«Η κυβέρνηση έχει αλλεργία σε αξιοκρατία, αξιολόγηση, αριστεία»
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή στο Χάρβαρντ, κ. Γιώργο Τσώκο.
Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποφέρει από μόνιμη αλλεργία απέναντι στην αξιοκρατία, στην αξιολόγηση, στην αριστεία. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τη στάση που τηρεί το υπουργείο Παιδείας απέναντι στα Συμβούλια Ιδρυμάτων των Α.Ε.Ι., παρά το γεγονός ότι έχουν συγκροτηθεί από σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικά για τους καταξιωμένους καθηγητές, διεθνούς φήμης, που ήλθαν από το εξωτερικό για να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις εμπειρίες τους, είναι ενδεικτικές οι απαξιωτικές αναφορές πρώην Υπουργού Παιδείας ότι αφελώς αποδέχθηκαν την πρόταση συμμετοχής τους στα Συμβούλια.
Ο κ. Τσώκος μου κατέθεσε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια και το ρόλο των Συμβουλίων στην αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ελπίζω να επικρατήσουν στην Κυβέρνηση ψυχραιμότερες σκέψεις και να μην καρατομήσουν έναν θεσμό, που αποτελεί φάρο ελπίδας για τα ταλαιπωρημένα, από τις μακροχρόνιες παθογένειες του λαϊκισμού, πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Ας μην υπάρχουν αυταπάτες: Μόνον αν επιτρέψουμε να λειτουργήσει η αξιοκρατία - στο κράτος εν γένει και στην εκπαίδευση ειδικότερα - μπορούμε να προσδοκούμε καλύτερες ημέρες για τον τόπο».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσώκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η νομική καθιέρωση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων ήταν ένα πολύ σωστό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της Παιδείας, που έπρεπε να είχε θεσπιστεί προ πολλού. Ο αρχικός νόμος μπορεί να μην ήταν τέλειος, αλλά ήταν σίγουρα μια καλή αρχή. Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, συγκροτημένα από σωστά επιλεγμένα πρόσωπα που νοιάζονται για την πρόοδο των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, θα διασφαλίσουν την αξιοκρατία, την προαγωγή της αριστείας, τη διασύνδεσή των Ανωτάτων Ιδρυμάτων με διεθνή Ιδρύματα και Κέντρα Ανάπτυξης και, πάνω απ’ όλα, την προώθηση της αυτοτέλειάς τους».