Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
ΣΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκίνησε ο κύκλος της αποκαθήλωσης του μύθου της λεγόμενης «σκληρής διαπραγμάτευσης», με βάση τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές. Ο προηγούμενος μύθος του «σκίζω μνημόνια, μοιράζω μισθούς και συντάξεις, διαγράφω το χρέος» διαψεύστηκε μετά από επτά μήνες Κυβέρνησης, περιδίνησης μεταξύ των περί δημιουργικής ασάφειας, δημοψηφισμάτων και plan B, που έφερε τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού.
Και είναι βέβαιο ότι η χώρα θα είχε πέσει στο γκρεμό, εάν την τελευταία στιγμή δεν ανακρούατε πρύμναν, εάν δεν ήμασταν εμείς να βάλουμε πλάτη με την επίσκεψη της κυρίας Γεννηματά στους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εάν με τις ψήφους μας, δεν καλύπταμε την απώλεια της δικής σας κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας.
Όμως, το να προσπαθείτε να δικαιολογείτε τους νέους φόρους, τις νέες περικοπές συντάξεων και την αναίρεση θετικών διατάξεων για μεγάλες κοινωνικές ομάδες, επικαλούμενοι τη συμφωνία, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο και να μας χρεώνετε ευθύνες ότι μαζί ψηφίσαμε, πάει πολύ!
Και πάει πολύ για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι το τρίτο, το επαχθέστερο μνημόνιο, δεν ήταν αναγκαίο, δεν ήταν αναπόφευκτο, εάν είχατε ακολουθήσει άλλο δρόμο το Γενάρη, εάν τότε που σας προτρέψαμε -μαζί με τις ευχές μας να πετύχετε- είχατε αξιοποιήσει τα θετικά δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί χάρις στην πεντάχρονη προσπάθεια που ξεκινήσαμε εμείς, χάρη στους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού και κάνατε μία σοβαρή διαπραγμάτευση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ήταν πολύ πιο ευνοϊκότερα απ’ αυτά που τώρα φέρατε με το τρίτο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο, λοιπόν, στο οποίο βάλατε τη χώρα δεν ήταν αναπόφευκτο.
Ο δεύτερος λόγος που δεν μπορείτε να μας απευθύνετε αυτήν την κατηγορία είναι γιατί, όπως δηλώσαμε στη Βουλή στις 14 Αυγούστου, όταν ψηφιζόταν εδώ το τρίτο μνημόνιο, αυτή η συμφωνία και οι επαχθείς όροι, τους οποίους εμπεριείχε, ήταν αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που την έκαναν αποκλειστικά ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, παρά τις δικές μας προτροπές για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και για εθνική συνεννόηση. Πήρατε μόνοι σας την ευθύνη και φέρατε αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα, σε μία διαδικασία άνευ όρων παράδοσης ως αποτέλεσμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής και μιας πλήρους αναξιοπιστίας, στην οποία είχε περιπέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές.
Σας είπαμε, λοιπόν, τότε, ξημερώματα στις 14 Αυγούστου -θυμάμαι καλά-, ότι εμείς αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε και είπαμε τα πέντε «όχι». Όχι στην υπερφορολόγηση των αγροτών, όχι στην εξαθλίωση των συντάξεων, όχι στην ανασφάλεια των δανειοληπτών και κυρίως της πρώτης κατοικίας, όχι στο 23% στην εκπαίδευση, όχι στις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις. Το είπαμε και στις 14 Αυγούστου, το είπαμε και καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.
Έτσι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα είναι αποτέλεσμα των δικών σας ατυχών επιλογών και δεσμεύσεων και τα μέτρα που περιέχει καταρρίπτουν τη λεγόμενη «σκληρή διαπραγμάτευση» και την προσπάθεια που κάνατε, με την οποία βεβαίως πείσατε τον ελληνικό λαό και σας ψήφισε.
