Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΣυνΕντευξη του ΠροΕδρου της ΝΕας ΔημοκρατΙας κ. ΚυριΑκου ΜητσοτΑκη στο ραδιοφωνικΟ σταθμΟ «ΣΚΑΪ» και στο δημοσιογρΑφο κ. ΠαΥλο ΤσΙμα

ΣυνΕντευξη του ΠροΕδρου της ΝΕας ΔημοκρατΙας κ. ΚυριΑκου ΜητσοτΑκη στο ραδιοφωνικΟ σταθμΟ «ΣΚΑΪ»
και στο δημοσιογρΑφο κ. ΠαΥλο ΤσΙμαΠ.ΤΣΙΜΑΣ: Χθες στην Ειδομένη ήταν και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης και τον παρακάλεσα να είναι, για λίγο, μαζί μας σήμερα στην τηλεφωνική γραμμή για να κουβεντιάσουμε για αυτό που είδε, για αυτό που αντιλαμβάνεται και για αυτό που εκείνος προτείνει.
 
Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, καλημέρα κύριε Μητσοτάκη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Τσίμα, σε εσάς και στους ακροατές μας.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ας αρχίσουμε με το θέμα της ημέρας. Κατά τη γνώμη σας, η κρίση αυτή που δημιουργήθηκε στην Κυβέρνηση από το λάθος του κ. Μουζάλα, πρέπει να λήξει με την παραίτησή του; Θα λήξει με την παραίτησή του;  Η δική σας θέση ποια είναι;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εδώ που έχουμε φτάσει, νομίζω ότι η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Είναι σαφές ότι θα πρέπει παραιτηθεί ο κύριος Μουζάλας ή ο κ. Καμμένος.
           
Ο κ. Μουζάλας προέβη σε ένα ατόπημα μεγάλο. Και ξέρετε, στην πολιτική αυτά τα οποία λέμε πρέπει να έχουν και επιπτώσεις. Και σίγουρα οφείλει να δώσει η Κυβέρνηση μια οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό, εντός της ημέρας. Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο αυτή η υπόθεση.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποδεικνύει ένα πρόβλημα και εσωτερικής συνοχής της Κυβέρνησης; Το γεγονός, δηλαδή, ότι μία ενδοκυβερνητική κρίση βγαίνει στον αέρα με μία δημόσια απαίτηση παραίτησης υπουργού από τον κυβερνητικό εταίρο, σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό το χάσμα θα γεφυρωθεί απλώς με μία παραίτηση;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει, κύριε Τσίμα, είναι ότι έχουμε Κυβέρνηση, η οποία είναι παντελώς αναποτελεσματική να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και η οποία, αμήχανη και μοιραία, παρατηρεί τις εξελίξεις να την προσπερνούν.
           
Χρεώνω στην Κυβέρνηση συνολικά - όχι μόνο στον Μουζάλα, αλλά συνολικά στην Κυβέρνηση - τεράστια ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, ξεκινώντας από ένα χρόνο πριν. Από την πολιτική των ανοιχτών θυρών, η οποία στην ουσία έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ελλάδα, ήταν από τα ελληνικά νησιά. Αλλά και στην τεράστια καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, στην καθυστέρηση της δημιουργίας των Hot spots, στην άρνηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, στην αδυναμία να εκφράσει η Κυβέρνηση οποιαδήποτε ουσιαστική αποτρεπτική πολιτική, έστω και σήμερα να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν αντέχει αυτή η χώρα άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Και βέβαια η κατάληξη αυτής της τραγικής ανεπάρκειας είναι η πλήρης απουσία του Κράτους, από το κολαστήριο της Ειδομένης. Και χρησιμοποιώ συνειδητά αυτή τη φράση.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ρώτησα τον κ. Μουζάλα, γιατί ενώ στις άλλες Βαλκανικές χώρες τις οποίες έχω επισκεφθεί, έχω πάει, τα έχω δει με τα μάτια μου - οι αντίστοιχες δομές, οι αντίστοιχοι καταυλισμοί είναι υπό την ευθύνη του Κράτους. Οι υπηρεσίες πολίτικής προστασίας κάθε χώρας, τους οργανώνουν και έχουν την ευθύνη τους. Γιατί η Ελλάδα επέλεξε αυτόν το δρόμο; Και μου είπε ότι: δεν θέλαμε να είναι κρατική δομή στην Ειδομένη. Εκ των υστέρων….
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν η Κυβέρνηση δεν ήθελε κρατική δομή στην Ειδομένη, θα έπρεπε να αποτρέψει 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στην Ειδομένη, κύριε Τσίμα.
 
Αλλά από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι συνωστίζονται στην Ειδομένη σε άθλιες συνθήκες, προφανώς και το Κράτος έχει μία στοιχειώδη υποχρέωση να ανταποκριθεί, αν μη τι άλλο, σε βασικές συνθήκες υγιεινής. Διότι αυτό το οποίο είδα χθες στην Ειδομένη δεν μπορώ να σας το περιγράψω εύκολα με λόγια.
 
