Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση

:
Γνωρίζετε ότι ανέλαβα τα καθήκοντα του μεταβατικού Προέδρου σε μια δύσκολη, για τη Νέα Δημοκρατία, περίοδο. Ενόψει μάλιστα και εθνικών εκλογών στις οποίες θα οδηγούμεθα, εις γνώσιν μας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν και ευχάριστο. Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προκηρύξαμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού. Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό και στους συνυποψήφιους μου και στη διαδικασία. Και γι’ αυτό ακριβώς δεν έκανα και πολλές δημόσιες εμφανίσεις, γιατί πιστεύω ότι είμαι σε μια ευγενική άμιλλα με τους συνυποψήφιους μου και πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν απήντησα πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχτηκα και καμιά φορά ήταν και χυδαίες. Τις προσπέρασα.
Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες, τους οποίους πληγώσαμε. Και ενώ είμαστε όλοι μαζί στη Νέα Δημοκρατία και είμαστε στο ίδιο καράβι και ενώ θα έπρεπε να βρούμε αμέσως τον τρόπο, με τον οποίον θα προχωρούσαμε μπροστά, οι εκλεκτοί συνάδελφοι, βρήκαν το θέμα της τεχνικής αυτής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι συμμετείχαν στην ΚΕΦΕ και γνώριζαν εξ’ ολοκλήρου τα πάντα. Εφόσον δεν κατάλαβαν τη σιωπή μου, φοβούμαι ότι δεν θα καταλάβουν ούτε αυτά που λέω τώρα.
Οφείλω, όμως, υπερασπιζόμενος τον εαυτό μου, αμυνόμενος, να εξηγήσω στους Νεοδημοκράτες ορισμένα ζητήματα. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, το θέμα ήταν απολύτως τεχνικό, δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί, έπρεπε να ζητήσουμε συγγνώμη και να δούμε πως με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, θα προχωρήσουμε τη διαδικασία, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει.
Θέλω, λοιπόν, να ενημερώσω πρώτον ότι όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Διότι αντιπρόσωποι όλων των υποψηφίων μετέχουν στην ΚΕΦΕ. Βρίσκω πολύ υποκριτικό το να δείχνουν χθες ότι δε γνώριζαν και να ζητούν ακόμα και την παραίτηση του Προέδρου, ο οποίος ως γνωστόν, με το τεχνικό ζήτημα δεν έχει καμία ανάμιξη. Αντιθέτως, θέλω να θυμίσω ότι, όταν παρενέβην για να γίνουν διαφανείς οι  διαδικασίες  εξεύρεσης της εταιρίας, πολλοί είπαν ότι δεν είναι θέμα του Προέδρου και ότι είναι θέμα του Γραμματέα, του Γενικού Διευθυντού και του διευθυντού της μηχανοργάνωσης.
Όταν έγινε ο διαγωνισμός  και επελέγη η εταιρία και όλοι ρωτήσαμε να δούμε ποια εταιρία είναι αυτή - φυσιολογικό ήταν άλλωστε - ελέχθη ότι είναι εταιρία η οποία έχει αναλάβει εργασίες κατά τη διάρκεια την οποία ήμασταν κυβέρνηση. Ελέχθη ότι τις έφερε εις πέρας. Και ότι είναι μια εταιρία η οποία θα κάνει καλά τη δουλειά της. Βρίσκω πολύ υποκριτικό υπουργοί της κυβέρνησης που διετέλεσαν, όταν έδωσαν τέτοιες εργασίες και πρέπει και να τη γνώριζαν την εταιρία, όπως και τους ανθρώπους της, όπως άκουσα και τον κ. Βορίδη να λέει ότι πρέπει να ζητήσω μια συγνώμη, ήταν υπουργός της κυβέρνησης και απ’ ό,τι ξέρω την ήξερε την εταιρία και απ’ ό,τι ξέρω είχε και δικηγορικές συνεργασίες μαζί. Kαι ταυτόχρονα να πω ότι και οι άρτι αφιχθέντες  πρέπει να σέβονται λίγο την προσφορά όλων εκείνων που 41 χρόνια έχουν δώσει τη ζωή τους στο κόμμα για να τους υποδεχθεί.
Θα έλεγα λοιπόν, να είναι όλοι πιο προσεκτικοί. Και ταυτόχρονα, θέλω να πω ότι και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί, σε συνεργάτη δικό μου, για την εταιρία.
