Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στο συνέδριο σας.
Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να είμαι σήμερα εδώ.
Με την ΟΤΟΕ μας συνδέουν πολύχρονοι δεσμοί, κοινοί αγώνες και προσπάθειες, τόσο για το ρόλο του Τραπεζικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της χώρας, όσο και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Τράπεζες.
Σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το χώρο των τραπεζών, το Συνέδριο σας μου δίνει την ευκαιρία να σταθώ σε τρία σημαντικά θέματα.
Το πρώτο: Πριν 5 μήνες ο κ. Μιχελής Πρόεδρος του ΤΧΣ και οι Ευρωπαίοι θεσμικοί εταίροι μας, δήλωναν πως δεν υπάρχει θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης στις Τράπεζες.
Δυστυχώς η βύθιση της οικονομίας από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η φυγή καταθέσεων, τα capital controls, η εκτίναξη των κόκκινων δανείων την επέβαλαν.
Και δυστυχώς με τον τρόπο που αυτή έγινε οδήγησε στην εκχώρηση «αντί πινακίου φακής» των Ελληνικών Τραπεζών, σε ξένους επενδυτές, ορισμένοι εκ των οποίων είναι hedge funds, δηλαδή οι κατά τον κ. Τσίπρα «κερδοσκόποι των αγορών».
Και το χειρότερο: Με τους όρους που ζήτησε η τρόικα και δέχθηκε η Κυβέρνηση, εξαϋλώθηκαν η αξία των μετοχών, η περιουσία του Δημοσίου, των μικρών και μεσαίων μετόχων και η περιουσία σε μετοχές των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Βέβαια επιτέλους έφυγε έστω και την τελευταία στιγμή ο κίνδυνος που είχε δημιουργηθεί για τις καταθέσεις των πολιτών.
Θέλω λοιπόν να δεσμευθώ, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες που υπάρχουν.
Ήδη μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο ΤΧΣ, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα προχωρεί ως πρώτο βήμα στην κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να μάθει ο Έλληνας πολίτης ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις και τα αποτελέσματά τους.
Το δεύτερο: Η διαδικασία αυτή συνδέεται με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που προβλέπουν μείωση των καταστημάτων των Τραπεζών και μείωση του κόστους προσωπικού.
Δηλαδή τον κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων.
Η ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή η τρόικα φέρνει «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» την απαίτηση απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.
Και αν κάτι τέτοιο γίνει, ο χώρος των Τραπεζών θα είναι ο πρώτος στόχος.
Πριν ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ έθεσε veto, σε ανάλογες απαιτήσεις της τρόικα. Το ίδιο ζητάμε να κάνει και η Κυβέρνηση σήμερα.
Ας μη διανοηθεί κανείς να φέρει στην Βουλή διάταξη για ελεύθερες ομαδικές απολύσεις εργαζομένων.
Το τρίτο και επίσης πολύ σημαντικό: Ο κ. Κατρούγκαλος όπως πληροφορηθήκαμε ενημέρωσε ήδη τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, για πρόθεση νομοθετικών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό.
Φυσικά αυτές κάθε άλλο παρά υλοποιούν τις δεσμεύσεις του ίδιου στους αγανακτισμένους του Συντάγματος το 2011, τους οποίους διαβεβαίωνε “ότι θα φυσήξει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του Μνημονίου”.
Αν’ αυτού όμως προέκυψε τυφώνας που παρασύρει τα πάντα γιατί οι προτάσεις του περιλαμβάνουν:
Ø Μείωση των συντάξεων
Ø Κατάργηση του ΕΚΑΣ
Ø Αύξηση των εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων
Λέμε Όχι.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμφωνήσουμε στις προτάσεις αυτές.
Από το Φθινόπωρο του 2014 ξεκαθαρίσαμε προς την τρόικα ότι δεν οδηγούν αυτές οι λύσεις σε βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή λύση του Ασφαλιστικού.
Όπως δεν οδήγησαν σε λύση του προβλήματος ούτε οι περικοπές που αναγκαστικά έγιναν και από εμάς σε συνθήκες σαφώς δυσκολότερες.
Χρειάζεται, να εφαρμοσθεί πλήρως και να επιταχυνθεί χρονικά, η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ που έγινε το 2010-2011 και εκφράστηκε με το Ν. 3863.