Π.ΤΣΙΜΑΣ: Χρησιμοποιήσατε μία λέξη που δεν… το χαρακτηρίσατε κολαστήριο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκατοντάδες παιδάκια να περιμένουν στη βροχή, τα πιο πολλά εμπύρετα, να εξεταστούν από κάποιους εθελοντές γιατρούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  και από έναν – προσέξτε - ένα γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Όταν μίλησα για ένα κρατικό λειτουργό εντός του καταυλισμού, προφανώς δεν αναφερόμουν στην Αστυνομία, η οποία είναι σε μια διακριτική απόσταση από τον καταυλισμό. Αναφερόμουν στην ανυπαρξία παρουσίας του Κράτους εντός. Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τον όρο καταυλισμός, διότι ο καταυλισμός είναι μία πολύ ήπια φράση για αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Υπήρχε ένας καταυλισμός ο οποίος, όμως, χώραγε 1.500 - 2.000 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι έχουν ξεχειλίσει γύρω - γύρω, είναι …
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν βασικές υποδομές, δηλαδή μεγάλες σκηνές στην Ειδομένη για 1.000 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι 10.000 - 11.000 - δεν ξέρουμε καν - εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά, είναι σε σκηνές μέσα στη λάσπη, σε άθλιες συνθήκες, που δεν θα περίμενε να συναντήσει κανείς ούτε σε τριτοκοσμική χώρα.
 
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έχει μία υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Και έχει μία υποχρέωση στην Ειδομένη, το συντομότερο δυνατόν, να την εκκενώσει και να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους τους πρόσφυγες σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και σε κλειστές δομές τους παράτυπους μετανάστες. Έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, να πληρούνται οι βασικές συνθήκες υγιεινής.
 
Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να δέχεται ότι ένα κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας είναι εκτός του ελέγχου της. Είναι τελείως παράλογος αυτός ο ισχυρισμός. Και δείχνει τη συνολική ανικανότητα μίας Κυβέρνησης την οποία το πρόβλημα την ξεπέρασε τελείως.
 
Δεν ξέρω, κύριε Τσίμα, εάν κάποια στιγμή οι εικόνες αυτές της Ειδομένης στο μυαλό, στο φαντασιακό κόσμο κάποιων κυβερνώντων δεν τους εξυπηρετούσαν. Αν δεν ήθελαν, δηλαδή, αυτή την εικόνα. Διότι ενδεχομένως να προσδοκούσαν οφέλη σε κάποιο άλλο διαπραγματευτικό μέτωπο.
 
Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι εικόνες είναι ντροπή για τη χώρα μας και είναι η απόλυτη ένδειξη μιας Κυβέρνησης, η οποία έχει απωλέσει πλήρως τον έλεγχο των εξελίξεων.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πρακτικά, πως μπορεί να γίνει εκκένωση αυτού του καταυλισμού; Δηλαδή, πως μπορούν να μεταφερθούν και πού μπορούν να μεταφερθούν; Γιατί και για αυτό το ρώτησα χθες τον κύριο Μουζάλα. Τον ρώτησα αν αύριο αυτοί οι 14.000 - όσοι είναι – οι άνθρωποι αποφασίσουν ωραία, φεύγουμε από την Ειδομένη, έχετε πού να τους πάτε; Και μου είπε: όχι ακόμα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άλλη μια απόδειξη μιας Κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να σχεδιάσει ούτε κάτι στοιχειώδες.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, για αυτό λέω, πρακτικά τι μπορεί να γίνει άραγε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Κυβέρνηση αυτή γνώριζε - το είχε προεξοφλήσει - ότι τα σύνορα θα έκλειναν. Και γνώριζε, επίσης, ότι θα έκλειναν τα βόρεια σύνορα και τα ανατολικά σύνορα θα παρέμεναν ανοιχτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη χώρα.
 
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κάπου πρέπει προσωρινά να φιλοξενηθούν.
 
Δεν το γνώριζε αυτό η Κυβέρνηση; Γιατί δεν φρόντισε, με τη συνεργασία του στρατού, όπου αυτό ήταν απαραίτητο, να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές;
 
Μίλησε κανείς με τους Περιφερειάρχες, με τις Περιφέρειες, να γίνει ένας λογικός επιμερισμός αυτών των χώρων φιλοξενίας σε όλη την ηπειρωτική επικράτεια, φυσικά με την εξαίρεση της Θράκης, ώστε με κάποιο τρόπο να απορροφηθούν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες;
 
Δηλαδή, αυτά τα απολύτως αυτονόητα, τα οποία θα έκανε οποιοσδήποτε, για την αντιμετώπιση μίας κρίσης, αυτή η Κυβέρνηση δεν τα έκανε. Και ναι - και για αυτό - έχει ευθύνη μεγάλη ο κ. Μουζάλας.
 
