Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ρ. Σβίγκου: Ακατάσχετη ψευδολογία από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


Ρ. Σβίγκου: Ακατάσχετη ψευδολογία από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Δέσμευση για υλοποίηση ενός σχεδίου που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής 
Αποσπάσματα συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρακτορείο 104,9 και τον Κ. Μπλιάτκα
Θα έλεγα να ξεκινήσουμε για ένα θέμα το οποίο σας είναι οικείο και ως εικόνα και ως ατμόσφαιρα. Γνωρίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την εκδήλωση της πολιτικής και ιδεολογικής του ταυτότητας και μέσα στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους, στις κινητοποιήσεις, να εκφράσει τον πολίτη που δυσκολεύεται κ.λπ. Και να τώρα που έχουμε στους δρόμους και συνταξιούχους και αγρότες κ.λπ. Θα ήθελα να μου περιγράψετε το πώς είναι να βλέπεις ότι υπάρχει με το μνημόνιο και όλες αυτές τις δυσκολίες ένας αναβρασμός στους πολίτες. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας…
Κατανοoύμε την αγωνία των πολιτών. Νομίζω ότι όλοι την κατανοούμε, γιατί όντως υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι δύσκολα, επώδυνα. Το βλέπετε, όμως, επειδή είστε και δημοσιογράφος, ότι είναι πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση των υπουργών της σημερινής κυβέρνησης ως προς τις επαφές της με τις κοινωνικές ομάδες, είδαμε εχτές τη συνάντηση του κ. Αποστόλου, είδαμε προχθές τη συνάντηση του κ. Φίλη. Δεν είναι η αντιμετώπιση ενός υπουργού ο οποίος με ΜΑΤ, με βία, με κυνισμό αντιμετωπίζει τους πολίτες που διεκδικούν. Οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πιστώσουμε στη σημερινή κυβέρνηση.
Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει και σε συνεργασία με αυτές τις κοινωνικές ομάδες, με δεδομένες ποιες είναι οι μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως επίσης και με δεδομένο ότι πρέπει να υλοποιηθεί και ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες τους, θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο, το οποίο από τη μία θα σέβεται τις υποχρεώσεις, αλλά από την άλλη θα προσπαθεί να απαλύνει τις επιπτώσεις αυτών των δεσμεύσεων στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Είναι μια δύσκολη εξίσωση αυτή σαφέστατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να έρθει απέναντι στους πολίτες. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να υλοποιήσει το σχέδιο το οποίο παρουσίασε στις προγραμματικές δηλώσεις και το οποίο, αντιμετωπίζει με ένα κοινωνικό πρόσημο υπέρ των ασθενέστερων τα προβλήματά τους.
Ένα άλλο μέτωπο είναι το συνταξιοδοτικό και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής απλό. Με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία που εκφράζει το κόμμα σας τόσο καιρό ή την επικαλείται εν πάση περιπτώσει.. Ο νέος μπορεί να δουλέψει και σε δυο δουλειές….
Δυστυχώς οι νέοι σήμερα δεν δουλεύουν σε καμία δουλειά….
 Λέμε τώρα… Εν πάση περιπτώσει.. μπορεί να φύγει έξω.. Μπορείτε να φανταστείτε έναν 65χρονο να φύγει έξω για δουλειά; Είναι σπάνια περίπτωση.. Ή να βρεθεί εργοδότης στην Ευρώπη ή στην Αμερική να του δώσει δουλειά; Γι αυτό λέμε, ο νέος μπορεί να κάνει και μια υποδεέστερη δουλειά, που συνήθως είχαμε μια δυστοκία στα ελληνόπουλα να πιάσουν δουλειά χειρωνακτική –και αυτό είναι τεράστιο θέμα να συζητήσουμε. Ο ηλικιωμένος όμως, όταν του κόβουν τη σύνταξη 25 -27%, αυτά τα λεφτά τα θέλει γιατί μπορεί να του βγει ένα φάρμακο πανάκριβο, μια θεραπεία πάρα πολύ δύσκολη, είναι θέμα επιβίωσης.. Σ΄ αυτό τι σχόλιο να κάνουμε;…
Κατ΄ αρχήν είναι τρία τα θέματα νομίζω. Το πρώτο είναι ποια είναι η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση…
Χάλια…
Χάλια.. Χάλια από το PSI, το οποίο υπόσχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν θα είχε καμία απολύτως επίπτωση στα ασφαλιστικά Ταμεία, που ήταν ένα άλλο κυνικό ψέμα που έλεγαν στον ελληνικό λαό.
Το δεύτερο είναι ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ισοπεδωθεί και από το ότι δεν υπάρχουν πλέον ασφαλιστικές εισφορές, ακριβώς λόγω της ανεργίας, λόγω της μαύρης εργασίας. Οπότε δεν είναι απλώς ένα ζήτημα του τι να πεις για το ασφαλιστικό. Είναι ένα συνολικότερο σχέδιο το οποίο αφορά και στην αύξηση της απασχόλησης και μέσω αυτής θα μπορέσουν στα ασφαλιστικά Ταμεία να εισρεύσουν πόροι.