Η δική μας στάση, το δικό μας «όχι» στο νομοσχέδιο επί της αρχής και στα άρθρα που περιλαμβάνουν αυτά τα σκληρά μέτρα, είναι αποτέλεσμα μίας συνεπούς στάσης, η οποία από τη μία μεριά προάσπιζε το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας και είναι λυπηρό που άκουσα τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας να κατηγορεί εμάς, που υποστήκαμε πάρα πολλές θυσίες, που λοιδορηθήκαμε από εσάς, που ακούσαμε μεγάλες κατηγορίες με βαριές εκφράσεις, τις οποίες δεν θέλω να επαναλάβω για να φύγουμε απ’ αυτόν τον κύκλο, ως δήθεν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Κατηγορούμεθα εμείς που πήραμε την ευθύνη, την οποία εσείς, διά της Πλειοψηφίας που απωλέσατε, δεν αναλάβατε να ψηφίσετε τη συμφωνία που φέρατε;
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά που κάνουμε τώρα είναι απολύτως συνεπή με αυτά που λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια και τις προσπάθειες που κάναμε, την απόλυτη πεποίθησή μας δηλαδή ότι η χώρα θα μπορούσε να βγει από τα μνημόνια, εάν δεν είχατε διαλέξει αυτήν την τυχοδιωκτική πολιτική να πάτε τη χώρα σε εκλογές το Γενάρη και εάν δέσμιοι των ψεμάτων σας που είχατε πει προεκλογικά δεν μπορέσατε να προχωρήσετε σε μία επωφελή συμφωνία για τη χώρα αμέσως μετά το Γενάρη.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα βασικά του άρθρα περιέχει τα νέα βάρη, τα οποία θα καταψηφίσουμε. Περιέχει ρυθμίσεις, τις οποίες θα συζητήσουμε, γιατί αποτελούν συνέχεια επιλογών που εμείς είχαμε δρομολογήσει. Εξορθολογίζει και προσαρμόζει διατάξεις του φορολογικού δικαίου και άλλες, για τις οποίες έχουμε υποβάλει μια σειρά παρατηρήσεις και δεν μπορεί να είμαστε αρνητικοί. Περιμένουμε και τις απαντήσεις των Υπουργών.
Βεβαίως, περιέχει ζητήματα για τα οποία έχουμε βάλει σοβαρές ενστάσεις και τα οποία ενδεχόμενα η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος της συζήτησης θα διευκρινίσει –όπως αυτό που τέθηκε νωρίτερα- και δεν είμαστε αρνητικοί, αν τελικά δοθούν οι εξηγήσεις που θέλουμε.
Όμως, ποιος είναι κυρίως ο πυρήνας του νομοσχεδίου, για να μη χαθούμε στο εύρος των είκοσι διατάξεων του; Ο πυρήνας του νομοσχεδίου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι διατάξεις που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Τι κάνει στο φορολογικό; Περιέχει τη πρώτη δόση των φορολογικών βαρών που έρχονται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, πρώτον, με την επιβάρυνση των ακινήτων διότι αναιρεί απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, όπως είναι αυτές για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, απαλλαγές που εμείς είχαμε κάνει γιατί αυτές συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δημιουργία πλεονάσματος.
Βεβαίως αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα διότι το κάνουν αυτοί οι οποίοι κατηγορούσαν εμάς και έλεγαν ότι το 2015 δεν θα υπάρξει ΕΝΦΙΑ, δεν θα τον εισπράξουν. Δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των κορυφαίων Υπουργών υπάρχουν όσες θέλετε.
Επίσης, επιβαρύνει παραπέρα τα ακίνητα γιατί καταργεί τη διάταξη για να εκχωρούνται στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια και βεβαίως επιβαρύνει όλους όσους έκαναν χρήση –και είναι χιλιάδες αυτοί, κυρίως μικρομεσαίοι επαγγελματίες- των εκατό δόσεων, όχι αυτών που ψηφίσαμε εμείς πέρυσι τον Οκτώβρη, τις οποίες υπονόμευσαν υποσχόμενοι σεισάχθεια για να μην εφαρμοστούν, παρότι ήταν νόμος του κράτους, αλλά τη δικιά τους ρύθμιση που ψηφίστηκε εδώ τον Μάρτη, αναιρώντας τις ευνοϊκότερες από τη προηγούμενη ρύθμιση διατάξεις για το ύψος του επιτοκίου, από τη μία μεριά, και για το εύρος των δόσεων.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος -και όπως θύμισε πολύ καλά- νωρίτερα στο Σώμα, είχαμε πει τότε ότι «προσέξτε, ψηφίζουμε, αλλά δεν θα ξε-ψηφίσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ». Τώρα που ξε-ψηφίζετε, λοιπόν, να σκεφτείτε τι επιπτώσεις έχει η αναίρεση αυτή των ρυθμίσεων των εκατό δόσεων σε ανθρώπους που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις ρυθμίσεις, θα βγουν έξω από τη ρύθμιση και άρα μεθαύριο δεν θα μπορούν να έχουν μια φορολογική ενημερότητα για να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Δεν τους δίνετε δηλαδή, καμία ελπίδα να προσφέρουν στο μεγάλο ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, της επανεκκίνησης της οικονομίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, πλούτου και εισοδημάτων.