Ο κ. Μουζάλας δεν πρέπει να παραιτηθεί μόνο γιατί χρησιμοποίησε τον όρο “Μακεδονία” παντελώς ανεπίτρεπτα.
 
Αλλά και γιατί τελικά απέτυχε. Απέτυχε και ο ίδιος στη διαχείριση του προβλήματος. Και κάποιος, κάποια στιγμή, πρέπει να αναλάβει μία ευθύνη για αυτά τα οποία βλέπουμε και βιώνουμε στη χώρα, κύριε Τσίμα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πολιτικά, είχατε πει και πριν από εκείνη την περίφημη συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών ότι εσείς, η Νέα Δημοκρατία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξαιρεί το προσφυγικό από την πολιτική ατζέντα, δηλαδή δεν κάνει αντιπολίτευση επ’ αυτού, το αντιμετωπίζει ως ένα εθνικό θέμα. Τον τελευταίο καιρό ανεβάζετε τους τόνους. Τι είναι αυτό που άλλαξε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο είχαμε πει είναι ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Εμείς ασκήσαμε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το χειρισμό του προσφυγικού από την πρώτη στιγμή. Και θεωρούμε ότι οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα.
 
Αλλά, από εκεί και πέρα, ως προς τις διεκδικήσεις μας απέναντι στην Ευρώπη βεβαίως και η χώρα πρέπει να έχει μία ενιαία στρατηγική. Αυτή η στρατηγική αποτυπώθηκε - στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό - στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εξέδωσαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί.
 
Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που του θέσαμε. Διότι η βασικότερη απαίτηση, την οποία θέσαμε στο κοινό ανακοινωθέν, ήταν να υπάρχει ένας σταθερός μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες. Με μια κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες, οι οποίες θέλουν να συνεργαστούν, ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση του ελληνικού προβλήματος.
           
Δυστυχώς, αυτή η συγκεκριμένη αναφορά δεν βρήκε τη θέση της στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
 
Π.ΤΣΙΜΑΣ: Περιμένετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αύριο – μεθαύριο, στην αυριανή Σύνοδο;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στην αυριανή Σύνοδο. Θα βρεθώ και εγώ αύριο στις Βρυξέλλες για να μιλήσω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να μεταφέρω τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας, γύρω από τα ζητήματα αυτά.
           
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει και ένας βαθύς διχασμός στην προώθηση, σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, η οποία σίγουρα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών.
           
Από την άλλη, είναι απολύτως κατανοητό και δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει υπερβολικές εκπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
           
Άρα, ανάμεσα σε αυτές τις δύο παραμέτρους, πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία.
 
Από την άλλη - και θέλω να το τονίσω αυτό - δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ξεχάσουμε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει συγκεντρωμένος ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι - με βάση τις παλαιότερες αποφάσεις - δικαιούνται μετεγκατάσταση, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να δρομολογήσουμε έναν αριθμό, μία διαδικασία μετεγκατάστασης, μόνο για τους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία, ξεχνώντας την ελληνική πραγματικότητα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτούς που είναι στην Ελλάδα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να το ξεχάσει ο πρωθυπουργός στο ότι διαπραγματεύεται αύριο στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συζήτηση. Κρατάω, κυρίως, αυτό που είπατε, την εικόνα που πήρατε επιτόπου από την επίσκεψή σας στην Ειδομένη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την εικόνα, κύριε Τσίμα, δεν μπορώ να την περιγράψω με λέξεις. Είναι μία εικόνα η οποία είναι παντελώς απάνθρωπη. Και επαναλαμβάνω, για άλλη μία φορά, ότι ο δήθεν ανθρωπισμός της Αριστεράς - γιατί ακούμε πολύ συχνά αυτήν την προσέγγιση περί κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς - πνίγηκε στις λάσπες της Ειδομένης.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Χθες στην Ειδομένη ήταν και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης και τον παρακάλεσα να είναι, για λίγο, μαζί μας σήμερα στην τηλεφωνική γραμμή για να κουβεντιάσουμε για αυτό που είδε, για αυτό που αντιλαμβάνεται και για αυτό που εκείνος προτείνει.
 
Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, καλημέρα κύριε Μητσοτάκη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Τσίμα, σε εσάς και στους ακροατές μας.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ας αρχίσουμε με το θέμα της ημέρας. Κατά τη γνώμη σας, η κρίση αυτή που δημιουργήθηκε στην Κυβέρνηση από το λάθος του κ. Μουζάλα, πρέπει να λήξει με την παραίτησή του; Θα λήξει με την παραίτησή του;  Η δική σας θέση ποια είναι;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εδώ που έχουμε φτάσει, νομίζω ότι η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Είναι σαφές ότι θα πρέπει παραιτηθεί ο κύριος Μουζάλας ή ο κ. Καμμένος.
           
