Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 2ης 3ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΑΟ

Γ. Βρούτσης: «Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία,
σε συνδυασμό με την απένταξη των οφειλετών από τη ρύθμιση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία»

«Τα στοιχεία της 2ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2016, δυστυχώς αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της διευθέτησης των ληξιπροθέσμων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την αδυναμία της πολυδιαφημισμένης -από την κυβέρνηση- ρύθμισης των 100 δόσεων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
Ι. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εδώ και 18 μήνες τώρα, “τραβούν” συνεχώς την ανηφόρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 10,9 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 (1η Έκθεση ΚΕΑΟ), στα 16,6 δις ευρώ σήμερα. Δηλαδή παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 52% ή 5,685 δις ευρώ επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική και ανησυχητική, που δημιουργεί “ασφυξία” στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.
Και να σκεφτεί κανείς, ότι όλα αυτά συμβαίνουν, πριν ακόμη εφαρμοστούν οι “εξοντωτικές εισφορές”, σε επιχειρήσεις, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες.


Επισημαίνεται, ότι το ΚΕΑΟ (Κέντρο Eίσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) αποτελεί μια σημαντική διαρθρωτική τομή στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της. Διαρθρωτική τομή, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε λυσσαλέα –ως αντιπολίτευση-, ενώ παράλληλα όλο εκείνο το διάστημα υποσχόταν την κατάργησή του! Ευτυχώς, όμως, για το ασφαλιστικό μας σύστημα ο θεσμός αυτός διατηρήθηκε και σήμερα δικαιώνεται η επιλογή μας για τη δημιουργία του, καθώς αποτελεί θεμελιακό πυλώνα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με τη σύσταση του ΚΕΑΟ στα μέσα του 2014 πραγματοποιήθηκε –για πρώτη φορά - μια συγκροτημένη παρέμβαση νοικοκυρέματος σε ένα κατακερματισμένο σύστημα γεμάτο ανισότητες, διάτρητο, που “έμπαζε” από παντού. Παράλληλα, συνιστά την πρώτη ουσιαστική - οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει με ενιαίο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, το ζήτημα της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών από όλα τα Ταμεία.
Συνεπώς, η ίδρυση και η πλήρης λειτουργία του ΚΕΑΟ θωράκισε το ασφαλιστικό μας σύστημα απέναντι στις νοσηρές πρακτικές της εισφοροδιαφυγής και παραβατικότητας, ενώ ταυτόχρονα αύξησε την αποτελεσματικότητα του, βελτιώνοντας σημαντικά τα έσοδα.
Επιπλέον, στηρίζεται από ένα αξιόμαχο και αξιέπαινο για τις προσπάθειες του ανθρώπινο δυναμικό, το όποιο μάλιστα είναι και άρτια εκπαιδευμένο σε όλες τις βαθμίδες του. Δυστυχώς, ο οργανωτικός σχεδιασμός που είχαμε προετοιμάσει και ο οποίος θα συντελούσε στην επιπλέον ενίσχυση του ΚΕΑΟ, εγκαταλείφτηκε και σταμάτησε από το ΣΥΡΙΖΑ.
ΙΙ. Αποκαλυπτικά, επίσης, είναι και τα “ευρήματα” της Έκθεσης, σχετικά με τα στοιχεία των ρυθμίσεων (ενεργές, ολοκληρωμένες, απολεσθείσες) για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από τους συνολικά 75.451 οφειλέτες, που εντάχθηκαν στο Ν.4321/2015, με οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ, οι 36.053 με οφειλές ύψους 1,7 δις ευρώ απεντάχθηκαν! Δηλαδή, σχεδόν το 50% των οφειλετών που συμμετείχαν απώλεσαν τη ρύθμιση για τις “100 δόσεις”! Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι άλλες ήταν αρχικά οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Στη συνέχεια αυτές μεταβλήθηκαν επί το δυσμενέστερο από το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν και να απολέσουν τη ρύθμιση δεκάδες χιλιάδες.
Είναι λοιπόν σαφές, από τα στοιχεία της Έκθεσης, ότι η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την απένταξη των οφειλετών από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία».