Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
για το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης
του Κόμματος
Κύριοι Αντιπρόεδροι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή παρουσία σας.
Θέλω, ξεκινώντας να πω ένα μεγάλο προσωπικό ευχαριστώ στο Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, τον Νίκο Παπαθανάση για την πολύ σημαντική συνεισφορά του στη μεγάλη προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης, που δρομολογεί η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως βλέπετε, το σύνθημα το οποίο έχουμε επιλέξει για αυτήν την προσπάθεια είναι ότι βάζουμε τάξη στο σπίτι μας. Και επιλέξαμε αυτό το σύνθημα επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την εκλογή νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μονίμως μου ετίθετο από τους πολίτες ένα πολύ απλό ερώτημα: Τι θα κάνετε στη Νέα Δημοκρατία με τα οικονομικά της; Πώς θα αντιμετωπίσετε τα μεγάλα χρέη; Πώς μπορείτε να πείσετε ότι έχετε τη δυνατότητα να εξυγιάνετε την οικονομική κατάσταση του κόμματος για να μπορέσετε στη συνέχεια να διεκδικήσετε και το δικαίωμα να εξυγιάνετε τα οικονομικά του τόπου; Αυτό, λοιπόν, ακριβώς είναι το σχέδιο το οποίο θέλω να σας παρουσιάσω σήμερα.
Στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές.
Πρώτα από όλα, διαφάνεια. Η διαφάνεια είναι ένα αίτημα των πολιτών σήμερα και μία απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μπορέσουμε και πάλι να δομήσουμε στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών, των πολιτικών Κομμάτων και της κοινωνίας. Και στα ζητήματα διαφάνειας, από τη στιγμή που τα κόμματα διαχειρίζονται και κρατικό χρήμα, προφανώς δεν μπορεί να χωρεί καμία απολύτως έκπτωση.
Η δεύτερη αξία μας, η δεύτερη αρχή μας, είναι ο σεβασμός στο φορολογούμενο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής στήριξης των κομμάτων - και σήμερα ακόμη που μιλάμε - προέρχεται από χρήματα του φορολογούμενου. Κατά συνέπεια, εμείς σε αυτά τα χρήματα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό, λογοδοσία. Να εξηγούμε πού πηγαίνουν τα χρήματα με απόλυτη διαφάνεια. Να υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα το πώς τα κόμματα διαχειρίζονται σήμερα τα οικονομικά τους ζητήματα.
Και η τρίτη βασική μας αρχή, αυτονόητη ενδεχομένως για πολλούς, είναι η αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Αυτό σημαίνει ότι τα Κόμματα πρέπει να καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα με τα ετήσια έσοδά τους. Τα Κόμματα δεν μπορούν άλλο πια να δανείζονται.
Προσωπικά μάλιστα, θα εισηγηθώ και στο Συνέδριό μας, το οποίο θα γίνει σε δύο μήνες, μία καταστατική πρόβλεψη η οποία να απαγορεύει στα Κόμματα να δανείζονται, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους με βάση τα τρέχοντα έσοδά τους, είτε αυτή είναι κρατική επιχορήγηση, είτε αυτή είναι ιδιωτική χρηματοδότηση.
Ποια είναι η οικονομική κατάσταση; Είναι λίγο στενάχωρη η εικόνα, όπως και η πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα, σήμερα, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει συνολικά χρέη 214.000.000 ευρώ. Τα περισσότερα είναι χρέη προς τράπεζες και ένα μικρό κομμάτι χρέη προς προμηθευτές.
Οι ετήσιες δαπάνες της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα, είναι 8.200.000 ευρώ. Τα ετήσια έσοδα της Νέας Δημοκρατίας για το 2016, με την προϋπόθεση ότι η κρατική χρηματοδότηση για όλα τα κόμματα θα κλείσει τελικά στα 15.000.000 ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι 4.200.000 ευρώ. Από αυτά, με βάση το νόμο, το 60% πηγαίνει για την κάλυψη των δανειακών μας υποχρεώσεων. Άρα απομένουν 1.700.000 ευρώ για να καλύψουμε τις τρέχουσες δαπάνες μας.