Γιατί, λοιπόν, εκπλήσσονται όλοι; Και γιατί την ώρα που έγινε κάτι τεχνικό, που πλήττει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και το καράβι πάει να βυθιστεί, αντί να δούμε πως θα το σώσουμε αυτοί γίνονται πολύ μικροί και κάνουν προσωπικές επιθέσεις και βρίσκουν ως πεδίο αντιπαράθεσης  εκείνη την ώρα και ζητούν και την  παραίτησή μου; Εγώ πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το επιλύσουμε. Ευθύνες σαφώς υπάρχουν. Ο Γραμματέας του κόμματος γνώριζε την  εταιρία, έχει συνεργαστεί μαζί της. Ο Γενικός Διευθυντής γνώριζε την εταιρία. Ο διευθυντής μηχανοργάνωσης έχει συνεργαστεί μαζί της. Ο κ. Πτωχός ήταν συνεργάτης της εταιρίας. Το Μέγαρο Μαξίμου, επί Αντώνη Σαμαρά, είχε συνεργαστεί με την εταιρία. Και όλοι εγγυήθηκαν ότι θα γίνει σωστή η διαδικασία. Καλά τόσο θράσος σήμερα, να λένε ότι έφταιγα εγώ; Πράγματι έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα. Και γιατί πίστευα ότι στα νεοδημοκρατικά, έ, όταν συνεννοούμαστε γνωρίζουμε όλοι ότι δεν θέλουμε να βλάψουμε το κόμμα μας, το καράβι μας, τη Νέα Δημοκρατία.
Για αυτό, λοιπόν, απολογούμαι στην υπερήφανη και πληγωμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Να της πω ότι το κόμμα είναι εδώ, θα παραμείνει δυνατό, θα ξεπεράσει το τεχνικό πρόβλημα και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχουμε την ψηφοφορία και τη γιορτή της Νέας Δημοκρατίας, που θα εκλέξει Πρόεδρο.
Θέλω, επίσης,  να σας πω ότι η καρέκλα του μεταβατικού Προέδρου δεν με συγκίνησε ποτέ. Και ευχαρίστως θα την παρέδιδα. Και είπα να την παραδώσω και τον Αύγουστο, αλλά και μετά τις εκλογές. Και κανείς δεν ήθελε. Άλλωστε, μετά τις εκλογές, όπως θυμάστε, έγινε μια άτυπη συζήτηση, πάλι με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη. Εγώ ευχαρίστως είπα να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού Προέδρου, διότι συμμετέχω στη διαδικασία και διεκδικώ. Και θα πρέπει και ο κ. Τζιτζικώστας να παραιτηθεί από περιφερειάρχης, γιατί αυτός έχει και εκτελεστική εξουσία και διαχείριση. Και μη μου πείτε ότι ξαφνικά τον αγάπησαν όλοι οι δήμαρχοι της περιφέρειάς του.
Εγώ λοιπόν είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του Προέδρου του μεταβατικού, να οριστεί μεταβατικός Πρόεδρος. Εκτιμώ πάρα πολύ την κα Γιαννάκου, τη σέβομαι, θα μπορούσε να ήταν αυτή. Όπως θα μπορούσε να ήταν και ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης ή ο κ. Δημήτρης Σιούφας ή η κα Άννα Μπενάκη. Πάντως, εν πάση περιπτώσει, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν παραιτούμαι από τη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε. Και μη διανοηθεί κανείς να τη σταματήσει και να παραβεί το Καταστατικό. Αλλά σαφώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η καρέκλα του μεταβατικού προέδρου μου δημιουργούσε περισσότερα μειονεκτήματα απ’ όσα πλεονεκτήματα νόμισαν ότι είχα.
Για αυτό ακριβώς, ζήτησα από τον κ. Πλακιωτάκη να ορίσει πότε θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συζητήσει τον Προϋπολογισμό και παρεμπιπτόντως και τα ζητήματα αυτά. Διότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει αρμοδιότητα με βάση το Καταστατικό, ούτε με τον Κανονισμό της να συζητήσει τέτοια θέματα. Είναι αναρμόδια.