Ο κ. Μουζάλας προέβη σε ένα ατόπημα μεγάλο. Και ξέρετε, στην πολιτική αυτά τα οποία λέμε πρέπει να έχουν και επιπτώσεις. Και σίγουρα οφείλει να δώσει η Κυβέρνηση μια οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό, εντός της ημέρας. Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο αυτή η υπόθεση.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποδεικνύει ένα πρόβλημα και εσωτερικής συνοχής της Κυβέρνησης; Το γεγονός, δηλαδή, ότι μία ενδοκυβερνητική κρίση βγαίνει στον αέρα με μία δημόσια απαίτηση παραίτησης υπουργού από τον κυβερνητικό εταίρο, σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό το χάσμα θα γεφυρωθεί απλώς με μία παραίτηση;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει, κύριε Τσίμα, είναι ότι έχουμε Κυβέρνηση, η οποία είναι παντελώς αναποτελεσματική να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και η οποία, αμήχανη και μοιραία, παρατηρεί τις εξελίξεις να την προσπερνούν.
           
Χρεώνω στην Κυβέρνηση συνολικά - όχι μόνο στον Μουζάλα, αλλά συνολικά στην Κυβέρνηση - τεράστια ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, ξεκινώντας από ένα χρόνο πριν. Από την πολιτική των ανοιχτών θυρών, η οποία στην ουσία έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ελλάδα, ήταν από τα ελληνικά νησιά. Αλλά και στην τεράστια καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, στην καθυστέρηση της δημιουργίας των Hot spots, στην άρνηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, στην αδυναμία να εκφράσει η Κυβέρνηση οποιαδήποτε ουσιαστική αποτρεπτική πολιτική, έστω και σήμερα να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν αντέχει αυτή η χώρα άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Και βέβαια η κατάληξη αυτής της τραγικής ανεπάρκειας είναι η πλήρης απουσία του Κράτους, από το κολαστήριο της Ειδομένης. Και χρησιμοποιώ συνειδητά αυτή τη φράση.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ρώτησα τον κ. Μουζάλα, γιατί ενώ στις άλλες Βαλκανικές χώρες τις οποίες έχω επισκεφθεί, έχω πάει, τα έχω δει με τα μάτια μου - οι αντίστοιχες δομές, οι αντίστοιχοι καταυλισμοί είναι υπό την ευθύνη του Κράτους. Οι υπηρεσίες πολίτικής προστασίας κάθε χώρας, τους οργανώνουν και έχουν την ευθύνη τους. Γιατί η Ελλάδα επέλεξε αυτόν το δρόμο; Και μου είπε ότι: δεν θέλαμε να είναι κρατική δομή στην Ειδομένη. Εκ των υστέρων….
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν η Κυβέρνηση δεν ήθελε κρατική δομή στην Ειδομένη, θα έπρεπε να αποτρέψει 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στην Ειδομένη, κύριε Τσίμα.
 
Αλλά από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι συνωστίζονται στην Ειδομένη σε άθλιες συνθήκες, προφανώς και το Κράτος έχει μία στοιχειώδη υποχρέωση να ανταποκριθεί, αν μη τι άλλο, σε βασικές συνθήκες υγιεινής. Διότι αυτό το οποίο είδα χθες στην Ειδομένη δεν μπορώ να σας το περιγράψω εύκολα με λόγια.
 
Π.ΤΣΙΜΑΣ: Χρησιμοποιήσατε μία λέξη που δεν… το χαρακτηρίσατε κολαστήριο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκατοντάδες παιδάκια να περιμένουν στη βροχή, τα πιο πολλά εμπύρετα, να εξεταστούν από κάποιους εθελοντές γιατρούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  και από έναν – προσέξτε - ένα γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Όταν μίλησα για ένα κρατικό λειτουργό εντός του καταυλισμού, προφανώς δεν αναφερόμουν στην Αστυνομία, η οποία είναι σε μια διακριτική απόσταση από τον καταυλισμό. Αναφερόμουν στην ανυπαρξία παρουσίας του Κράτους εντός. Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τον όρο καταυλισμός, διότι ο καταυλισμός είναι μία πολύ ήπια φράση για αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Υπήρχε ένας καταυλισμός ο οποίος, όμως, χώραγε 1.500 - 2.000 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι έχουν ξεχειλίσει γύρω - γύρω, είναι …
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν βασικές υποδομές, δηλαδή μεγάλες σκηνές στην Ειδομένη για 1.000 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι 10.000 - 11.000 - δεν ξέρουμε καν - εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά, είναι σε σκηνές μέσα στη λάσπη, σε άθλιες συνθήκες, που δεν θα περίμενε να συναντήσει κανείς ούτε σε τριτοκοσμική χώρα.
 
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έχει μία υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Και έχει μία υποχρέωση στην Ειδομένη, το συντομότερο δυνατόν, να την εκκενώσει και να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους τους πρόσφυγες σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και σε κλειστές δομές τους παράτυπους μετανάστες. Έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, να πληρούνται οι βασικές συνθήκες υγιεινής.
 
Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να δέχεται ότι ένα κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας είναι εκτός του ελέγχου της. Είναι τελείως παράλογος αυτός ο ισχυρισμός. Και δείχνει τη συνολική ανικανότητα μίας Κυβέρνησης την οποία το πρόβλημα την ξεπέρασε τελείως.
 
Δεν ξέρω, κύριε Τσίμα, εάν κάποια στιγμή οι εικόνες αυτές της Ειδομένης στο μυαλό, στο φαντασιακό κόσμο κάποιων κυβερνώντων δεν τους εξυπηρετούσαν. Αν δεν ήθελαν, δηλαδή, αυτή την εικόνα. Διότι ενδεχομένως να προσδοκούσαν οφέλη σε κάποιο άλλο διαπραγματευτικό μέτωπο.
 
Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι εικόνες είναι ντροπή για τη χώρα μας και είναι η απόλυτη ένδειξη μιας Κυβέρνησης, η οποία έχει απωλέσει πλήρως τον έλεγχο των εξελίξεων.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πρακτικά, πως μπορεί να γίνει εκκένωση αυτού του καταυλισμού; Δηλαδή, πως μπορούν να μεταφερθούν και πού μπορούν να μεταφερθούν; Γιατί και για αυτό το ρώτησα χθες τον κύριο Μουζάλα. Τον ρώτησα αν αύριο αυτοί οι 14.000 - όσοι είναι – οι άνθρωποι αποφασίσουν ωραία, φεύγουμε από την Ειδομένη, έχετε πού να τους πάτε; Και μου είπε: όχι ακόμα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άλλη μια απόδειξη μιας Κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να σχεδιάσει ούτε κάτι στοιχειώδες.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, για αυτό λέω, πρακτικά τι μπορεί να γίνει άραγε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Κυβέρνηση αυτή γνώριζε - το είχε προεξοφλήσει - ότι τα σύνορα θα έκλειναν. Και γνώριζε, επίσης, ότι θα έκλειναν τα βόρεια σύνορα και τα ανατολικά σύνορα θα παρέμεναν ανοιχτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη χώρα.
 
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κάπου πρέπει προσωρινά να φιλοξενηθούν.
 
Δεν το γνώριζε αυτό η Κυβέρνηση; Γιατί δεν φρόντισε, με τη συνεργασία του στρατού, όπου αυτό ήταν απαραίτητο, να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές;
 
Μίλησε κανείς με τους Περιφερειάρχες, με τις Περιφέρειες, να γίνει ένας λογικός επιμερισμός αυτών των χώρων φιλοξενίας σε όλη την ηπειρωτική επικράτεια, φυσικά με την εξαίρεση της Θράκης, ώστε με κάποιο τρόπο να απορροφηθούν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες;
 
Δηλαδή, αυτά τα απολύτως αυτονόητα, τα οποία θα έκανε οποιοσδήποτε, για την αντιμετώπιση μίας κρίσης, αυτή η Κυβέρνηση δεν τα έκανε. Και ναι - και για αυτό - έχει ευθύνη μεγάλη ο κ. Μουζάλας.
 
Ο κ. Μουζάλας δεν πρέπει να παραιτηθεί μόνο γιατί χρησιμοποίησε τον όρο “Μακεδονία” παντελώς ανεπίτρεπτα.
 
Αλλά και γιατί τελικά απέτυχε. Απέτυχε και ο ίδιος στη διαχείριση του προβλήματος. Και κάποιος, κάποια στιγμή, πρέπει να αναλάβει μία ευθύνη για αυτά τα οποία βλέπουμε και βιώνουμε στη χώρα, κύριε Τσίμα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πολιτικά, είχατε πει και πριν από εκείνη την περίφημη συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών ότι εσείς, η Νέα Δημοκρατία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξαιρεί το προσφυγικό από την πολιτική ατζέντα, δηλαδή δεν κάνει αντιπολίτευση επ’ αυτού, το αντιμετωπίζει ως ένα εθνικό θέμα. Τον τελευταίο καιρό ανεβάζετε τους τόνους. Τι είναι αυτό που άλλαξε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο είχαμε πει είναι ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Εμείς ασκήσαμε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το χειρισμό του προσφυγικού από την πρώτη στιγμή. Και θεωρούμε ότι οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα.
 
Αλλά, από εκεί και πέρα, ως προς τις διεκδικήσεις μας απέναντι στην Ευρώπη βεβαίως και η χώρα πρέπει να έχει μία ενιαία στρατηγική. Αυτή η στρατηγική αποτυπώθηκε - στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό - στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εξέδωσαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί.
 
Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που του θέσαμε. Διότι η βασικότερη απαίτηση, την οποία θέσαμε στο κοινό ανακοινωθέν, ήταν να υπάρχει ένας σταθερός μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες. Με μια κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες, οι οποίες θέλουν να συνεργαστούν, ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση του ελληνικού προβλήματος.
           
