στόχο να είναι πιο εξωστρεφείς, συνομιλητές με την κοινωνία και τους επαγγελματικούς κλάδους εμπλουτίζοντάς τες με στελεχιακό δυναμικό, μέσα από τη δράση «Συμμετέχω στη Νέα Δημοκρατία».

Και παράλληλα, μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση εμπειρογνωμόνων, πραγματοποιήσαμε ανοιχτές συζητήσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Προγράμματός μας. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία διαύλων και αποδοτικής για το Κόμμα συνεργασίας μεταξύ Γραμματειών και Τομέων Κοινοβουλευτικού έργου.

Και μόλις χθες, ο Πρόεδρός μας εγκαινίασε τη δημιουργία Μητρώου Πολιτικών Στελεχών – Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει στην κοινωνία των πολιτών ένα «χρυσωρυχείο» ανθρώπων νέων, δραστήριων, με κοινωνική παρουσία, με επαγγελματική επάρκεια, με πολιτική ευαισθησία, με πολιτικό κριτήριο, που θα ήθελαν – υπό προϋποθέσεις – να ασχοληθούν με τα κοινά, να έρθουν κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Και οι οποίοι απλά δεν ξέρουν πως να το κάνουν και δεν ξέρουν πως να έρθουν σε επαφή με τα Κόμματα ή πιστεύουν ότι χρειάζεται «μπάρμπας στην Κορώνη».

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο:
Επιδιώξαμε όλοι μαζί, πρώτα απ’ όλα να συγκροτήσουμε ένα υπεύθυνο, μετρημένο και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου της χώρας μας από το φαύλο κύκλο της μιζέριας. Ξεκινήσαμε, ίσως την πιο οργανωμένη εκπόνηση κυβερνητικού προγράμματος, για να οπλίσουμε τη φαρέτρα των επιχειρημάτων ως αντίβαρο απέναντι στο λαϊκισμό που σκοτώνει κάθε ενεργό και υγιές κύτταρο στην ελληνική κοινωνία.

Και σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ήδη μέρος του Προγράμματος έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρός μας. Ένα πρόγραμμα που είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη, τη δημιουργία, την αξιοκρατία, την αριστεία, την κοινωνική συνοχή, τη Δημοκρατία. Αυτές οι αξίες και οι άνθρωποι που τις πρεσβεύουν είναι το οξυγόνο της Νέας Δημοκρατίας.

Και με οδηγό αυτές τις αξίες πορευτήκαμε κι εμείς – τα στελέχη του Κόμματος – όλο αυτό το διάστημα.

Αναπτύξαμε τη δράση «Κανένας στο Περιθώριο» η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και έχουμε επισκεφθεί πάνω από 300 δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Μιλήσαμε με τους πρωτεργάτες της κοινωνικής συνοχής και προσφοράς, καταγράψαμε τα προβλήματά τους και μεταφέραμε αυτή την εμπειρία στη Γραμματεία Προγράμματος. Κυρίως όμως, θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα: Για τη Νέα Δημοκρατία ανάπτυξη δίχως κοινωνική αλληλεγγύη, δεν υφίσταται. Θα είναι ανάπτυξη μη διατηρήσιμη και μη στιβαρή!

Υλοποιήσαμε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα βαρύ ομολογουμένως εβδομαδιαίο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή 55 συναδέλφων Βουλευτών, άνω των 80 μελών της Π.Ε., όλων των Γραμματέων του Κόμματος και των αναπληρωτών τους, και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, μια σειρά από στοχευμένες επισκέψεις και εκδηλώσεις και στους 15 Νομούς της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο να αναδείξουμε τη σημασία στην παραγωγή υπεραξίας και πλούτου της έρευνας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της αριστείας. Και παράλληλα να στείλουμε το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία επενδύει και θα διευκολύνει την κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και την αξιοποίηση των ενδογενών και κυρίως των τοπικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Και συνεχίζομε.

Υλοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα αντίστοιχες επισκέψεις κλιμακίων σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ προγραμματίζουμε για την ερχόμενη εβδομάδα επισκέψεις στη Στερεά Ελλάδα και ακολουθεί το Λεκανοπέδιο Αττικής. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκινήσαμε οδοιπορικό ανοικτών συζητήσεων με αγρότες και κτηνοτρόφους των νομών Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Άρτας και Ιωαννίνων, χτίζοντας τη «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους». Και συνεχίζουμε την Κυριακή στη Μαγνησία.

Ανοίγουμε έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές ανάδειξής του σε καθοριστικό παράγοντα ανάκαμψης. Καταθέτουμε σε κάθε μας συνάντηση τις κοστολογημένες προτάσεις μας χωρίς ίχνος υπερβολής.

Όλα αυτά, αγαπητοί φίλοι, είναι μόνο η αρχή. Δεν επαναπαυόμαστε στην δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εντείνουμε τις προσπάθειές μας, διότι η επόμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και δυστυχώς αυτή τη μαύρη κηλίδα που αφήνει η Αριστερά στην ιστορία της πατρίδας μας. Γι’ αυτό, χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μια τέτοια σχέση μόνο αν βασίζεται στην ειλικρίνεια και το ρεαλισμό μπορεί να χτιστεί.
Φίλες και Φίλοι,
Σήμερα, η Παράταξή μας κλείνει 42 χρόνια συνεισφοράς και προόδου. 42 χρόνια προσφοράς στην ευρωπαϊκή δημοκρατική και αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
- Η Παράταξη της λογικής και της υπευθυνότητας,
- η Παράταξη του οράματος και της προόδου,
- η Παράταξη των μεγάλων αποφάσεων που:
α) εδραίωσε τη Δημοκρατία (Σύνταγμα του 1975) και
β) χάραξε και υλοποίησε την ευρωπαϊκή πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία, σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανοίγει μια νέα σελίδα: Επαναπροσδιορίζει τις αξίες και τις πολιτικές της παράταξης, επανατοποθετώντας στον πυρήνα της τον πολίτη. Με διαφάνεια και αξιοκρατία, με συνέπεια και αξιοπιστία, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων.

Και αυτό κάνει τη δική μας αποστολή Ιερή.

Όλοι εμείς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη της Παράταξης, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Συμμετείχατε – αγαπητοί συνάδελφοι – σε πολλές από τις πρωτοβουλίες του Κόμματος όλο αυτό το διάστημα και σας ευχαριστώ. Όμως, θέλω να σας ενθαρρύνω για περισσότερη συμμετοχή. Για ποιοτικότερη δουλειά και περισσότερο συντονισμένες ενέργειες. Δεν αρκεί να επικαλούμαστε τον τίτλο του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά πρέπει και να τον υπηρετούμε. Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης.

H Πολιτική Επιτροπή αποτελεί την αιχμή του δόρατος, αρκεί να πιστέψουμε στον στόχο και να δουλέψουμε ομαδικά! Όλοι μας, από την 1η ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, αξιολογούμαστε, και να θυμάστε ότι αποτελούμε το πρόσωπο και την εικόνα της Παράταξής μας. Εμείς θα δώσουμε το παράδειγμα με το ήθος και την αγωνιστικότητά μας, σε όλα τα μέλη του Κόμματος.

Οι πολίτες – κουρασμένοι από τους πολιτικούς – ορισμένες φορές δεν ακούνε τα λόγια μας. Αλλά να γνωρίζετε ότι περισσότερο απ’ όλα αντιλαμβάνονται τη στάση μας. Και η δική μας στάση πρέπει να στέλνει μήνυμα Ενότητας, Ανανέωσης και Ελπίδας. Υπευθυνότητας, Αξιοπιστίας και Εργατικότητας. Διότι μόνο έτσι θα έχει επιτυχία η Συμφωνία Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι υποχρέωση απέναντι στην Πατρίδα να δουλέψουμε ΣΩΣΤΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ.

Δεν αρκεί να κερδίσουμε τις εκλογές – πράγμα που θα γίνει όποτε κι αν διεξαχθούν, αλλά να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και να βγάλουμε τη χώρα από την παρακμή. Αυτό αποτελεί νίκη για εμάς!

Να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μιζέρια που έχει φέρει στη ζωή τους η πιο ανίκανη Κυβέρνηση όλων των εποχών. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα. Σας ευχαριστώ θερμά. Συνεχίζουμε δυναμικά.