Βεβαίως, οφείλω να πω ότι εδώ η Κυβέρνηση θα μπορούσε, αν ήθελε να ορθολογικοποιήσει αυτή τη διάταξη των εκατό δόσεων, να κάνει μια διαφοροποίηση σε αυτό που είχαμε επισημάνει εμείς όταν έφερε εδώ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση των εκατό δόσεων και αυτοί που όφειλαν πάνω από ένα εκατομμύριο, να βάλει δηλαδή έναν διαχωρισμό ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Και ενώ αυτό είναι μια λογική πρόταση -γιατί έχει να κάνει με μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι συνήθως διαθέτουν και περιουσιακά στοιχεία- όχι μόνο δεν το πράττει, αλλά κάνει πως δεν καταλαβαίνει στις επανειλημμένες μας προτροπές, καθώς έχουμε αξιοποιήσει και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο έχοντας καταθέσει δύο ερωτήσεις.
Και αναφέρομαι τώρα στον κ. Αλεξιάδη που εκπροσωπεί εδώ το Υπουργείο Οικονομικών και στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής γιατί κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε. Δεν μπορεί να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι Υπουργοί, όταν ασκείς κοινοβουλευτικό έλεγχο και τους λες: «Δώσε μου τα στοιχεία! Πόσοι έκαναν χρήση αυτής της διάταξης για πάνω από ένα εκατομμύριο; Ποια είναι τα ποσά που ρυθμίσανε; Ποια είναι τα πρόστιμα που χαρίσανε; Και τελικά ποιοι είναι;». Διότι κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι εδώ είναι οι μεγάλοι «νταλαβεριτζίδες», αυτοί που προκαλούν την ελληνική κοινωνία.
Και μας λέει ο κ. Αλεξιάδης ότι υπάρχει το απόρρητο! Σας είπε χθες ο κ. Θεοχάρης ότι το απόρρητο για οφειλέτες με πάνω από τριακόσιες χιλιάδες δεν υπάρχει. Θα επιμείνουμε, λοιπόν. Και επειδή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, κύριε Αλεξιάδη, σας την ξαναδίνω την ερώτηση. Θα την ξανακαταθέσει ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες.
Η άλλη μεγάλη ομάδα των διατάξεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αυτή που εμπεριέχει τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και των συντάξεων. Εδώ υπάρχει πλήρης ανατροπή. Σας είπα και άλλη φορά -το επαναλαμβάνω- ότι ο ν.3865/2010, ο επονομαζόμενος νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, περιείχε διατάξεις που κατοχύρωναν τα λεγόμενα «ώριμα δικαιώματα» για αυτούς που θα κατοχύρωναν σύνταξη μέχρι το 2012. Και έρχεται η μεγάλη ανατροπή των ώριμων δικαιωμάτων, για τα οποία υπάρχουν και συνταγματικά ζητήματα.
Και εδώ δεν είναι μόνο ότι ανατρέπεται η κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων, αλλά οι πολίτες επιβαρύνονται με πολύ περισσότερα χρόνια υπηρεσίας και με μεγάλες ποινές, που οδηγούν σε τεράστια μείωση των συντάξεων, αν κάνουν χρήση αυτών των διατάξεων.
Και πέραν τούτων, έχετε και οριζόντιες μειώσεις του 10% και έχετε κυρίως τη μείωση της κατώτερης σύνταξης, για την οποίαν επιχείρησε χθες ο κύριος Υπουργός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ότι αφορά αυτούς που είναι ασφαλισμένοι μετά το 2011. Ουδέν ψευδέστερον τούτου! Διότι αφορά όλους όσους παίρνουν κατώτερη σύνταξη, απλά αυτοί που είναι μετά το 2011, λόγω του λάθους που έκανε ο κ. Χαϊκάλης με τη γνωστή εγκύκλιο, θα πάρουν ακόμα λιγότερη σύνταξη. Διότι -έτσι για να ενημερωθεί το Σώμα- αποδέχτηκε τον κατώτερο μισθό όχι των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά της κυβερνητικής -γνωστής σε όλους μας- πράξης, με την οποία μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και την οποίαν επίσης είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να καταλάβουμε στις διατάξεις για το ασφαλιστικό είναι η μανία σας να καταργήσετε τις διατάξεις, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, που είχε φέρει εδώ ο κ. Στρατούλης και τις οποίες εμείς -θέλω να θυμίσω στο Σώμα, στους Έλληνες πολίτες και στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ- υπερψηφίσαμε, διότι απηχούσαν δικές μας προσπάθειες μίας διετίας, με ερωτήσεις, με τροπολογίες, για να λύσουμε ώριμα ζητήματα.
Ποια ήταν αυτά; Ήταν η δυνατότητα των ελεύθερων επαγγελματιών να επιλέγουν μία κλάση παρακάτω για να μην φύγουν από το επάγγελμα. Ήρθαν εδώ οι εκπρόσωποι όλων των φορέων και κατήγγειλαν την αναίρεση αυτής της διευκόλυνσης. Ήρθε και ο Πρόεδρος του Ταμείου και είπε ότι είναι λάθος, διότι απέδωσε εισπρακτικά και έχει εισηγηθεί στην Κυβέρνηση να μην την καταργήσει.