Και ταυτόχρονα καταθέσαμε προχθές ως ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για “βιώσιμες λύσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση με αξιοπρεπείς συντάξεις”.
Σας καλούμε χωρίς προκαταλήψεις να τις συζητήσουμε, σε ένα κοινωνικό διάλογο που δεν τόλμησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς τον κάνουμε πράξη.
Φίλες και Φίλοι,
Ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, αναζητά συνενόχους.
Δεν θα τους βρει σε εμάς.
Εμείς θέλουμε την Εθνική Συνεννόηση και το αποδείξαμε όταν έπρεπε να σωθεί η χώρα και να αποφευχθεί το Grexit. Ο κος Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το κεκτημένο με τις εκλογές.
Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις. Ούτε να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα.
Αν ειλικρινά θέλουν πραγματικό διάλογο ας φέρουν τις προτάσεις τους στην ΟΚΕ και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Και με τους πολιτικούς αρχηγούς θα μπορούσε να είχε συζητήσει ο ίδιος από τον περασμένο μήνα, αν πραγματικά τον ενδιέφεραν ο προτάσεις μας ή να είχε ζητήσει μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή.
Δεν είναι δυνατόν ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιείται ως χώρος αναζήτησης συνενόχων για θέματα άσκησης Κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό.
Φίλες και φίλοι,
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ,το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις πολιτών έχουμε αναλάβει ήδη την πρωτοβουλία κοινωνικού διαλόγου, με στόχο τη διαμόρφωση μαζί με τους κοινωνικούς - παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας και τους πολίτες, ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Ενός συνεκτικού, οραματικού αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικού σχεδίου που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και που θα αποτελέσει τη βάση για το παραγωγικό και αναπτυξιακό σοκ που θα ζωντανέψει ξανά την παραγωγική διαδικασία και την οικονομία.
Πάνω από 5 χρόνια ασφυξίας, περικοπών, στασιμότητας και υπανάπτυξης έχουν ως αποτέλεσμα μια οικονομία σε ένα αέναο κύκλο ύφεσης και την κοινωνία στα όρια της συλλογικής κατάθλιψης.
Σε αυτά τα 5 χρόνια κάποιοι έχτισαν πολιτική καριέρα φιλοτεχνώντας μια εικονική πραγματικότητα γεμάτη αυταπάτες, ψευδαισθήσεις αλλά κυρίως δημαγωγία, ψέματα και πολιτικό αριβισμό.
Μέσα σε λίγους μήνες η εικονική αυτή πραγματικότητα κατέρρευσε και αναδείχθηκε η απάτη αλλά και η ανικανότητα και η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου.
Δεν θα αφήσουμε όμως να καταρρεύσει και η χώρα!
ΛΕΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
ΩΣ ΕΔΩ!
ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ!
Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, κοιτάμε ξανά τους πολίτες στα μάτια και τους καλούμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ΜΑΖΙ το Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το νέο όραμα και στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Να διαμορφώσουμε τους όρους για να βγούμε επιτέλους από την κρίση, με την Ελλάδα ζωντανή, σε τροχιά δημιουργίας και ανάπτυξης, μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.
Την σύγχρονη Προοδευτική Πρόταση που θα ξαναφέρει την ΕΛΠΙΔΑ στην χώρα.
ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ τις ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Το πιστωτικό σύστημα της χώρας και οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αυτό.
Θα έχουμε ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με την ηγεσία σας, αναζητώντας κοινούς τόπους και δράσεις, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των αμοιβών των εργαζομένων .
Και φυσικά ένα από τα πρώτα βήματά μας είναι να δουλέψουμε μαζί για την ενίσχυση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Στην Ελλάδα που θέλουμε είναι απαραίτητο ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα που θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την Ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και ξεπερασμένες συντεχνιακές λογικές.
Γι’ αυτό και δεν συμφωνούμε, και δεν θα συμφωνήσουμε, με λογικές κατασυκοφάντησης και αποδυνάμωσης του ρόλου των συνδικάτων.
Οι νεοφιλελεύθεροι θεωρούν ως εχθρό τα συνδικάτα.
ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.
Εμείς θέλουμε την συμπόρευση και την συνεργασία μαζί σας.
Με ξεκάθαρες θέσεις και καθαρές σχέσεις
Μ’ αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας.