Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Χαρά Καφαντάρη: «Δεν υφίσταται θέμα εκλογών»

Χαρά Καφαντάρη: «Δεν υφίσταται θέμα εκλογών»

Κατ’ αρχάς θα ήθελα το σχόλιό σας για την παρουσία και τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ από το βήμα της 81ης ΔΕΘ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έναν θεσμικό ρόλο στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Επομένως περίμενα να αναφερθεί στα επίκαιρα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και στο μεγάλο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, που αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, την επαναφορά των ΣΣΕ και την ανάγκη επιστροφής της χώρας μας, μετά τις καταστροφικές πολιτικές 2010-2014 και στον εργασιακό τομέα, στα δεδομένα της ευρωπαϊκής κανονικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συμφωνεί με όλους τους χειρισμούς της κυβέρνησης, οφείλει όμως να στέκεται κριτικά, να κάνει προτάσεις, στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η πατρίδα μας. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε «προεκλογικού» τύπου εξαγγελίες, μίλησε με αριθμούς (αμφισβητούνται από τους αρμόδιους υπουργούς), ενώ για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, που η κρίση έχει εκτοπίσει από την οικονομική ζωή, δεν είπε τίποτε. Γνωρίζουμε όμως ότι οι μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, που εξήγγειλε, αφορούν κύρια τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, εργασία κ.λπ.), κοινωνικό κράτος που η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναστήσει, μετά τη λαίλαπα των πολιτικών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την πενταετία 2010-2014. Η λέξη «φοροδιαφυγή» δεν ακούστηκε από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ για τη διαπλοκή και τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, των ΜΜΕ και όσα αποκαλύπτονται στην αντίστοιχη εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν είπε κουβέντα. Άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει δείγμα γραφής κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις απολύσεις συμβασιούχων και τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ, σχολικών φυλάκων, καθαριστριών.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξανά εκλογές, λέγοντας ότι το κόστος τους είναι μικρότερο από το κόστος παραμονής στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι απαντάτε;
Ο κ. Μητσοτάκης κάθε τρεις και λίγο ζητά εκλογές, οξύνοντας το πολιτικό κλίμα, προσπαθώντας να συσπειρώσει το εσωτερικό της ΝΔ, γιατί δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά μόνο νεοφιλελεύθερες ιδέες. Ήτοι απολύσεις, ξεπούλημα, ιδιωτική ασφάλιση, εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ανάπτυξη στηριζόμενη στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, μοντέλο που συνέβαλε στη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μας.

Θεωρείτε ότι μετά τη ΔΕΘ η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο;
Δεν υφίσταται θέμα εκλογών. Η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά τον οδικό χάρτη που χάραξε μετά την εξουσιοδότηση που πήρε από τον ελληνικό λαό πριν ακριβώς από έναν χρόνο. Εξουσιοδότηση που αφορά την υλοποίηση ενός δύσκολου προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία, αλλά με την κοινωνία όρθια.

Για να πάμε λίγο πιο πίσω, σας ικανοποίησε η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Θεωρείτε ότι οι εξαγγελίες του ανταποκρίνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Κατ’ αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε χρόνια να μιλήσει εν ενεργεία πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του ήταν αποφασιστικός, ρεαλιστής και συγκεκριμένος. Έκανε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, ανέδειξε το κοινωνικό πρόσωπο της Αριστεράς μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και την αποφασιστικότητα να παταχθούν η διαφθορά και η διαπλοκή, τομέα στον οποίο η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα (τηλεοπτικές άδειες, λίστες Λαγκάρντ, δικαστική διερεύνηση των πεπραγμένων του ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.).

Με τους δανειστές να πιέζουν, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της για ελάφρυνση των βαρών, ιδίως για τους πιο αδύναμους;
Κύριος στόχος της κυβέρνησης, παράλληλα με την εφαρμογή της δύσκολης συμφωνίας του Ιουλίου 2015, είναι η στήριξη της κοινωνίας και των αδυνάτων μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπενθυμίζω τα προγράμματα ανθρωπιστικής κρίσης και του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Επίσης, άλλα δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας είναι η δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,2 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συνανθρώπων μας, η δικαιότερη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ για φέτος (με τη δέσμευση αντικατάστασής του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας), η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καθώς και οι ρυθμίσεις (μέσω 36 δόσεων) των οφειλών για ηλεκτρικό ρεύμα, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας κ.λπ.

Τι προσδοκάτε από τη νέα φάση διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές;
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια συνεχή «μάχη» και διαπραγμάτευση με τους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Αιτήματα του εμπορικού κόσμου σχετικά με τον «επαγγελματικό λογαριασμό» και το πάγωμα των οφειλών των μικρομεσαίων στα ασφαλιστικά τους ταμεία αποτέλεσαν εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Βρίσκονται σε κρίσιμη φάση διαπραγμάτευσης, παράλληλα με τα εργασιακά. Είμαι αισιόδοξη για επιτυχή έκβαση.

Τι προσλάβατε εσείς από τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα; Η Ευρώπη έχει διάθεση να αλλάξει ρότα;
Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη φάση αναζήτησης ταυτότητας. Η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, πέραν της φτωχοποίησης των λαών, έφερε ενίσχυση της Ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού. Το Brexit αλλάζει τα δεδομένα. Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα καταρρεύσει. Η σύνοδος χωρών του Νότου, πριν από μία εβδομάδα στην Αθήνα, είναι ένα σημαντικό βήμα συνεννόησης κρατών και μπορεί να γίνει αφετηρία μιας ουσιαστικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, προς όφελος των λαών της.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, πώς κρίνετε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης; Βρίσκουμε «συμμαχίες»;
Από τον Ιανουάριο του 2015, που η Αριστερά συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας, εφαρμόζει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η τριμερής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, η διάσκεψη των ηγετών των χωρών του Νότου, η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ανατολικής Μεσογείου στη Ρόδο και η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το προσφυγικό ανοίγουν νέους δρόμους στην ενέργεια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναβαθμίζοντας συνεχώς τον ρόλο και τη θέση της χώρας μας. Παράλληλα, η Ελλάδα καθίσταται παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

 http://www.free-sunday.gr/article?nid=4821