Δεν έχει αυτήν τη στιγμή νόημα να συζητήσουμε τα αίτια αυτής της οικονομικής κατάστασης. Και η δική μου δουλειά σήμερα είναι να παρουσιάσω ένα σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης του Κόμματος.
Θα πω μόνο μία πραγματικότητα, η οποία φαίνεται και σε αυτήν εδώ τη διαφάνεια. Το 2009, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης ήταν 26.300.000 ευρώ. Και σήμερα είναι μόλις 4.200.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι και τα Κόμματα τις εποχές των παχιών αγελάδων ήταν και αυτά παραλήπτες ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία ενδεχομένως να ήταν εναρμονισμένα με τη γενική κατάσταση της χώρας εκείνη την εποχή.
Σήμερα, όμως, η κρατική επιχορήγηση είναι περίπου στο 15% του ποσού που ήταν πριν από 7 χρόνια. Αυτό σημαίνει, κατ’ ανάγκη, ότι και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Και το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο έχουμε δρομολογήσει, κάνει ακριβώς αυτό.
Ποιοι είναι οι στόχοι μας: Ο στόχος μας είναι να πέσουμε, μέσα σε 3 χρόνια από τα 8.200.000 ευρώ τακτικών δαπανών, περίπου στα 2.500.000 ευρώ. Να μειώσουμε δηλαδή τις ετήσιες δαπάνες μας κατά περίπου 70% εντός μίας 3ετίας. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος; Ναι, είναι εφικτός. Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις; Ναι, θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις για να μπορέσουμε, επιτέλους, να λειτουργούμε με οικονομική αυτοτέλεια στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων μας.
Τι κάνουμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο; Καταρχάς, το πρώτο ήδη το γνωρίζετε. Μετακομίζουμε ως Νέα Δημοκρατία από ένα ωραίο, αλλά ακριβό κτίριο, το οποίο μας στοίχιζε 95.000 ευρώ το μήνα, σε ένα πολύ πιο μαζεμένο και πολύ πιο λιτό κτίριο, στην οδό Πειραιώς 62, το οποίο θα είναι έτοιμο γύρω στα μέσα Μαΐου, όπου θα πληρώνουμε μηνιαίο ενοίκιο 9.800 ευρώ. Μόνο και μόνο από αυτή την παρέμβαση γλιτώνουμε παραπάνω από 1.000.000 ευρώ το χρόνο.
Κάνουμε γενικές περικοπές δαπανών σε όλα τα επίπεδα. Κάνουμε αναγκαίες περικοπές και στο προσωπικό και στη μισθοδοσία. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι δύσκολες. Τις κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στην εργατική νομοθεσία και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία.
Και βεβαίως - και θα σας μιλήσω στη συνέχεια για αυτό - δρομολογούμε και ένα επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μπορούμε να συμπληρώνουμε τα έσοδά μας από ιδιωτική χρηματοδότηση, με απόλυτη διαφάνεια και σεβόμενοι πάντα το νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τις χρηματοδοτήσεις των Κομμάτων.
Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου ένα κομμάτι της κρατικής χρηματοδότησης, εκ των πραγμάτων, θα καλύπτει τις ετήσιες δαπάνες μας και το 60%, όπως ορίζει ο νόμος, θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους.
Σήμερα, ακόμα, η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ελπίζουμε, όμως, όταν θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το σχέδιο για την ιδιωτική χρηματοδότηση, να φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιούμε σχεδόν το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για την αποπληρωμή του χρέους και να μπορούμε να καλύπτουμε, πια, τις ετήσιες δαπάνες μας, μέσα από ένα επιθετικό σχέδιο ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Όταν μιλάμε για ιδιωτική χρηματοδότηση, τι ακριβώς εννοούμε; Ό,τι συμβαίνει, φίλες και φίλοι, σε όλα τα οργανωμένα Κόμματα του κόσμου. Στηριζόμαστε σε ιδιωτικές χορηγίες, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, στο πλαίσιο του νομικού πλαισίου που διέπει σήμερα τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Ν. 3023/2002.