Κατά συνέπεια με μόνο θέμα αυτό, δεν μπορεί να συγκληθεί. Όμως, επειδή έχει κατατεθεί ο Προϋπολογισμός και θα συζητήσουμε τον Προϋπολογισμό, μπορεί παρεμπιπτόντως να συζητήσουμε και το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επομένως, εγώ θα ζητήσω από τον κ. Πλακιωτάκη ή αν θέλουν κάποιον άλλο να γίνει ο μεταβατικός Πρόεδρος από σήμερα και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερον δυνατόν στην οποία θα είμαι υποψήφιος και πιστεύω ότι θα την κερδίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε ότι θα πείτε στον κ. Πλακιωτάκη να οριστεί μεταβατικός Πρόεδρος. Πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας εννοείτε ή μετά;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ τον καλώ από τώρα να του παραδώσω την καρέκλα. Δεν είμαι γαντζωμένος στις καρέκλες. Αυτό το εξήγησα και τον Ιούλιο και μετά το Σεπτέμβριο και το συζητήσαμε. Λοιπόν, Μεϊμαράκης και γαντζωμένος στην καρέκλα δεν είναι, αλλά θα παραιτηθεί και ο κ. Τζιτζικώστας και θα παραιτηθούν και οι άλλοι δύο  συνάδελφοι από τις κοινοβουλευτικές τους θέσεις, από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι εννοώ, έτσι; Αν δεν παραιτηθούν, αυτό θα βαρύνει αυτούς και ο κόσμος θα μας κρίνει. Εγώ στον κόσμο απολογούμαι, τον κόσμο εμπιστεύομαι, απ’ αυτόν ζητάω να με ψηφίσει. Θέλω και παροτρύνω τους συναδέλφους όλους να μην υψώσουν τους τόνους. Όλοι είμαστε στο καράβι της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι πρέπει να σκεφτούμε ότι, αν αυτό βουλιάξει, βουλιάζουμε συνολικά, σε μια περίοδο που η χώρα την έχει ανάγκη γιατί η κυβέρνηση παραπαίει. Και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει, αντί να κάνουν σπέκουλα σε αυτά τα θέματα, να χαμηλώσουν οι τόνοι και να καταλάβουν όλοι ότι όσο λιγότερο μιλάμε τόσο καλύτερα. Και δεν χρειάζεται να με προκαλούν να μιλώ, γιατί εγώ θα μιλώ όποτε κρίνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποια διαδικασία θα οριστεί μεταβατικός Πρόεδρος; Μπορεί να παραμείνει ο κ. Παπαμιμίκος.
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Σας απαντώ ότι εγώ θα ζητήσω τώρα από τον κ. Πλακιωτάκη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ορίσει εκείνος κάποιον μεταβατικό;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Να ασκήσει τις αρμοδιότητες. Μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητες. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα με τον τρόπο που νομίζετε. Πόσο  καιρό θα πάρει αυτό, δύο βδομάδες, τρεις βδομάδες, ένα μήνα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με τον κ. Παπαμιμίκο δεν υπάρχει θέμα; Δηλαδή μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία με πρόεδρο της ΚΕΦΕ τον κ. Παπαμιμίκο μετά την Κυριακή;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα από την ημέρα των εκλογών, γνωρίζετε - και σας το έχω πει και δημοσίως - ότι εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Παπαμιμίκο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε την παραίτησή του;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν μπορώ να τη ζητήσω και δεν θέλω. Και μη μου λέτε ο κ. Παπαμιμίκος. Ο κ. Παπαμιμίκος, ο κ. Τσιμάρας, ο κ. Πέτσας, που είναι ο Γραμματέας της μηχανοργάνωσης, είναι όλοι άνθρωποι που ορίστηκαν από τον κ. Σαμαρά. Εγώ δεν τους όρισα, δεν τους ψήφισα, δεν τους πείραξα. Κατά συνέπεια, μην εκπλήσσονται όλοι όσοι στήριζαν εκείνη την περίοδο και τους ψήφισαν. Και μη μας κάνουν οι άρτι αφιχθέντες μαθήματα δημοκρατίας. Διότι πρέπει να σεβαστούν και την ιστορία μας και την ηλικία μας. Εντάξει αυτοί είναι μικροί, μπορεί να λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω. Σαν μεγαλύτερο θα πρέπει ίσως και λίγο να με σέβονται.