Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΣΒΙΓΚΟΥ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΣΒΙΓΚΟΥ
, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΗΝ ΕΡΤ (Μ.Κατσίμη – Γ.Δάρρας)





Η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για το προσφυγικό- Σύγκρουση της Ευρώπης της δημοκρατίας με την Ευρώπη των φραχτών
Δίνουμε μάχη για την πρώτη κατοικία
Η ΝΔ προσπαθεί να αποδράσει από τα πολιτικά της αδιέξοδα. Τι προτείνουν οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το προσφυγικό; Τι είπαν σχετικά με αυτά στη Σύνοδο του ΕΛΚ;

Για το προσφυγικό

Να ξεκινήσω από τις εικόνες που είδαμε στην εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα δια του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας νομίζω όλο τον ελληνικό λαό, προσπαθεί να δώσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ανθρωπισμού, ένα μήνυμα δημοκρατίας το οποίο συνάδει και με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης, τις οποίες όμως βλέπουμε καθημερινά να αποδομούνται από την ίδια τη στάση της, αλλά και από τη στάση χωρών της Ε.Ε., που δεν προσπαθούν να δώσουν από κοινού μια λύση η οποία να σέβεται και το δράμα των προσφύγων αλλά και τις ανάγκες των χωρών, γιατί δεν γίνεται – το αναφέρατε κι εσείς προηγουμένως – η Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα μόνη της.
Το μήνυμα το οποίο προσπαθούμε να δώσουμε σε όλη την Ευρώπη είναι ότι το πρόβλημα είναι κοινό, ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου και να περιμένουν τους Ευρωπαίους να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που θα σώσουν τις ζωές τους.
Οπότε, χρειάζεται συνυπευθυνότητα, χρειάζεται κοινή δράση, χρειάζεται συντονισμός και κυρίως χρειάζεται ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Και, βέβαια, χρειάζεται και συνεργασία με την Τουρκία. Γιατί δεν γίνεται η Ελλάδα που βρίσκεται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών να αναλαμβάνει όλη την ευθύνη και η Τουρκία που είναι η πόρτα όλων αυτών των ροών να μην συνεργάζεται.
Αυτό προσπαθούμε να καταδείξουμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου η μία μετά την άλλη οι χώρες τις Ευρώπης, αντί να αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους και απέναντι προς τους πολίτες τους αλλά και απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα, προσπαθούν να μεταφέρουν το πρόβλημα στην πόρτα του διπλανού τους.

- Κα Σβίγκου, δεν ξέρω κι εμείς τι θα κάναμε αν δεν είχαμε τα θαλάσσια σύνορα. Δηλαδή, κι μείς θα μπορούσαμε, αν δεν είχαμε τα θαλάσσια σύνορα, όπως ήδη έχουμε κλείσει πάνω τον Έβρο να κλείσουμε και τα υπόλοιπα. Δηλαδή, γιατί το λέμε αυτό στις άλλες χώρες;

Το λέμε αυτό στις άλλες χώρες επειδή, αντιλαμβάνεστε…

- Εμείς, είμαστε αναγκασμένοι να τους δεχτούμε γιατί έρχονται από τη θάλασσα και πάρα πολλοί πνίγονται.

κα Κατσίμη, δεν είναι ζήτημα γεωγραφικής θέσης. Η γεωγραφική θέση στην περίπτωση της Ελλάδα, βεβαίως, παίζει το ρόλο της γιατί είναι πολύ μεγαλύτερες οι προσφυγικές ροές από αυτές που μπορεί να αντέξει η χώρα. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Βλέπουμε στην Ευρώπη - και το έχουμε δει αυτό τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης - να έχει στρωθεί το έδαφος σε ακροδεξιές λογικές και σε ένα ρατσιστικό λόγο, ο οποίος στο εσωτερικό αυτών των χωρών βρίσκει πάτημα για να εμποδίσει λύσεις οι οποίες θα σέβονται την κοινή και υπεύθυνη στάση που πρέπει να καταδείξει η Ευρώπη. Οπότε, δεν είναι μόνο ζήτημα γεωγραφικής θέσης. Θα σας έλεγα, ότι δεν είναι καθόλου ζήτημα γεωγραφικής θέσης, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής.
Αυτή τη στιγμή συγκρούονται δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη. Η μία αντίληψη η οποία αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας όπου πρέπει να γίνονται και τα δικαιώματα των προσφύγων σεβαστά και η άλλη αντίληψη, η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα μειοψηφήσει, που θεωρεί ότι μέσα από τους εθνικούς εγωισμούς και μέσα από ύψωμα φραχτών οι οποίοι σκορπίζουν τη δυστυχία που έχουμε δει, θα λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα, όμως, δεν λύνεται έτσι. Ίσα – ίσα έτσι νομίζω ότι ντροπιάζεται όλη η Ευρώπη.


Για την επίσκεψη Μοσκοβισί και τη διαπραγμάτευση

Το να βρεθούν τα ισοδύναμα είναι δουλειά του οικονομικού επιτελείου. Δεν έχει νόημα μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια να κάνουμε μια συζήτηση, να βρεθεί το τάδε, να κάνουμε προτάσεις για ισοδύναμα… Αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία εν εξελίξει. Αυτό που έχει τονίσει σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση και αυτό που τονίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα που δεν θα δημιουργούν παραπάνω προβλήματα, αντίθετα θα λύνουν προβλήματα.