Δυστυχώς, αυτή η συγκεκριμένη αναφορά δεν βρήκε τη θέση της στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
 
Π.ΤΣΙΜΑΣ: Περιμένετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αύριο – μεθαύριο, στην αυριανή Σύνοδο;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στην αυριανή Σύνοδο. Θα βρεθώ και εγώ αύριο στις Βρυξέλλες για να μιλήσω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να μεταφέρω τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας, γύρω από τα ζητήματα αυτά.
           
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει και ένας βαθύς διχασμός στην προώθηση, σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, η οποία σίγουρα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών.
           
Από την άλλη, είναι απολύτως κατανοητό και δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει υπερβολικές εκπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
           
Άρα, ανάμεσα σε αυτές τις δύο παραμέτρους, πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία.
 
Από την άλλη - και θέλω να το τονίσω αυτό - δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ξεχάσουμε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει συγκεντρωμένος ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι - με βάση τις παλαιότερες αποφάσεις - δικαιούνται μετεγκατάσταση, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να δρομολογήσουμε έναν αριθμό, μία διαδικασία μετεγκατάστασης, μόνο για τους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία, ξεχνώντας την ελληνική πραγματικότητα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτούς που είναι στην Ελλάδα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να το ξεχάσει ο πρωθυπουργός στο ότι διαπραγματεύεται αύριο στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συζήτηση. Κρατάω, κυρίως, αυτό που είπατε, την εικόνα που πήρατε επιτόπου από την επίσκεψή σας στην Ειδομένη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την εικόνα, κύριε Τσίμα, δεν μπορώ να την περιγράψω με λέξεις. Είναι μία εικόνα η οποία είναι παντελώς απάνθρωπη. Και επαναλαμβάνω, για άλλη μία φορά, ότι ο δήθεν ανθρωπισμός της Αριστεράς - γιατί ακούμε πολύ συχνά αυτήν την προσέγγιση περί κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς - πνίγηκε στις λάσπες της Ειδομένης.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Χθες στην Ειδομένη ήταν και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης και τον παρακάλεσα να είναι, για λίγο, μαζί μας σήμερα στην τηλεφωνική γραμμή για να κουβεντιάσουμε για αυτό που είδε, για αυτό που αντιλαμβάνεται και για αυτό που εκείνος προτείνει.
 
Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, καλημέρα κύριε Μητσοτάκη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Τσίμα, σε εσάς και στους ακροατές μας.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ας αρχίσουμε με το θέμα της ημέρας. Κατά τη γνώμη σας, η κρίση αυτή που δημιουργήθηκε στην Κυβέρνηση από το λάθος του κ. Μουζάλα, πρέπει να λήξει με την παραίτησή του; Θα λήξει με την παραίτησή του;  Η δική σας θέση ποια είναι;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εδώ που έχουμε φτάσει, νομίζω ότι η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Είναι σαφές ότι θα πρέπει παραιτηθεί ο κύριος Μουζάλας ή ο κ. Καμμένος.
           
Ο κ. Μουζάλας προέβη σε ένα ατόπημα μεγάλο. Και ξέρετε, στην πολιτική αυτά τα οποία λέμε πρέπει να έχουν και επιπτώσεις. Και σίγουρα οφείλει να δώσει η Κυβέρνηση μια οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό, εντός της ημέρας. Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο αυτή η υπόθεση.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποδεικνύει ένα πρόβλημα και εσωτερικής συνοχής της Κυβέρνησης; Το γεγονός, δηλαδή, ότι μία ενδοκυβερνητική κρίση βγαίνει στον αέρα με μία δημόσια απαίτηση παραίτησης υπουργού από τον κυβερνητικό εταίρο, σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό το χάσμα θα γεφυρωθεί απλώς με μία παραίτηση;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει, κύριε Τσίμα, είναι ότι έχουμε Κυβέρνηση, η οποία είναι παντελώς αναποτελεσματική να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και η οποία, αμήχανη και μοιραία, παρατηρεί τις εξελίξεις να την προσπερνούν.
           
Χρεώνω στην Κυβέρνηση συνολικά - όχι μόνο στον Μουζάλα, αλλά συνολικά στην Κυβέρνηση - τεράστια ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, ξεκινώντας από ένα χρόνο πριν. Από την πολιτική των ανοιχτών θυρών, η οποία στην ουσία έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ελλάδα, ήταν από τα ελληνικά νησιά. Αλλά και στην τεράστια καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, στην καθυστέρηση της δημιουργίας των Hot spots, στην άρνηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, στην αδυναμία να εκφράσει η Κυβέρνηση οποιαδήποτε ουσιαστική αποτρεπτική πολιτική, έστω και σήμερα να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν αντέχει αυτή η χώρα άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Και βέβαια η κατάληξη αυτής της τραγικής ανεπάρκειας είναι η πλήρης απουσία του Κράτους, από το κολαστήριο της Ειδομένης. Και χρησιμοποιώ συνειδητά αυτή τη φράση.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ρώτησα τον κ. Μουζάλα, γιατί ενώ στις άλλες Βαλκανικές χώρες τις οποίες έχω επισκεφθεί, έχω πάει, τα έχω δει με τα μάτια μου - οι αντίστοιχες δομές, οι αντίστοιχοι καταυλισμοί είναι υπό την ευθύνη του Κράτους. Οι υπηρεσίες πολίτικής προστασίας κάθε χώρας, τους οργανώνουν και έχουν την ευθύνη τους. Γιατί η Ελλάδα επέλεξε αυτόν το δρόμο; Και μου είπε ότι: δεν θέλαμε να είναι κρατική δομή στην Ειδομένη. Εκ των υστέρων….
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν η Κυβέρνηση δεν ήθελε κρατική δομή στην Ειδομένη, θα έπρεπε να αποτρέψει 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στην Ειδομένη, κύριε Τσίμα.
 