Τώρα, όσον αφορά το ασφαλιστικό αυτό καθεαυτό. Είναι συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως αυτό της προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων. Καταλαβαίνετε ότι πολλά απ΄ αυτά που εφαρμόζονται   είναι δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και είναι εγκύκλιοι που αφορούν σε προηγούμενους νόμους. Σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί το Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών και, την επόμενη περίοδο, να καταρτιστεί το σχέδιο της  κυβέρνησης, το οποίο από τη μια θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την πραγματική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων και να δίνει λύσεις οι οποίες θα αφορούν και την απασχόληση και θα πρέπει να συναρτώνται και από την αύξηση της και το δεύτερο στοιχείο θα πρέπει να είναι η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.
Πώς βλέπετε την εξέλιξη στη Βουλή; Αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι; Να έχουμε μια διαφορετική Βουλή από αυτή που συνηθίσαμε τον Αύγουστο; Γιατί - κακά τα ψέματα - πέρα από τις όποιες εντάσεις δημιουργήθηκαν μετά το δημοψήφισμα, υπήρξε σε μεγάλη πλειοψηφία του σώματος η διάθεση να σωθεί η χώρα, να ψηφίσουμε μέτρα ώστε σιγά–σιγά να μπει η χώρα σε καλύτερη τροχιά. Βλέπουμε, όμως, ότι δεν υπάρχει ίχνος συναίνεσης σε αυτά που αποφασίζει η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι. Πώς βλέπετε το προσεχές διάστημα;
Θα συμφωνήσω μαζί σας. Νομίζω, όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ως προς την έλλειψη συναίνεσης, είναι ως προς την έλλειψη πολιτικής συνέπειας.
Ναι, αλλά είναι και δύσκολο να τα ψηφίσει κανείς αυτά….
Βλέπουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν μεγάλη ευθύνη για το πού έφτασε αυτή τη στιγμή η χώρα, και έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί στους 7 μήνες της διαπραγμάτευσης αντί να αξιοποιούν τις δικές τους συμμαχίες στο εξωτερικό, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για παράδειγμα η ΝΔ, αντί να προσφέρουν με ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις που δεν είχαν να κάνουν με τις περικοπές, αντί να συνδράμουν στα πάντα την ελληνική κυβέρνηση η οποία προσπαθούσε να τα βάλει μόνη της με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, βλέπαμε να μας λένε «υπογράψτε ό,τι χαρτί σας φέρνουν, δεν έχει σημασία τι θα υπογραφεί», στο δημοψήφισμα έκαναν έναν σκληρό αγώνα υπέρ του «ναι» και τελικά υπέγραψαν την συμφωνία.
Και τώρα έχουν φορέσει μια νέα «αντιμνημονιακή» ενδυμασία και καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για πράγματα που είτε έχουν ψηφίσει οι ίδιοι – μας κατηγορούν για παράδειγμα για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ – είτε για πράγματα τα οποία οι ίδιοι έλεγαν ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι με μια τέτοια ασυνέπεια και μια τέτοια υποκρισία το  πρόβλημα στη Βουλή δεν είναι οι εντάσεις. Το πρόβλημα στη  Βουλή είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος από τη στιγμή που υπάρχει μια πλευρά η οποία καταφεύγει στην ακατάσχετη ψευδολογία. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα διορθωθεί, αλλά δεν μπορώ να είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξη.
κα Σβίγκου, ένα τελευταίο, με βάση τα όσα λέει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Νικολόπουλος, η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να πατάει σε 154 ψήφους για συμφωνίες, προαπαιτούμενα μέτρα, νομοσχέδια κλπ. Υπάρχει ένα στοιχείο προβληματισμού, πονοκεφάλου γι’ αυτό επειδή είναι μικρή η κυβερνητική πλειοψηφία;
Θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Νικολόπουλος…
Δεν το διατύπωσα κι εγώ προσεκτικά… ότι υπάρχει μια αίσθηση….
Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι υπάρχει μια συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα και εκτός από το ότι είναι συμπαγής, όχι ως προς τη συμφωνία αυτή καθ’ αυτή και την ψήφισή της, είναι συμπαγής - και αυτό νομίζω έχει σημασία - ως προς το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Δηλαδή εκτός από τα προαπαιτούμενα , είναι δεσμευμένη στο ότι πρέπει να κάνει τα πάντα για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο το οποίο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με διασφαλισμένη την κοινωνική συνοχή.
Νομίζω, ότι σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα, αφού θα περάσει και η πρώτη αξιολόγηση, και από αυτό θα μας κρίνουν και οι πολίτες, από αυτό θα κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, από το κατά πόσο δηλαδή κατάφερε να δώσει μια αξιόπιστη λύση στα προβλήματα των ασθενέστερων.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