Καταργείτε την δυνατότητα του συμψηφισμού οφειλών με δικαιούμενη σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα: Τι θα κάνει ένας άνθρωπος που είχε τριάντα πέντε χρόνια μαγαζί και τα πέντε τελευταία δεν πλήρωσε; Θα του δημεύσετε τις εισφορές για τα επόμενα χρόνια;
Καταργείτε τη δυνατότητα που δώσαμε στους ένστολους να υποβάλουν αναλογιστικές μελέτες για να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή εάν θα πάνε σε επαγγελματικό Ταμείο. Και σας είπαν εχθές εδώ από αυτό Βήμα ότι έχουν καταθέσει τον φάκελο και είναι λάθος, είναι αντισυνταγματικό να τους πάρεις τώρα πίσω την προθεσμία.
Και βεβαίως καταργείτε και άλλες παροχές, ευνοϊκές για μερικές μεγάλες κατηγορίες πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι η σύνταξη του υπερήλικα ανασφάλιστου, εκεί δηλαδή που επιχειρήσαμε -προεκλογικά το κάνατε, αλλά ήταν δίκαιο- να καλύψουμε τους πλέον αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας.
Και τίθεται το εξής ερώτημα τώρα στον κ. Κατρούγκαλο: Με βάση αυτή την πρώτη δόση των ασφαλιστικών, η δεύτερη δόση που έρχεται ως αποτέλεσμα της μελέτης των σοφών που παρουσιάστηκε σήμερα, τι θα περιέχει;
Γιατί θα πρέπει να μας πείτε, κύριε Υπουργέ, αν αποδέχεστε τη φιλοσοφία αυτής της μελέτης, η οποία πάει διά μέσου Αυστραλίας να αναιρέσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που είναι αποτέλεσμα των αγώνων των σοσιαλιστών και των συνδικάτων, ιδίως μετά αλλά και πριν τον πόλεμο, όπου κατοχυρώθηκε το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, και να το συνδέσει με περιουσιακά στοιχεία.
Πρέπει να μας το πείτε και πρέπει να απευθυνθείτε και στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλους. Θα τα αποδεχτείτε αυτά; Γιατί αν τα αποδεχτείτε, αυτό σημαίνει πλήρη αποδοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Περιμένουμε να ακούσουμε. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι προάγγελοι για το τι θα γίνει στη δεύτερη δόση του ασφαλιστικού λένε ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλά.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με τρεις λέξεις για τα επόμενα επιμέρους κεφάλαια. Υπάρχουν διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Είναι μια σειρά διατάξεις, τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε, όπως για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για τα πρόστιμα.
Είπαμε και χθες -το λέμε και σήμερα- ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την απραξία του Υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει τη φοροδιαφυγή. Επειδή κάνει μία σκιαμαχία το Υπουργείο Οικονομικών για τη λίστα Λαγκάρντ, να πούμε λοιπόν του αρμόδιου Υπουργού ότι έχει στα χέρια του τη λίστα με όσους έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό -πενήντα τέσσερις χιλιάδες- που εμπεριέχει και τη λίστα Λαγκάρντ, ότι έχει τη λίστα του Λιχτενστάιν και ότι έχει τη λίστα των ακινήτων στην Αγγλία. Του δώσαμε όπλα. Εμείς, που μας κατηγορούν, τους δώσαμε σαν όπλα τον Οικονομικό Εισαγγελέα και το άνοιγμα των λογαριασμών. Αντί να σκιαμαχούν και να ξιφουλκούν κατά των συμφερόντων, να μας φέρουν το αποτέλεσμα.
Για τα υπόλοιπα θα μιλήσω στη συζήτηση επί των άρθρων.
Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω ότι εμείς αυτές τις διατάξεις με τα επαχθή μέτρα δεν πρόκειται να τις ψηφίσουμε. Η διάθεσή μας θα είναι δημιουργική για μεταρρυθμίσεις που πηγαίνουν μπροστά τη χώρα και την οικονομία. Εξάλλου, το τι έρχεται το περιλαμβάνει το σχέδιο του Προϋπολογισμού: ύφεση, ελλείμματα και ανεργία. Άρα, εμείς είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους πλέον αδύναμους, για να προτείνουμε μεταρρυθμίσεις και τελικά να υπερασπιστούμε ένα σχέδιο που είχαμε και το έχουμε, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να τελειώνουν τα μνημόνια, να ξαναελπίσει ο ελληνικός λαός.