Και, βέβαια, στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή δίνουμε μια τεράστια μάχη για τα κόκκινα δάνεια. Δεν γίνεται να μην προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδύναμων συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση τα τελευταία έξι χρόνια.

Αυτή την θέση της ελληνικής κυβέρνησης την έχουμε αναπτύξει σε όλους τους τόνους και στις επαφές μας με τους ευρωπαίους ηγέτες. Χθες και ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί, όπως είχε κάνει και στην τελευταία επίσκεψή του ο κ. Ολάντ, συνέδεσαν αυτό το ζήτημα με την κοινωνική συνοχή. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η οποία έχει πληρώσει περισσότερο από όλους την κρίση, να συνεχίσει να την πληρώνει και μάλιστα με τρόπο ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με το να ξεσπιτωθεί ο κόσμος αυτή τη στιγμή δεν θα δοθεί καμία λύση. Ίσα – ίσα θα σκορπίσει πολύ περισσότερο την κοινωνική δυστυχία από την οποία, δυστυχώς, έχουμε χορτάσει.


Για τη στάση της ΝΔ και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης

Άκουσα με ενδιαφέρον τον κ. Πλακιωτάκη να μιλά για περιορισμό των κρατικών δαπανών ως αντιπρόταση, από ότι καταλαβαίνω, της Ν.Δ. απέναντι στην πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πραγματικά αναρωτιέμαι, επειδή πλέον αυτό είναι το νέο μότο των εκπροσώπων της ΝΔ, πως ακριβώς θα περιοριστούν αυτές οι έρμες κοινωνικές δαπάνες;

Είδαμε τη δημόσια παιδεία να έχει στραγγαλιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε τη δημόσια υγεία να στραγγαλίζεται, είδαμε δημόσιους υπαλλήλους να απολύονται, είδαμε την ΕΡΤ να κλείνει, είδαμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία, όχι μόνο δεν έδωσαν λύση, αλλά δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα, ισοπέδωσαν το κοινωνικό κράτος, δεν δίνουν τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να απολαμβάνουν από το κράτος αυτά τα οποία δικαιούνται.. Οπότε από το να πετάμε έτσι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του στυλ «περιορισμός κρατικών δαπανών» και να μην λέμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό που οδηγεί;

Γιατί ξέρετε, η επιλογή που γίνεται αυτή τη στιγμή εξαιτίας της συμφωνίας με την αύξηση σε συγκεκριμένους φόρους πρέπει να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε πραγματικά να μπορέσει να υπάρξει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί, δεν σας κρύβω, τα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί είναι πολύ δύσκολα και οι Έλληνες πολίτες δικαίως δεν θέλουν παραπάνω μέτρα σε μια ήδη επιβαρημένη ελληνική κοινωνία.

Ποια είναι όμως η διαφορά; Αυτή τη στιγμή προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να δώσει μια διέξοδο, να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα σ΄ αυτές τις δυσκολίες, μέσα σε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε απέναντι.

Η κυβέρνηση πρέπει να δικαιολογεί την αριστερή της πολιτική στην πράξη. Και νομίζω ότι αυτό κάνει. Το κάνει στην πράξη όταν δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες που διεκδικούν ως εχθρούς, αλλά τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους που διεκδικούν δικαιώματα, όταν δεν αντιμετωπίζει το κράτος ως μαγαζί της, αλλά το αντιμετωπίζει ως κάτι το οποίο πρέπει να μεταρρυθμιστεί και κάτι στο οποίο πρέπει να τελειώσουν οι σχέσεις που είχαν αναπαραχθεί το προηγούμενο διάστημα, οι σχέσεις διαπλοκής..


Για το άρθρο Φίλη

Αυτό το οποίο έγινε πρώτο θέμα χτες ήταν ένα άρθρο το οποίο είχε γράψει ο Ν. Φίλης τον καιρό ακόμα που ήταν δημοσιογράφος και συνάδελφός σας στην ΑΥΓΗ, το οποίο ανασύρθηκε, έγινε ερώτηση και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σ΄ αυτό το άρθρο, λέγοντας και ο ίδιος ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας και λέγοντας ότι δεν αμφισβητεί ο ίδιος την κρατική πολιτική απέναντι στο θέμα.
Εγώ θα σας έλεγα δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι στη συλλογική μνήμη έχει γραφτεί ως γενοκτονία και ότι η ελληνική Βουλή ομόφωνα το έχει αναγνωρίσει ως τέτοιο.

Το δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια ΝΔ η οποία προσπαθεί να αποδράσει και από τα πολιτικά της αδιέξοδα και από την κρίση στρατηγικής, βλέπουμε ένα διαγωνισμό των υποψηφίων προέδρων για το ποιος θα επηρεάσει καλύτερα το ακροατήριο της ΝΔ, βλέπουμε μια πατριδοκαπηλία, θα έλεγα, η οποία δεν σέβεται την ιστορία του ελληνικού λαού.

Θεωρώ ότι αυτό είναι απλώς μια προσπάθεια υπεκφυγής από τα προβλήματα για τα οποία δεν έχουν προτάσεις και λύσεις. Έγινε και σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, όπου πήγαν 3-4 υποψήφιοι της ΝΔ.. δεν ξέρω τι είπαν για το προσφυγικό, δεν ξέρω τι είπαν για τα προαπαιτούμενα, δεν ξέρω τι λένε ακόμα και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό είναι που θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να μας απασχολεί και γι αυτό θα θέλαμε να ακούσουμε και τι λένε οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
4/11/2015