Η Νέα Δημοκρατία - το έχουμε πει πολλές φορές - ανήκει στα μέλη της. Και αυτή η σχέση ιδιοκτησίας θα μπορεί να πιστοποιείται, από εδώ και στο εξής, μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Θυμίζω ότι το σχετικό νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να βάλουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις επώνυμα και με τη χρήση του Α.Φ.Μ. του κάθε δωρητή, μέχρι 20.000 ευρώ ετησίως και φυσικά η χορηγία αυτή εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του πολίτη.
Εμείς, λοιπόν, έχουμε ένα διπλό στόχο. Θέλουμε και χορηγίες, οι οποίες να κινούνται στα όρια του νόμου, στις 20.000 ευρώ. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς ο οποίος ρεαλιστικά να πιστεύει ότι μια τέτοια χορηγία μπορεί να δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης, όταν γίνεται με διαφάνεια και επώνυμα σε ένα κόμμα εξουσίας όπως η Νέα Δημοκρατία. Αλλά θέλουμε φυσικά και να πάρουμε λίγα από πολλούς. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, μια πλατφόρμα και μία λογική crowdfunding, όπου τα μέλη, αλλά και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούν να συνεισφέρουν στο κόμμα μικρά ποσά. Έτσι ώστε να μπορούμε αυτά τα ποσά αθροιζόμενα να κάνουνε τελικά μία μεγάλη διαφορά.
Από σήμερα ανοίγουμε στο κοινό τη νέα διαδικτυακή μας πλατφόρμα nd.gr/donate, όπου έχουμε τη δυνατότητα να δεχόμαστε μικρές χορηγίες, ξεκινώντας από 5 ευρώ, 10 ευρώ, 15, 20, 50 ή οποιοδήποτε άλλο ποσό. Διαδικτυακά, έτσι ώστε να μπορούμε πια, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, να πείσουμε τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας ότι αξίζει να μας στηρίξουν οικονομικά, με απόλυτη διαφάνεια.
Υπάρχει τώρα ένα ερώτημα. Θέλουν τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν οικονομικά το Κόμμα; Στο πλαίσιο της διαδικτυακής διαβούλευσης, την οποία κάνουμε για την αναμόρφωση του Καταστατικού του Κόμματος, κάναμε ακριβώς αυτήν την ερώτηση.
Μέχρι στιγμής, έχουμε πάρει παραπάνω από 6.000 απαντήσεις. Στο ερώτημα, λοιπόν, αν πρέπει ή αν δεν πρέπει τα μέλη του Κόμματος να πληρώνουν συνδρομή, το 90% των μελών, που συμμετέχουν στη διαδικτυακή διαβούλευση, λένε «ναι, θέλουμε να πληρώνουμε συνδρομή». «Θέλουμε να επισημοποιήσουμε τη σχέση μας με το Κόμμα, με μία ετήσια συνδρομή, η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ευρώ», λέει το 52% των φίλων και των μελών της Νέας Δημοκρατίας. Εάν η συνδρομή μπει στα 20 ευρώ και αν υπολογίσουμε ότι 1 στους 4 από τα εγγεγραμμένα μέλη της Νέας Δημοκρατίας μπουν στον κόπο να μας στηρίξουν οικονομικά, μόνο και μόνο από αυτήν τη διαδικτυακή δράση, θα έχουμε 2.000.000 ευρώ.