Αλλά από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι συνωστίζονται στην Ειδομένη σε άθλιες συνθήκες, προφανώς και το Κράτος έχει μία στοιχειώδη υποχρέωση να ανταποκριθεί, αν μη τι άλλο, σε βασικές συνθήκες υγιεινής. Διότι αυτό το οποίο είδα χθες στην Ειδομένη δεν μπορώ να σας το περιγράψω εύκολα με λόγια.
 
Π.ΤΣΙΜΑΣ: Χρησιμοποιήσατε μία λέξη που δεν… το χαρακτηρίσατε κολαστήριο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκατοντάδες παιδάκια να περιμένουν στη βροχή, τα πιο πολλά εμπύρετα, να εξεταστούν από κάποιους εθελοντές γιατρούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  και από έναν – προσέξτε - ένα γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Όταν μίλησα για ένα κρατικό λειτουργό εντός του καταυλισμού, προφανώς δεν αναφερόμουν στην Αστυνομία, η οποία είναι σε μια διακριτική απόσταση από τον καταυλισμό. Αναφερόμουν στην ανυπαρξία παρουσίας του Κράτους εντός. Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τον όρο καταυλισμός, διότι ο καταυλισμός είναι μία πολύ ήπια φράση για αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Υπήρχε ένας καταυλισμός ο οποίος, όμως, χώραγε 1.500 - 2.000 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι έχουν ξεχειλίσει γύρω - γύρω, είναι …
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν βασικές υποδομές, δηλαδή μεγάλες σκηνές στην Ειδομένη για 1.000 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι 10.000 - 11.000 - δεν ξέρουμε καν - εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά, είναι σε σκηνές μέσα στη λάσπη, σε άθλιες συνθήκες, που δεν θα περίμενε να συναντήσει κανείς ούτε σε τριτοκοσμική χώρα.
 
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έχει μία υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Και έχει μία υποχρέωση στην Ειδομένη, το συντομότερο δυνατόν, να την εκκενώσει και να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους τους πρόσφυγες σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και σε κλειστές δομές τους παράτυπους μετανάστες. Έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, να πληρούνται οι βασικές συνθήκες υγιεινής.
 
Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να δέχεται ότι ένα κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας είναι εκτός του ελέγχου της. Είναι τελείως παράλογος αυτός ο ισχυρισμός. Και δείχνει τη συνολική ανικανότητα μίας Κυβέρνησης την οποία το πρόβλημα την ξεπέρασε τελείως.
 
Δεν ξέρω, κύριε Τσίμα, εάν κάποια στιγμή οι εικόνες αυτές της Ειδομένης στο μυαλό, στο φαντασιακό κόσμο κάποιων κυβερνώντων δεν τους εξυπηρετούσαν. Αν δεν ήθελαν, δηλαδή, αυτή την εικόνα. Διότι ενδεχομένως να προσδοκούσαν οφέλη σε κάποιο άλλο διαπραγματευτικό μέτωπο.
 
Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι εικόνες είναι ντροπή για τη χώρα μας και είναι η απόλυτη ένδειξη μιας Κυβέρνησης, η οποία έχει απωλέσει πλήρως τον έλεγχο των εξελίξεων.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πρακτικά, πως μπορεί να γίνει εκκένωση αυτού του καταυλισμού; Δηλαδή, πως μπορούν να μεταφερθούν και πού μπορούν να μεταφερθούν; Γιατί και για αυτό το ρώτησα χθες τον κύριο Μουζάλα. Τον ρώτησα αν αύριο αυτοί οι 14.000 - όσοι είναι – οι άνθρωποι αποφασίσουν ωραία, φεύγουμε από την Ειδομένη, έχετε πού να τους πάτε; Και μου είπε: όχι ακόμα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άλλη μια απόδειξη μιας Κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να σχεδιάσει ούτε κάτι στοιχειώδες.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, για αυτό λέω, πρακτικά τι μπορεί να γίνει άραγε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Κυβέρνηση αυτή γνώριζε - το είχε προεξοφλήσει - ότι τα σύνορα θα έκλειναν. Και γνώριζε, επίσης, ότι θα έκλειναν τα βόρεια σύνορα και τα ανατολικά σύνορα θα παρέμεναν ανοιχτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη χώρα.
 
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κάπου πρέπει προσωρινά να φιλοξενηθούν.
 
Δεν το γνώριζε αυτό η Κυβέρνηση; Γιατί δεν φρόντισε, με τη συνεργασία του στρατού, όπου αυτό ήταν απαραίτητο, να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές;
 
Μίλησε κανείς με τους Περιφερειάρχες, με τις Περιφέρειες, να γίνει ένας λογικός επιμερισμός αυτών των χώρων φιλοξενίας σε όλη την ηπειρωτική επικράτεια, φυσικά με την εξαίρεση της Θράκης, ώστε με κάποιο τρόπο να απορροφηθούν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες;
 
Δηλαδή, αυτά τα απολύτως αυτονόητα, τα οποία θα έκανε οποιοσδήποτε, για την αντιμετώπιση μίας κρίσης, αυτή η Κυβέρνηση δεν τα έκανε. Και ναι - και για αυτό - έχει ευθύνη μεγάλη ο κ. Μουζάλας.
 
Ο κ. Μουζάλας δεν πρέπει να παραιτηθεί μόνο γιατί χρησιμοποίησε τον όρο “Μακεδονία” παντελώς ανεπίτρεπτα.
 
Αλλά και γιατί τελικά απέτυχε. Απέτυχε και ο ίδιος στη διαχείριση του προβλήματος. Και κάποιος, κάποια στιγμή, πρέπει να αναλάβει μία ευθύνη για αυτά τα οποία βλέπουμε και βιώνουμε στη χώρα, κύριε Τσίμα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πολιτικά, είχατε πει και πριν από εκείνη την περίφημη συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών ότι εσείς, η Νέα Δημοκρατία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξαιρεί το προσφυγικό από την πολιτική ατζέντα, δηλαδή δεν κάνει αντιπολίτευση επ’ αυτού, το αντιμετωπίζει ως ένα εθνικό θέμα. Τον τελευταίο καιρό ανεβάζετε τους τόνους. Τι είναι αυτό που άλλαξε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο είχαμε πει είναι ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Εμείς ασκήσαμε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το χειρισμό του προσφυγικού από την πρώτη στιγμή. Και θεωρούμε ότι οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα.
 
Αλλά, από εκεί και πέρα, ως προς τις διεκδικήσεις μας απέναντι στην Ευρώπη βεβαίως και η χώρα πρέπει να έχει μία ενιαία στρατηγική. Αυτή η στρατηγική αποτυπώθηκε - στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό - στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εξέδωσαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί.
 
Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που του θέσαμε. Διότι η βασικότερη απαίτηση, την οποία θέσαμε στο κοινό ανακοινωθέν, ήταν να υπάρχει ένας σταθερός μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες. Με μια κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες, οι οποίες θέλουν να συνεργαστούν, ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση του ελληνικού προβλήματος.
           
Δυστυχώς, αυτή η συγκεκριμένη αναφορά δεν βρήκε τη θέση της στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
 
Π.ΤΣΙΜΑΣ: Περιμένετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αύριο – μεθαύριο, στην αυριανή Σύνοδο;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στην αυριανή Σύνοδο. Θα βρεθώ και εγώ αύριο στις Βρυξέλλες για να μιλήσω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να μεταφέρω τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας, γύρω από τα ζητήματα αυτά.
           
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει και ένας βαθύς διχασμός στην προώθηση, σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, η οποία σίγουρα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών.
           
Από την άλλη, είναι απολύτως κατανοητό και δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει υπερβολικές εκπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
           
Άρα, ανάμεσα σε αυτές τις δύο παραμέτρους, πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία.
 
Από την άλλη - και θέλω να το τονίσω αυτό - δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ξεχάσουμε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει συγκεντρωμένος ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι - με βάση τις παλαιότερες αποφάσεις - δικαιούνται μετεγκατάσταση, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να δρομολογήσουμε έναν αριθμό, μία διαδικασία μετεγκατάστασης, μόνο για τους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία, ξεχνώντας την ελληνική πραγματικότητα.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτούς που είναι στην Ελλάδα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να το ξεχάσει ο πρωθυπουργός στο ότι διαπραγματεύεται αύριο στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συζήτηση. Κρατάω, κυρίως, αυτό που είπατε, την εικόνα που πήρατε επιτόπου από την επίσκεψή σας στην Ειδομένη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την εικόνα, κύριε Τσίμα, δεν μπορώ να την περιγράψω με λέξεις. Είναι μία εικόνα η οποία είναι παντελώς απάνθρωπη. Και επαναλαμβάνω, για άλλη μία φορά, ότι ο δήθεν ανθρωπισμός της Αριστεράς - γιατί ακούμε πολύ συχνά αυτήν την προσέγγιση περί κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς - πνίγηκε στις λάσπες της Ειδομένης.