Αναλαμβάνουμε και μία ακόμα πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πολιτικής διαφάνειας της Νέας Δημοκρατίας. Από τη 31 Μαρτίου 2016 και ανά τρίμηνο θα δημοσιεύουμε, στο διαδικτυακό μας τόπο, τη δική μας ΔΙΑΥΓΕΙΑ (diavgeia.nd.gr) της Νέας Δημοκρατίας, όλες τις δαπάνες του Κόμματος.
Θεωρώ υποχρέωση της Νέας Δημοκρατίας να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα το κάνουμε ανά τρίμηνο. Θα δίνουμε απόλυτο λογαριασμό στους πολίτες για το που πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων και που θα πηγαίνουν βέβαια και τα χρήματα των μελών. Γιατί και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας διεκδικούν το ίδιο δικαίωμα στη διαφάνεια, που διεκδικούν και οι πολίτες, που μέσα από τους φόρους τους στηρίζουν τα κόμματα. Αυτή η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει, όπως είπα, στα τέλη Μαρτίου. Εύχομαι πραγματικά να την ακολουθήσουν και άλλα κόμματα.
Θυμάστε, όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχα εισηγηθεί την πρόταση, οι δαπάνες των Κομμάτων να εμφανίζονται επίσης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τότε είχα δεχθεί πολλές αντιδράσεις και πολύ κριτική. Σε πρώτη φάση, εμείς θα ξεκινήσουμε μόνοι μας, αναρτώντας τις δαπάνες στην επίσημη ιστοσελίδα μας, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και απόλυτη λογοδοσία στα οικονομικά του Κόμματος. Θέλουμε, με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος χρηματοδοτούν τη δράση του Κόμματος. Ζητείται η άποψη των μελών του Κόμματος για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Πολλές από αυτές τις αλλαγές θα ενσωματωθούν και στο νέο καταστατικό, το οποίο θα ψηφίσουμε και ελπίζω να εγκρίνουμε στο Τακτικό Συνέδριό μας, στα τέλη του Απριλίου.
Χαράσσεται η πολιτική - και ειδικά η οικονομική πολιτική - με διαφάνεια και λογοδοσία. Και τέλος, τα μέλη και οι φίλοι αξιολογούν τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τις ανοιχτές διαδικτυακές μας πλατφόρμες. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, φίλες και φίλοι, τελειώνοντας αυτήν την παρουσίαση, είναι ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό με αυτήν την πρωτοβουλία.
Το πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων, όπως σήμερα το παρουσιάζουμε, είναι ένα πλαίσιο το οποίο υφίσταται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε όλες τις δυτικές Δημοκρατίες.
Παντού τα κόμματα στηρίζονται και σε ιδιωτικές χορηγίες. Και δεν πρέπει να φοβόμαστε τις ιδιωτικές χορηγίες, όσο αυτές γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με απόλυτη λογοδοσία.
Σε μία εποχή δύσκολη για τον Έλληνα πολίτη, σε μία εποχή όπου ζητούμε από τους Έλληνες πολίτες να κάνουν θυσίες, έχουμε και εμείς την πρώτη υποχρέωση, να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Κόμματός μας. Αλλά και τη δεύτερη σημαντική υποχρέωση, να μην επιβαρύνουμε πρόσθετα τον Έλληνα φορολογούμενο.
Να εξυπηρετούμε πλήρως τα χρέη μας, όπως σας περιέγραψα και, σταδιακά, εντός των επόμενων δύο ετών, να εξαρτόμαστε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία - όπως σας είπα - θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και με απόλυτη λογοδοσία.
Κλείνοντας, εύχομαι πραγματικά το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας να το ακολουθήσουν και άλλα κόμματα. Όταν μιλάμε για θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα κόμματα είναι πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δε απαξίωση των Κομμάτων, η οποία τροφοδοτείται συνέχεια από διάφορους κύκλους, υπονομεύει τελικά την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Εμείς, λοιπόν, σήμερα κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Βάζουμε σε τάξη τα οικονομικά του Κόμματος και προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία ένα διαφορετικό μοντέλο χρηματοδότησης των Κομμάτων.